Properties with a dark past liability or daring investment  abandoned home
Logo3 small

Percaya ataupun tidak

Pintu pagar berkarat, cat tertanggal, penuh semak-samun... bunyinya pun dah macam rumah dalam filem seram. Tidak kiralah sama ada anda percaya dengan makhluk ghaib ataupun tidak, besar kemungkinan anda tidak akan menjejakkan kaki ke hartanah sebegini, apatah lagi membelinya.

Hartanah dengan kisah silam yang gelap, seperti adanya kes pembunuhan ataupun penghuni yang menggantung diri sendiri biasanya dianggap sebagai ‘berhantu’, kononnya roh atau ‘semangat’ orang yang mati tersebut masih lagi berlegar-legar di dalam rumah.Kawasan pembunuhan ngeri kini jadi ‘rumah berhantu’ terkenal

Antara rumah ‘berhantu’ yang paling terkenal di Malaysia adalah rumah Mona Fandey. Dia dikatakan mengamalkan ilmu hitam, di mana Mona Fandey berjaya meyakinkan ADUN Bukit Talam, Mazlan Idris untuk baring di atas lantai dan menutup mata menunggu wang datang bagaikan durian runtuh. Mona Fandey kemudiannya dikatakan memotong kepalanya dengan kejam sebelum mencincang tubuhnya 18 kerat, dan ditaman di dalam bilik stor berdekatan rumahnya.

Fenomena alam ghaib seperti ini memang popular di Malaysia, tak kiralah sama ada ianya kes bunuh, bunuh diri, mahupun bencana yang menimpa sehingga kami pun ada senarai 8 Kawasan Berhantu di Malaysia! Namun sejauh manakah kesahihan cerita ini semua? Memang benarkah ianya dihuni oleh makhluk alam lain?

Tengok pendapat orang ramai terhadap tempat yang berhantu disiniRumah ‘hantu ‘boleh direka

Sama ada ianya benar-benar berhantu ataupun tidak, kebanyakan cerita-cerita seperti ini adalah berasal daripada buah mulut orang ramai. Walau bagaimanapun, biasanya hartanah seperti ini dianggap ‘berhantu’ kerana rupanya yang terbiar.

Lihat sahaja rupa rumah-rumah seperti ini yang tidak dijaga atau ditingalkan begitu sahaja. Rumput yang terlalu panjang, dinding yang penuh lumut, tandas yang kotor… ini semua adalah elemen-elemen yang menyumbang kepada sebuah rumah ‘hantu’. Tidak hairanlah kalau jiran-jiran sekitar mula berkata yang kononnya mereka ternampak bayang-bayang, makin bertambahlah misteri yang mengelilingi tempat tersebut.Daripada rumah berhantu ke rumah idaman

Adakah hartanah sebegini memang tidak boleh diselamatkan lagi? Sebenarnya, asalkan struktur rumah tersebut dalam keadaan yang baik, anda masih boleh ‘menghalau’ penghuni alam lain ini dengan pelbagai cara, contohnya menggunakan khidmat pengamal perubatan alternatif, imam, bomoh, sami, paderi dan sebagainya bergantung kepada kepercayaan masing-masing.

Upacara menghalau ‘hantu’ ini bukan sahaja boleh mengurangkan rasa bimbang dalam diri anda dan bakal pembeli, malah mungkin dapat membantu dalam mempromosikan rumah tersebut di pasaran. Namun jika imej lama rumah tersebut masih terlalu kuat, satu lagi pilihan yang ada adalah merobohkan kesemua struktur yang ada dan membina yang baru.Menukarkan rasa takut kepada peluang kewangan

Ada orang yang melihat tempat ini dengan rasa takut, namun ada pula yang melihatnya sebagai satu peluang keemasan. Lihat sahaja contoh-contoh yang ada di mana para usahawan berjaya mempergunakan sejarah silam tempat-tempat sebegini sebagai tarikan pelancong.

Buat masa kini, hanya terdapat sebilangan sahaja rumah atau kawasan ‘berhantu’ yang dijadikan tarikan ramai. Ini bermakna peluang pelaburan bagi tempat sebegini masih besar. Anda mungkin pernah terdengar akan Muzium Perang Pulau Pinang di Bukit Maung. Ada catatan yang mengatakan di sinilah terjadinya kejadian pancung dan pertumpahan darah yang besar sewaktu penjajahan Jepun, di mana ada desas-desus ternampaknya lelaki tidak berkepala serta hilaian yang menyeramkan. Meskipun dengan segala cerita yang boleh membuatkan bulu sesiapapun meremang, Muzium Perang Pulau Pinang telah menjadi satu tarikan yang popular bukan sahaja di kalangan rakyat Malaysia, malah pelancong dari luar negara.

Selain itu, ada pelbagai kaedah yang anda boleh guna untuk membuatkan tempat tersebut lebih menarik, contohnya menjadikannya sebagai sebuah hotel dengan sentuhan yang unik, ataupun sebagai ‘rumah hantu’ buat aktiviti hujung minggu para pengunjung.

Jadi jika anda bijak dalam membuat pelaburan, kisah silam yang gelap ini boleh menjadi satu kelebihan, anda cuma perlukan strategi pemasaran yang sesuai.Nilah hartanah ‘berhantu’

Nilai sebuah hartanah bukanlah dikira berdasarkan ciri-ciri fizikal semata-mata, namun kadang-kadang apa yang lebih penting adalah pandangan orang ramai terhadapnya, sehingga boleh mempengaruhi harga hartanah tersebut.

Pada kebiasaan, hartanah yang mendapat reputasi buruk ini masih elok daripada segi fizikal dan struktur, tetapi harganya jatuh dalam 10% ke 20%. Kajian mendapati bahawa nilai rumah-rumah dengan jarak 0.2 batu di sekeliling pun boleh jatuh sehingga 4.4 peratus.Belian bijak buat yang berani

Sesiapa yang tidak risau dengan sejarah hitam yang dikaitkan dengan hartanah tersebut sepatutnya tidak berfikir dua kali untuk membelinya pada harga yang lebih murah daripada harga pasaran.

Di Malaysia, tiada undang-undang yang mewajibkan ejen hartanah ataupun pemilik untuk mendedahkan sejarah lengkap tentang sesebuah rumah. Anda boleh bertanya, tapi tidak semestinya mereka mahu mendedahkan segalanya. Jadi tidak kiralah sama ada anda percaya dengan kejadian-kejadian ghaib ataupun tidak, anda perlulah membuat kajiselidik sendiri terlebih dahulu, terutamanya apabila membeli sebuah hartanah yang agak berusia.

Tambahan lagi, pengetahuan yang mendalam tentang hartanah yang anda ingin beli semestinya akan membantu ketika menetapkan harga apabila berunding dengan pemilik ataupun ejen.Kesimpulan

Rumah ‘berhantu’ atau rumah yang dikaitkan dengan cerita-cerita yang kurang enak didengar seperti ini mungkinlah bukan pilihan pertama semua orang, namun anda boleh menjadikan ia satu peluang untuk mendapatkan harga yang lebih rendah. Ia juga boleh dijadikan satu pelaburan yang berani, dan beberapa langkah boleh diambil untuk menukar stigma yang ada, contohnya upaca ‘pembersihan’ ataupun membina rumah yang baru.

Ingin membeli rumah? Ingin mengetahui pendapat yang jujur daripada penghuni sesuatu kawasan itu sendiri? Lawati laman Neighbourhood Review di PropSocial yang memaparkan pendapat dan komen daripada komuniti. Anda juga boleh nyatakan rumah apa yang anda cari di laman Post Requirements.(Translated by: MK Zainal, 20th July 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

@admin_ps 

I wonder what happened to the Mona Fandey house and its surroundings?

Jonathan de ho half body small

Malaysian are forgetful... After awhile, ppl will forgot...

Buy low, revamp and rent or sell

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing