3 important qualities of a dream tenant 1
Logo3 small


Sumber imej: www.confused.com

Menjadi seorang tuan rumah sudah tentunya langkah yang menguntungkan kalau anda lakukannnya dengan betul-betul. Namun, sebagai pemilik, anda perlu berhadapan dengan segala macam hal. Kita semua pernah mendengar kisah penghuni yang hilang tanpa membayar sewa, ada yang merosakkan barang, mencuri dan sebagainya. Tak tidur malam dibuatnya!

Jadi, bila anda akhirnya berjaya menemui seorang penghuni impian, barulah anda boleh tarik nafas lega. Jika anda masih baru dalam menjadi seorang tuan rumah – berikut merupakan 3 kualiti yang sering dicari di dalam diri seorang penyewa yang baik.#1 Bayar Sewa Tepat Pada Masanya

Siapa yang tak suka penghuni yang membayar sewa tepat pada masanya? Pengguna aktif PropSocial berkongsi sentimen yang sama pada laman perbincangan kami. Dengan sebulat suara mereka mengatakan yang pembayar yang baik adalah sangat penting.

"Kaum dan keupayaan bayar sewa adalah penting." - Peng Lan
"Orang yang bayar sewa tepat pada masanya dan menjaga rumah sewa macam rumah sendiri. Tapi macam susah nak cari penyewa macam ini." - Dominic

Adakah anda berasa sebaliknya? Anda dialu-alukan menyertai forum kami. Selalunya pemilik memang bergantung kepada sewa bulanan untuk membayar pinjaman bank mereka. Jika anda seorang penyewa, harap-harap anda boleh faham kenapa bayaran sewa tepat pada masanya sangat penting buat mereka. Jika anda mempunyai sebarang masalah, beritahu mereka terlebih dahulu supaya semua pihak boleh ikhtiar jalan yang lain.

Kepada pemilik, jika anda ingin mengelakkan pembayaran lambat daripada penghuni, nyatakan arahan yang jelas tentang bagaimana caranya hendak membayar sewa, laksanakan penalti bayaran lambat (jika perlu), ataupun dalam kes ekstrim, sediakan notis berpindah. Komunikasi terbuka juga adalah baik. Jika penghuni anda ada tabiat membuat bayaran lewat, duduk dan sembang dengan mereka, namun elakkan termakan kisah-kisah sedih mereka.

Jangan lupa periksa latar belakang penhuni anda, kerana anda sudah tentu tidak mahu dikejar oleh Ah Long untuk membayar pinjaman kerana penghuni anda lari seperti yang telah dilaporkan oleh The Star.#2 Mampu Menjaga Rumah Dengan Baik

Sumber imej: giphy.com

Mengambil tanggungjawab atas rumah yang anda sewa dengan menjaganya dengan baik bukan sahaja memastikan deposit anda akan dikembalikan, malah ia membina reputasi anda sebagai penyewa jika anda ingin berpindah pada masa yang akan datang. Salah seorang pengguna kami yang dikenali sebagai CJ menyatakan pada laman perbincangan yang penghuni haruslah menjaga hartanah tersebut bagaikan ia milik mereka sendiri.

"Yang penting mereka menjaga tempat itu macam tuan rumah menjaga rumah sendiri." - CJ

Bagi rumah yang berusia, memang sudah menjadi kebiasanlah jika terdapat beberapa kesan di mana-mana, namun ianya masih ideal untuk mengelakkan penghuni daripada melakukan kemusnahan yang serius terhadap hartanah.

Selain daripada itu, penghuni sebegini akan faham pentingnya berhubung dengan tuan rumah atas sebarang isu penyelengaraan. Ini kerana masalah kebocoran yang kecil pun boleh menjadi besar dan mahal jika tidak ditangani lebih awal.

Sebagai tuan rumah, jika anda fikir masih ramai yang tidak peduli akan perkara-perkara ini, anda perlu nyatakannya di dalam persetujuaan sewa supaya penyewa sedar akan kewajipan yang mereka lakukan seperti yang dinyatakan di dalam kontrak, berkenaan dengan penjagaan hartanah.#3 Bukan Seorang ‘Drama Queen’

Walaupun tuan rumah menghargai komunikasi terbuka daripada penghuni, ada penghuni yang kerap mengadu atau memerlukan perhatian istimewa boleh buat anda sakit kepala. Bayangkan kalau anda dapat panggilan pada pukul 4 pagi dan dengar jeritan: “Ada lipas kat dapur saya!” Ini bukanlah situasi yang ideal, kan?

Anda mungkin inginkan seorang yang lebih senang diuruskan sebagai penghuni berbanding seorang yang asyik ada sahaja benda yang nak diadu. Anda mungkin lebih suka penghuni yang tahu apa yang perlu disuarakan dan pada masa yang sama juga mampu menguruskan diri mereka sendiri.Kesimpulan

Jadi inilah dia - 3 kualiti yang penting dalam seorang penyewa impian. Jika anda ada penyewa sebegini, anda memang bertuah! Namun anda harus ingat bahawa perkara ini selalunya di luar kawalan. Apa yang boleh dibuat adalah belajar daripada kesilapan lalu untuk membuat keputusan yang lebih baik di masa hadapan.

Anda ada sebarang isu penyewa yang anda ingin kongsikan dengan kami?

Selain itu, sama ada anda ingin menyewakan atau mencari rumah sewa, hantarkan ciri-ciri yang anda cari di sini. Dengan kerjasama komuniti kami, kami akan membantu anda mencari rumah atau penyewa yang sesuai buat anda. Dengan PropSocial, anda dapat Kejiranan Sebenar, Reviu Sebenar.(Translated by: MK Zainal, 27th September 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

Agree on the 3 important qualities of a Tenant... Well, the owner also plays a part, to ensure the tenant stays being a Dream Tenant.

If the tenants loves the rented property that much, they might even buy it from you. At the right price ofcourse!


James bond craig junio2006 small

That's why some owners refuse to rent it out to students and family with young children. Oh well, I guess the above 3 types of tenants are not difficult to come by if you can filter more diligently on the tenant before signing on the dotted line.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing