Standard 1
Logo3 small


Tugas untuk pengubahsuaian kediaman impian anda bukanlah semudah yang disangka, lebih-lebih lagi jika anda mengimpikan untuk mengubahsuai mengikut citarasa yang anda sering idamkan. Ia mampu mencecah kos yang agak tinggi bagi merealisasikan impian anda. Jangan risau! Jika anda hanya mempunyai bajet yang rendah, itu tidak bermakna anda tidak boleh mengubahsuai kediaman seperti yang anda impikan. Dengan segenggam idea serta sentuhan kreativiti dan inspirasi tersendiri, disini terdapat 7 idea/cara untuk mengubahsuai kediaman yang anda idamkan dengan kos yang rendah.


1. Mempraktikkan Konsep Minimalis

Pereka Hiasan Dalaman: Designlah

Ia bukan sesuatu perkara yang menghairankan jika reka bentuk yang dipilih adalah kurang rumit, ia sama sekali mampu menjimatkan kos. Apa kata jika anda mendapat pendekatan yang asas terhadap reka bentuk yang dipilih, kerana ia masih akan kelihatan menarik dan yang paling utama idea konsep minimalis mampu mewujudkan suasana reka bentuk kediaman yang diimpikan.


Pereka Hiasan Dalaman: Up Creations

Anda boleh mencuba idea dan inspirasi reka bentuk hiasan dalaman dari negara Jepun, Scandinivia, mahupun konsep hiasan berunsur perindustrian yang merangkumi nilai estetika yang bersih dan asli. Bukan itu sahaja, konsep reka bentuk yang minima ini boleh mewujudkan suasana yang berkualiti tinggi dan selesa tanpa perlu berbelanja tinggi.2. Konsep Maksimalis Sebagai Pilihan

Pereka Hiasan Dalaman: ID Industries

Anda boleh mencuba konsep ‘campur dan padan’ dimana ada tidak terikat dengan sebarang konsep. Dengan bajet yang telah disediakan, anda boleh padankan hiasan dalaman kediaman anda mengikut citarasa tersendiri.


Interior Designer: La Conception Hauz

Anda juga boleh mencuba gaya ekletik dan Bohemia yang mempunyai sentuhan lebih santai dan bergaya. Konsep ini memberikan fleksibiliti kepada anda dalam penggunaan hiasan dalaman dengan mengenakan hiasan yang berkos rendah seperti barang kitar semula ataupun jika anda berbakat, anda mampu menghasilkan hiasan anda sendiri.3. Katakan Tidak kepada Permaidani / Karpet

Pereka Hiasan Dalaman: KLAAS Design & Build

Menghiasi ruang kediaman anda dengan permaidani mampu menaikkan mood serta seri yang lebih mesra dan cantik. Namun, jika dilihat untuk jangka masa yang lama, meletakkan permaidani/karpet mempunyai kos yang tinggi kerana ia melibatkan pelbagai jenis kos lain seperti kos pemasangan, penyelenggaraan dan pembersihan. Cuba kurangkan penggunaan permaidani dan ia masih lagi mampu memberikan keselesaan kepada anda.4. Memilih Jenis Lantai yang Berpatutan

Pereka Hiasan Dalaman: Zyon Interior Design

Jika anda mempunyai bajet yang rendah, mungkin anda boleh memilih reka bentuk lantai yang berpatutan. Jenis–jenis lantai seperti lantai kayu, seramik dan rekaan eksklusif batu marmar mampu menambahkan seri kediaman anda, namun ia akan menelan kos yang sangat tinggi.


Pereka Hiasan Dalaman: Roomia

Sebaliknya, anda boleh mencuba untuk memilih material lantai sepeti jubin, vinil dan laminasi yang lebih tahan lama. Bahan – bahan ini menjimatkan anda dalam proses pengubahsuaian lantai. Sila pilih bahan lantai yang tahan lasak dan mampu menyenangkan anda untuk jangka masa yang lama kerana ia dapat mengurangkan kos penyelenggaraan.5. Mengurangkan “Hacking” (Memecahkan Dinding dan Lantai)

Pereka Hiasan Dalaman: Spazio Design

Aktiviti ‘hacking’ seperti memecahkan dinding dan struktur bangunan mampu menelan kos yang agak tinggi kerana ia melibatkan dinding dipecahkan sepenuhnya dan penanggungan kos pemasangan semula. Oleh itu, anda perlu sentiasa cermat dalam membuat keputusan untuk mengubahsuai kediaman anda seperti mempunyai konsep dapur terbuka, mahupun menggerudi dinding rumah.


Pereka Hiasan Dalaman: Designlah

Selain itu, anda juga disarankan untuk mengurangkan aktiviti pengubahsuaian paip, wayar dan penambahan tingkap. Jika anda merasakan kediaman anda tidak mempunyai sumber cahaya yang cukup, anda dinasihatkan supaya tidak menambah sebarang perabot yang besar dan mencuba memasang tiub cahaya bagi mewujudkan ruang yang lebih cerah secara semula jadi.6. Memilih Cat Rumah dari Memasang Kertas Dinding

Pereka Hiasan Dalaman: Senterior Design

Penggunaan cat rumah mampu memberikan wajah yang lebih menarik kepada kediaman daripada memasang ‘wallpaper’ atau kertas dinding. Kos penggunaan cat rumah jauh lebih rendah daripada pemasangan kertas dinding. Anda disarankan memilih jenis cat yang mudah dibasuh, ataupun pilihan cat gloss rendah ke sederhana. Kos jenis cat ini lebih tinggi berbanding cat biasa, namun ia amat berkualiti serta mudah dijaga untuk jangka masa yang lama.


Pereka Hiasan Dalaman: Spazio Design

Anda disarankan supaya tidak menggunakan kertas dinding. Proses pemasangan kertas dinding amat rumit dan ia akan menelan kos yang sangat tinggi. Anda perlu menggunakan servis professional untuk memasang kertas dinding tersebut. Jenis–jenis material kertas dinding mampu menjangkaui harga diantara RM60 sehingga RM200 (tidak termasuk kos pemasangan dan bahan pelekat) untuk satu gulung yang boleh meliputi saiz dinding 55 kps. Tambahan lagi, ia amat sukar untuk dijaga kerana ia tidak boleh dicuci, mudah terkoyak dan mudah rosak.7. Perabot Buatan Khas. Ya atau Tidak?

Pereka Hiasan Dalaman: ID Industries

Bagi ruang sudut yang ganjil mahupun sempit, percaya atau tidak, memilih untuk memasang kabinet yang direka khusus adalah pilihan yang menjimatkan kalau anda memilih bahan–bahan kos yang lebih rendah.


Pereka Hiasan Dalaman: Minterior Project Sdn Bhd

Namun demikian, untuk ruang dapur, bilik atau ruangan yang lebih luas yang berbetuk empat segi, bentuk L dan bentuk U, pilihan kabinet modular atau “ready made” lebih sesuai untuk digunakan. Anda boleh menjimatkan kos pengubahsuaian dengan memilih reka bentuk yang lebih mudah seperti reka bentuk lurus, daripada reka bentuk yang rumit seperti bulat dan sebagainya, dengan ini anda boleh jimatkan kos pemasangan.


Artikel ini telahpun diterbitkan sebelum ini di laman web Qanvast, sebuah platform bagi pemilik rumah yang ghairah tentang reka bentuk kediaman mereka. Anda boleh memuat turun aplikasi Qanvast secara percuma bagi mendapatkan idea–idea menarik tentang pengubahsuaian rumah serta boleh berhubung dengan pereka-pereka dalaman.(Translated by: Razaleigh Zain, 4th Dec 2017)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Own dp small

Better be prepare of some X amount of money as there are no ezy payment plan for a construction/renovation work. Sometime you wish to renovate abit but many factors that causes you spend more during construction.

Signature 28 logo  custom  small

@JohnL 

It is still better to renovate fully before moving in, as it is very troublesome to renovate with all your furniture getting in the way later on.

Own dp small

Truly agree @Dom on better get it fully done before moving in but sometimes the rush of moving in and the excitement of getting the keys will be a great feeling.If the reno is just about the plaster ceiling and minor stuffs, then we don't mind waiting for a bit as its a fast process but if a major makeover, then its better to wait before going in as there will be tidious to jaga as its occupied.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing