10 great waterfront developments in johor bahru tropicana danga bay
Logo3 small

Sama ada ianya kondominium di sepanjang pantai atau villa di sebelah tasik, hartanah yang bersebelahan dengan kawasan perairan semestinya mempunyai ciri-ciri yang unik. Johor Bahru mempunyai banyak hartanah jenis ini yang memang kelihatan gah, dengan kawasan perairan semulajadi mahupun buatan seperti Selat Johor, sungai-sungai, dan tasik-tasik yang menggamit pandangan mata.

Di bawah kami senaraikan hartanah tepi kawasan air yang paling gah di negeri Johor yang penuh dengan hiruk-pikuk kota.1. Tropicana Danga Bay

Tempat pertama dalam senarai ini adalah Tropicana Danga Bay seluas 450 ekar yang dilengkapi dengan kawasan perbandaran. Bertempat di dalam Danga Bay, pembinaan tahap tinggi ini mengandungi pelbagai jenis komponen komersil dan residensi, termasuklah perancangan untuk membina pusat membeli-belah, hotel mewah, dan pusat konvensyen.

Seperti namanya, Tropicana Danga Bay terletak di Danga Bay, sebuah teluk kecil yang sering dikunjungi kapal layar mewah. Selain daripada pemandangan teluk yang indah, pembinaan ini juga menawarkan sebuah tasik. Selain itu, sebuah taman yang bergelar Waterfront Central Park boleh dijadikan pusat riadah meskipun ianya terletak di tengah bandar kosmopolitan JB.2. Jade Palace Waterfront Residence

Hartanah yang seterusnya dalam senarai ini juga terletak di Danga Bay. Selain daripada pemandangan lautan yang menakjubkan, Jada Palace Waterfront Residence menawarkan residensi yang luas serta kemudahan bertahap antarabangsa.

Ia juga menawarkan bukan satu, tapi tiga rumah kelab bertahap antarabangsa. Di samping itu, ia menawarkan kemudahan-kemudahan yang jarang dijumpai di tempat lain – termasuklah khidmat penjagaan kesihatan moden dan juga khidmat perubatan tradisional Cina. Walaupun lokasinya hanyalah beberapa minit daripada pusat bandar JB, rumah-rumah di Jade Palace mampu menawarkan pemandangan 180 darjah ke arah Selat Johor.3. Somerset Puteri Harbour

Somerset terletak di Puteri Harbour, sebahagian daripada kawasan Iskandar yang kini giat membangun. Somerset adalah sebuah projek pembangunan di sebelah tasik, mengandungi residensi berservis mewah, tidak tumpah seperti sebuah pusat peranginan. Terletak bersebelahan dengan marina, penghuni yang lebih berada boleh melabuhkan kapal layar mereka dengan mudah, manakala penghuni lain juga boleh menikmati pemandangan kapal layar ini yang timbul di permukaan air dengan penuh megah.

Selain daripada kemudahan seperti kolam renang di tingkat penthouse di mana penghuni boleh melihat ke arah lautan, ia juga menawarkan servis penjagaan rumah, wifi percuma, dan juga pilihan sarapan harian (berbayar). Somerset juga terletak pada jarak berjalan dari kemudahan seperti café dan restoran, tak lupa juga tarikan seperti taman tema LEGOLAND, Medini Lifestyle Mall, dan banyak lagi.4. R&F Princess Cove

Bila bercakap tentang kawasan pembangunan dermaga di negeri selatan ini, R&F Princes Cove juga tidak harus dilupakan, di mana ia merupakan kawasan pembangunan menyeluruh, mengandungi apartment berservis mewah, sebuah hotel, rumah kelab, pusat membeli-belah dan juga bangunan-bangunan pejabat.

Satu kelainan pada R&F Princess Cove adalah lokasinya, yang bersebelahan dengan Singapore Causeway. Lokasi ini membolehkan penghuni yang bertuah untuk menikmati tawaran yang terbaik dari kedua-dua bandar JB dan Bandar Singa. Satu lagi perkara yang membuatkannya sebuah kediaman yang hebat adalah kemudahan mesra-keluarga yang tidak terkira banyaknya, contohnya kolam renang berhadapan dengan lautan, taman permainan bertemakan maritim, malah juga aktiviti dan sukan air.

Kemewahan semestinya datang dengan harga yang tinggi: Buat perbandingan antara hartanah dengan Properties Comparison di PropSocial.5. Viridea @ Medini Lakeside

Residensi berservis Viridea @ Medini Lakeside menduduki tanah seluas 8.2 ekar di dalam Iskandar Puteri, di mana tasik seluas 13 ekar menawarkan pemandangan yang menakjubkan kepada rumah-rumah tersebut. Dibina untuk memberikan penghuni hiburan dan liburan yang terbaik, kawasan pembagunan ini menyediakan pusat hiburan dengan 40 kemudahan yang merupakan tarikan utama kawasan hartanah tersebut.

Antara kemudahan luar yang ditawarkan adalah tasik, di mana bukit-bukau dan laluan pejalan kaki menjadikan ia tempat yang sesuai untuk aktiviti luar. Terdapat juga sejumlah taman tema yang unik seperti Skate Park bagi sesiapa yang berminat dengan sukan ekstrim, Taman Warna, Taman Aroma, Taman Langit, dan Taman Kecil.

Ketahui lebih lanjut: Tahukah anda yang PropSocial menyenaraikan kemudahan-kemudahan yang terdapat bagi setiap hartanah secara mendalam?6. Imperia Puteri Harbour

Ingin merasakan tiupan bayu daripada rumah anda serta menikmati tarikan popular di sekitar kawasan kejiranan anda? Imperia di Puteri Harbour menawarkan kedua-duanya. Seluas 3.3 ekar, Imperia adalah residensi berservis di mana pemilik rumah boleh melihat pemandangan Puteri Harbour Marina yang menakjubkan, manakala tarikan seperti Sanrio Hello Kitty Town dan Thomas Town, dan juga taman tema Puteri Harbour berada berdekatan.

Kawasan pembangunan mewah ini menawarkan rumah yang lapang dan praktikal, dengan kemudahan moden termasuklah rumah kelab dan kolam renang. Ianya menyediakan kehidupan yang selesa dengan pelbagai kemudahan, antaranya Medini Mall dan banyak lagi.

Gunakan peta interaktif di laman Propsocial untuk mengetahui kemudahan apa yang ada di satu-satu kawasan!7. Citrine Residences

Terletak berdekatan dengan Selat Johor, Citrine Residences adalah fasa pertama presint The Lakeview di dalam kawasan perbandaran Sunway Iskandar di Iskandar Puteri. Residensi berservis yang mewah ini bertempat di tengah-tengah kehijauan dan juga berada pada jarak yang selesa daripada bangunan tingkat tinggi yang lain, membolehkan penghuni menikmati pemandangan lautan yang menyejukkan mata. Dibina dengan alam semulajadi sebagai keutamaan, Citrine Residences juga berjiran dengan sebuah tasik semulajadi, di mana penghuni boleh mendapatkan ketenangan kerana hampirnya ia dengan kawasan air yang indah ini.

Selain daripada jarak yang dekat dengan lautan, apa yang menjadikan Citrine Residences unik adalah susun aturnya yang praktikal, daripada unit studio, unit 2 bilik tidur, dan juga unit dua kunci, menjadikan ianya menarik buat semua. Kawasan pembangunan menyeluruh ini juga menyediakan suite pejabat moden dan juga 51 unit kedai, di mana kehidupan, pekerjaan, dan hiburan semuanya boleh didapati dalam satu tempat.8. Paragon Residences @ Straits View

Pemandangan laut yang menakjubkan, residensi yang cerah dan nyaman, serta pelbagai kedai yang berdekatan, Paragon Residences adalah sebuah kawasan yang menawarkan pelbagai kemudahan. Bertempat dalam bandar Johor Bahru bersebelahan dengan Selat Johor, bangunan setinggi 32 tingkat ini menawarkan pemandangan merentasi lautan ke Singapura.

Residensi kondominium ini adalah merupakan satu tarikan bagi penghuni yang ingin bekerja di pusat bandar JB dan juga Singapura, disebabkan oleh dekatnya ia dengan Jalan Tun Razak, yang terhubung kepada Malaysia-Singapore Causeway. Kombinasi lokasi strategik yang berhampiran dengan lautan dan bandar, dan juga kemudahan bandar adalah apa yang memberikan Paragon Residensi nilai yang hebat sebagai kawasan pembangunan di sebelah lautan.9. Senibong Cove

‘Mewah’ mungkin tidak cukup untuk menggambarkan Senibong Cove sebagai kawsan pembangunan tepi air yang menawarkan villa moden di tengah kawasan perairan yang menenangkan di mana Sungai Lunchoo bertemu dengan Selat Johor. Mesikipun ianya kelihatan agak jauh daripada bandar, jaraknya dengan pusat bandar JB tidaklah sejauh mana bagi yang memandu.

Senibong Cove, seperti namanya, adalah sebuah pelabuhan semulajadi di mana kehijauan merimbun dan pelbagai haiwan boleh dijumpai di tengah-tengah tanah lembap ini. Alam semulajadi semestinya dimanfaatkan sepenuhnya, dan ini boleh dinikmati di Boardwalk, laluan 2 kilometer sepanjang tebing air, di mana penghuni boleh mendekatkan diri dengan alam semulajadi dengan bersiar-siar ataupun makan malam di pelbagai restoran terbuka berdekatan dengan lautan, sewaktu matahari melabuhkan tirainya.10. The Waves

Kawasan yang terakhir dalam senarai ini adalah The Waves, sebuah projek komersil yang sangat dinanti-natikan. Bertempat di Puteri Harbour, kawasan yang ikonik ini akan menjadi pusat residensi, hotel, beli-belah, dan hiburan bertaraf dunia.

Seluas 6.7 ekar, The Waves mengandungi tiga menara serta pelbagai lot kedai. Ianya merupakan kawasan pembangunan menyeluruh dan juga mampan, di mana The Waves merupakan satu lagi kawasan yang hebat buat Puteri Harbour, melengkapi segala tarikan di sekelilingnya seperti Legoland dan Sanrio Hello Kitty Town dan Thomas Town, menjadikan ianya pelaburan yang sangat berbaloi dan juga satu tempat yang sangat ideal untuk bekerja, duduk, dan berhibur.

Ingin menjadi yang pertama mengetahui kawasan hartanah terbaru di Johor Bahru? Bahagian 'Follow Neighbourhood' di PropSocial memberi anda berita terkini mengenai hartanah, senarai iklan, dan juga forum perbincangan mengenai lokasi tersebut! Kesimpulan

Jika anda ingin mencari kawasan pembangunan berhadapan air yang sesuai di Malaysia, Johor Bahru semestinya pilihan yang bijak. Sama ada Selat Johor, teluk semula jadi, sungai yang mengalir, mahupun tasik yang nyaman, dan juga sama ada ianya merupakan sebuah residensi, hartanah komersil, atau kawasan pembangunan menyeluruh yang mampan, anda tidak akan kehabisan pilihan di bandar selatan Malaysia ini, yang memberikan kehidupan bandar serta ketenangan hidup berdekatan dengan lautan.

Sedang mencari rumah bersebelahan dengan lautan? Anda tidak perlu bersusah payah! Lawati laman Post Requirements dan isikan ciri-ciri rumah yang anda mahu supaya komuniti PropSocial dapat membantu anda.(Translated by: MK Zainal, 6th September 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

Great list for reference... 

I wonder why Country Garden: Danga Bay and Country Garden: Forest City did not make the list?

My photo 2022 low res small

Emerald bay Puteri Harbour

My photo 2022 low res small

Teega Suites/Residences Puteri Harbour

My photo 2022 low res small

Encorp Marina Puteri Harbour

Signature 28 logo  custom  small

Puteri Harbour, which has an international ferry terminal, is still under utilized.

IMHO, the only star attraction there is the Sanrio Hello Kitty and Little Big Club indoor theme park. 

Kate chew small

@domng  Maybe because too mainstream and hyped up :P

Signature 28 logo  custom  small

@kate_chew 

I hope none of the so-called star attractions in Puteri Harbour become white elephants which is left in a decrepit condition.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing