Save electricity aircond dry mode 2
Logo3 small

Bahang di Malaysia memang boleh buat kita tidak senang duduk. Bila dah panas membara, apa lagi, penghawa dinginlah yang akan menjadi target utama.

Untuk pengetahuan anda semua, suhu paling tinggi yang pernah direkodkan di Malaysia adalah 40.1 °C, dan suasana ini memang tidak selesa untuk didiami. Malah, kajian menunjukkan yang suhu ideal untuk bekerja adalah di antara 22 °C dan 24 °C.

Walaupun kita boleh mengawal suhu bilik dengan penghawa dingin, kita tidak boleh menggunakannya secara semberono. Semua pun tahu ianya boleh mebuat bil elektrik anda melambung tinggi. 


Bagaimana Kita Boleh Menjimatkan Wang Semasa Menggunakan Penghawa Dingin?

Jadi bagaimana kita boleh mengurangkan bil elektrik semasa menggunakan penghawa dingin? Jawapannya mudah sahaja, tukar sahaja kepada mod kering - ‘Dry’.

Oleh kerana terdapat banyak jenama penghawa dingin di pasaran, setiap satunya mungkin menggunakan teknologi berbeza atau mod lain bagi setiap model dan unit. Dalam kes ini, kami akan terangkan dua mod paling popular – COOL dan DRY.

Mod Cool bisanya dipersembahkan dengan ikon emping salji, manakala mod Dry ditunjukkan dengan dengan ikon titisan air.

Dengan menggunakan mod Dry, ia membantu anda menjimatkan elektrik sehingga 30%! Ini berlaku kerana unit kipas berpusing dengan lebih perlahan, namun lebih penting lagi, unit pemampat berjalan dengan kurang kerap berbanding mod Cool.

Tip: Periksa penghawa dingin anda selalu supaya ia boleh berjalan dengan efisien, lantas menjimatkan tenaga. Rujuk manual penghawa dingin anda untuk maklumat lanjut.

Jika anda tidak memiliki penghawa dingin yang mempunyai fungsi ini, mungkin anda patut mula mempertimbangkan penghawa dingin yang yang baru. Cuba Daikin! Jenama inovatif ini mempunyai pelbagai produk dan perkhidmatan yang komprehensif untuk memenuhi keperluan khusus anda. Bukan sahaja anda dapat menukar suhu, tetapi ia juga menawarkan fungsi pelembapan/nyahlembapan, pembersihan udara, dan pembersihan penapis automatik. Tambahan pula, dengan ciri pegesanan manusia ('human detection'), anda akan dapat berjimat dengan lebih banyak lagi.



Kelembapan? Bagaimana Pula Ia Membantu Kita Merasa Lebih Sejuk?

Antara faktor paling penting yang mempengaruhi suhu yang anda rasai adalah kelembapan. Ini kerana, semakin rendah kelembapan, badan kita berasa lebih sejuk daripada suhu sebenar.

Contohnya, jika udara mengandungi 100% kelembapan relatif, peluh daripada badan kita tidak mampu untuk mengewap ke udara, jadi menjadikan kita berasa lebih panas daripada suhu sebenar. Sebaliknya dengan kelembapan rendah, udara kering membantu kita menghilangkan peluh dengan lebih mudah, jadi kita berasa lebih dingin berbanding suhu sebenar.

Tujuan utama mod Dry adalah untuk menurunkan kelembapan relatif ke tahap yang selesa antara 40% hingga 60%. Sebagai contoh, apabila menggunakan mod Dry dalam penghawa dingin pada suhu 25°C, ia menjadikan suhu berasa seperti 23°C atau 22°C dengan kelembapan relatif 60%.

Tip: Jika anda fikir dengan menetapkan penghawa dingin kepada suhu paling rendah supaya ia akan menyejukkan bilik dengan lebih pantas, ini sebenarnya tidak benar buat unit yang tidak datang dengan fungsi inverter. Pemampatnya berfungsi dengan dipasang ataupun tidak, bukannya dengan lebih kuat ataupun lebih lemah. Oleh itu, tetapan paling rendah hanyalah untuk mengarahkan pemampat dipasang sehingga suhu turun. Apabila tujuan tersebut berjaya, pemampat tersebut dipadamkan dan proses berulang semula.


Apakah Perbezaan Di Antara Mod Dry Dan Cool?

Jadi bagaimana mod Dry berfungsi berbanding mod Cool? Di sini kami beri penerangan ringkas jika kita menetapkan suhu termostat kepada 25 °C.

Mod Dry

- Unit dipasangkan. Kelembapan yang disasarkan adalah antara 40% hingga 60% untuk mencapai 25 °C
- Kipas pemampat terpasang, kelembapan turun kepada 60% dan udara bertukar kepada air
- Suhu 25 °C tercapai, KEDUA-DUA kipas dan pemampat dipadamkan.
- Bila suhu meningkat, proses ini berulang

Mod Cool

- Unit dipasangkan. Suhu sasaran adalah 25 °C
- Pemampat dan kipas terpasang untuk mencapai 25 °C
- Suhu sasaran tercapai, HANYA pemampat dipadamkan
- Bila suhu meningkat, proses ini berulang

Walaupun kedua-dua contoh ini nampak sama, pemampat sebenarnya kurang berjalan ketika ditetapkan kepada mod Dry berbanding mod Cool.

Dalam penghawa dingin, pemampat adalah unit yang menggunakan paling banyak elektrik, dan jika pemampat kurang berjalan, ini dapat mengurangkan penggunaan elektrik, lantas menjimatkan wang anda dalam membayar bil.

Kaedah di atas boleh dilakukan ke atas kedua-dua unit dengan inverter dan dengan unit tanpa inverter, bergantung kepada model. Walaupun unit dengan inverter mengatakan yang ia menjimatkan elektrik (antara 30% hingga 50%), harga unit dengan inverter adalah lebih mahal daripada unit tanpa inverter. Ianya hanya berbaloi jika anda ingin memasangnya lebih lama - lebih kurang 5 ke 10 jam setiap hari.


Ada Cara Lain Untuk Menjimatkan Elektrik?

Jika anda ingin menjimatkan lebih banyak elektrik sewaktu menggunakan penghawa dingin, pilihan terbaik adalah menetapkan suhu yang membuatkan anda rasa selesa.

Menurut pakar, 25 °C adalah nombor yang paling ideal, tapi jika anda fikir yang anda rasa selesa dengan 28°C, ianya mungkin lebih baik kerana ia menggunakan kurang tenaga elektrik, sekaligus menjimatkan wang dalam membayar bil.

Tip: Jika anda menetapkan suhu lebih sejuk daripada 25°C, lebih banyak elektrik akan digunakan dan pemampat akan berjalan lebih lama untuk menurunkan suhu. Anda mungkin boleh kurangkan pakaian yang anda pakai sewaktu tidur untuk menyejukkan badan.
Bacaan tambahan: Jimat dan tampak lebih cantik dengan lampu LED


Sebarkan Kaedah Ini!

Kami harap PropSocial dapat memberi maklumat tentang perbezaan antara mod Dry dan mod Cool dalam usaha untuk membantu anda menjimatkan wang dalam bil elektrik sewaktu menggunakan penghawa dingin.

Sila kongsi artikel ini supaya maklumat yang diberikan dapat memberi manfaat kepada sesiapa pun yang anda kenal.



PropSocial: Ulasan Jujur Dari Komuniti Sebenar

(Translated by: MK Zainal, 16th August 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

So with an inverter type Aircon plus using dry mode. The power consumption will even be lower? 

Screen shot 2016 01 21 at 8.27.17 pm small

@domng This I dunno, coz mine is not inverter type XD

Signature 28 logo  custom  small

@Zara 

I have heard that with an Inverter Air-con... you need to power on for at least 6 hours consecutively to get some savings. Hence you see more and more fridge having inverter model. 

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing