Bukit jalil the next kl stadium
Logo3 small

Bukit Jalil dahulunya dikenali sebagai Ladang Bukit Jalil, sebuah estet seluas 1800 ekar yang mengandungi ladang getah, sebelum ia diperoleh oleh kerajaan. Ia kemudiannya dibangunkan sebagai Kompleks Sukan Negara bagi Sukan Komanwel 1988. Bandar ini terus berkembang dan masih lagi berkembang. Dengan beberapa pembangunan di dalam kawasan ini, serta pasaraya terbesar di kawasan tersebut yang dijangka akan siap dalam masa 2 tahun, buat kami tertanya-tanya, adakah Bukit Jalil akan menjadi Kuala Lumpur yang seterusnya?Apa yang ada di Bukit Jalil?

Sumber: https://www.fourfourtwo.com/sg/features/bukit-jalils-reinvigoration-a-new-look-2017-one-worlds-biggest-stadiums

Selain daripada Kompleks Sukan Kebangsaan, bandar Bukit Jalil ini agak sibuk. Oleh kerana jaraknya yang dekat dengan Kuala Lumpur  para penghuni biasanya adalah individu yang perlu ke Kuala Lumpur untuk bekerja.

Keperluan bagi tempat kediaman ini telah memberikan perluang buat para pemaju untuk mengalihkan perhatian mereka ke kawasan ini. Dijangkakan populasi akan meningkat secara drastik dalam setahun dua, dengan projek pembangunan baru di kawasan tersebut.

Walaupun Bukit Jalil merupakan sebuah kawasan yang kecil, ianya padat dengan kemudahan-kemudahan yang tersedia. Ini termasuklah dua stesen LRT iaitu Sri Petaling dan Bukit Jalil, yang menjadi tarikan bagi para pembeli hartanah. Aked Esplanad adalah pusat komersial di kawasan tersebut, dengan menyediakan restoran, bengkel, kedai dan pejabat.

Terdapat banyak sekolah di sini, dan semestinya Sekolah Sukan Bukit Jalil sebagai tumpuan utama. Selain itu, terdapat dua universiti swasta utama iaitu Universiti Perubatan Antarabangsa (IMU), dan juga Universiti Asia Pasifik yang tertelak di Taman Teknonologi Malaysia  “taman sains” Bukit Jalil.

Lihat video dibawah untuk mengetahui lebih lanjut tentang Bukit Jalil.Adakah Bukit Jalil akan menjadi KL yang seterusnya?

Bila kami bertanya akan perkara pertama yang terlintas tentang Bukit Jalil, ramai pengguna kami menyuarakan pendapat mereka serta-merta. Berikut merupakan 3 pendapat paling kerap yang kami dapat.


#1 Stadium Kebangsaan

"Pada mulanya saya terdengar tentang Bukit Jalil apabila Stadium Negara Bukit Jalil sedang dibina pada tahun 1998 untuk Sukan Komanwel…. Sudah hampir 20 tahun berlalu." - Dominic
"Kelab Golf Bukit Jalil, stadium, Astro, sentiasa ada pembinaan, sangat padat. Elakkan dari datang ke sini setiap kali ada acara sukan di stadium negara."


#2 Konsert

Ada juga yang mengingatinya kerana mengadakan konsert dan persembahan daripada kumpulan kegemaran mereka.

"Konsert dan kunjungan LFC di stadium."
"Tempat yang ada stadium dan konsert."


#3 The "Sports Centre" of Malaysia

Seperti peranan asalnya, Bukit Jalil dikenali sebagai “Pusat Sukan” di negara ini.

"Pusat sukan di Malaysia."
"Pusat untuk pembangunan sukan di Malaysia."


Seperti yang telah diketahui, pendapat ini lebih daripada segi umum. Bagaimana pula dengan penduduk Bukit Jalil yang telah menghuni tempat ini sejak dulu lagi? Kami bertanya dengan penduduk tempatan untuk memberikan kami pandangan mereka sendiri tentang bagaimana Bukit Jalil telah berkembang.

Yeo, seorang penduduk Sri Petaling yang selalu berkunjung ke Bukit Jalil, telah melihat perubahan di kawsan ini. “Hari ini, ianya merupakan sebuah tempat yang bagus bagi orang bujang dan pelajar kolej. Keluarga telah berpindah keluar”, katanya. Yeo menambah yang ianya disebabkan oleh pembangunan yang dilakukan, lokasi itu diubah menjadi sebuah kawasan yang lebih “baru, dan mengikut trend”.

Chloe, seorang penduduk di Bukit Jalil Golf and Country Resort juga mempunyai pandangan yang sama dengan Yeo berkaitan dengan bagaimana kawasan tersebut kini lebih mengikut trend. Katanya, dahulu agak kurang kemudahan kerana populasinya yang kecil, namun kini telah bertambah baik. “Selain daripada syurga makanan di Sri Petaling, terdapat juga beberapa restoran yang bagus di Bukit Jalil!”

Bebepara penghuni di Bukit Jalil merasakan yang pembangunan yang pesat adalah zaman kejatuhan Bukit Jalil, mengulang kembali poin pertama daripada pengguna kami. “Tempat ini telah menjadi satu kawasan yang tidak lagi tenang untuk didiami”, Vikneswaran, yang telah menduduki tempat tersebut selama 11 tahun berkata, “Dengan pengubahsuaian dan pembinaan besar yang berlaku baru-baru ini, Bukit Jalil yang dulunya aman kini perlahan-lahan bertukar kepada sebuah kawasan yang akan mengingatkan kamu tentang kesesakan lalu lintas.”

Sama ada Bukit Jalil akan bertukar kepada Kuala Lumpur yang seterusnya atau tidak, penghuni yang kami telah temuduga mempunyai perasan yang bercampur-aduk. Ada yang bersetuju yang ianya bertukar kepada KL, namun ada juga yang berkata ianya lebih hampir kepada Damansara.

“Sudah tentu! Trafik yang teruk, sistem pengangkutan yang mudah, 3 stesen LRT berdekatan, Pavillion 2, para pelancong di sekitar kawasan, dan juga bertambahnya papan iklan, terutamanya di hadapan Stadium Negara, membuatkan Bukit Jalil tampak seperti Kuala Lumpur,” kata Chloe.

Yeo juga bersetuju dengan Chloe. “Apa pun, Bukit Jalil akan kelihatan seperti Raja Chulan tidak lama lagi, dengan projek-projek baru yang akan membangun, seperti Pavillion”.

Pendapat Vikneswaran pula bercanggah dengan hal ini. “Bukit Jalil kini bertukar menjadi Damansara, bukanlah satu tempat yang baik untuk didiami, pada pendapat saya.”Pandangan pakar tentang Bukit Jalil

Kita sudah mendengar pandangan penduduk tentang Bukit Jalil, jadi kami bertanya soalan yang sama kepada ejen hartanah, untuk mendapatkan pendapat dan nasihat tentang kawasan ini. Ooi, ejen hartanah kami berpendapat yang terdapat banyak potensi di Bukit Jalil, dan ia merupakan tempat yang sangat sesuai untuk penyewa.

Ooi bersetuju dengan para penduduk tentang keadaan memandu di sekitar Bukit Jalil. “Kesesakan lalu lintas yang disebabkan oleh pembinaan yang berterusan sudah tentunya menyesakkan kepala, dan saya juga bimbang apa yang akan terjadi apabila semua pembinaan ini siap”, tambahnya.

Namun begitu, dia juga mengakui kelebihan Bukit Jalil dan pengangkutan awam yang tersedia. “Ini akan memberi penduduk lebih banyak akses ke kawasan-kawasan seperti Puchong, Petaling Jaya, dan Kuala Lumpur”, katanya, “Terdapat juga 3 stesen LRT yang mengelilingi kawasan perbandaran tersebut, dan ini akan membantu meringankan masalah kesesakan lalulintas.”

Sama ada Bukit Jalil akan bertukar kepada Kuala Lumpur kedua, katanya dia tidak melihat perkara itu akan berlaku dalam masa terdekat sepertimana yang telah diperkatakan oleh penghuni-penghuni tadi, tapi akan berlaku dalam masa panjang. “Saya lihat ia akan berlaku dalam masa 5 tahun akan datang”, katanya.Pembangunan yang akan datang di Bukit Jalil

Sumber: http://bukitjalilcity.com/index.php/gallery/

Bukit Jalil mempunyai 2 pembangunan utama dalam beberapa tahun yang akan datang, iaitu Bandar Sukan KL dan Bandar Bukit Jalil. Yang kedua tersebut, sebuah projek daripada Malton Group, para penghuni akan menyaksikan sebuah kawasan perbandaran baru di sana yang menempatkan Pavillion Bukit Jalil, sebuah pasaraya yang akan diuruskan oleh syarikat sama yang menguruskan Pavillion KL. Bertempat bersebelahan dengan Taman Bukit Jalil seluas 80 ekar, berikut merupakan apa yang terkandung dalam kawasan perbandaran tersebut.


1. The Park Sky Residences

Sebuah residensi unit tinggi dengan 4 menara yang mengandungi susun atur yang mewah.

Dengan unit dwi-kunci, tawaran unik mereka adalah konsep “Semi-D di Awangan”. Terdapat jambatan yang menyambungankan residensi tersebut dengan Taman Bukit Jalil.


2. The Park 2

Dua menara megah tinggi, ianya merupakan sebuah residensi berservis yang mempunyai susun atur dengan 2-3 bilik tidur. Terdapat juga jambatan yang menyambungkan residensi tersebut dengan Pavillion Bukit Jalil yang akan menarik perhatian para pelabur.


3. Kedai Park Point

Unit-unitnya adalah setinggi 2-3 tingkat, dan mengandungi pejabat kedai. Menghadapi jalan utama ke arah Pavilion 2, ia merupakan set kedai dan kemudahan pertama yang akan disaksikan para penduduk.


4. Pavilion Bukit Jalil

Ini merupakan tarikan utama di Bukit Jalil. Seluas 2 juta kaki persegi, pusat membeli belah ini akan menjadi pusat beli belah terbesar di kawasan selatan Lembah Klang. Ianya dijangka siap pada tahun 2018.


5. REV.O @ Bukit Jalil City


6. Aurora Serviced Suites

7. Aurora SOVO


Tanah bertentangan dengan bandar Bukit Jalil juga telah digunakan sepenuhnya, dengan beberapa projek yang telah siap dan juga masih berjalan. The Earth, sebuah pusat komersil yang terletak bertentangan dengan jalan raya dari Bandar Bukit Jalil, adalah yang pertama di kawasan tersebut yang akan disiapkan. Hartanah lain, seperti Impiana Sky Residency, dan juga kawasan pembangunan RUMAWIP, adalah dijangka siap dalam masa 2-3 tahun.

Jika anda sedang mencari hartanah lain di sekitar Bukit Jalil, anda boleh tengok apa yang kami ada di sini.Kesimpulan

Bukit Jalil kini telah menukarkan imejnya daripada pusat “Sukan dan Hiburan”, kepada sebuah kawasan yang ingin didiami semua orang. Soalan yang paling penting adalah – adakah ianya akan bertukar kepada Kuala Lumpur yang seterusnya? Kedua-dua para penghuni dan ejen kami bersetuju dengan sentimen ini. Kita hanya perlu tunggu dan lihat.

Apa pendapat anda tentang Bukit Jalil? Kongsikan dengan kami dalam komen di bawah!

PropSocial, Kejiranan Sebenar, Reviu Sebenar.(Translated by: MK Zainal, 25th August 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

20200413 174401 small

sorry wrong sent

Img 6323 small

@raintan_7  sure no problem

20200413 174401 small

@windzneom many Thanks Windz

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing