What to do when flood strikes you malaysia 2
Logo3 small


Sumber Gambar

Banjir merupakan fenomena yang telah menjadi kebiasaan di Malaysia, terutama sekali pada musim hujan lebat yang berlarutan. Negeri-negeri seperti Kedah, Terengganu dan Johor merupakan kawasan yang sering dilanda bencana alam ini.

Baru-baru ini sahaja, Pulau Pinang telah dilanda banjir dengan teruk sekali. Seperti yang kita tahu, pasca bencana membawa pelbagai akibat buruk seperti kehilangan orang yang tersayang, kerugian keatas perniagaan dan kerosakan kepada hartanah.

Sudah tiba masanya kita melakukan sesuatu untuk mengelak kemungkinan bencana seperti ini berlaku kepada kita semua. Jadi, apa yang perlu dilakukan sebelum, semasa dan selepas kejadian banjir? Ini yang perlu anda tahu.1. Pastikan rumah anda kalis cuaca

Lebih baik sediakan payung sebelum hujan. Jika rumah anda berada di kawasan yang mungkin akan terjejas dengan banjir, adalah lebih baik untuk pastikan rumah tersebut kalis cuaca! Bagaimana?

Ini boleh dilakukan dengan memasang sistem saluran paip yang bagus di rumah untuk memastikan aliran air yang lancar walaupun arus deras. Dengan cara ini, air tidak akan terus memasuki rumah kerana adanya pengaliran yang baik. Selain itu, gunakan pengedap atau cat dinding yang mempunyai lapisan pelindung (protective coating), supaya dinding rumah anda kekal kering dan mengurangkan potensi untuk rosak.2. Rancang awal!

Sumber Gambar

Ini adalah perkara yang perlu diambil kira sebelum banjir melanda rumah anda. Pastikan dokumen penting seperti rekod kesihatan, maklumat insurans, dan sebagainya disimpan di dalam beg kalis air supaya terlindung dan tidak basah.

Adalah baiknya anda dan ahli keluarga duduk berbincang dan rancang perkara yang perlu dilakukan semasa kecemasan. Contohnya, peranan masing-masing ketika dilanda banjir, perkara yang perlu yang diambil kira jika terpisah antara satu sama lain dan dimanakah kawasan perlindungan terdekat.

Anda juga perlu ada senarai kenalan atau keluarga yang berada luar dari kawasan banjir, supaya mereka boleh membantu dari segi penetapan sementara atau barang keperluan ketika dalam keadaan terdesak.3. Bersihkan saluran longkang!

Ingat! Pencegahan bermula dari rumah - di dalam dan juga bahagian luar.

Tetapi tahukah anda bahawa kekerapan pembersihan salur longkang dari bendasing akan membantu pengaliran yang lebih lancar dan memberi lebih banyak ruang untuk air banjir mengalir? Ini bermakna anda tidak perlu risau tentang saluran longkang ketika berlakunya banjir dan fokus kepada hal keselamatan yang lain.

Bagi mereka yang mempunyai dapur di luar rumah, jangan buang minyak masakan ke dalam saluran longkang. Ini kerana minyak dan gris boleh mengeras dan menyebabkan longkang anda tersumbat.4. Catu bekalan anda!

Ketika berlakunya banjir, perkara yang paling sukar untuk dicari adalah barang-barang keperluan. Jadi, adalah lebih baik anda catu dan sediakan sedikit barangan tersebut untuk persediaan musim banjir.

Bungkus makanan dalam tin yang mempunyai tarikh luput yang lama. Jangan lupa bawa bekalan air bersih kerana selalunya sumber air telahpun tercemar. Selain itu, sediakan barang keperluan yang lain seperti lampu suluh, peranti pengecas kuasa (power bank), peti pertolongan cemas, dan set kunci pendua seperti kunci kereta dan rumah.5. Lindungi barangan rumah

Buat perancangan awal untuk aturan barangan rumah anda sekira berlakunya banjir.

Sebagai contoh, anda mungkin ingin memindahkan perabot ke bahagian yang lebih tinggi untuk mengurangkan risiko kerosakan. Jangan lupa untuk pastikan suis utama anda ditutup sementara keadaan masih terkawal.

Sumber Gambar

Jika anda ternampak penjualan beg kedap untuk kereta, jangan kedekut melaburkan sedikit wang untuk membelinya. Ianya dapat melindungi kereta kesayangan anda.6. Pantau keadaan

Salah satu perkara yang perlu diambil kira adalah membawa radio mudah alih supaya anda sentiasa peka dengan berita semasa mengenai banjir. Paling tidak, telefon pintar anda juga adalah alternatif yang baik.

Dengan menjadi lebih peka dan membuat pantauan keadaan, pencarian kawasan perlindungan yang terdekat menjadi lebih mudah. Anda juga akan dapat tahu bila pertolongan cemas akan sampai dan masa yang sesuai untuk pulang semula ke rumah.7. Bersedia dengan dokumen

Jika dibenarkan untuk pulang kerumah, terus kaji kerosakan dirumah anda. Cari dokumen penting jikalau tertinggal sewaktu banjir. Dokumen yang tidak sempat disimpan di dalam bekas kalir air boleh diselamatkan dengan diletakkan di dalam peti sejuk beku dan dikeringkan kemudiannya. Selepas selesai dengan rumah, bolehlah anda menghubungi peguam atau pihak yang bersesuaian untuk kaji dokumen anda.

Sumber Gambar

Jangan lupa untuk ambil gambar rumah anda sebelum dikemaskan, ini adalah bagi tujuan dokumentasi untuk tuntutan insurans.

*Polisi setiap pemilik rumah adalah berlainan, jadi pastikan rumah anda dilindungi insurans. Baca artikel ini untuk pastikan adakah anda dilindungi atau tidak.8. Pilih dengan bijak

Salah satu perkara penting untuk mengelak isu banjir ini adalah dengan mengenal pasti kawasan banjir tersebut. Sebagai contoh, kawasan di Pulau Pinang yang terjejas adalah kawasan rendah atau datar, dimana rumah dibina berdekatan sungai dan laut dan kemungkinan untuk berlakunya banjir adalah tinggi.

Butterworth juga merupakan salah satu kawasan yang terjejas berikutan isu banjir, dimana kawasan perumahan seperti Taman Bagan dan Taman Cantik antara yang terjejas. Tempat lain yang turut terjejas adalah seperti Bukit Mertajam, Jelutong, Balik Pulau, Georgetown, dan Relau.

Jika memilih rumah, ambil kira juga faktor kawasan rendah atau datar ini, pilih kawasan yang lebih tinggi seperti Batu Ferringhi dan Tanjung Bungah. Anda juga boleh pertimbangkan untuk melaburkan dalam membeli rumah bangunan tinggi dan pilih tingkat bahagian atas.Kesimpulan

Inilah antara perkara yang anda perlu titikberatkan dalam hal bencana alam seperti banjir. Anda juga boleh lihat ulasan hartanah di PropSocial untuk mengelakkan dari membeli rumah di kawasan kediaman yang terdedah kepada bencana banjir.

Akhir kata, ingatan dan doa kami buat mangsa yang terjejas dengan kejadian banjir di Penang. Semoga anda cekal dengan dugaan.

PropSocial, Kejiranan Sebenar, Ulasan Sebenar. (Translated by: Nabila Rahman, 23rd Nov 2017)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

Before renting or buying a property... I think is it best to evaluate the flood risk as well. 

Does anyone know if flood damage is covered by insurance companies for vehicles and properties?

Screen shot 2016 01 21 at 8.27.17 pm small

@domng I guess you need to top up, as I know it is not included in the standard package.

Signature 28 logo  custom  small

@Zara 

If your property is located at an area where flooding may occur... I don't think the insurance company will allow you to top up for flood protection.

Anyhow, I believe the insurance companies will do risk assessments before they offer any package.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing