Foreigner buying property in malaysia
Logo3 small

Membeli hartanah adalah perkara yang rumit kepada rakyat tempatan sekalipun, jadi macam mana pula dengan warga asing yang ingin memiliki rumah di Malaysia? Panduan ini akan cuba sedaya upaya untuk membantu menyenangkan proses ini buat mereka.


Warga asing di Malaysia termasuklah ekspatriat dan pelancong telah diterima dengan penuh mesra apabila mereka melawat negara ini. Kini pihak Kerajaan juga menggalakkan warga asing untuk menjadikan Malaysia rumah kedua mereka, sama ada untuk tempoh jangka panjang, pencen, ataupun tujuan pelaburan.

Jika anda seorang warga asing yang membaca panduan ini, anda perlu faham polisi-polisi tertentu serta bayaran undang-undang yang dikenakan Kerajaan terhadap pembelian hartanah. Oleh itu, artikel ini akan membantu menerangkan hartanah-hartanah yang boleh dipilih oleh warga asing, nilai pembelian minimum yang dikenakan oleh pihak berkuasa tempatan, serta aspek kewangan dalam hal-hal hartanah di Malaysia.Hartanah jenis macam mana yang warga asing boleh miliki?

Pemilikan asing hartanah adalah terbuka (warga asing boleh memiliki sehingga 100% daripada hartanah tersebut) di Malaysia selagi keperluan minima dipenuhi. Dalam undang-undang, warga asing boleh memiliki apa jua jenis hartanah kecuali:

1. Hartanah bernilai kurang daripada RM1 juta
 2. Unit residen kos rendah dan sederhana yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa tempatan
 3. Hartanah yang berada di atas Tanah Rizab Melayu.
 4. Hartanah yang diagihkan kepada Bumiputra di mana-mana projek pembangunan hartanah seperti yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa

Dengan itu, warga asing boleh memiliki banglo, rumah teres, kondominium, flat, rumah dengan laman, hartanah komersil, hartanah perindustrian, tanah pertanian (kecuali Tanah Rizab Melayu) dan tanah perindustrian (kecuali Tanah Rizab Melayu).

Baca artikel kami tentang “Pelaburan Hartanah, Hartanah berhalaman ataupun Bertingkat” untuk maklumat lanjut sebelum membeli hartanah.Apakah keperluan minima bagi nilai hartanah?

Secara amnya, nilai minima RM 1 juta adalah dikenakan terhadap semua jenis hartanah di setiap negeri. Walau bagaimanapun, pihak berkuasa tempatan masih mempunyai hak untuk meminda nilai nimima di setiap negeri kawalan mereka.Macam mana warga asing boleh beli pada harga yang lebih rendah?

Program Malaysia My Second Home (MM2H) adalah program yang dibina bagi warga asing yang ingin tinggal di Malaysia buat tempoh yang lama (visa 10 tahun). Sebilangan besar warga asing yang pernah bekerja di Malaysia telah memohon program ini bagi persaraan mereka di Malaysia.

Sebelum memohon, warga asing bawah 50 tahun dikehendaki menyediakan simpanan sekurang-kurangnya RM500,000 di dalam Akaun Simpanan / Akaun Semasa / Fixed Deposit manakala mereka yang lebih daripada 50 tahun perlu ada sekurang-kurangnya RM350,000 dalam akaun-akaun yang sama.

Meskipun dengan keperluan yang agak tinggi ini, satu kelebihan yang ketara adalah MM2H memberikan warga asing hartanah dengan nilai yang lebih rendah. Jadual di bawah menunjukkan hartanah dengan nilai paling rendah yang warga asing boleh beli dengan atau tanpa MM2H.Pembiayaan dengan Pinjaman Rumah

Margin of Finance (MOF) boleh meningkat sehingga 80% buat pemegang MM2H, manakala pembeli tanpa MM2H biasanya dapat MOF sebanyak 70%. Dalam hal ini, adalah lebih baik untuk warga asing mengambil pinjaman daripada bank asing di Malaysia. Namun halnya berbeza jika mereka berkahwin dengan rakyat Malaysia, di mana pasangan adalah diperlukan dalam pembiayaan pinjaman untuk menikmati MOF setinggi 90%.

Klik di sini untuk mencari pinjaman perumahan yang sesuai dengan keperluan anda di Malaysia.Persoalan Am

Saya seorang warganegara/penghuni tetap (PR) Singapura dan saya mempunyai flat HDB, bolehkah saya beli hartanah kediaman persendirian di Malaysia?

Pembaca yang termasuk dalam kategori ini perlulah merujuk polisi negara Singapura. Menurut HDB Info WEB, sesiapa yang memiliki flat HDB hanya boleh membeli kediaman persendirian tempatan dan luar negara selepas 5 tahun memiliki flat tersebut, tidak kiralah samada flat tersebut dipindah milik kepada orang lain sepanjang tempoh itu. Perkara ini dikenali sebagai tempoh pendudukan minima (MOP).Kesimpulan

Seperti yang anda fikirkan, banyak polisi adalah dibuat untuk menangani harga hartanah yang semakin meningkat di bandar-bandar besar. Selain itu, Malaysia masih merupakan negara yang mesra dengan warga asing serta kos sara hidup yang agak rendah. Pastikan anda bersedia dengan dana yang cukup dan jangan lupa menikmati kehidupan yang meriah di kalangan komuniti berbilang kaum di Malaysia!

Artikel ini dibawakan kepada anda oleh Loanstreet.com.my, laman web perbandingan pinjaman utama Malaysia.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

@jaspertan_realt 

Let's wait for the Budget 2019 announcement later this year, and its effect on the property sector.

I foresee a lot of surprises (good and bad) for everyone.

Abdulrashidpea small

Baik jangan tukar syarat sebab nanti property too hot.. create bubble.


Signature 28 logo  custom  small

@CoachHartanah 

In my opinion, if the government make it harder for developers to sell (impose higher sales tax, increase stamp duty, lower loan margin)... 

The developers might actually lower their prices in order to improve sales... 

If that is the true purpose of government intervention, then they have successfully lowered the property prices.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing