Hartanah Untuk Dijual di Subang Jaya

Menunjukkan 5,446 Hartanah Untuk Dijual Di Subang Jaya

Soalan Lazim


Mengenai Subang Jaya


Hartanah Untuk Dijual di Subang Jaya

Subang Jaya adalah sebuah bandar besar yang biasanya disebut sebagai Subang oleh penduduk tempatan. Bermula sebagai kawasan penanaman getah pada tahun 70-an, kini kawasan ini tidak lagi menunjukkan sebarang tanda asal-usulnya dengan keadaan lalu lintas yang sibuk dan penduduk yang ramai.

Keseluruhan kawasan ini dibangunkan oleh Sime Darby dengan kebanyakkan hartanah di sini adalah rumah bertanah. Terdapat campuran kaum yang sihat di kawasan perbandaran ini kerana terdapat banyak pembangunan kediaman yang memenuhi keperluan semua lapisan masyarakat. Jumlah ekspatriat adalah rendah tetapi terdapat ramai pelajar yang menetap sementara di sini kerana terdapat beberapa institusi pengajian tinggi yang berdekatan.

Aliran trafik menuju ke pusat bandar kebiasaannya sesak pada waktu pagi dan petang. Oleh itu, banyak jejambat dan jalan raya baru telah dibina semenjak beberapa tahun ini untuk membantu mengurangkan masalah kesesakan lalu lintas dan MRT yang akan dibina di kawasan ini juga diharapkan dapat membantu mengurangkan kesesakan jalan raya dan dengan harapan tiada kemasukan pendatang asing yang memenuhi kawasan persekitarannya.

Harga hartanah di sini telah meningkat sejak kebelakangan ini. Rumah yang boleh dibeli pada harga RM280,000 15 tahun yang lalu, kini dapat dijual dengan harga sekurang-kurangnya RM1 juta dan dijangka akan terus meningkat dengan mendadak terutamanya yang terletak berdekatan dengan stesen MRT.

Skrol Ke Atas