Whats the best age to buy your first home woman thinking
Logo3 small

Selepas melawat laman web PropSocial, anda mempunyai idea untuk membeli rumah pertama anda. Soalan cepu emas - Patutkah anda membeli rumah sekarang atau tunggu sehingga anda lebih tua? Sebenarnya tidak ada kategori umur yang untuk membeli rumah.

Namun begitu, anda perlu tahu yang semakin meningkat umur anda, semakin kurang terma pinjaman yang boleh diperolehi. Jumlah maksimum adalah 35 tahun (atau kurang daripada itu bergantung kepada bank) ataupun jumlah tahun yang tinggal sebelum mencecah umur 65 tahun.

Ini bermakna jika anda ingin membeli rumah pada umur 40 tahun, tempoh pinjaman maksimum adalah 25 tahun (atau kurang daripada itu). Tempoh yang lebih pendek bermakna jumlah pinjaman bulanan yang lebih tinggi kerana anda tidak akan mempunyai pilihan untuk mengeluarkan wang pinjaman anda buat jangka masa yang lebih lama.

Perkara ini mungkin menghadkan pilihan anda dalam membeli hartanah, contohnya anda terpaksa membeli rumah yang lebih murah atau lokasi yang lebih jauh daripada kemudahan seharian.

Tambahan lagi, semakin lama anda menunggu untuk membeli rumah, harga hartanah kian meningkat.


Adakah ini bermakna anda perlu tergesa-gesa dalam membeli rumah?

Pertama sekali, anda perlu tahu bahawa membeli rumah adalah tanggungjawab kewangan yang besar. Selain itu, walaupun anda tahu harga hartanah tidak akan turun, cubaan untuk membeli rumah dengan kewangan yang tidak stabil dapat menundakan cita-cita anda untuk memiliki rumah.

Sebelum kita teruskan, mari tengok dulu video dibawah untuk lihat apakah pandangan generasi muda tentang pembelian rumah:Bagaimanakah baru dikatakan memiliki kewangan yang stabil?

Untuk menjadi lebih praktikal, kami senaraikan faktor-faktor yang menentukan sama ada anda bersedia untuk membeli hartanah sendiri atau pun tidak; dan apa yang perlu anda buat untuk mencapai kewangan stabil:


(i) Adakah anda mempunyai simpanan yang cukup untuk membayar deposit?

Walaupun anda boleh memohon pinjaman sebanyak 100% di mana deposit tidak diperlukan dalam membeli rumah, pinjaman tanpa bayaran pendahuluan ini datang dengan pelbagai batasan serta kadar faedah lebih tinggi. Namun isu yang lebih merisaukan adalah kadar kelulusan yang rendah.

Secara realistiknya, penyediaan wang pendahuluan semestinya akan memudahkan proses pemilikan rumah. Anda sekurang-kurangnya perlu memiliki simpanan berjumlah sekurang-kurangnya 10% daripada harga rumah tersebut. Lebih banyak yang anda milkiki, lebih besar peluang untuk pinjaman anda diluluskan. Anda juga boleh menjimatkan wang daripada segi faedah daripada bank.

Walau bagaimanapun, jangan bimbang jika anda tidak mempunyai jumlah simpanan yang mencukupi. Anda mungkin merupakan seorang yang bijak dari segi kewangan, contohnya anda mempunyai jumlah yang cukup dalam akaun KWSP, sebuah pilihan pinjaman yang dengan subsidi daripada majikan atau kelulusan daripada program perumahan kerajaan.

Baca: Bagaimana Hendak Mengeluarkan Wang KWSP Untuk Membeli Rumah?


(ii) Adakah anda mempunyai sumber kewangan yang tetap?

Seperti yang anda sedia maklum, pembelian rumah merupakan satu perkara yang sangat serius. Anda bukan sahaja perlu memikirkan tentang pinjaman bulanan, malah juga tentang cukai hartanah, insurans, penjagaan, dan juga lain-lain kos yang akan menjelma daripada semasa ke semasa.

Anda mungkin merasa tekanan untuk memiliki rumah ketika kesemua rakan dan sanak-saudara sudah memiliki rumah mereka sendiri. Tetapi ingat, anda patut lakukannya apabila anda sudah bersedia jika anda tidak ingin mengumpul hutang yang berlebihan.

Kebebasan kewangan bukanlah sesuatu yang boleh dikecapi. Jadi, salah satu cara untuk memastikan anda stabil dari segi kewangan adalah dengan menetapkan simpanan khas untuk bayaran pinjaman rumah serta perbelanjaan lain.


(iii) Adakah anda mempunyai pelan kedua sekiranya terjurus dalam masalah kewangan?

Apa akan terjadi jika tiba-tiba anda tidak mampu membayar pinjaman? Jika anda terus tidak mengendahkan bayaran bulanan anda, anda mungkin boleh kehilangan rumah anda, dikenakan penalti faedah yang tinggi, mendapat skor kredit yang buruk dan paling teruk sekali – muflis.

Jika anda fikir ini bukanlah perkara yang serius –fikirkan sekali lagi! Sebab kedua tertinggi berlakunya kes muflis di Malaysia adalah kerana kegagalan dalam membayar pinjaman perumahan. Tanpa sebarang pelan sandaran, memang mudah untuk perkara ini terjadi. Perkara pertama yang anda perlu buat adalah merangka strategi keluar sebaik sahaja anda sedar yang anda tidak mampu membuat bayaran bulanan.

Orang yang bijak mengurus kewangan juga bijak mengurus hartanah sekiranya ada masalah dan mula mencari wang untuk membayar bayaran tersebut. Contohnya, mereka mungkin menggunakan dana EPF mereka untuk meneruskan kembali pinjaman tersebut atau mengurangkan bayaran bulanan.

Jika itu mustahil, langkah seterusnya adalah untuk menghubungi bank dan membuat permohonan supaya pinjaman tersebut distrukturkan kembali kepada jumlah yang mereka boleh tampung. Contohnya, tambahkan tempoh pinjaman dan kurangkan bayaran bulanan, ubah kadar faedah, strukturkan semula pinjaman tersebut. Dapatkan bantuan daripada Agensi Kaunseling Kredit dan Pengurusan Hutang.

Akhir sekali, jika semua pilihan ini tidak berjaya, anda mungkin perlu menjual kembali rumah tersebut dan gunakan hasilnya untuk membayar pinjaman yang telah dibuat. Jika anda telah membina ekuiti di dalam rumah, di mana harga pasaran telah meningkat, anda mungkin boleh keluar daripada masalah ini tanpa kerugian besar. Malah anda mungkin boleh jadikan pengalaman ini untuk membeli rumah lain pada masa hadapan, bila anda lebih bersedia!

Tip Bonus: Apabila membeli aset yang besar seperti hartanah menggunakan pinjaman, pertimbangkan insurans untuk membayar pinjaman sekiranya berlaku sebarang perkara yang tidak diingini. Sebagai contoh, anda mungkin boleh dapatkan polisi insurans nyawa atau Mortgage Reducing / Level Term Assurance (MRTA/MLTA) untuk membayar pinjaman sekiranya berlaku kematian atau kecacatan kekal. Dengan ini, anda boleh melindungi aset anda dan keluarga.


Jika kesemua jawapan untuk soalan diatas adalah ‘ Ya’, anda mungkin sudah cukup stabil untuk memulakan perjalanan dalam memiliki rumah, tidak kisahlah apa usia sekalipun! Jangan lupa untuk membuat perbandingan hartanah di laman web PropSocial untuk membuat keputusan yang lebih baik.(Translated by: MK Zainal, 11th August 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

K  d35400 small

Thanks for the good tips!!

Img 5409 small

any age as early as possible, as long as u can afford.

Signature 28 logo  custom  small

@6011_3531_5354 

Better if you are young and fortunate enough to inherit properties from your rich Uncle...

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps great sharing. Inspiring!