6 ways make money off your home 1
Logo3 small


Memiliki rumah ini memang satu perkara yang mahal, tiada sesiapapun menafikannya. Anda perlu membayar ansuran pinjaman bulanan, kos penyelenggaraan dan juga cukai hartanah. Kesemua tanggungjawab kewangan ini memang sudah patut disedari oleh seorang pemilik.

Sumber imej

Apakah ada cara untuk anda mendapatkan kembali wang ini melalui rumah anda? Sudah tentu! Berikut merupakan enam idea untuk anda buat duit dengan hartanah sedia ada:1. Sewakan Ruang Laman Untuk Menanam Tanaman

Bukan senang nak cari tanah, nak lagi tanah untuk berkebun! Jika anda ada laman atau tanah yang subur di rumah anda, anda boleh gunakannya untuk dapatkan pendapatan lebih. Tapak semaian, kedai tumbuh-tumbuhan malah penggiat kebun kecil-kecilan selalunya memerlukan ruang simpanan ataupun tanah untuk tumbuh-tumbuhan mereka. Anda boleh menawarkannya supaya mereka boleh menanam sayur, bunga, dan tumbuhan-tumbuhan hiijau yang lain untuk sejumlah sewa yang kecil.

Oleh kerana jenis sewaan seperti ini adalah agak baru di Malaysia dan Singapura, potensi pendapatannya belum begitu jelas, di mana sebuah plot tanah boleh disewakan daripada RM177 setiap 2.5 meter persegi ke RM1,500 setiap 700 meter persegi, setiap bulan.

Jika anda ingin melakukan perkara ini, anda juga mungkin perlu membenarkan penanam tersebut untuk datang dari masa ke semasa untuk memeriksa tumbuh-tumbuhan mereka atau meletak baja dan menanamnya. Anda juga mungkin diminta untuk menyiram tumbuh-tumbuhan ini atau mengalihkannya daripada sinaran matahari secara terus. Jika anda boleh melakukan kerja-kerja kecil ini serta menyediakan sedikit ruang, ini mungkin cara yang mudah untuk anda menjana pendapatan.2. Sewakan Bilik

Sumber imej

Kami bukan maksudkan sewaan bilik yang biasa seperti kontrak 6 bulan ke setahun (atau lebih), namun sewaan jangka pendek dengan komitmen yang lebih kecil.

Kini, cara sewaan seperti ini semakin popular dan mudah digunakan dengan aplikasi seperti Airbnb, Hostel Hunting dan Homestay. Malah, tidak banyak yang anda perlu buat – hanya sediakan sebuah bilik dengan kemudahan asas. Selain itu, bergantung kepada aplikasi yang digunakan, anda mungkin hanya perlu menyediakan sarapan. Anda juga boleh senaraikan bilik-bilik ini di PropSocial untuk mencari penghuni jangka pendek.

Jika anda tidak mahu menerima sesiapa dan inginkankan kembali rumah anda buat diri sendiri, anda boleh sekat tarikh-tarikh tertentu atau padam sahaja ia daripada senarai yang berkaitan.

Tambahan lagi, potensi untuk menjana pendapatan adalah lebih banyak daripada jenis sewaan biasa. Menurut Airbnb, purata kadar harian adalah RM119 setiap malam, bagi setiap bilik di Kuala Lumpur. Sudah tentulah, bilik yang lebih ‘selesa’ boleh dicaj dengan harga yang lebih tinggi.3. Pembiayaan Semula Rumah Anda

Sumber imej

Jika anda telah memiliki hartanah anda buat beberapa tahun dan nilainya telah meningkat, anda boleh dapatkan lebihan tersebut melalui pembiayaan semula (refinance). Selain itu, jika nilai rumah anda kini lebih tinggi daripada baki pinjaman, anda juga boleh membuat refinance untuk membayar sebahagian besar daripada pinjaman asal.

Sebagai contoh, jika rumah anda kini bernilai RM400 000, dan baki tertunggak anda adalah RM150 000; nilai rumah anda kini adalah lebih tinggi daripada hutang anda.

Jika anda memilih untuk membuat refinance, anda boleh mengeluarkan sejumlah (atau semua) nilai lebihan itu sebagai sebuah pinjaman yang baru. Namun, perlu diingat – di bawah panduan Bank Negara Melaysia, tempoh maksimum bagi refinance adalah 10 tahun. Jadi sudah tentunya jumlah yang anda boleh pinjam ada hadnya, bergantung kepada kemampuan serta faktor-faktor lain.

Apabila tempoh pinjaman meningkat, bayaran bulanan juga akan meningkat. Namun, kadar faedah (interest) bagi refinance adalah jauh lebih rendah daripada pinjaman peribadi. Jadi jika anda perlukan wang untuk sebarang tujuan seperti perniagaan ataupun menampung kos pendidikan anak anda; refinance berkemungkinan lebih murah daripada pinjaman peribadi.4. Buat Jualan Garaj

Sumber imej

Setelah bertahun-tahun, kebanyakan rumah biasanya akan mengumpul pelbagai barang-barang yang tidak lagi diperlukan dan hanya memenuhkan ruang di rumah anda. Dengan membuat jualan garaj, anda boleh melepaskan perabot, peralatan, buku-buku dan pakaian lama dan dapatkan sedikit wang.

Jemput jiran-jiran, rakan-rakan dan sanak saudara ke jualan garaj anda. Anda juga boleh menyebarkan iklan bagi penggemar vintaj atau penggemar barang terpakai (preloved) untuk turut sama datang. Biasanya anda boleh jumpa banyak laman di media sosial atau pasaran online bagi tujuan ini, dan ianya mudah serta percuma untuk digunakan.5. Menjaga Haiwan Peliharaan

Jika anda suka dengan binatang peliharaan seperti kucing, malah jika rumah anda sudah ada beberapa ekor, anda mungkin ingin mengambil upah dalam menjaga haiwan peliharan orang lain (pet sitting).

Bila ada orang yang pergi bercuti, mereka biasanya menghantar haiwan peliharaan kepada ‘hotel’ khas, dan kebanyakannya dibuat di rumah sahaja. Anda boleh mengenakan caj mengikut hari, dan wang yang boleh anda dapat memang boleh tahan. Kadar caj adalah daripada RM30 ke RM60 setiap hari, lebih-lebih lagi jika anda memberikan khidmat tambahan seperti mendandan atau berjalan bersama haiwan peliharaan.

Namun perlu diingati, pet sitting bukan boleh dilakukan oleh semua orang. Anda perlu menjaga binatang ini sepanjang tempoh yang diberikan; memberi makan dan menjaga kebersihan mereka. Jika anda tidak biasa dengan haiwan, jangan sekali-kali mencubanya.

Anda juga perlu menjelaskan khidmat yang anda akan sediakan (dan yang anda tidak akan sediakan). Penjaga haiwan biasanya ada peraturan pada laman web mereka yang menjelaskan tentang risiko, polisi pembatalan, vaksinasi, penolakan permohonan, dan prosedur kecemasan.

Idea ini lebih sesuai jika anda tinggal berseorangan atau bersama pencinta haiwan yang lain. Semestinya rumah yang penuh dengan haiwan mungkinlah bukanla tempat yang paling selesa bagi penghuni-penghuni di dalam rumah yang sama. Anda mungkin juga ingin bertanya kepada jiran sekiranya dia tidak kisah, kerana sesetangah haiwan mungkin akan membuat bising. Tambahan lagi, bangunan tingkat tinggi mungkin tidak sesuai buat pet sitting mengikut peraturan residensi, tak lupa juga kerumitan dalam menguruskan keperluan asas haiwan seperti riadah dan dandanan.6. Sewakan Ruang Storan

Apabila seseorang individu atau perniagaan sedang berpindah atau mengecilkan saiz mereka, mereka selalunya memerlukan ruang storan untuk dokumen, perabot, dan barang-barang yang lain.

Mungkin perkara ini tidak selalu berlaku di Malaysia, namun idea ini sama seperti Storemates, di mana sesiapapun boleh menyimpan barang mereka di rumah jiran atau mana-mana ‘storemates’ berdekatan pada caj yang lebih murah daripada syarikat ruang storan yang biasa.

Sumber imej

Jika boleh, hanya tawarkan ruang kepada orang yang anda tahu dan percaya seperti kawan-kawan, sanak saudara, jiran ataupun rakan sekerja. Namun jika tiada antara mereka yang memerlukannya, anda boleh iklankan khidmat anda di laman web seperti Mudah atau Craiglist.

Dalam situasi ini, anda mungkin mahu menulis surat kontrak dan dapatkan pengesahan daripada peguam. Ia mungkin akan memakan sejumlah wang pada mulanya, tapi bila anda sudah ada surat persetujuan yang sah, anda boleh gunakannya setiap kali khidmat ini diberi.

Pastikan juga anda menetapkan undang-undang asas seperti jenis barang yang anda tidak mahu simpan, dan bagaimana anda akan buang barang-barang tersebut sekiranya ia tidak dikumpul buat satu tempoh yang ditetapkan.

Satu lagi perkara yang anda perlu pertimbangkan – jika rumah anda adalah sebahagian daripada komuniti berpagar yang mempunyai pintu masuk, pemeriksaan dan sebagainya, ia mungkin satu masalah bagi bakal klien anda.Jangan Lupa Akan Cukai

Jika aktiviti penjanaan duit ini akan berulang, satu langkah yang bijak adalah dengan mendaftarkan ia sebagai satu perniagaan dan mengisytiharkan pendapatan anda. Setiap kali anda menerima wang daripada perkhidmatan yang anda sediakan, perbuatan ini diambil kira sebagai ‘perniagaan’ dan sekiranya anda tidak berdaftar, anda boleh disaman, dipenjara atau kedua-duanya sekali. Jika anda tidak pasti tentang hal-hal cukai ini, hubungi terus Lembaga Hasil Dalam Negeri untuk mendapatkan nasihat.

Dari segi kelebihannya, jika anda mendaftarkan perniagaan dan memfailkan cukai, anda mungkin boleh membuat tuntutan perbelanjaan perniagaan. Dan jika anda ingin membuat pinjaman, perniagaan berdaftar dan pendapatan tambahan ini sememangnya akan tampak lebih baik dalam permohonan anda, malah ada kemungkinan anda akan mendapat kadar faedah yang lebih menarik.


Sekarang anda sudah tahu cara untuk menjana wang daripada rumah anda, mungkin anda mahu mula melihat rumah idaman anda di PropSocial(Translated by: MK Zainal, 5th Oct 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

On Point No 1, those eligible are able to enjoy this government grant and tax relie.

http://www.moa.gov.my/insentif-fiskal1;jsessionid=30E8614E3DB8062A2C7E93130E32AAFB

I  8e44ad small

Thanks for the ideas. Being an owner, you can be creative with decoration and design of your house. Who knows your design may attract film producer to rent your house for their new film production.

Signature 28 logo  custom  small

If you own a commercial property in a busy area... there is a possibility to rent it out to a Telco operator... to install the telco communication tower on top of the roof.

How lucrative this is, I have no idea.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing