10 outstanding properties near transit stations
Logo3 small

Uber dan Grabcar kini menjadikan perjalanan ke stesen KTM, LRT dan MRT sangat mudah. Akan tetapi ianya masih tidak setanding dengan betapa mudahnya tinggal berdekatan perhentian bas feeder, atau lebih baik lagi, kalau boleh berjalan terus ke stesen. Jadi, kami pilih 10 tempat kediaman paling menarik yang berada berhampiran dengan stesen transit, tanpa urutan yang tertentu.1. Terus Di Hadapan Rumah Anda

D’Sara Sentral, Sungai Buloh

Dimajukan oleh pemaju terkenal Mah Sing, D’sara Sentral merupakan kawasan pembangunan yang pelbagai, daripada pangsapuri berservis hinggalah ke unit jenis Small Office Versatile Office (SOVO). Untuk unit berservis, ia bermula dengan harga yang rendah dan saiz yang kompak seluas 300 kaki persegi, menjadikan D’Sara Sentral pilihan yang hebat buat pekerja professional dan keluarga muda.

Kawasan pembangunan ini membolehkan anda berjalan ke stesen MRT Kampung Selamat (di sepanjang Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang). Ia juga boleh diakses melalui lebuhraya utama seperti Lebuhraya Sprint dan Lebuhraya Guthrie (GCE). D’sara Sentral juga menawarkan kedai-kedai untuk keperluan harian. Ini bermaksud ada kemungkinan tinggi untuk anda dapatkan apa sahaja yang diperlukan di sini.


 2. Kawasan Kejiranan Matang

TTDI Ascencia, TTDI

Bangunan TTDI Ascencia yang bertingkat tinggi dan berkepadatan rendah ini berhubung dengan stesen MRT TTDI melalui jalan laluan berbumbung. Peru diingatkan bahawa hartanah di sini bukanlah murah, dengan satu unit bernilai lebih RM500,000. Walau bagaimanapun, ia merupakan tempat yang bagus buat para pekerja yang ingin membina keluarga di kawasan kejiranan bertahap sederhana-atasan ini.

Menetap di kawasan kejiranan yang matang seperti ini juga memberikan rasa penuh prestij, terutamanya apabila berada di dalam komuniti Taman Tun Dr Ismail yang mewah. Kelengkapan-kelengkapan yang ada, walaupun sedikit, adalah sangat mewah seperti kolam infiniti, taman rekreasi dan juga gimnasium.


3. Penuh Potensi

SqWhere, Sungai Buloh

Semenjak perlancarannya pada tahun 2016, SqWhere telah mendapat permintaan tinggi kerana unit-unitnya yang pelbagai dan sesuai untuk semua jenis konfigurasi rumah. Unit-unit ini termasuklah residensi dwi-kunci dengan studio yang berasingan, bagus buat sesiapa yang ingin memiliki sebuah pejabat di rumah.

Penduduk dapat menikmati akses mudah ke unit jenis SOVO dan kedai pejabat, menjadikannya tempat yang sesuai untuk memulakan perniagaan sambil berada berdekatan dengan keluarga. Ianya amatlah sesuai bagi keluarga muda yang moden. Selain itu, ada sebuah jambatan berpanjangan 75 meter menghubungkan anda dengan stesen MRT (Laluan Sungai Buloh-Putrajaya), manakala ada kemungkinan Rel Kelajuan Tinggi (HSR) ke Singapura akan disambungkan ke Laluan MRT ini.


4. Mewah dan Mudah

Anyaman Residence, Bandar Tasik Selatan

Unit-unit di Anyaman Residence digelar sebagai rumah berkembar di udara, memberi gambaran akan kehebatan kawasan pembangunan berkepadatan rendah ini. Selain daripada fasiliti seperti kolam renang dan gimnasium, terdapat juga gelanggang badminton, dan taman permainan yang ditampilkan seperti rumah pokok.

Meskipun sasaran pasaran lebih cenderung kepada kelas atas, unit-unit di Anyaman Residence masih boleh dikira sebagai berpatutan. Terletak berdekatan dengan terminal pengangkutan KTM, LRT, dan Express Rail Link (ERL) di Bandar Tasik Selatan, ia menawarkan kemudahan kepada sesiapa yang selalu berulang-alik ke pusat bandar ataupun ke lapangan terbang.


5. Penuh Kemudahan

Tropicana Gardens, Surian

Tropicana Gardens adalah kawasan pembangunan bersepadu yang dibangunkan oleh salah satu pemaju terkenal Malaysia. Ia mempunyai unit residensi, pejabat, dan kedai. Jika anda sedang mencari sebuah mahligai dengan harga yang berbaloi dengan kelengkapan mewah dan berada dilokasi yang strategik, BayBerry Serviced Residence dan Tropicana Dianthus adalah pilihan yang baik.

Setiap satunya dilengkapi oleh kemudahan-kemudahan seperti gelanggang bola keranjang, padang golf mini, ruang istirehat beserta meja pool, jakuzi, taman permainan dan kolam renang. Saiz unit-unit residensi di dalam dua kawasan pembangunan ini bermula dengan 600 kaki persegi. Oleh kerana Tropicana Garden terkenal dengan komuniti yang berpendapatan tinggi, ianya bagus buat sesiapa yang ingin meningkatkan status sosial masing-masing.


6. Disukai Ramai

I Residence, Kota Damansara

Tidak seperti beberapa hartanah dalam senarai ini yang baru dilancarkan dan menyatakan jarak mereka yang dekat dengan stesen transit sebagai ciri utama, I Residence telah disiapkan pada tahun 2013, beberapa tahun sebelum stesen MRT Kota Damansara dibuka yang berada hanya 5 minit jauhnya.

Walaupun ianya dibina atas tanah komersil, unit-unit di sini (dari seluas 579 kps ke 1,000 kps) masih lagi menjadi pilihan menarik untuk dijadikan kediaman. Ini bukanlah perkara yang pelik memandangkan lokasinya yang berdekatan dengan pusat komersil, dan stesen Kota Damansara, salah satu stesen MRT yang paling popular.


7. Ambang Bandar

South View, Bangsar South

Pangsapuri berservis yang padat ini diimbangkan dengan status pegangan bebasnya. Ia adalah suatu ciri yang jarang dijumpai di mana-mana hartanah sekitar Bangsar South. Perjalanan ke KL Gateway-Stesen LRT Universiti hanya mengambil masa 10 minit. Stesen LRT Laluan 3 juga akan dibina berhampiran di masa hadapan.

Selain daripada itu, South View bertempat secara strategik di tengah-tengah titik pertemuan antara pusat bandar dan juga bandar-bandar kecil di sekelilingnya. Ini memberikan penduduk pelbagai pilihan dalam kemudahan gaya hidup dan juga tempat kerja. Dengan harga yang boleh dikira lebih murah daripada Pantai Sentral Park di Bangsar South, hartanah ini sememangnya berbaloi untuk diberi pertimbangan.


8. Bebas Bergerak

The Olive, Sunsuria City

Bertempat di Salak Tinggi, Putrajaya South, tarikan terbesar Sunsuria City adalah kampus Xiamen Universiti Malaysia. The Olive dikenali sebagai pusat kediaman pertama di dalam kawasan pembinaan yang besar ini. Dari sini, penduduk boleh ke stesen Express Rail Link (ERL) yang hanyalah 10 minit jauhnya dari Lapangan Antarabangsa Kuala Lumpur. Ia sesuai untuk sesiapa yang selalu menaiki kapal terbang.

Buat masa ini, kawasan pembangunan pegangan bebas bersepadu Sunsuria City yang bernilai RM10 billion, seluas 525 ekar ini belum lagi siap (walaupun The Olive telah melancarkan fasa terakhir mereka pada awal 2017). Walaupun ia tidak berhampiran dengan pusat bandar Kuala Lumpur, ia mempunyai potensi untuk menjadi tempat sewaan pelajar. Sementara kawasan perbandaran tersebut berkembang dan komponen komersil semakin dibina, nilai hartanah ini pastinya akan meningkat.


9. Syurga Penyewa

Eve Suite, Ara Damansara

Eve Suite bertempat di pinggir bandar Lembah Klang. Namun begitu, semenjak beberapa tahun ini, ia telah membina reputasi di kalangan eksekutif, terutamanya untuk unit-unitnya yang lebih kecil - bermula daripada 680 kaki persegi. Bersambung dengan LRT Lembah Subang melalui laluan pejalan kaki, dan bas yang berulang-alik dari Pusat Komersil Dana 1 di Ara Damansara, ianya mempunyai perhubungan yang cukup baik.

Di dalam hartanah pegangan bebas ini sendiri, terdapat pelbagai pilihan kemudahan yang menjadi tempat buat penduduk yang sibuk untuk berekreasi termasuklah kolam renang sepanjang 50 meter, gimnasium, bilik yoga/aerobik, sebuah kebun botanik, dan juga lot-lot kedai di bawah unit kediaman. Pelbagai gerai makanan juga ada berdekatan.


10. Tahap Antarabangsa

Arte Mont Kiara, Mont Kiara

Sebahagian daripada kawasan pembangunan KL Metropolis yang besar seluas 75.5 ekar, residensi ini bertempat di kalangan kawasan kejiranan ternama seperti Sri Hartamas dan Mont Kiara. Firma-firma antarabangsa – pakar dalam bidang masing-masing yang terlibat dalam pembinaan bangunan ini, memberikannya sentuhan penuh prestij.

Jika anda tidak kisah pegangan pajakan jenis komersil serta kepadatan yang tinggi, rumah-rumah di sini boleh dipertimbangkan sebagai pelaburan. Lebih-lebih lagi bila ada stesen MRT berdekatan, pejabat-pejabat, dan juga pusat konvensen terbesar di Asia Tenggara yang akan dibina. Selain daripada pekerja profesional, populasi di sini juga dipenuhi oleh ekspatriat.


Kesimpulan

Oleh kerana kesalamatan dan peningkatan kos sara hidup, jarak yang dekat dengan stesen transit adalah satu faktor yang penting dalam memilih hartanah. Ini membolehkan penduduk mengelakkan diri daripada kesesakan jalanraya, dan juga memastikan nilai hartanah buat penyewa. Tidak lupa juga, jarak yang dekat ini boleh memberi pulangan besar dalam jangka panjang.

Berminat dengan hartanah berhampiran stesen transit? Hantarkan keperluan hartanah anda disini dan kita akan bantu anda mencari kediaman yang diidam-idamkan.(Translated by: MK Zainal, 16th June 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

@James Bob

Yes, i am living out of KL... down south Johor

James bond craig junio2006 small

@domng Are they planning to build LRT there?

Signature 28 logo  custom  small

@james_bob 

I only foresee MRT connection between Singapore to Johor immigration checkpoint...

I think Penang or Melaka probably needs to consider to build MRT now.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing