Segambut house for sale the era 1
Logo3 small

The ERA di Duta Utara memang sesuai dengan namanya, memandangkan pelan bervisi besarnya dalam menyediakan unit berservis dan kemudahan moden bagi gaya hidup moden, sambil memastikan kemudahan-kemudahan yang berdekatan dan juga ketersambungan dengan lokasi yang strategik di utara Dutamas dan juga Mont Kiara.

Kawasan pembangunan ini meliputi 14.8 ekar tanah pegangan bebas berdekatan Jalan Kuching, yang akan melihat berdirinya 6 menara menggapai awan, dengan ketinggian 53 ke 63 tingkat. Kompleks perumahan ini akan menempatkan unit berservis, manakala kawasan podium akan menyediakan tempat letak kereta setinggi 8 tingkat, dan 3 tingkat untuk kawasan perniagaan, semuanya sekali seluas 277,000 kaki persegi. Rancangan untuk membina kawasan pejabat juga turut serta, yang akan menjadikan The ERA sebuah kawasan pembangunan menyeluruh, sememangnya pilihan terbaik untuk dijadikan tempat tinggal mahupun sebagai pelaburan, dengan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM583 juta.


Tempat kediaman yang berkekalan

Suite di The ERA lengkap dengan segala-segalanya, menawarkan pelbagai jenis unit residensi daripada unit seluas 614 kaki persegi kepada 800 dan juga 1,000 kaki persegi, manakala unit ‘Sky Garden’ dan ‘Penthouse’ juga merupakan simbol kemewahan. Terdapat juga unit dwi-kunci dengan keluasan kira-kira 1,300 kaki persegi, yang merupakan residensi yang sesuai untuk keluarga yang besar, atau boleh dijadikan sebuah pelaburan yang bijak oleh para pemilik rumah.

Residensi berservis di The ERA datang dalam tiga fasa yang dikenali sebagai “DAWN”, “NOON”, dan “EVE”, semuanya disesuaikan untuk citarasa berbeza bagi setiap lapisan usia dan gaya hidup.

Di sebalik sambutan dan jangkaan yang hebat, fasa pertama bagi suite berservis di The ERA akan menyaksikan pelancaran bagi 921 jenis unit ini. 2 blok pertama di The ERA dijangka siap pada tahun 2020, dengan fasa pertama unit ini akan dilancarkan pada harga bermula daripada RM375,900 sehingga lebih kurang RM2.3 juta.

Tawaran awal bagi residensi berservis ini datang dengan kawasan seluas 614 kaki persegi sehingga 2,928 kaki persegi. Harga yang menarik ini memang tidak dapat dinafikan, memandangkan lokasi The ERA yang strategik serta saiz residensi tersebut yang berjumlah kira-kira RM600 setiap kaki persegi.


Era baru gaya hidup mewah

The ERA semestinya mengangkat gaya hidup moden ke tahap yang lebih tinggi, di mana pihak pemaju dengan beraninya menempatkan lebih 100 kemudahan pelbagai aneka, kesemuanya direka untuk ketenteraman, rekreasi, dan juga keselesaan bagi kehidupan sehari-hari.

Usaha pihak pemaju yang paling gah adalah “Forest Village” di dalam The ERA, iaitu sebuah kawasan menghijau yang menempatkan pokok-pokok berusia 50 tahun. Pepohon rimbun ini ditanam untuk menyediakan sebuah tempat yang nyaman dan penuh dengan kecantikan semulajadi. Ruang ini semestinya akan menjadi satu tempat yang akan menarik minat pencinta alam, di mana habitat ini dipenuhi dengan hidupan flora buat sejuk mata memandang. Terdapat juga pelbagai kemudahan seperti rumah pokok dan tempat berehat yang diteduhi oleh rimbunan dedaun, buat penghuni yang ingin melepaskan diri daripada kesibukan kota.

Para penghuni yang selalu bergiat dengan gaya hidup cergas juga tidak perlu ketinggalan, dengan laluan joging sepanjang “Forest Village”, kolam renang 100 meter dengan air sejernih kristal, tak lupa juga “Sports Clubhouse” yang dilengkapi pelbagai alatan bagi setiap keperluan gimnasium anda.

Sebaik sahaja matahari melabuhkan tirainya, pemandangan dari The ERA semestinya menakjubkan. Balkoni “Moon Deck” terletak pada bumbung bangunan, di mana “Sky Lounge” dan “Pavillion" adalah tempat yang ideal untuk duduk menikmati angin sepoi-sepoi bahasa, disirami cahaya gemerlapan dari kotaraya meliputi KL, Batu Caves, Titiwangsa, dan KL Metropolis.

Hiburan dan keseronokan pastinya salah satu kelebihan duduk di bandaraya, di mana ia diperlihatkan di The ERA dalam “Banquet Hall”. Tiada masalah untuk para penghuni mengadakan sebarang acara dan menjemput sahabat dan sanak saudara ke mari, ditambah pula dengan “Gourmet Kitchen” yang dibahagikan kepada ruang halal dan tidak halal, sesuai bagi sesiapa sahaja yang ingin menjamu para tetamu dengan pelbagai hidangan yang menyelerakan.

Waktu tengah hari sememangnya patut dinikmati dengan santai di “Fiesta Walk” yang merupakan sebahagian daripada kawasan perniagaan di The ERA. Ia memperlihatkan suasana aman persis bandar Eropah di mana anda boleh berjalan-jalan menikmati pemandangan atau duduk di beranda café untuk secawan kopi, ataupun keluar untuk makan malam bersama sahabat di mana-mana restoran yang disediakan. Bukan itu sahaja, “Bank Street” juga turut menghiasi Fiesta Walk, di mana kehidupan metropolitan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan moden.


Pelbagai kemudahan untuk hidup yang selesa

Meskipun dengan stigma yang datang pada mana-mana lokasi yang diberi nama ‘utara’, ‘selatan’, ‘timur’ atau ‘barat yang digunakan dalam teknik pemasaran untuk mengumpan pembeli, The ERA di Duta Utara menghapuskan salah faham ini. Walaupun ia terletak di Segambut, The ERA sebenarnya berada hanya beberapa kilometer dari Dutamas, di mana perancangan untuk menambah jalan perhubungan ke kawasan tersebut juga sedang dibuat.

Jalan ini akan memberikan akses terus dari The ERA ke kawasan Dutamas, lantas menghubungkannya kepada pelbagai kemudahan yang disediakan kawasan kejiranan mewah terutamanya Mont Kiara, tak lupa juga KL Metropolis yang akan tiba tidak lama lagi. Beserta dengan itu, beberapa kemudahan juga disediakan di sekitar The ERA, dengan pusat membeli belah dan hab komersil seperti Solaris Dutamas (5km) dan Publika (4km), semuanya ada berdekatan.

Pusat membeli belah Publika semestinya merupakan destinasi pilihan buat penduduk di mana penyewa utamanya, Ben’s Independent Grocer (BIG Supermarket) menyediakan pelbagai keperluan harian, barang-barangan segar, dan juga pilihan produk makanan yang menyeluruh.

Publika juga terkenal kerana menawarkan pelbagai jenis restoran yang merangkumi semua citarasa, daripada makanan tempatan sampailah ke café untuk pelawat yang inginkan suasana yang senyap, di samping bazar hujung minggu, dan juga pameran seni dan budaya, kesemuanya memeriahkan pusat membeli-belah ini.

Bertempat berhampiran dengan Kuala Lumpur dan Petaling Jaya, The ERA hanyalah 8km dari Suria KLCC, manakala pelbagai pusat membeli-belah di PJ juga ada berdekatan, termasuklah The Curve, Pusat Membeli Belah IPC (11km), dan juga 1 Utama (12km).

Selain itu, beberapa kemudahan lain juga boleh dicapai dengan mudah dari The ERA, samada fasiliti perubatan, sekolah, bank, kedai dobi, dan banyak lagi, memastikan gaya hidup yang lengkap dan terjaga.


Sekolah:

- Sekolah Antarabangsa Mont’Kiara (5.4km)
- Sekolah Antarabangsa Garden (5.6km)
- Sekolah Perancis Kuala Lumpur (3.3km)
- Sekolah Menengah Chong Hwa Kuala Lumpur (2.5km)
- SK Taman Seri Sinar (3.2km)
- SK Sentul Utama (2.8km)
- SJK (C) Khai Chee (4.1km)
- SJK (C) Sentul (3.6km)
- SMK Segambut (1.2km)
- SMK Convent Sentul (3.7km)
- SMK Kiaramas (4.17km)
- SMK La Salle (4.9km)


Institusi Pengajian Tinggi:

- Taylor’s College Sri Hartamas (5.8km)
- Universiti Kuala Lumpur (6.2km)
- International University of Malaya-Wales (6.4km)
- Kuala Lumpur Metropolitan University College (7.4km)
- HELP University (8.4km)
- Tunku Abdul Rahman University College (11.8km)
- Universiti Malaya (12.5km)


Hospitals and Fasiliti Perubatan:

- Pusat Perubatan Park City(5.3km)
- Pusat Perubatan Kiara (6.3km)
- Pusat Perubatan Sentosa (5km)
- Hospital Kuala Lumpur (5.1km)
- Institut Jantung Negara (8km)
- Hospital Pusrawi (7km)


Bisnes dan Perniagaan:

- Pusat Pameran dan Konvensyen MATRADE (4km)
- Pusat Perdagangan Dunia Putra (5.5km)
- Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (8km)


Lokasi strategi yang sentiasa relevan

Selain daripada kemudahan yang disediakan, ketersambungan sentiasa menjadi aras penentu bagi kehidupan yang efisien di kawasan bandar. The ERA menepati matlamatnya untuk menjadi sebuah kawasan pembinaan yang memenuhi keperluan hidup di kotaraya, dengan lokasinya di Jalan Kuching. The ERA hanyalah sejauh 7km dari pusat bandar KL, menjadikannya tapak pemaju yang mendapat permintaan ramai disebabkan lokasi yang sangat strategik.

Beberapa jalanraya yang penting juga mudah dicapai dari The ERA, seperti Jalan Ipoh, Jalan Sultan Azlan Shah, dan Jalan Duta. Jalanraya ini semua, bersama dengan Jalan Kuching, menyediakan ketersambungan dari KL ke PJ, dan juga ke kawasan-kawasan Lembah Klang yang lain. Lebuhraya utama yang boleh dicapai dari The ERA termasuklah Lebuhraya Duta-Ulu Kelang (DUKE) dan juga Lebuhraya Mahameru (sebahagian daripada Middle Ring Road 1).

Lebuhraya SPRINT dan Penchala Link juga boleh dicapai melalui Mont Kiara, yang merupakan jalan yang biasa digunakan untuk ke PJ, menyambungkan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP) sekali. Lebuhraya Utara-Selatan (NSE) juga merupakan satu lagi jalan yang penting untuk ketersambungan, yang boleh dicapai dari The ERA, melalui Jalan Duta.

Bukan sahaja kemudahan yang disediakan melalui jalanraya, laluan keretapi juga memainkan peranan yang penting dalam pengangkutan awam buat orang ramai di dalam bandar. The ERA merupakan sebuah kawasan pembinaan yang turut mengambil kira aspek ini, di mana stesen-stesen komuter Keretapi Tanah Melayu (KTM), transit rel ringan (LRT), malah juga Mass Rapid Transit (MRT) yang sedang dibina adalah berhampiran.

Hanya sejauh 1.5km dari The ERA adalah Stesen Segambut buat KTM Komuter, manakala Stesen Sentul pula hanyalah sejauh 4.5km, diikuti oleh Stesen Putra berdekatan dengan Pusat Perdagangan Dunia Putra (PWTC), kurang daripada 6km. Terdapat juga stesen LRT dengan nama yang sama berdekatan PWTC dan juga di Sentul yang bermakna ketersambungan di sepanjang KL dan PJ kini sangat mudah dengan adanya LRT.

Sejak beberapa tahun ini, infrastruktur keretapi sedang menyaksikan perkembangan pesat, daripada penambahan stesen-stesen LRT hinggalah ke pengumuman MRT, dan juga jangkaan akan siapnya laluan MRT yang pertama, iaitu laluan Sungai Buloh-Kajang (SBK).

Direka untuk sentiasa relevan bagi keperluan moden, The ERA juga dipastikan untuk memanfaatkan pelan MRT ini. Laluan ketiga MRT yang dikenali sebagai Circle Line dijangka akan menyambungkan beberapa kawasan utama seperti Bandar Malaysia, Bukit Kiara, Sentul, dan juga KL Metropolis yang berdekatan. Dengan itu, sambungan dari The ERA juga dijadikan sebagai jalan yang lebih cepat ke KL Metroplis, di mana MRT sudah disediakan untuk kemudahan semua.


Video di bawah membolehkan anda melihat The ERA dan kawasan sekelilingnya dari atas:


Membina dengan visi

JKG Land Bhd merupakan nama yang agak baru dalam pembinaan hartanah di Lembah Klang. Dahulunya dikenali sebagai Keladi Maju Bhd, JKG Land berasal daripada kawasan utara Malaysia, di mana mereka mempunyai pengalaman lebih dari 30 tahun di dalam industri ini. Pihak pemaju yang mempunyai kredibiliti mereka yang tersendiri ini telah membina reputasi mereka dalam pelbagai projek yang berjaya, terutamanya di Kedah.

Berkembang daripada portfolio mereka yang sangat kukuh dalam pembinaan residensi, komersil dan kilang kecil, JKG Land kini mengambil satu langkah ke hadapan dalam pembangunan kawasan perumahan serba lengkap dengan The ERA. Residensi berservis ini juga menandakan usaha pertama pihak pemaju dalam arena hartanah di kawasan Lembah Klang, dengan membina produk berdasarkan konsep ‘Bina untuk Kehidupan’ untuk membawakan penambahbaikan serta meningkatkan taraf hidup.


Jika anda ingin tinggal berdekatan dengan KL, Dutamas, Mont Kiara, dan Petaling Jaya, jangan ketinggalan peluang ini! Daftarkan minat anda di sini atau telefon 1700 81 80 81 atau emel ke salesinfo@jkgland.com untuk tahu lebih lanjut tentang The ERA.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Own dp small

Looks good though, living and accessible to the KL city centre and PJ just take minutes and accessible to different highways depending on where we want to go.


Signature 28 logo custom small

Wow, not everyday you see high rise residential apartment taller than 50 storeys high in the Klang Valley...

Can i safely say this is a high density apartment?

Img 6323 small

@domng Maybe you can check out KL METROPOLIS by Naza TTDI, stone throw away from publika, one of the competitor of THE ERA, they even have 40 to 60 storey high residential tower. MET 1, 58 storeys, phase 1 expected to be complete by 2020~

Img 6323 small

ERA location is good, but the traffic congestion at bulatan jalan kuching-duta need to be improved, and the junction to go out to jalan ipoh too. Is already a massive jam now, i can't imagine after all projects along jalan segambut completed. 

Signature 28 logo custom small

@windzneom 

If ERA and KL Metropolis really so many units under a same management. The maintenance and security fee psf should be lower than low density development? 

Default user image

Jam all the way to KL is a concern for me. :/

Img 6323 small

@domng different developer. KL Metropolis maintenance im not so sure but their price psf is abit pricey.

Img 6323 small

one piece of land beside Hotel Cairnhill jalan ipoh (Opposite or nearby  ERA)was just put on rent or sale, so i think might be anoher project soon. sigh.

Signature 28 logo custom small

@windzneom 

All property developers riding on the MRT hype bandwagon... while the iron (property market) is hot, make full use of it.

James bond craig junio2006 small

If you haven't been to their sales gallery, you should! Super impressive for a small or not so well-known developer. Very nicely done and huge sales gallery. Even their show units look impressive. I think the price is quite reasonable too for that location. It's at Jalan Segambut and smallest unit about RM390k for 700sf if I remember it correctly. 

Signature 28 logo custom small

@james_bob 

I wonder which direction does their unit face from the balcony? Fengshui consideration. Haha

Img 6323 small

@domng yea dom. Agreed. Even my clients, expats also looking for property near to  MRT/ public transportation too.

Img 6323 small

@domng haha. Best is facing jalan Kuching or Mont Kiara (But somehow will be blocked by KL METROPOLIS), other view is blocked by Hotel Cairnhill or Rivercity YTL, and another new project along jalan segambut "Riana Dutamas".

Img 6323 small

@james_bob Yea james. I had been there, is really very nice, and i know their ID too. Haha. 

Signature 28 logo custom small

@windzneom 

Very difficult to get KL Tower or Twin Tower view nowadays...

I have a relative with a condominium in Brickfields bought in the early 90s... as years go by, more and more blockage get in the way of the fantastic view of the KL City Skyline... :^)

Kate chew small

In a strategic location. Seems like a good project.

Img 6323 small

@domng yea same, not only klcc or kl tower view, even genting view also very hard. My house also get blocked by a few new projects. haha

Like living in concrete jungle.

Signature 28 logo custom small

@windzneom 

Selesa Hillhomes Bentong 

For the best Genting Highlands view under a fine sunny day. Haha

Img 6323 small

@domng haha...seriously? I'm going to check that out. Perhaps for a short vacation! 

Signature 28 logo custom small

@windzneom 

Karak highway near to Bentong exit... we can see Selesa Hillhomes on your right if you are KL bound.

Img 6323 small

@domng planning to go next month after busy working non stop this year. haha. Thanks for sharing dom!

Signature 28 logo custom small

@windzneom 

I have not personally stayed there before. So please share your experience after your trip!

Img 6323 small

@domng sure dom! haha thanks for recommending btw

Signature 28 logo custom small

@windzneom 

The nearby Berjaya Hills Resort I have heard is a good place to unwind.

Colmar Tropicale French Theme Resort is there.

Img 6323 small

@domng Yea, i had been there before. Quite nice! You can visit there too!

Signature 28 logo custom small

@windzneom 

Yes, with the recent hot weather in Malaysia... best to chill on the highlands to escape the heat!

C 16a085 small

how much is this per sq ft?

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for your great sharing