Propsocial article 10 best craft homes teak stone 2
Logo3 small


Bagi sesetengah orang, rumah hanyalah sebuah tempat untuk berteduh dan tidur sebelum memulakan rutin harian pada keesokan harinya. Dan kebanyakan rumah ini datang dalam seni bina yang asas, tidak jauh bezanya dengan rumah-rumah yang lain.

Namun, ada juga yang ingin menjadikan rumah mereka sebuah mahligai yang lebih sedap dipandang mata untuk didiami. Berikut merupakan 10 buah rumah kreatif yang terletak di sekitar Lembah Klang.1. Rumah Vermani, Kuala Lumpur


Rumah ini adalah sebuah projek binaan semula oleh arkitek Eleena Jamil. Atas permintaan sebuah pasangan, dia diberikan tugas untuk membaiki sebuah rumah semi-D, dan dia berjaya menyampaikan hasilnya. Dari hadapan ia mungkin kelihatan seperti rumah berkembar yang biasa anda lihat seperti di kawasan seperti Bangsar dan Petaling Jaya, tapi anda mesti kagum apabila melihat bahagian sisinya. Perasan tak, ia berbentuk ‘U’!


Rumah ini dibina secara melengkung, dengan lengkungan tersebut sebagai jambatan antara kedua-dua blok rumah ini. Bahagian luar rumah ini dibina dengan ringkas, dengan hanya batu-bata yang tidak dicat serta konkrit, atas permintaan pemilik bagi mendapatkan sentuhan realistik. Banyak usaha dibuat untuk membenarkan pencahayaan semulajadi, tak lupa juga ruang luas yang penuh dengan udara segar.


Di dalam rumah, ia datang dengan sebuah kolam renang, sebuah ruang yang besar di tingkat bawah buat ruang tamu dan ruang makan. Bilik tidur buat penghuni dan sebuah balkoni terbuka pula boleh didapati di tingkat atas.


Sumber2. Rumah Voila, Kuala Lumpur

 

Kadang-kala, anda mungkin ingin menunjukkan sesuatu dan menjerit “Voila!”, macam orang Perancis. Seorang arkitek tempatan bernama Fabian Tan cuba meluahkan rasa tersebut dengan bilik berbentuk bulatan berserta dinding yang boleh digerakkan.


Memang betul, dinding ini boleh bergerak. Voila!

Rumah ini secara keseluruhannya, iaitu 5,112 kaki persegi, telah diubahsuai untuk memastikan bahagian dalamannya bergaya minimalis, dan ruang terasa luas. Tan ditugaskan untuk membuang sebahagian daripada rumah yang dirasakan sebagai penghalang, serta membina hubungan yang lebih mudah daripada laman ke bahagian dalam. Dia kemudiannya mendapat idea untuk membina ruang yang lebih luas di tingkat bawah, sebab itulah pintu gelongsor dipasang di bilik makan, dan sebahagian daripada ruang tamu telah dijadikan bilik bulat istimewa, dengan pintu yang boleh dibuka secara menggelongsor untuk mengubahnya kepada sebuah kawasan terbuka yang luas.


Kenapa perlu dibina dalam bulatan? Ini jawapan arkitek itu sendiri:

“Sebahagian daripadanya adalah tertumpu pada aspek saintifik – sebuah bulatan mempunyai 360 darjah, namun, bila dibahagikan kepada tiga, anda boleh mendapatkan 120 darjah setiap satu. Jadi bila dua panel dinding menggelongsor secara berlapis, anda ada kawasan terbuka 240 darjah, membuatkan ruang dalaman tadi kelihatan macam sebahagian daripada laman luar.”

Sumber3. Rumah SS3, Petaling Jaya


Banglo seluas 4,600 kaki persegi dengan bajet yang rendah bukanlah satu had jika anda ada artkitek yang berbakat!


Pemilik rumah ini inginkan rumah yang bertemakan konsep industri, sebab itulah bahagian luar menampilkan kemasan jenis konkrit mentah. Menurut para pereka di Seshan Design, mereka juga ingin membina sesuatu yang berbeza. Hasilnya, terdapat banyak ruang terbuka di bahagian belakang. Ruang ini memiliki sebuah ruang terbuka yang luas dan juga sebuah kolam renang. Ilusi ‘ruang terbuka’ ini dicapai dengan tingkap besar yang menggantikan kebanyakan dinding yang sedia ada sebelum ini.


Rumah ini juga turut menyertakan ‘man cave’ yang agak besar, dibina dengan ruang terbuka dan sebuah bilik santai (‘play room’), yang diasingkan oleh pintu gelongsor tak ubah seperti sebuah kedai Cina. Bilik santai ini sebenarnya sebuah teater rumah, dan pintu-pintunya boleh dibuka supaya projektor boleh dilihat sepenuhnya daripada ruang terbuka tersebut, supaya penghuni lelaki di dalam rumah boleh menonton perlawanan bola sepak bersama kawan-kawan, menurut para pereka.

Baca lebih lanjut4. Bango Padat yang Luas, Kuala Lumpur


Padat tapi luas, macam mana pulak tu? Banglo ini telah ditukarkan kepada unit tiga tingkat, di mana ruang lebihan telah digunakan untuk bahagian luar. Rumah yang mempunyai enam bilik tidur ini diinspirasikan oleh rumah kontemporari di Eropah, yang biasanya menggabungkan elemen semulajadi di dalam rumah. Justeru itu, tingkapnya besar dan terdapat ruang terbuka boleh-ubah di tingkat bawah, terutamanya di ruang makan dan ruang tamu.


Rumah ini juga dibina dengan siling yang tinggi untuk menyediakan pengudaraan yang lebih baik serta ilusi ruang yang lebih besar; meskipun dipenuhi dengan perabot yang merupakan gabungan budaya Barat dan Timur.

Sumber5. Rumah Hijauan, Kuala Lumpur


Jika ada sebarang tempat untuk kami duduk dan bertapa tanpa perlu meninggalkan Kuala Lumpur, inilah rumahnya. Satu buah fikiran daripada 29 Design, pokok dan hijau-hijauan dibiarkan tumbuh di dalam laman, manakala kawasan interior diberi wajah yang baru.Rumah ini diinspirasikan daripada budaya Melayu, dengan elemen utama yang digunakan adalah kayu, daripada lantai hinggalah ke bumbung. Perabot di dalam rumah ini telah dikurangkan kepada yang perlu sahaja, memberikan ruang yang luas kepada rumah. Bahagian belakang rumah mempunyai tingkap yang besar serta pemisah kaca yang boleh dibuka untuk pergi ke dek kayu, yang bersambung dengan kolam renang.

 

Pokok-pokok ini memberikan rasa teduh dan nyaman, di samping tingkap besar daripada lantai ke siling memastikan udara bersih sentiasa mengalir, tak lupa juga sumber cahaya yang semula jadi.

Sumber6. Rumah N18, Sunway Damansara


Sama seperti kebanyakan rumah-rumah dalam senarai ini, yang ini juga kelihatan kasar, dipisahkan oleh ambang kayu yang mengelilingi rumah tersebut, memberikan ilusi sebuah rumah kayu. Rumah yang besar ini menempatkan keluarga yang besar, dan memberi perhatian yang lebih terhadap ruang.


Rupa kasar juga dilihatkan di dalam rumah, dengan kebanyakan koridor dan siling dibina dengan kayu. Lantai marmar dan siling yang tinggi memastikan bahagian dalam sentiasa nyaman, dan nampaknya memang nyata negara manakah yang memberi inspirasi kepada susun atur dan elemen-elemen ini dalam rumah ini. Mana taknya, ia juga turut mengandungi bilik teh Jepun!


Ruang tamu dibuka kepada kawasan kebun, manakala tangga mempunyai panel kaca. Rumah ini juga mempunyai banyak ruang, dengan bilik-bilik di bawah disambungkan bersama. Terdapat juga kebun tergantung di tingkat atas, yang menunjukkan betapa setiap ruang telah digunakan dengan sebaiknya, namun keselesaan penghuni masih terjaga.

Sumber7. Residenci DC, Damansara Heights


Jika anda tinggal di dalam residensi berservis ini, atau pernah terdengar, ketahuilah adanya satu unit di dalam bangunan tingkat-tinggi ini yang lain daripada yang lain, dan ianya merupakan rumah seorang jurugambar dan keluarganya.


Mungkin anda tertanya-tanya: “Macam mana unit di dalam residensi berservis ini boleh kelihatan sangat luas dan cantik?” Tulang belakang projek ini adalah Nu Infinity. Dengan elemen semulajadi seperti kayu, pokok-pokok dan batu semulajadi seperti marmar, rumah ini kelihatan seperti banglo di awangan. Di setiap bilik, perabot adalah dipusatkan untuk memberi ilusi ruang yang besar, manakala lantai kayu di setiap bilik tidur dan warna hitam juga menambah kepada sifat itu.

Sumber

Anda juga boleh ketahui lebih lanjut tentang residensi ini di sini!8. Rumah Menerung, Kuala Lumpur


Satu lagi produk daripada Seshan Design, rumah lot hujung ini dibina untuk memgembalikan alam semulajadi ke hutan konkrit. Satu kelebihan yang dikecapi pereka adalah rumah ini memang terletak bersebelahan dengan hutan.


Bahagian hadapan rumah memberi ilusi yang ianya sama sahaja dengan rumah-rumah bersebelahannya, namun bahagian sisi dan belakang telah diganti dengan banyak ruang terbuka, melalui tingkap yang besar, koridor dan balkoni buat setiap tingkat dan setiap bilik di dalam rumah. Untuk menjimatkan kos, rupa kasar rumah daripada atas ke bawah telah dikekalkan.


Rupa rumah lama juga dikekalkan, di luar dan di dalam. Ruang padat ini memberikan ilusi sebuah rumah zaman dahulu kala, yang kita masih boleh temui dalam rumah Peranakan dan rumah-rumah di kawasan luar bandar.

Sumber9. Banglo Jati and Batu, Kuala Lumpur


Bertuahlah anda semua, kerana rumah ini adalah untuk dijual! Namun anda perlu mencarinya, tapi itupun tidaklah sesusah mana.


Banglo ini mempunyai 5 bilik tidur dan 4 bilik air, dan diinspirasikan oleh budaya Bali. Laman kosong di sudut rumah tersebut telah ditukarkan kepada kolam renang infiniti, dengan pemandangan rumah-rumah berdekatan.


Ini juga merupakan satu rumah yang memberikan banyak tumpuan ke atas elemen kayu, daripada dinding ke siling. Siling yang tinggi memastikan perudaraan yang baik, manakala pintu hadapan mempunyai pintu kayu dengan panel kaca. Kebanyakan dinding di dalam rumah ini, termasuklah di bilik air, telah diganti dengan kaca, supaya cahaya semulajadi boleh memancar masuk, menjadikannya selesa dan terang.

Sumber10. Banglo Putih Tulen, Setia Eco Park


Rumah yang terletak di Setia Alam ini sebenarnya sedang dijual, dan harganya bernilai RM12,000,000. Adakah mungkin ini peluang anda?


Rumah ini memberikan tumpuan terhadap keanggunan, dengan menggunakan elemen putih dan emas di dalam dan luar rumah. Bahagian dalam mengandungi perabot dan bahan import, terutamanya dari Itali, dan memang tampak nyata adanya pengaruh Eropah di setiap sudut rumah. Rumah ini adalah seluas 10,000 kaki persegi, dan anda mungkin tertanya-tanya, “Nak buat apa dengan ruang yang sebegitu luas?” Pemilik dan kumpulan arkitek menjawab: “Tak buat apa pun”. Sekurang-kurangnya buat kami, itu adalah pilihan yang terbaik.


Seperti yang disebutkan di atas, kebanyakkan bahan bina dan perabot dalam rumah ini adalah diimport dari Itali, terutamanya lantai marmarnya serta set perabot di ruang tamu. Malah set makan juga adalah dari Itali, dan semuanya dihiasi dengan daun emas untuk sentuhan yang lebih anggun. Selain itu, rumah ini juga dipasang lif untuk memudahkan para penghuninya.


Satu benda buat wanita (dan jejaka yang gemarkan pakaian mereka), rumah ini juga mengandungi bilik khas untuk menyimpan baju!

Ingin memiliki rumah ini? Hantarkan pertanyaan anda di sini!Kesimpulan

Itulah rumah-rumah yang cantik lagi kreatif di Lembah Klang. Anda perlu melihat sendiri untuk mempercayainya!

Inginkan rumah-rumah seperti ini? Apa yang anda perlu buat adalah hantarkan ciri-ciri yang anda perlukan ke PropSocial. Semuanya bergantung kepada imaginasi anda!(Translated by: MK Zainal, 3rd Oct 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

A  d35400 small

House for rental

Starcity logo small

Wow, like the pure white bungalow, classy =)


Img thing small

So beautiful all these houses. Can't decide which one I like best :)

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing