Neighbourhood Review

Kemudahan Akses
Trafik
Keselamatan
Kemudahan Keseluruhan

Melaka merupakan sebuah negeri bersejarah yang terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia. Negeri ini terkenal sebagai salah satu lokasi kesultanan Melayu terawal yang berperanan membentuk negara Malaysia pada hari ini. Di sini masih terdapat sisa-sisa sejarah, terutamanya di pusat bandar Melaka.

Dari segi budaya, kawasan ini mempunyai campuran semua kaum utama negara Malaysia. Di sini juga terdapat banyak penduduk berketurunan Eropah disebabkan oleh zaman penjajahan kira-kira 500 tahun dahulu. Di bahagian selatan negeri Melaka masih terdapat kawasan penempatan orang Portugis. Banyak bangunan di sini berunsurkan seni bina Eropah, contohnya Bangunan Stadhuys, Christ Church Melaka dan Dutch Square, semuanya terletak di kawasan ibu kota negeri ini, mudah buat pelancong dan penduduk tempatan untuk datang bersantai.

Selain daripada lokasi bersejarah, negeri ini juga terkenal dengan tempat hiburan dan kawasan pelancongannya. Salah satu mercu tanda terkenal ialah Jonker Walk di Jonker Street, di sini terdapat banyak gerai-gerai makanan ringan jalanan. Melaka juga terkenal dengan makanan istimewa seperti nasi ayam bebola dan air kelapa Klebang. Bahagian timur negeri ini pula menempatkan sebuah zoo negeri. Di kawasan persisiran pantai negeri Melaka pula, Pantai Klebang ialah kawasan tumpuan para pelancong.

Kalau anda ingin membeli-belah, terdapat kedai-kedai cenderamata di pusat bandar yang dapat memenuhi keperluan tersebut, terutama bagi para pelancong. Selain itu, terdapat juga Mahkota Parade, salah satu mercu tanda moden negeri ini. Pusat Membeli-belah Melaka yang berhampiran dengan AEON Melaka juga merupakan destinasi membeli-belah yang lain. Para pelabur hartanah boleh mempertimbangkan membeli unit di sini untuk dijadikan tempat penginapan pelancong.

Negeri Melaka dapat diakses dengan mudah melalui Lebuhraya Utara-Selatan (NSE). Dengan menggunakan lebuh raya tersebut, perjalanan dari Kuala Lumpur ke Melaka hanya mengambil masa kira-kira 2 jam. Penduduk tempatan juga boleh menggunakan Lebuhraya Ayer Keroh untuk ke sana-sini di sekitar negeri Melaka.

Cari Tawaran Bagus
About This Map

Harga Transaksi

Ini adalah perwakilan harga transaksi lalu di dalam kejiranan ini yang dibahagikan kepada kategori bertingkat (kondominium, kediaman berservis, pangsapuri), tidak bertingkat (rumah bandar, teres, banglo, rumah berkembar, rumah) dan komersial (pejabat, kedai).

Tahukah anda?

Harga transaksi lalu dapat memberikan anda idea tentang trend harga hartanah di kejiranan ini.

Analisis & Perbandingan

Analisis dan perbandingan purata transaksi, untuk dijual dan disewa untuk hartanah bertingkat, tidak bertingkat dan komersil dalam Melaka *

*Untuk memberi anda maklumat yang paling tepat, ruangan tertentu mungkin menunjukkan 'Data tidak mencukupi' kerana transaksi yang tidak mencukupi di kawasan itu

Bukan Bertanah Bertanah Komersial
Purata Harga Ditransaksi
Purata Harga Ditransaksi (Kps)
Purata Harga Senarai Iklan Jualan
Purata Harga Senarai Iklan Jualan (Kps)
Purata Harga Senarai Iklan Sewa
Purata Harga Senarai Sewa (Kps)

Compare Neighbourhoods

Johor Kedah Kelantan Kuala Lumpur Negeri Sembilan Pahang Pulau Pinang Perak Selangor Terengganu

Click on these neighbourhoods to begin comparison now

View full details of your recently searched neighbourhoods.

Consumer Price Index

This is a representation of Melaka Consumer Price Index (CPI) for the year of 2011 - 2015

Tahukah anda?

A consumer price index (CPI) measures changes in the price level of a market basket of consumer goods and services purchased by households. (Wikipedia)

The Consumer Price Index (CPI) line shows an increment in prices of essential goods on a yearly basis, while the Percentage Changes line shows the level of changes in price increments over the years. For example, a dip in the CPI line may indicate a low level of price increment as compared to the previous year while a surge in CPI line shows a high level of price increment as compared to the previous year.

The above graph shows 1.846% of price changes in essential goods such as rice, meat and tobacco between the years 2011 and 2012, while increasing in difference to 1.908% in 2013. Prices of essential goods then increasing to 3.184% in the year 2014 while surging by 2.178% in 2015.

While the prices of essential goods have shown a variation in the Percentage Changes, the Consumer Price Index (CPI) on the other hand indicates a reality of ever increasing prices in essential goods with increments between the years 2011 - 2015 at 102.7 in 2011, 104.8 in 2012, 106.8 in 2013, 110.2 in 2014, 112.6 in 2015.

Komuniti Kami Dapat Membantu Anda

Dengan PropSocial, semua dapat mencari kediaman yang diimpikan. Mencari rumah di Melaka Isikan maklumat anda dan kami akan hubungi anda secepat mungkin!

Properties Within This Neighbourhood

Recommended Listing Within This Neighbourhood

Community of Melaka


Deixist
Plenty of things to do while in Malacca. It is not just for history buffs but foodies, shoppers etc.
Trafik
Keselamatan
Kemudahan Akses
Kemudahan Keseluruhan
Leong Fang Yin
good place and good neighbourhood
Trafik
Keselamatan
Kemudahan Akses
Kemudahan Keseluruhan
Prabu023
Hard to get steady tenant
Trafik
Keselamatan
Kemudahan Akses
Kemudahan Keseluruhan
Belum log masuk
Belum log masuk Belum log masuk
Trafik
Keselamatan
Kemudahan Akses
Kemudahan Keseluruhan

Ask a Question


Get answer