Purchase property in kl consider cheras ikea cheras
Logo3 small

Sama ada anda dari KL ataupun Selangor, anda pasti bersetuju yang Cheras memang dikenali dengan laluan trafik yang memeningkan dan juga pasar malam yang meriah di Taman Connaught. Bukan itu sahaja. Sejak pembangunannya pada tahun 60-an, kawasan pinggir bandar ini mempunyai populasi hampir 1 juta. Agak padat, kan? Dengan penambahan kawasan pembangunan seperti Sunway Velocity Mall, VIVA Homes, MyTown dan IKEA Cheras, daerah ini semakin lama semakin riuh.

Jadi ini soalan cepumas buat pembeli hartanah dan juga penyewa di luar sana – Adakah anda akan pertimbangkan pelaburan hartanah di Cheras? Adakah anda akan tinggal di sana? Sebelum anda jawab soalan tersebut, kami akan berikan maklumat-maklumat yang penting buat anda. Kami tinjau kawasan tersebut untuk mencari penduduk dan ejen hartanah yang boleh memberi kami maklumat dalaman tentang kawasan kejiranan ini. Ini apa yang mereka kata:Cheras: Apa Yang Anda Perlu Tahu


Foong Shee Ean, 23, Jurugambar/Pelajar
Tinggal di: Taman Midah (sejak 1996)
Jenis Hartanah: Teres

Taman Midah adalah kawasan kejiranan yang agak tenang kerana ianya agak jauh dari pusat bandar. Oleh itu, tidak banyak trafik yang lalu-lalang. Namun begitu, terdapat banyak jalan pintas dan jalan utama untuk ke bandar. Satu perkara yang menghalang saya untuk pergi ke sana adalah betapa sesaknya trafik di kawasan tersebut. Lagipun, tabiat ‘double-parking’ adalah satu isu yang besar di situ.

“Bercakap tentang kemudahan, ianya sangat mudah diakses dari tempat tinggal saya. Ada beberapa tempat makan di sekitar kawasan ini dan juga pasar pagi untuk semua keperluan saya. Pasaraya Tesco pun sangat dekat. Pada pendapat saya, Cheras adalah kawasan yang sangat sesuai buat sesiapun untuk menetap di sini. Namun, ia juga ada keburukannya tersendiri seperti kadar jenayah yang sedikit tinggi, selalu terputus bekalan eletrik, dan juga kurangnya pilihan makanan.”


Nur Izzati binti Zamani, 21, Pelajar, Universiti UCSI
Tinggal di: Taman Connaught (menyewa sejak 2015)
Jenis Hartanah: Kondominium

“Memang mudah nak ke Taman Connaught, kerana simpang untuk keluar masuk adalah bersambung dengan lebuhraya utama Cheras. Masalahnya adalah keadaan trafik ketika waktu puncak. Jadi kadang-kadang kalau memandu ke tempat saya memanglah leceh. Namun, pengangkutan awam seperti stesen LRT Bandar Tun Razak dan Bandar Tasik Selatan hanya 10 minit jauhnya daripada tempat tinggal saya, is merupakan kaedah pengangkutan utama saya untuk ke tempat lain. Selain itu, saya boleh berjalan dari kondo saya ke tempat saya belajar sekarang, iaitu UCSI.

“Apa yang saya suka tentang tinggal di Taman Connaught adalah ianya memang dekat dengan beberapa pusat membeli-belah, contohnya pusat membeli-belah IKON Connaught. Apa yang saya tak suka adalah pencemaran udara dan bunyi yang selalu ada di kawasan ini. Kebersihan juga merupakan satu isu. Memang menjengkelkan bila saya terpaksa berjalan merentasi sampah-sarap serta perlu menghidunya setiap kali pergi ke kelas, terutamanya pada waktu pagi.”


Joshua, 34, Jurujual
Tinggal di: Taman Len Sen (sejak 2002)
Jenis Hartanah: Teres

“Tempat tinggal saya – Taman Len Sen, adalah berdekatan dengan Cheras Sentral Mall, Pasaraya Econsave, dan juga lot-lot komersil. Dari segi ketersambungan, nak ke Taman Len Sen agak mudah sebenarnya, kerana ada simpang dari Lebuhraya Cheras-Kajang. Berulang-alik ke tempat dalam kejiranan ini pun agak senang, kerana jarak di antara mereka bukanlah jauh sangat.

“Tetapi, tinggal dekat sini juga ada keburukannya. Trafik boleh jadi sesak apabila hendak ke bandar. Saya mengalami perkara ini kerana saya bekerja di KLCC. Tambahan lagi, keselamatan di sini bukan baik sangat, melainkan kalau anda tinggal dalam kejiranan yang berpagar dan berpengawal.”


Sebelum anda terus membaca tentang pandangan yang diberikan oleh ejen hartanah, lihat video dibawah untuk lebih mengenali Cheras:


Josephine, Ejen Hartanah di IQI Realty KL
Pengalaman: 10 tahun

“Cheras memang penuh dengan kemungkinan. Apa sahaja yang anda mahu, anda boleh jumpa di Cheras. Ini adalah kelebihan yang besar buat saya. Lagipun, Cheras merupakan kawasan yang matang daripada segi nilai hartanah.

“Saya perlu kata yang situasi trafik adalah lebih perlahan di sekitar Cheras, kerana ada beberapa lebuhraya yang lalu di kawasan tersebut. Bagi sesiapa yang tiada plihan selain memandu, ini memang adalah satu keburukan.

“Walaupun begitu, ianya hampir dengan pusat bandar Kuala Lumpur, dan itu aspek yang penting bagi hartanah di Cheras. Malah, daerah ini agak berdekatan dengan kebanyakan kawasan di Lembah Klang, dan perkara ini sangat memudahkan."


Alex, Pengurus Cawangan Hutton One Cheras
Pengalaman: 20 tahun

“Terima kasihlah kepada infrastruktur dan pembangunan yang telah dan sedang dijalankan, kita kini melihat Cheras sebagai sebuah kawasan yang kondusif, siap dengan kemudahan untuk mengakses lebuhraya utama, dan dengan pembangunan jalan pengangkutan melalui MRT kelak, serta mempunyai pengangkutan awam yang lain. Perkara-perkara ini memainkan peranan dalam meningkatkan potensi dalam menaikkan harga hartanah di sini.

“Satu kelemahannya adalah kebanyakan hartanah terutamanya di kawasan perumahan yang matang adalah hartanah jenis pegangan pajakan, yang boleh mempengaruhi urusniaga pasaran kedua. Apa yang saya akan nasihatkan pembeli hartanah di Cheras adalah ianya merupakan kawasan yang padat dengan populasi kaum Cina, yang bermakna ada peluang yang tinggi untuk mendapatkan harga yang lebih baik. Dengan populasi yang meningkat, anda juga boleh mengambil peluang ini untuk mendirikan perniagaan komersil.”


Celine, Ejen Hartanah di MegaHarta
Pengalaman: 8 tahun

“Cheras kini ibarat pilihan kedua selepas pusat bandar KL. Selain daripada lokasinya yang berhampiran dengan KL, kawasan kejiranan ini boleh diakses dari setiap kawasan utama di Lembah Klang. Kelemahan duduk di Cheras, sudah tentunya adalah laluan trafiknya yang teruk. Bila fasa kedua projek MRT selesai, laluan trafik mungkin akan bertambah baik.

“Saya ingin nyatakan bahawa nilai hartanah di Cheras masih lagi berada pada kadar yang rendah dan mampu dimiliki, dan ini satu ciri yang penting. Tambahan lagi, masih ada lagi potensi untuk peningkatan harga unit dengan pelancaran MRT kelak. Kini adalah masa yang baik untuk membuat pelaburan ke atas hartanah di Cheras, mahupun berpindah ke sini.”Cheras: Nak Melabur Atau Tidak?

Daripada maklumat yang kita dapat, kita boleh membuat kesimpulan bahawa kerana kematangan hartanah di kawasan ini, Cheras telah berkembang menjadi kawasan yang mampan, dan sangat sesuai untuk sesiapapun tinggal di sana. Ianya masih berkembang dan pembangunan semakin bertumpu kepada aspek komersil, dengan semakin banyak residensi berservis dan pusat membeli-belah seperti Sunway Velocity Mall, IKEA Cheras dan MyTown.

Trafik sememangnya membebankan, namun terdapat jalan alternatif dan kawasan kejiranan secara amnya mudah dicapai. Tambahan lagi, fasa kedua MRT akan memberikan penduduk satu lagi pilihan pengangkutan awam. Bukan itu sahaja, harga hartanah di Cheras masih lagi rendah dan mampu milik.

Jadi apa pendapat anda? Masih fikir bahawa ini bukannya masa untuk melabur di Cheras? (Translated by MK Zainal, 25th July 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img 6323 small

@henry somehow i agreed with you. Abit over price. Belakong also get named as cheras south.

Signature 28 logo  custom  small

@henry 

Wow, Future price. A term which investors would like to avoid at all cost. :^) 

Att 1389527671120 10  k.k. sah  4739  small

Hi , I have Buyer looking a new properties somewhere nearby MRT Station ...

Any Idea ?  

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for your great sharing