Landed property vs condo 1
Logo3 small


Inginkan hartanah kediaman bertanah (landed house) ataupun konsep hartanah beraras tinggi seperti kondominium? Jika anda merancang untuk membeli hartanah pertama anda, ia merupakan satu topik hangat yang menjadi soalan utama bermain di kotak fikiran masing–masing.

Pada hari ini, kita dapat melihat pelbagai jenis kondominium pencakar langit di Malaysia, terutamanya di kawasan Lembah Klang. Tidak kurangnya juga dengan pertumbuhan pembangunan kediaman bertanah yang semakin laris seperti pisang goreng panas.

Kedua–dua jenis hartanah ini mempunyai kelebihan dan kekurangan sendiri. Terpulang kepada pembeli itu sendiri untuk menilai hartanah kediaman yang manakah menepati pilihan dihati. Terdapat beberapa elemen yang perlu dititikberatkan sebelum membuat keputusan hartanah kediaman manakah yang paling sesuai. Jom semua, kita lihat elemen yang manakah yang perlu diberi perhatian.1. Keselamatan

Keselamatan merupakan elemen paling penting dalam membuat keputusan untuk membeli sesebuah hartanah. Kebanyakkan diantara kita bersetuju bahawa keselamatan di hartanah kediaman beraras tinggi seperti kondominium lebih terjamin daripada hartanah kediaman bertanah. Namun, itu hanyalah pandangan segelintir pihak sahaja dan boleh dikatakan hartanah kediaman bertanah pada masa kini dilengkapi dengan konsep Gated & Guarded (G & G) yang memastikan keselamatan penduduknya.

Walau bagaimanapun, risiko untuk pencerobohan keselamatan di hartanah kediaman kondominium lebih rendah berbanding dengan hartanah kediaman bertanah. Ini disebabkan oleh fungsi–fungsi yang disediakan pada setiap kondominium seperti kad akses, kamera litar bertutup (CCTV) di setiap sudut bangunan dan juga kawalan sekuriti 24 jam berbanding dengan hartanah kediaman bertanah. Dari sudut privasi dan keselesaaan pula, penghuni kondominium tidak perlu risau akan gangguan ketenteraman. Situasi yang sering berlaku di hartanah kediaman bertanah adalah di mana jurujual sering mengganggu penduduk kawasan. Perkara ini jarang berlaku di kediaman beraras tinggi yang mempunyai kawalan keselamatan.

Penghuni kondominium akan merasa keselamatan mereka lebih terjamin dengan adanya kawalan keselamatan berperingkat. Manakala bagi kediaman bertanah pula, pemasangan keselamatan yang menyeluruh lebih sukar kerana susun atur rumah atas tanah yang mendatar. Oleh itu, kadar serta risiko pencerobohan lebih tinggi. Dari sudut keselamatan, kondominium lebih mudah untuk dikawal berbanding kediaman bertanah.2. Peraturan–Peraturan Pengurusan

Peraturan? Lumrah kehidupan, ramai diantara kita lebih gemar untuk bebas apabila pulang ke rumah selepas seharian di tempat kerja. Namun, peraturan yang ingin dibincangkan ini lebih kepada peraturan di hartanah kediaman beraras tinggi seperti kondominium. Sebuah badan pengurusan ditubuhkan di setiap kediaman jenis ini bagi memastikan keadaan bangunan terjaga dan penghuni dapat tinggal dalam keadaan selesa. Namun demikian, terdapat peraturan-peraturan yang dikenakan kepada setiap penghuni kondominium. Ini berbeza daripada rumah bertanah yang dimana kebiasaannya tiada peraturan yang dikenakan.

Bagi rumah bertanah, anda bebas melakukan sebarang aktiviti seperti mengecat rumah mengikut pilihan hati, mempunyai laman untuk aktiviti berkebun dan untungnya, anda tidak perlu mengikut sebarang peraturan yang ditetapkan (hanya peraturan dan undang–undang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia). Anda juga mempunyai anjung depan dimana anda boleh meletak kenderaan dan bagi kondominium, kenderaan anda selalunya diletak di tempat letak kereta berjauhan dengan unit kediaman.

Namun yang penting, peraturan asas kehidupan masih perlu diamalkan sama ada mempunyai rumah bertanah mahupun kondominium, iaitu hormat–menghormati antara jiran.3. Kemudahan–Kemudahan yang Disediakan

Apabila berbicara tentang kemudahan–kemudahan yang disediakan oleh sesebuah hartanah, pilihan kondominium tetap menjadi pilihan hati. Dengan kemudahan seperti kolam renang, kedai serbaneka, gim, pusat dobi, dewan serbaguna dan banyak lagi amat memudahkan para penghuninya.

Jika anda tidak sempat untuk membeli makan malam selepas seharian di tempat kerja atau ingin membeli keperluan dapur untuk memasak makanan kegemaran; anda tidak perlu risau. Kemudahan seperti kafe makanan dan kedai serbaguna tersedia untuk membantu anda. Yang tidak cukup masa untuk mencari tempat perkahwinan, anda boleh pertimbangkan dewan serbaguna yang menyediakan perkhidmatan sewa.

Setiap kemudahan ini perlu dijaga supaya tidak rosak dan sentiasa sedia digunakan oleh setiap penghuni. Oleh itu, anda akan dikenakan yuran penyelenggaraan dan perkhidmatan setiap bulan bagi menjaga kemudahan yang disediakan itu. Anda mungkin tidak menggunakan kemudahan tetapi anda tetap perlu membayar dengan sewajarnya sebagai pemilik kondominium. Bayaran yuran dan caj ini berbeza mengikut kondominium. Jadi, lebih bijak untuk memahami caj terbabit sebelum memutuskan sama ada mahu menjadi pemilik kondominium atau kediaman bertanah.4. Harga

Apabila berbicara tentang elemen harga rumah bertanah atau kediaman beraras tinggi, residensi beraras tinggi biasanya lebih berpatutan. Ini merupakan salah satu sebab utama mengapa masyarakat pada masa kini gemar memilih kondominium sebagai rumah pertama mereka. Walau bagaimanapun, jika untuk perlaburan jangka masa yang panjang, sejarah menunjukkan bahawa rumah bertanah memberikan nilai yang lebih tinggi.

Elemen yang paling penting untuk dinilai adalah tahap kewangan anda. Jika anda mampu dan bersedia untuk membayar pendahuluan dan komitmen bulanan yang tinggi, rumah bertanah mungkin sesuai bagi anda. Bak kata pepatah, ukur baju dibadan sendiri.Jadi, rumah bertanah atau kondominium lebih baik untuk tujuan pelaburan? Pemenangnya ialah (membuka sampul seperti anugerah Oscar) – Keputusan perlawanan adalah seri! Kedua–dua jenis hartanah ini mempunyai kelebihan dan kekurangan yang perlu dititikberatkan sebelum membuat keputusan membeli. Jika anda masih mempunyai masalah dalam membuat keputusan, sila klik disini untuk membuat perbandingan hartanah.(Translated by: Razaleigh Zain, 6th Feb 2018)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

@windzneom 

I think when we travel to a foreign country, and the people speak a language which we do not understand it... This situation is even more stress. Haha

I once had an experience in Paris, where i cannot differentiate the Pull/Push sign (in French)  on an entrance... I kept on Pushing a glass door, in the end a passerby help me open the door. What a stressful and embarrassing experience! 

Img 6323 small

haha! kinda awkward situation. 

Signature 28 logo  custom  small

@windzneom 

Haha, I did not have any smartphones to help me translate back then  

Even with smartphones as your virtual guide nowadays. It is still better to have a friend who can speak local language, bring you around town in a foreign country. 


65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing