Taking out epf money to buy a home 2
Logo3 small

Isu Kelayakan Untuk Pemilik Rumah Baru

Ianya bukan lagi rahsia bahawa kos pembelian perumahan di Malaysia adalah semakin sukar untuk dimiliki. Disebalik pelbagai program yang diwujudkan bagi membantu pembeli-pembeli baru, banyak sekatan dan had telah ditetapkan didalam setiap proses jual beli. Ini termasuk pembeli perlu menspesifikasikan jenis harta, had harga, lokasi, umur, serta pendapatan, sebelum melayakkan pembeli mendapatkan rumah mampu milik.

Oleh itu, pengeluaran wang simpanan KWSP mungkin merupakan satu-satunya jalan penyelesaian bagi pembeli yang tidak layak untuk menyertai program insentif untuk memiliki kediaman yang di idamkan.Kelebihan Membeli Kediaman Dengan Menggunakan Wang Caruman KWSP

Selain dari memperolehi wang tunai tanpa bayaran faedah, dibawah adalah kelebihan lain menggunakan simpanan KWSP untuk membeli kediaman idaman anda.

Meminimakan ansuran bulanan

Pengeluaran wang simpanan membolehkan bayaran semula menjadi lebih berpatutan serta dapat meringankan beban kewangan lain.

Tebus Baki Pinjaman perumahan Untuk Simpanan Faedah

Menggunakan baki pinjaman perumahan bagi mengurangkan kadar faedah yang tinggi. Selain itu, dana lebihan juga boleh disalurkan bagi tujuan lain yang lebih memerlukan,

Membantu Pasangan Anda Menyelesaikan Pinjaman Perumahan

Anda boleh meringankan beban atau menyelesaikan pinjaman perumahan pasangan disamping memastikan wang keluar masuk untuk keluarga berada di tahap yang lebih baik.Kekurangan Mengunakan Simpanan KWSP

Wang Simpanan Persaraan

Wang simpanan KWSP adalah bertujuan untuk menampung kos sara diri anda di hari tua kelak, malah simpanan itu juga terbukti tidak mampu untuk mengekalkan kehidupan yang selesa selepas bersara. Sekiranya anda tidak mempunyai simpanan persaraan dan rizab lain, anda perlu menimbang tara dengan baik sebelum membuat pengeluaran.


Kehilangan Perolehan Dividen

Apabila melakukan pengeluaran dengan jumlah yang besar, anda sebenarnya telah melepaskan hasil perolehan dari dividen. Dividen yang telah diisytiharkan oleh KWSP untuk tempoh 10 tahun adalah sebanyak 5% hingga 6%. Sebelum membuat pengeluaran, anda perlu menilai (berdasarkan jangka pembiayaan) jikalau faedah simpanan dan jangkaan pertumbuhan harta bersesuaian dengan kehilangan dividen untuk jangka masa panjang.

Pengeluaran Hanya Dari Akaun 2

Akaun 1 memegang 70% dari keseluruhan caruman, oleh itu anda hanya boleh mengakses kepada jumlah yang kecil. Jika jumlah didalam Akaun 2 tidak besar, anda masih perlu menambah pembiayaan perumahan anda dari sumber yang lain.Adakah Anda Layak Memohon?

Anda layak sekiranya:

- Warganegara Malaysia
- Penduduk tetap atau bukan warganegara ( menjadi ahli KWSP bermula dari 1 Ogos 1998)
- Berumur dibawah 55 tahun dengan jumlah simpanan KWSP sekurang-kurangnya RM500 didalam Akaun 2

Syarat tambahan untuk pengeluaran termasuk membuat pembelian hartanah untuk tempat tinggal, berhasrat untuk membeli secara tunai atau membuat pinjaman perumahan dan telah menandatangani Perjanjian Jual Beli tidak lebih dari 3 tahun dari tarikh pemohonan.Berapa Banyak Jumlah Yang Boleh Dikeluarkan?

Ini bergantung kepada spesifikasi pembelian anda. Terdapat empat pilihan dan setiap satu mempunyai had maksimum pengeluaran:

1. Pembelian Rumah Dengan Menggunakan 100% Pinjaman Perumahan

Pengeluaran maksimum dibawah pinjaman perumahan “tanpa bayaran pendahuluan” adalah sebanyak 10% dari belian harga rumah (membantu anda membayar kos kemasukan dan lain-lain yuran).

2. Pembelian Rumah Secara Individu

Anda boleh membuat pengeluaran bagi membayar beza harga antara harga rumah dan juga jumlah pinjaman perumahan, sehingga 10% tambahan keatas harga belian rumah, atau kesemua jumlah wang didalam Akaun 2, yang mana lebih rendah (dan tidak kurang dari RM500)

3. Membeli Rumah Dengan Ahli Keluarga Atau Pasangan

Sekali lagi, had pengeluaran maksimum adalah terhad kepada beza harga antara harga rumah dan juga jumlah pinjaman perumahan, sehingga 10% tambahan keatas harga belian rumah, kesemua wang anda dan keluarga (pasangan) di dalam Akaun 2, yang mana lebih rendah (dan tidak kurang dari RM500).

4. Pembelian Tunai (Tanpa Pinjaman)

Had pengeluaran adalah jumlah harga rumah ditambah 10%, atau kesemua jumlah wang di dalam Akaun 2, yang mana lebih rendah (dan tidak kurang dari RM500).Apakah Dokumen Yang Diperlukan Ketika Membuat Permohonan?

Dokumen yang diperlukan untuk permohonan bagi melakukan pengeluaran dan membeli kediaman adalah mudah tetapi ianya berbeza bergantung kepada spesifikasi pengeluaran.

Perkara asas yang anda perlu lakukan adalah memfailkan borang pengeluaran (KWSP 9C (AHL) (D5), dimana ianya boleh dilakukan diatas talian atau dimuat turun dan diisi secara manual, salinan kad pengenalan dan penyata bank, termasuk Perjanjian Jual Beli harta.

Anda juga perlu menyatakan bukti pertalian diantara anda dan keluarga untuk permohonan bersama (jika nama anda tiada dalam pinjaman), selain mendapatkan Perakuan Kelayakan Menduduki untuk kediaman (pembangunan baharu). Pemohon juga perlu menunjukkan Surat Ikatan Tugas bagi hartanah yang masih dibawah geran induk.

Pihak KWSP mungkin akan meminta anda menyediakan dokumen sokongan seperti cetak biru kediaman. Dan sila beri perhatian bahawa pihak KWSP berkemungkinan akan menolak permohonan anda sekiranya ianya tidak lengkap. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkaitan dengan dokumen-dokumen penting yang diperlukan, sila klik SINI.Syarat Pengeluaran Wang Caruman KWSP Untuk Pembelian Perumahan

Walaupun program ini memberi manfaat kepada pemilik kediaman dan pembeli baru, terdapat sekatan dan had yang perlu di titikberatkan sebelum membuat permohonan.

Pengeluaran untuk ‘Perumahan Untuk Pelaburan’

Anda dibenarkan untuk membuat pengeluaran dan membeli kediaman, tetapi kediaman tersebut tidak boleh dikategorikan sebagai pelaburan. Pihak KWSP layak membatalkan permohonan anda sekiranya mereka mendapati terdapat pertukaran nama pemilik keatas kediaman kurang dari tempoh setahun.

Pengeluaran untuk Kediaman Kedua

Anda boleh melakukan pengeluaran bagi pembelian rumah kedua tetapi perlu menyatakan bukti pelupusan atau penjualan kediaman pertama.

Mengubahsuai Kediaman

Penambahbaikkan atau pengubahsuaian keatas kediaman perlu ditanggung sendiri oleh pemilik kerana pihak KWSP tidak membenarkan sebarang pengeluaran bagi tujuan tersebut.


Pengeluaran Untuk Pembelian Hartanah Dan Lot Perumahan Sahaja

Anda tidak dibenarkan untuk melakukan pengeluaran bagi membeli tanah sahaja. Pembelian tanah dibenarkan tetapi pada masa yang sama pembeli berhasrat untuk membina kediaman diatas tanah tersebut.

Pembelian Kediaman Diluar Malaysia

Anda tidak dibenarkan membuat pengeluaran bagi membeli kediaman diluar negara. Bagaimanapun, jika anda merancang untuk berhijrah, anda boleh mengeluarkan kesemua jumlah simpanan didalam akaun KWSP anda.

Membeli Kediaman Ketiga

Anda boleh membeli rumah kedua, hanya selepas terjualnya rumah pertama. Tetapi ianya akan memanjangkan tempoh proses pengeluaran untuk pembelian kediaman seterusnya.Kesimpulan

Melalui pelbagai syarat yang ditetapkan, kita dapat lihat bahawa pengeluaran wang caruman KWSP merupakan salah satu pilihan yang ditawarkan bagi tujuan yang begitu spesifik. Ia semata-mata untuk memastikan bahawa memiliki sebuah kediaman bukanlah sesuatu yang mustahil bahkan ianya akan menjadi lebih berpatutan. Demikian itu, pengeluaran wang simpanan KWSP merupakan pilihan terbaik bagi ahli yang mahu memiliki rumah idaman.


Mencari aset hartanah yang baru? Layari PropSocial’s untuk senarai kediaman hebat yang tidak patut anda lepaskan!(Translated by: Muhamad Khaliss, 5th June 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img 5409 small

withdraw fully from epf acc 2 for my first home also.

Signature 28 logo  custom  small

Apart from using EPF funds to finance your home. Many of my friends also chose to withdraw from Account 2 to further their studies. 

Img 6323 small

@domng yes exactly. you can withdraw from epf acc 2 for quite some reason.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing