Soho sovo sofo what buyers and investors need to know sofo
Logo3 small

Trend Small Office Home Office (SOHO) atau Small Office Flexible Office (SOFO) dan Small Office Virtual Office (SOVO) di Malaysia kini sedang meningkat. Berasal dari New York, konsep ini meresap masuk ke Malaysia pada tahun 2007, apabila Akta Hakmilik Strata diluluskan untuk membenarkan pembangunan berstrata. 10 tahun kemudian, jenis pembangunan ini telah menarik minat golongan milenium, dan juga Gen Y – sama ada sebagai ruang kerja atau rumah, yang memberi impak terhadap peningkatan bekalannya.

Tambahan pula, pada tahun 2016 kerajaan negeri Selangor telah mengeluarkan arahan kepada pemaju hartanah untuk memperuntukkan 30% daripada SOFO, apartmen berservis, SOVO, dan SOHO masing-masing kepada unit mampu milik, bergantung kepada lokasi dan jenis hartanah. Ini adalah untuk membantu pembeli rumah pertama dan juga keluarga berpendapatan rendah dengan jumlah pendapatan sehingga RM15,000 sebulan untuk mendapatkan hartanah. Jadi, sebagai seorang pembeli, apa perkara-perkara penting yang anda perlu tahu sebelum membuat pelaburan?SOHO, SOFO & SOVO – Apa semua ini sebenarnya?


SOHO

Ia biasanya bersaiz kecil dan dibina dengan ruang tamu, bilik tidur, dan juga bilik air bersaiz penuh. Jangan dikelirukan dengan definisi ‘rumah’ dan ‘pejabat’. Ia boleh digunakan untuk mana-mana tujuan bergantung kepada pemilik.


SOFO

SOFO biasanya tidak mempunyai pemisah supaya pemilik boleh mengubahsuai ruang pejabat mengikut kehendak mereka. Namun, ia menawarkan lebih kebebasan dari segi reka bentuk. Selain itu, penghuni boleh menggunakannya sebagai sebuah rumah atau pejabat, atau kedua-duanya sekali.


SOVO

SOVO kebanyakannya digunakan oleh syarikat-syarikat baru kerana mereka dilengkapi dengan kemudahan yang diperlukan buat perniagaan mereka. Walaupun ia paling sesuai digunakan bagi tujuan komersil, bil utilitinya juga dikatakan lebih tinggi. Ini kerana ia dicaj mengikut kadar komersil. Jadi, fikir dua kali sebelum melabur dalam jenis hartanah ini.

Selain itu, ruang binaan bagi kawasan jenis ini adalah antara 37 meter persegi (400 kaki persegi) ke 74 meter persegi (800 kaki persegi). Daripada segi harga, sehingga kini, kosnya adalah sekitar RM480 setiap kaki persegi ke RM700 setiap kaki persegi.

Apa yang Pembeli Perlu Tahu Sebelum Membeli SOHO, SOVO dan SOFO?


1) Terma pinjaman

Yang pertama adalah terma-terma pinjaman. Oleh kerana ia dibina di atas tanah komersil, SOHO, SOVO dan SOFO adalah tertakluk kepada terma pinjaman komersil. Biasanya, ini bukanlah perkara terbaik buat pembeli rumah biasa kerana jumlah pinjamannya adalah jauh lebih rendah berbanding pinjaman rumah. Untuk maklumat lanjut, baca artikel ini daripada Loanstreet.


2) GST

GST memang boleh buat sakit kepala. Bagaimana ia boleh memberi kesan terhadap pembeli? Menurut The Star, dalam panduan yang baru diterbitkan oleh Jabatan Kastam Diraja Malaysia, Ketua Pengarah menyatakan yang jika seseorang itu memiliki lebih daripada dua hartanah komersil, lebih daripada satu ekar tanah komersil atau hartanah komersil, atau tanah dengan nilai pasaran yang melebihi RM2,000,000 dan ada niat untuk menjual, ianya diambilkira sebagai memiliki sebuah perniagaan.


3) Cukai penilaian dan caj utiliti

SOHO, SOVO dan SOFO biasanya adalah lebih mahal berbanding hartanah residensi. Ini kerana mereka tertakluk kepada pelbagai caj utiliti dan cukai seperti bil telefon, penilaian komersil dan juga sewa. Contohnya, berdasarkan Tenaga Nasional Berhad (TNB), tarif elektrik bagi hartanah komersil adalah lebih mahal daripada hartanah residensi.


4) Perlindungan undang-undang dan juga Persetujuan Jual Beli (SPA)

Ini adalah perkara yang agak kompleks dan mengelirukan. Biasanya pembeli tidak mengetahui bahawa Persetujuan Jual Beli bagi unit-unit SOFO dan SOVO adalah tidak sama seperti yang lain. Ini kerana mereka tidak dikawal oleh Akta Pemaju Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966.

Walaupun begitu, SPA bagi SOHO adalah sama seperti biasa. Jika seorang individu membuat keputusan untuk membeli unit-unit SOFO atau SOVO, mereka perlu menandatangani SPA yang berbeza dengan pemaju, yang tidak dikawal oleh Akta Pemaju Perumahan.

Jika SOFO dan SOVO bertujuan untuk kegunaan perumahan tetap, ia adalah tertakluk kepada kawalan pihak berkuasa tempatan. Ini diterangkan dengan jelas di bawah Kod Tanah Negara berkenaan kegunaan residensi di atas tanah komersil. Sebaliknya, pembeli perlu menandatangani SPA jika mereka membuat keputusan untuk membeli unit-unit SOHO. Jika mereka menandatangani persetujuan tersebut, hak-hak mereka adalah dilindungi di bawah akta tersebut. Ini kerana hartanah tersebut biasanya digunakan bagi tujuan residensi, samada sepenuhnya ataupun sebahagian daripadanya.


5) Pengurusan hartanah

Nilai setiap hartanah adalah bergantung kepada pengurusan hartanah. Namun begitu, ianya tidaklah semudah disangka. Contohnya, ada kemungkinan sesebuah bangunan SOFO, SOHO, dan SOVO mempunyai beberapa pemilik. Lebih merumitkan keadaan, perkara boleh menjadi lebih kompleks jika demografik penghuni datang daripada latar belakang dan perspektif yang berbeza-beza.


Kami harap maklumat ini berguna dalam memberi pengetahuan sebelum mula membuat pelaburan. Walaupun SOHO, SOVO, dan SOHO adalah popular di kalangan generasi muda, membeli atau melabur ke atas salah-satu daripadanya adalah satu perkara yang berbeza. Selain daripada apa yang kami telah terangkan, faktor-faktor lain termasuklah harga, kemudahan dan pelbagai lagi yang perlu dipertimbangkan.

Tidak sabar untuk membeli hartanah atau rumah anda yang pertama? Sertai PropSocial untuk mendapatkan maklumat terkini berkenaan hartanah, atau sertai Discussions, laman perbincangan PropSocial bersama komuniti pemilik rumah, pelabur berpengalaman, dan juga perunding hartanah, yang boleh menjawab segala persoalan anda!(Translated by: MK Zainal, 14th July 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing