Eco friendly homes klang valley sejati 2
Logo3 small


Anda boleh membantu pemuliharaan alam sekitar hanya dengan memilih untuk tinggal di rumah atau bangunan yang mesra alam. Bangunan juga merupakan salah satu penyumbang pelepasan karbon terbesar selain daripada kenderaan.

Bangunan hijau dibina dan direka untuk mengurangkan kesan pencemaran terhadap alam sekitar, dengan bercirikan teknologi binaan mesra alam semulajadi bermula dari peringkat lakaran pembinaan, operasi, selenggara sehingga peringkat pengubahsuaian. Bangunan hijau memberi tumpuan terhadap kecekapan penggunaan tenaga, air dan bahan mentah.

Sama ada anda seorang pencinta alam sekitar atau hanya mahu cuba yang terbaik untuk mengurangkan jejak karbon anda, apa kata anda mulakan dengan tempat kediaman anda? Berikut adalah 10 rumah mesra alam yang berada di sekitar Lembah Klang.1. O2 City, Puchong

O2 City merupakan projek pembangunan bersepadu yang direka dan dibina dengan menitik beratkan konsep mesra alam dan dinamakan sempena nama saintifik bagi Oksigen. Ia terdiri daripada kondominium, kawasan komersial, blok pejabat dan terdapat juga hotel, sekaligus membolehkan projek pembangunan ini memberikan gaya kehidupan bandar yang selesa kepada penghuninya.

Elemen mesra alam yang digunakan di seluruh kawasan pembangunan ini termasuk sistem penuaian air hujan untuk kerja-kerja penyelenggaraan seperti mencuci dan menyiram pokok, manakala penggunaan cat yang rendah dalam Kompaun Organik Meruap (VOC) juga memastikan pencemaran minimum terhadap alam sekitar.

Kawasan kediaman mesra keluarga ini menawarkan kemudahan santai seperti kolam berbuih atau “bubbling pool”, sauna, kolam renang, serta sebuah rumah atas pokok atau “tree house”, petak pasir atau “sand pit”, bilik muzik dan bilik permainan untuk si kecil.2. Rimbun, Ampang Hilir

Kondominium Rimbun yang terletak di Ampang Hilir merupakan salah satu bangunan mesra alam yang menyediakan tempat letak kereta yang direka khas untuk kereta sport. Oleh kerana kondominium serba mewah ini mempunyai ciri-ciri mesra alam seperti sistem penuaian air hujan yang menyediakan air untuk penyelenggaraan bangunan dan landskap yang menghijau, dan juga penggunaan tenaga solar melalui panel “photovoltaic”. Dengan ini, kondominium ini telah dianugerahkan Sijil Sementara “Green Mark” (Gold Plus) oleh Penguasa Bangunan dan Binaan Singapura. Penggunaan pintar blok konkrit berudara yang diterapkan dalam binaan kondominium ini juga mampu mengurangkan penggunaan tenaga untuk menyejukkan bangunan.

Persekitaran yang hijau tepat untuk menggambarkan Rimbun, sama ada dari segi kehijauan yang ditawarkan kerana terdapat lebih daripada 100 pokok yang ditanam di sekitar perkarangan kondominium ini. Malah, setiap tingkat hanya terdapat 2 unit kediaman yang mewah dan setiap unit mempunyai lobi lif peribadi, kolam renang, taman atas bumbung, dan juga taman tersendiri!3. Green Residence, Cheras

Green Residence merupakan kondominium yang dibina di kawasan hijau yang terpencil dan masih belum disentuh oleh pembangunan yang pesat di Cheras. Kondominium ini juga disahkan mempunyai Indeks Bangunan Hijau (GBI) disebabkan oleh landskap yang indah dan memukau yang merangkumi kawasan seluas 3.9 hektar. Ia juga mempunyai pelbagai kemudahan seperti trek joging dan taman herba bagi mereka yang gemar beriadah dan melakukan aktiviti luar.

Selain itu, kondominium ini mempunyai kolam renang dengan lapan lorong renang yang mengagumkan, beserta gelanggang bola keranjang dan badminton untuk menggalakkan budaya hidup sihat. Di samping itu, ia juga mempunyai taman tema air yang kecil dan pusat penjagaan kanak-kanak.

Green Residence juga membantu pemilik rumah mengurangkan penggunaan tenaga dengan menempatkan setiap unit rumah menghadap sama ada ke utara atau selatan bagi mengekalkan persekitaran yang nyaman sepanjang hari.4. Periwinkle, Bandar Rimbayu

Kawasan perumahan Periwinkle yang berkonsepkan mesra alam terletak di pinggir bandar Rimbayu. Rumah mesra alam sini sesuai bagi mereka yang berkeluarga kerana ia mempunyai ruang dalaman dan luaran yang amat luas serta dikelilingi oleh kawasan persekitaran yang hijau dan menyegarkan.

Setiap unit rumah di Periwinkle dilengkapi dengan pemanas air yang menggunakan tenaga solar untuk mengurangkan penggunaan tenaga, manakala sistem penuaian air hujan juga disediakan untuk penggunaan air di luar rumah.

Walau bagaimanapun, perkara yang paling mengujakan di kawasan perumahan ini adalah taman komunitinya yang dikenali sebagai The Arc. Ia merupakan suatu kawasan pembangunan yang amat menitikberatkan konsep alam semulajadi.5. Ken Rimba, Shah Alam

Ken Rimba merupakan kawasan perumahan yang mewah dan mesra alam yang terletak di Shah Alam. Ia merupakan salah satu perintis terawal yang menggalakkan gaya kehidupan bandar yang mesra alam dengan membangunkan projek pembangunan seperti Ken Rimba Legian Residences, yang telah memenangi Anugerah Emas Penguasa Bangunan dan Binaan Singapura dan Anugerah Emas Indeks Bangunan Hijau (GBI) Malaysia. Manakala kawasan kediaman Ken Rimba Jimbaran juga menggondol Anugerah “Green Mark Gold Plus” (Sementara) dan Anugerah Emas GreenRE (Sementara).

Elemen mesra alam yang terdapat di setiap unit termasuk kedudukan setiap rumah yang dapat menghindari keadaan terlampau panas pada waktu siang. Di samping itu, reka bentuk setiap rumah ini juga membolehkan pengudaraan bersilang yang baik dan menggunakan cat penebat haba yang reflektif untuk mengekalkan suhu rumah pada tahap yang selesa. Kawasan sekelilingya pula dipenuhi dengan tumbuh-tumbuhan yang juga membantu untuk mengurangkan haba di sekitar kawasan tersebut.

Bukan itu sahaja, Pusat Komersial Ken Rimba juga mengekalkan konsep mesra alam yang diterapkan di perbandaran itu dengan menyediakan pusat kitar semula dan penggunaan cat rendah VOC. 6. Fortune Perdana Lake, Kepong

Fortune Perdana Lake merupakan kediaman berservis yang terletak di Kepong. Ia merupakan salah satu daripada pembangunan moden yang terdapat di Kepong yang memegang status GBI. Kawasan kediaman ini juga menempatkan beberapa kedai dan juga ruang pejabat untuk mengekalkan gaya hidup yang selesa.

Selain itu, kawasan kediaman ini juga berhadapan dengan Taman Metropolitan Kepong yang menawarkan pemandangan yang indah dan tenang bagi setiap penghuni. Di samping itu, penghuni di sini juga boleh menikmati pelbagai kemudahan yang tersedia seperti taman buaian, padang jamboree, tempat berkelah, kolam balapan, jakuzi, dan banyak lagi!7. Sejati Residences, Cyberjaya

Sejati Residences, kawasan perumahan berstatus GBI ini menawarkan unit rumah mesra alam yang menarik. Ia merangkumi kawasan seluas 50 ekar tanah dan terletak di Cyberjaya. Setiap unit rumah di sini mempunyai siling yang tinggi dan beranda yang luas untuk menggalakkan pengudaraan yang lebih baik dengan meningkatkan peredaran udara, sekaligus membantu pemilik rumah untuk mengurangkan penggunaan penghawa dingin.

Kediaman ini juga dilengkapi dengan teknologi mesra alam seperti sistem penuaian air hujan dan paip berudara yang direka khas untuk menjimatkan air, serta tandas yang menggunakan sistem “dual flush” untuk mengoptimumkan penggunaan air. Air panas juga dibekalkan melalui sistem hibrid DC yang akan menjimatkan penggunaan tenaga.

Tahukah anda bahawa rumah kelab di Sejati Residences ini dibina menggunakan kayu terbuang? Kayu Chengal berusia 200 tahun merupakan rangka bangunan untuk menyokong bumbung dan ia juga dijadikan tiang bangunan! Ruang seluas 11,000 kps kelab ini menempatkan pelbagai kemudahan seperti kolam renang yang indah.8. Rhombus, Bangsar

Sekali pandang, bangunan ini mempunyai bentuk geometri yang kelihatan seperti rombus, lantas ia dinamakan sempena bentuk geometri tersebut. Pembangunan berpegang status GBI ini mampu memukau pemandangan ramai dengan corak geometri bangunannya.

Rumah-rumah yang elegan di Rhombus mempunyai pelbagai saiz ruang lantai, dengan kemudahan bertaraf 5 bintang. Selain daripada memberikan gambaran luaran yang menarik, struktur luar bangunan juga memainkan peranan penting dalam menyediakan perlindungan dari cahaya matahari pada setiap unit, dan penghuninya juga boleh membiarkan pintu balkoni terbuka untuk pengudaraan yang baik tanpa perlu bimbang tentang haba yang masuk ke dalam rumah.9. Setia EcoHill, Semenyih

Setia EcoHill ialah pembangunan perbandaran seluas 753 ekar yang menawarkan rumah yang dikelilingi oleh alam semula jadi dan sekaligus telah mengubah rupa bandar Semenyih. Walaupun tidak mempunyai sijil GBI, perancangan teliti dan terancang telah dilakukan untuk memastikan bahawa kesan karbon adalah pada tahap minimum, dengan menggunakan teknologi pintar untuk mengawal lampu LED di jalan. Setiap rumah juga menggunakan tenaga solar dan tenaga guna semula.

Ianya juga adalah sebuah perbandaran bersepadu yang terdiri daripada kawasan kediaman, lot kedai komersial, dan juga rumah kelab, sesuai untuk keluarga pelbagai saiz dan peringkat. Setia EcoHill menawarkan pelbagai rumah dengan harga dan keluasan yang berbeza, berserta fungsi reka bentuk yang mampu untuk memenuhi semua keperluan. Rumah sini amat sesuai bagi pasangan yang baru sahaja berkahwin atau bagi mereka yang sedang dalam perancangan untuk mendirikan rumah tangga.10. AraGreens Residence, Ara Damansara

AraGreens Residence adalah sebuah kediaman yang tampil dengan gaya kontemporari dengan konsep mesra alam. Walaupun terletak di kawasan bandar Ara damansara yang sibuk, pemilik rumah di sini masih dapat menikmati persekitaran yang nyaman.

Pemaju AraGreens Residence amat berbangga dengan reka bentuk dan ciri-ciri mesra alam yang diterapkan di bangunan ini. Struktur keseluruhan bangunan dan panel hiasan telah dirancang dengan teliti dan dibina untuk memberikan pelindungan dari cahaya matahari disamping menyejukkan bangunan dan menjimatkan penggunaan penghawa dingin. Selain itu, tingkap bangunan itu juga disalut khas dengan kaca berlapis 10mm untuk menebat haba dan bunyi dengan lebih efektif. Terdapat juga 3 koridor yang bersambung di antara beberapa blok yang berfungsi sebagai telaga udara dari ruangan bawah tanah, membolehkan udara panas naik dan menjadikan ruang dalaman senantiasa nyaman.

Sistem penuaian air hujan, sistem pengudaraan, dan landskap juga merupakan sebahagian daripada usaha mesra alam kawasan kediaman ini, di mana penekanan diberikan kepada aspek kitar semula, penggunaan semula sumber, dan kecekapan tenaga yang boleh menjana simpanan untuk penduduk dari segi penyelenggaraan untuk kebaikan pemilik rumah dan alam sekitar!Conclusion

Sama ada anda sedang mencari rumah yang jauh dari kesibukan kota ataupun rumah mesra alam yang terletak di tengah bandar, pasti ada yang kediaman mesra alam yang dapat memenuhi keperluan anda, sambil mengurangkan kesan karbon yang minimum untuk memulihara alam sekitar!

Ingin mencari rumah tetapi tidak tahu bagaimana untuk memilih rumah idaman dari senarai hartanah yang sedang dalam pembinaan, rumah baru atau rumah subsale di pasaran? PropSocial sedia membantu anda! Anda hanya perlu mengisi ciri-ciri rumah idaman anda di sini!(Translated by: Cindy Cluny, 13th Nov 2017)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing