Malaysia s e lelong concerns
Logo3 small

Sistem e-Lelong di mahkamah Kuantan | Sumber Imej: The Star


Anda mungkin telah mendengar tentang e-Lelong yang baru sahaja dilancarkan. Sistem ini dikatakan dibina untuk memperbaiki ketelusan dan kecekapan proses lelongan yang sedia ada. Dipetik oleh The Star, Ketua Hakim Negara, Tan Sri Md Raus Sharif berkata “Ia boleh menjimatkan masa dan kos perjalanan kerana pembida tidak perlu berada di dalam mahkamah untuk menyertai bidaan. Tak kisahlah di mana mereka berada, pembida boleh menggunakan telefon pintar untuk menggunakan e-Lelong. Semuanya di hujung jari.”

Yang pertama di Malaysia, bunyinya memang memudahkan dan mungkin boleh menukar keseluruhan sistem pembidaan di sini. Walaupun ramai yang berpuas hati dengan perubahan ini, ada juga yang menyuarakan kebimbangan mereka.

Pengerusi Persatuan Pelelong Pulau Pinang, Stephen Soon, memerlukan penjelasan atas beberapa perkara. Berikut merupakan apa yang dia luahkan mengenai kenyataan Ketua Hakim Negara (sub tajuk) – dalam kata-katanya sendiri.1. "e-Lelong akan menarik lebih ramai pembida"

Adakah e-Lelong akan menarik lebih ramai pembida? Semuanya bergantung kepada pendedahan. Reka bina laman web yang TERBAIK sekalipun TIDAK AKAN berkesan jika tiada siapa yang tahu mengenainya. Dengan promosi dan pemasaran yang betul, ia sepatutnya boleh mencapai lebih banyak pembeli. Soalan saya adalah, adakah Mahkamah Tinggi menyelenggara pangkalan data mengenai para pembeli? Jika ya, bolehkah saya tahu jabatan mana yang menyimpan dan mengemaskini pangkalan data ini? Jika tidak, bagaimana e-Lelong boleh menyatakan yang ia akan menarik lebih banyak pembida? Sudah adakah proses yang sedang berlaku untuk mencapai matlamat ini? Kita perlu berlaku adil dengan memberitahu semua bakal pembeli dan orang awam. - Soon2. "Sistem online akan mempunyai impak positif terhadap mahkamah, orang awam yang membida, institut kewangan dan juga pemilik hartanah (pemilik tertekan)"

Saya harap e-Lelong boleh menyediakan bukti yang lebih kukuh akan kenyataan ini. Pembida mahu membida dalam persekitaran yang tidak dimanipulasikan, maknanya institusi kewangan dan pemilik hartanah (pemilik tertekan) sudah tentunya lebih selesa dengan jumlah pembida yang lebih ramai, dimana hartanah dijual kepada pembida tertinggi. Terdapat satu kelebihan e-Lelong – Daripada segi pentadbiran, mahkamah dapat berfungsi dengan lebih cekap di mana urusan atas talian boleh disiapkan tanpa kertas kerja manual.
Namun persoalannya adalah, adakah ianya adil terhadap semua pihak yang berkepentingan? Adakah ia membantu memulihkan hutang institusi kewangan bila jumlah pembida berkurangan? Adakah ia membantu pembida yang tidak menggunakan Internet? Adakah ia membantu pemilik tertekan untuk mengurangkan beban kewangan jika hartananhnya tidak dijual pada harga setinggi boleh? - Soon3. "e-Lelong akan menambah baik kecekapan keseluruhan sistem pembidaan"

Secara jujurnya, saya telah berurusan dengan bahagian pentadbiran lelong mahkamah selama bertahun-tahun, perkara seperti “system down” adalah benda yang kerap berulang walaupun dengan sistem e-filing dan sistem e-dokumen. Kadang kala, arahan yang diberikan dihantar dengan salah dan dokumen dalam e-filing akan berselerak.
Perkara seperti ini selalu menyusahkan pemegang yang berkepentingan serta orang awam yang ingin membida. Proses lelong sepatutnya dibuka kepada seramai pembida yang boleh. Jika kita mengehadkannya hanya kepada orang yang mempunyai Internet, ianya bukan lagi sebuah “lelongan awam.” Saya percaya yang ia boleh dipanggil sebagai sekatan tanpa kebebasan untuk membida. - Soon4. "e-Lelong akan meningkatkan peluang orang awam untuk memiliki hartanah tanpa manipulasi harga."

Mengikut Kod Tanah Negara 1965, lelongan mahkamah adalah diurus, ditadbir dan dikawal sepenuhnya oleh mahkamah. Dan lelongan awam adalah proses yang terbuka dan telus yang melibatkan pembidaan berdaya saing, dan hartanah hanya dijual kepada pembida tertinggi. Dengan itu, bagaimana manipulasi harga boleh timbul di bawah sistem mahkamah? Apa tujuannya manipulasi harga tersebut jika mahkamah hanya menguruskan upacara lelong sebagai parti yang neutral terhadap semua pihak yang berkepentingan? - Soon5. "e-Lelong, identiti pembida tidak didedahkan bagi membolehkan pembida membida tanpa gangguan."

Di bawah sistem lelongan mahkamah sedia ada, proses pendaftaran pembida adalah tanggungjawab tunggal pegawai-pegawai mahkamah, dan identiti pembida hanya akan didedahkan kepada pelelong sewaktu perlancaran lelongan. Justeru itu, walaupun tanpa e-Lelong, tiada sebarang permasalahan tentang gangguan dalam pembidaan.
Walaupun begitu, gangguan teknikal boleh berlaku dengan platform e-Lelong jika ia mempunyai pepijat, kerosakan sistem, isu sambungan, rangkaian komunikasi yang perlahan dan juga kejadian talian putus. - Soon6. "Proses manual melibatkan banyak pihak – pegawai mahkamah, pembida, pelelong berlesen dan institusi kewangan."

Ianya adalah proses yang kompleks dan memakan masa – tidak kiralah sama ada melalui kaedah atas talian ataupun manual, kerana pemegang-pemegang yang berkepentingan masih orang yang sama. Penyertaan kesemua pihak ini adalah diwajibkan di bawah undang-undang. Bolehkan mahkamah mengecualikan mana-mana pihak demi memudahkan proses? Tugas mahkamah hanyalah melaksanakan jualan yang difailkan oleh institusi kewangan (plaintif dan juga pemegang berkepentingan). Dengan itu, hak-hak mereka (semua pihak) haruslah dilindungi di bawah undang-undang. Kenyataan bahawa proses lelongan secara manual adalah proses yang kompleks dan memakan masa bukanlah satu hujah yang kukuh.
Oleh kerana kita bercakap tentang hartanah sebenar, bukankah pembidaan atau pembelian hartanah memerlukan lebih ketekunan dan kepekaan daripada segi undang-undang, berbanding bidaan barang-barang pengguna? Pembelian hartanah memerlukan lebih banyak masa untuk membuat pertimbangan yang sewajarnya. Adakah mahkamah mempertimbangkan pandangan orang awam mengenai e-Lelong, sedangkan pembelian hartanah yang biasa pun memakan masa? Apa jua perlaksanaan polisi awam perlulah terlebih dahulu mengambil kira akses kepada orang awam, dan dalam kes ini, akses kepada pemegang-pemegang berkepentingan.
Pembida haruslah bersedia, memahami keseluruhan proses lelong, berasa positif dan juga selesa untuk membida. Hartanah yang akan dilelong berhak diberikan masa yang cukup untuk dipasarkan bagi menggambarkan permintaannya yang sebenar sewaktu lelongan. Ianya tidaklah hanya untuk mempercepatkan proses mahkamah. Dengan e-Lelong tanpa pelelong, ianya bagaikan membeli hartanah tanpa pemeriksaan, perundingan, panduan, dan nasihat.
Pegawai-pegawai mahkamah adalah arif dengan prosedur mahkamah tetapi semestinya bukan orang yang sesuai untuk memberi panduan kepada pembeli dalam proses lelong. Dalam lelongan manual, semua orang boleh melihat dengan mata sendiri akan apa yang berlaku. e-Lelong, walaubagaimanapun, beroperasi tanpa sebarang pengawasan dan mahkamah sudah tentunya tidak akan bertanggungjawab terhadap sebarang gangguan, kelewatan, kesilapan, atau kehilangan maklumat yang dihantar melalui platform elektronik tersebut. Justeru itu, e-Lelong sudah pastinya memberi banyak faedah buat mahkamah, tetapi tidak semestinya kepada pembida. - SoonKesimpulan

Dia juga mencadangkan dua mod bidaan untuk memenuhi keperluan demografik yang berbeza, berbanding hanya melaksanakannya melalui kaedah atas talian. Soon menambah, “Sehingga kini, dua daripada rumah lelongan terkenal di dunia, Christies’ dan Sotheby’s masih menjalankan lelongan secara manual dan ini telah membantu mereka mencapai lelongan yang memecahkan rekod. Kedua-dua pelelong gergasi ini menguruskan lelongan mereka dengan kaedah manual DAN JUGA atas talian. Walaupun pembida sedang membida di tapak lelongan iaitu platform yang utama, sesiapa juga boleh membida daripada jauh dengan akses terhadap platform bidaan atas talian.”

Jadi, itulah pendapat daripada Pengerusi Pulau Pinang. Apa pula pendapat anda? Adakah e-Lelong akan menjadi platform bidaan yang hebat? Kongsi buah fikiran anda dengan kami! Atau mari lihat topik-topik perbincangan lain disini!


Berminat untuk membeli hartanah lelongan? MNP Auctioneers menyediakan perkhidmatan lelong hartanah yang lengkap serta responsif, anda boleh menghubungi mereka untuk maklumat lebih lanjut.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

Is this e-lelong only available in Penang?

Screen shot 2016 01 21 at 8.27.17 pm small

@domng no la, don't think that it is only in Penang, https://elelong.kehakiman.gov.my/BidderWeb/ see here, can choose many states. Its probably countrywide. 

This article I guess only highlighting what the Penang Auctioneers Association thinks.

Signature 28 logo  custom  small

@Zara 

I see... currently only have auction listing from Pahang... 

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing