Top 5 expat neighbourhoods in malaysia
Logo3 small

Dari segi kediaman, apa yang diperlukan oleh seorang ekspatriat tidak banyak bezanya berbanding dengan orang tempatan – termasuklah keselamatan, kemudahan yang berdekatan, capaian mudah ke lebuhraya dan sebagainya. Namun begitu, terdapat beberapa ciri yang boleh memberi manfaat kepada pengalaman unik mereka di Malaysia.

Berikut merupakan ciri-ciri khas yang boleh menambah seri kepada kejiranan ekspat; dan juga asas pemilihan tempat-tempat yang kami senaraikan ini:

1. Berhampiran dengan sekolah antarabangsa

Ekspat yang merantau ke Malaysia bersama dengan anak-anak biasanya memerlukan kemudahan sekolah dan tadika antarabangsa, jadi lokasi yang mereka duduki perlulah berdekatan dengan perkara ini semua.


2. Pasaraya taraf tinggi

Bukanlah golongan ekspat ini lebih bangsawan berbanding rakyat marhaen, cumanya pasaraya atasan ini biasanya turut menawarkan jenama antarabangsa yang mereka biasa gunakan sewaktu di negara asal. Tidak hairanlah jika pasaraya seperti Jaya Grocer, Cold Storage dan Village Grocer biasanya ditempatkan berdekatan dengan populasi ekspat yang tinggi seperti Mont Kiara dan KLCC.

3. Juadah Antarabangsa

Walaupun makanan tempatan semestinya tiada tandingan, sudah pastinya para ekspat kadang-kala merindui masakan dari negara asal mereka. Kawasan ekspat biasanya dipenuhi dengan restoran dan kafe yang menyediakan pelbagai menu dan masakan antarabangsa.

4. Kepadatan Para Ekspat yang Lain

Apabila ekspat datang ke Malaysia, ada yang memilih untuk bergaul dengan golongan yang sama seperti pengalaman mereka di negara asal, jadi mereka akan bertandang ke kawasan yang dipenuhi oleh para ekspat yang lain. Namun begitu, ramai juga ekspat yang memilih untuk keluar daripada kepompong ini dan cuba untuk menyelami budaya dan masyarakat tempatan.


Sekarang kita sudah tahu faktor-faktor yang jadikan satu kejiranan digemari para ekspat, mari kita tengok 5 kawasan kejiranan ekspatriat yang paling eksklusif di Malaysia:


1. Mont Kiara

Kawasan ini kebanyakannya dihuni oleh ekspat, malah ianya lebih daripada 50% mengikut data PropSocial

Ia merupakan satu kawasan yang bagus bagi keluarga dan kanak-kanak kerana ia mempunyai dua sekolah antarabangsa (Sekolah Antarabangsa Garden dan Sekolah Antarabangsa Mont Kiara) yang berdekatan. Hartanah yang paling hangat di pasaran sekarang adalah Kiaraville, Kiara 1888 dan Mont Kiara Meridin.2. Bukit Tunku

Ini satu lagi kawasan kejiranan yang sangat ketara jumlah ekspatnya. Ia merupakan antara kawasan kejiranan paling ekslusif di Malaysia, sama seperti Mont Kiara.

Menurut data PropSocial, harga hartanah di sini adalah kira-kira antara RM2 juta sehingga RM12 juta. Sehingga kini, Bukit Tunku adalah lebih dikenali sebagai Kenny Hills dan selalu digelar Beverly Hills Malaysia oleh orang tempatan mahupun ekspat.

Kadar jenayah di Bukit Tunku adalah agak rendah, bukan sahaja bila dibandingkan dengan tempat lain di Malaysia, malah semua kawasan dalam senarai ini sekalipun! Sesiapa yang ingin tinggal di Bukit Tunku boleh melihat kawasan pemaju terkemuka seperti Tijani 2 North, Sri Kenny dan Belvedere.3. Bangsar

Kawasan kejiranan yang agak unik dan juga matang ini masih lagi popular di kalangan ekspat. Bangsar merupakan antara tempat yang paling seronok dan penuh hiburan (selain daripada KLCC). Anda akan dapat memilih daripada pelbagai pasaraya atasan, restoran, kafe dan bar untuk meluangkan masa selepas kerja ataupun pada hujung minggu. Tidak hairanlah jika Bangsar dan KLCC adalah destinasi utama buat para ekspat.

Mengikut data PropSocial, julat harga rumah di Bangsar bermula daripada RM2 juta ke RM5 juta. Kini tidak banyak pembangunan baru dijalankan di kawasan Bangsar lama selain dari Nadi Bangsar. Selain itu, anda boleh mempertimbangkan residensi lain seperti One Menerung, Bangsar Peak dan Palmyra Bangsar.4. Sri Hartamas

Ekspat yang lebih mementingkan privasi mungkin akan menjadikan Sri Hartamas sebagai pilihan mereka. Walaupun dengan sekuriti yang kukuh, ia masih berdekatan dengan pelbagai kemudahan seperti sekolah dan lebuhraya utama.

Malah, Sri Hartamas juga mempunyai pelbagai kedai makanan, bar,dan juga berdekatan dengan kawasan kejiranan lain seperti Kenny Heights, Kenny Hills, dan Mont Kiara. Namun, biasanya di kawasan ekspat sebegini (kecuali KLCC dan Bangsar), pengangkutan awam sukar didapati selain daripada teksi.

Sri Hartamas adalah popular antara ibu-bapa ekspat yang duduk di KL kerana ia berdekatan dengan sekolah antarabangsa dan juga kolej, tak lupa capaiannya yang mudah ke Kuala Lumpur melalui Lebuhraya SPRINT, LDP, NSE dan lebuh raya utama yang lain.

Mengikut data PropSocial, harga kediaman di sini juga agak berpatutan, daripada RM700,000 ke RM2 juta.

Sama seperti Bangsar, kini tiada sebarang pembangunan baru yang berlaku, namun anda masih boleh dapatkan hartanah yang bagus di Sri Hartamas seperti Mayfair, Puncak Prima dan Cliveden (residensi berservis).5. KLCC

Sebagai pusat perniagaan dan budaya di Malaysia, Pusat Bandar Kuala Lumpur adalah rumah kepada ekspat dari seluruh dunia. Sesiapa yang duduk di KLCC biasanya adalah golongan korporat dari United Kingdom, Amerika, Australia dan juga negara-negara Eropah seperti Perancis, Jerman, dan Itali.

Anda akan dikelilingi oleh hartanah tingkat-tinggi, kawasan pembangunan pelbagai guna, serta residensi beservis kelas atas yang menyasarkan golongan usahawan dan penduduk bandar yang mewah. Buat ekspat yang merantau bersama kanak-kanak sekolah ataupun yang bertaraf kolej, terdapat bermacam-macam pilihan sekolah antarabangsa dan juga institusi pendidikan tinggi.

Sama seperti Bangsar, ia juga merupakan pilihan yang popular buat golongan muda kerana adanya pelbagai bar, kafe, kelab, pub, dan juga restoran mewah. Namun bagi KLCC, ia lebih dekat dengan pelbagai tarikan kota seperti hotel lima bintang dan pusat beli-belah mewah.

Memang bukanlah satu kejutan jika harganya agak mahal. Mengikut data PropSocial, harga jualan bagi rumah di kawasan ini berpurata RM1.8 juta manakala harga sewa pula berharga antara RM5,000 ke RM11,000 setiap bulan, biarpun untuk kondo kecil sebesar 500 ke 900 kaki persegi! Memang kenalah harga dengan lokasi yang diberi (serta kemudahan bangunan yang lengkap).

Satu lagi kenapa KLCC adalah pilihan utama bagi ekspat adalah kerana mudahnya ia untuk mencapai kawasan-kawasan lain di bandar menggunakan pengangkutan awam termasuklah MRT, komuter, bas, dan keretapi.

Hartanah terkemuka di KLCC termasuklah Idaman Residence, Marc Service Residence, dan Binjai Residency.Antara kawasan dan kejiranan lain di Malaysia yang bagus untuk ekspat dan penghuni mewah termasuklah Seputeh, Damansara Heights, Tropicana dan Desa ParkCity.

Senarai ini kebanyakannya bertumpu kepada Lembah Klang; namun terdapat juga komuniti ekspat yang kecil tetapi ketara di luar Selangor dan Kuala Lumpur seperti Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu.PropSocial: Ulasan Jujur Dari Komuniti Sebenar

Adakah anda sedang ingin membeli atau menyewa rumah di kawasan kejiranan ekspat? Lihat katalog dan senarai kami di PropSocial, tak lupa juga ulasan daripada penduduk kejiranan itu sendiri! Atau jika anda mahu komuniti kami membantu anda mencari rumah impian, kirimkan keperluan anda di halaman ini!(Translated by: MK Zainal, 28th July 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Kate chew small

Now most property sale are within RM400k - 800k range, that's why properties in MK and KLCC hard to sell at the moment. Yet, there are more property agents specializing in MK and KLCC more than any other locations.

Signature 28 logo  custom  small

@kate_chew 

With so many agents specializing in MK and KLCC... will there be a big enough "cake" for everyone to share?

Kate chew small

@domng That's why mostly are co-broke. 

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing