6 reasons why you should work in a coworking space 5
Logo3 small


Dalam era di mana hampir setiap diantara kita mahu memulakan perniagaan sendiri, tapi kita hanya mempunyai modal secukupnya untuk memulakan perniagaan, dan tidak mempunyai kapital yang mencukupi bagi menubuhkan asas operasi sesebuah perniagaan, menggambarkan tentang kelemahan ekonomi pada masa ini.

Selaras dengan trend masa kini, ruang kerja bersama (co-working space) semakin menjadi perhatian dikalangan setiap pemilik perniagaan di Malaysia. Seperti yang dinyatakan didalam Harvard Business Review, ruang kerja bersama merupakan suatu tempat dimana pelbagai kumpulan pekerja yang terdiri daripada golongan pekerja sepenuh masa, profesional, sehingga pekerja bebas atau lebih dikenali sebagai ‘freelancer’ kerja bersama dalam persekitaran komunal, dan ia semakin mendapat perhatian dari pelbagai negara, termasuklah Malaysia.

Salah satu ruang kerja bersama di negara ini ialah CO3 Social Office yang terletak di kawasan Bandar Puchong Jaya. Selain itu, walaupun masih dalam perancangan, cawangan CO3 Social Office akan turut diperkenalkan di lokasi–lokasi lain seperti di Petaling Jaya, Kuala Lumpur, Johor Bahru, Pulau Pinang dan malah seluruh Asia Tenggara.

Mesti anda semua ingin tahu mengapakah ruang kerja bersama menjadi suatu yang mesti dimiliki dan ia merupakan peluang pelaburan yang baik pada masa kini? Berikut merupakan antara sebab mengapa:1. Peluang berkolaborasi dengan syarikat lain

Dengar nama ruang kerja bersama, anda sudah pasti menjangkakan segala aktiviti pekerjaan akan dilakukan dibawa satu bumbung yang sama dengan pemilik perniagaan yang lain serta pekerja–perkerjanya. Inilah masa yang terbaik untuk bertukar kad perniagaan masing–masing bagi meluaskan lagi peluang perniagaan anda pada masa hadapan.

Pada masa yang sama, anda juga berpeluang untuk bertemu dengan syarikat-syarikat yang mempunyai objektif perniagaan yang sama dan sekali gus mampu mewujudkan satu kerjasama perniagaan. Bukan itu sahaja, konsep kongsi ruang kerja juga dapat menyediakan ruang untuk anda mengadakan acara, sesi perkongsian maklumat dan banyak lagi. Ia mampu membuka peluang yang lebih banyak kepada para pemilik perniagaan. Ia sudah terbukti kerana kami sudah mencubanya dan anda harus juga!

Baru-baru ini kami telah mengadakan satu ceramah bersama pakar hartanah, Vincent Wong, di mana hampir 200 tetamu menghadiri acara tersebut. Jumlah kad perniagaan yang diperolehi adalah sukar untuk dipercayai dan ia sekali gus membuka peluang bekerjasama antara mereka yang hadir. Acara ini tidak dapat dijayakan tanpa bantuan CO3 Social Office!2. Kalis dompet – tiada lagi poket yang kosong

Selalunya kawasan–kawasan hangat di Lembah Klang seperti Subang Jaya atau Petaling Jaya mempunyai harga sewa pejabat yang boleh mencecah RM3,000 sebulan.

Anda boleh kurangkan bajet penyewaan dengan berkongsi ruang kerja. Di CO3 Social Office, ia menyediakan pelan yang menawarkan pelbagai kemudahan serta faedah menarik yang bermula dari harga sewa RM60 ke atas. Sekarang anda tidak perlu risau lagi bagi menyiapkan projek jangka pendek anda kerana CO3 Social Office menyediakan pelbagai pilihan seperti caj harian, “hot desks” (Anda bebas bergerak ke meja yang berbeza di sekitar kawasan seluas 32,000 kps di CO3 Social Office @ Puchong) dan pilihan meja tetap juga disediakan dengan harga yang berpatutan.3. Ruang kerja yang lebih santai

Siapa diantara pembaca disini yang mahukan ruang kerja anda lebih santai? Berada di kubikel pejabat yang sempit membuatkan anda berasa kurang selesa untuk menghabiskan 8 hingga 9 jam dalam keadaan tidak memuaskan. Disini kita dapat lihat ruang kerja bersama mampu mewujudkan suasana yang lebih menarik, bebas, kreatif serta menghiburkan dikalangan para pekerja. Tiada alasan lagi bagi anda untuk tidak memberikan prestasi yang mantap selepas ini.

CO3 Social Office menyediakan ruang bagi anda untuk melepaskan stres dari seharian bekerja dengan fasiliti seperti permainan arked, sebuah perpustakaan dan sudut berehat dimana anda dapat mengambil udara segar sambil menikmati masa bersama diri anda sendiri.

Siapa tahu sesi anda bermain permainan video, ataupun petikan dari novel Stephen King di perpustakaan yang disediakan mampu memberi inspirasi terhadap projek yang sedang anda usahakan, serta meningkatkan mutu kualiti kerja.4. Meningkatkan reputasi perniagaan anda

Biasanya, kita sentiasa berada diluar pejabat untuk bertemu dengan para pelanggan. Namun, ada juga masanya apabila pelanggan lebih suka datang ke pejabat anda, tapi anda tidak mempunyai pejabat yang tetap, pada masa inilah pejabat jenis kongsi ruang kerja ada baiknya. Kebanyakan ruang kerja jenis ini terletak dikawasan yang mudah untuk diakses oleh semua orang.

CO3 Social Office adalah contoh yang baik, ia terletak di tengah–tengah pusat Bandar Puchong Jaya yang berhampiran dengan pelbagai kawasan komersial terkenal seperti IOI Mall Puchong dan IOI Boulevard yang mudah untuk diakses. Jika klien atau pelanggan ingin berkunjung ke pejabat anda, kawasan sekitar CO3 Social Office mempunyai pelbagai kemudahan awam seperti tempat letak kereta dan mudah mencari tempat makanan.

Tambahan pula, bukankah menarik untuk memberitahu para pelanggan, rakan–rakan serta keluarga anda bahawa pejabat anda adalah antara pejabat yang paling hebat di Asia Tenggara?5.  Kemudahan pejabat disediakan

Kemudahan di pejabat amatlah penting dalam membantu urusan pekerjaan harian anda. Di ruang kerja bersama, anda tidak perlu khuatir akan hal ini kerana pelbagai kemudahan perkhidmatan disediakan tanpa caj tambahan.

Ruang kerja bersama seperti CO3 Social Office menyediakan kemudahan pejabat serta pasukan penyelenggaraan sekiranya anda memerlukan sebarang bantuan sepanjang tempoh anda bekerja. Selain itu, pencetak dan pengimbas yang terbaik serta Wi-Fi berkelajuan tinggi turut disediakan untuk membolehkan anda bekerja dengan efisien.

Pelbagai pilihan bilik mesyuarat juga disediakan bagi memudahkah anda mengadakan pertemuan dengan klien dan perbincangan kumpulan boleh diadakan tanpa gangguan. Malah pod tidur juga turut disediakan di sini bagi anda yang keletihan semasa mencari idea dalam melunaskan tugasan anda.

Kebanyakan ruang kerja bersama seperti CO3 Social Office akan dapat meringankan beban anda, kerana anda tidak perlu bimbang untuk mengekalkan pejabat anda. Semua disediakan bagi memudahkan urusan anda.6. Menjana suasana kerja positif yang berterusan

Mengikut kajian yang dilakukan oleh Harvard Business Review, ruang kerja bersama dapat meleraikan politik dikalangan para pekerja disesebuah organisasi, malah mampu mewujudkan persaingan yang lebih sihat serta kebebasan dalam bekerja. Para pekerja yang datang dari pelbagai latar belakang juga mampu menguatkan lagi identiti mereka dengan sentiasa berusaha menerangkan objektif perniagaan masing–masing.

Perkongsian ruang kerja mampu mewujudkan suasana kerja yang postif dan sekali gus boleh meningkatkan kualiti kerja para pekerja. Persekitaran yang kondusif untuk berkerja adalah tunjak utama dalam mengukur kejayaan sesebuah organisasi.

7. Teragung dari kalangan terbaik

Di luar sana ada juga ruang kerja bersama lain yang mempunyai kemudahan yang lengkap. Namun apakah faktor lain yang mampu menjadikan CO3 Social Office yang paling teragung diantara yang terbaik untuk kategori ruang kerja bersama?

Kami ada jawapannya!

CO3 mempunyai sekolah bisnes tersendiri iaitu Kampus Red Dot (RDC). Ia didirikan bagi sesiapa yang berhasrat untuk menjadi seorang usahawan - tidak kira sama ada yang bekerja bebas mahupun mana–mana organisasi yang berminat.

Kampus ini menawarkan pelbagai kursus dan program perniagaan, dengan kerjasama daripada pakar–pakar industri yang mampu memberikan peluang terbaik kepada anda untuk memahami setiap sudut perniagaan.

Program pertama RDC yang ditawarkan, LEAP Higher, sudah dibuka untuk pendaftaran. Kursus 12 minggu ini akan bermula pada 2 Disember 2017. Apa anda tunggu lagi, daftarlah sekarang!

Program LEAP (atau dikenali sebagai Leading Entrepreneur Accelerator Programme) ini bertujuan untuk mendedahkan serta menyediakan asas yang kukuh dan keperluan yang perlu ada serta relevan kepada para usahawan. Dalam program ini, para peserta amat beruntung kerana ia akan dikendalikan oleh mentor–mentor CO3 sendiri yang berpengalaman dalam bidang keusahawanan dan juga dalam bidang Kewangan Korporat dan Undang–Undang Bisnes.

Anda juga akan bepeluang untuk mengikuti kursus intensif yang amat bermanfaat bagi membantu perniagaan anda ke tahap yang lebih baik. Anda akan dibantu oleh nama–nama besar didalam industri perniagaan seperti Dr. Wong Jeh Shyan, CEO MOC Capital Berhad, En. Yong Chen Hui, CEO CO3 Social Office, Dato’ Simon Lim dari Gan and Zul, Agnes Wong dari Syarikat Ong dan ramai lagi!

Peluang keemasan ini boleh membantu anda dalam merealisasikan perniagaan anda.

Untuk maklumat lanjut mengenai program ini, sila klik sini.

Ruang kerja bersama seperti CO3 Social Office bukan sahaja menyediakan kemudahan ruang kerja bagi perniagaan anda, malah ia juga membantu para usahawan diluar sana dalam meningkatkan mutu perniagaan ke tahap maksima!


Kesimpulan

Kami berharap agar artikel ini mampu menerangkan tentang keistimewaan mengapa anda perlu mengambil kesempatan ini untuk mencuba ruang kerja bersama, khususnya bersama CO3 Social Office. Setiap langkah adalah satu perjalanan menuju kejayaan dan CO3 mahukan perjalanan anda menuju kejayaan dalam bidang perniagaan bersama dengan CO3.

PropSocial - Kejiranan Sebenar, Ulasan Tulen.


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Own dp small

Yea, it is a new culture and more open minded business type. Mostly startups are using this idea in coworker sharing spaces.

Img thing small

Co-working spaces are popping up like mushrooms all over. Even in the UK, US and even Johor! 

Agree with you John, it's more suitable for start-ups I would say. Because it's definitely not cheap, I would rather rent a cheap office for the amount I am paying for just a desk.

Att 1389527671120 10  k.k. sah  4739  small

Yes , my previous cases got few cases also Co-Broke with other Agency . 

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing