Subang jaya at dusk
Logo3 small


Subang Jaya kini dihuni lebih daripada 700,000 orang, ia merupakan sebuah bandar yang sibuk dan sedang berkembang pesat, terutama dari segi ekonominya. Ini menjadikannya salah satu lokasi yang mampan di Lembah Klang. Faktor-faktor yang menjadikan Subang Jaya sebagai pilihan adalah kerana lokasi ini mempunyai gaya hidup dan kemudahan yang serba lengkap dan moden. Lebih-lebih lagi pada era globalisasi kini yang memerlukan segalanya dengan pantas.

Berikut adalah faktor-faktor yang menjadikan Subang Jaya sebagai hartanah pilihan di Lembah Klang:-1. Kepelbagaian Kemudahan

Pada sekitar tahun 70an, Subang Jaya merupakan sebuah tempat yang dikenali sebagai kawasan ladang getah. Sime Darby Property telah berjaya membangunkan Subang Jaya sehingga ia menjadi sebuah bandar yang berkembang pesat. Kedudukan lokasi Subang Jaya yang hanya 20km dari pusat bandar Kuala Lumpur, dan terletak di antara Shah Alam dan Petaling Jaya, menjadikannya bandar perantaraan dengan pelbagai kemudahan.

Ianya sebuah bandar yang mampan dengan menawarkan pelbagai pilihan - dari kedai makan, tempat beriadah serta hiburan. Selain itu, ianya dipenuhi dengan pelbagai institusi pendidikan tinggi, pusat perubatan, institusi perbankan, stesen petrol, kedai serbaneka dimana ianya merupakan kemudahan komersil yang terdapat disini. Keperluan lain, seperti Taman Tema Sunway, pusat permainan, pusat belia dan taman rekreasi dapat memenuhi gaya hidup aktif masa kini.

CK Yan:Saya telah menetap di Subang Jaya selama hampir 15 tahun dan amat menyukai kejiranan ini. Selain itu, ia terletak di kawasan yang sangat strategik dimana anda boleh mendapat hampir segalanya di Subang.
Leeminhui17: Saya sangat menyukai Subang kerana semuanya sangat dekat. Ia adalah sebuah bandar yang kecil tetapi mempunyai banyak kemudahan dan ianya selesa untuk didiami.

Berdasarkan ulasan di atas, pengguna kami bersetuju bahawa Subang Jaya memenuhi pelbagai keperluan penduduk setempat dan semuanya mudah didapati. Dengan segala faktor diatas, anda tidak mempunyai sebab untuk tidak memilih Subang Jaya sebagai lokasi pilihan anda!2. Kemudahan Rangkaian Perhubungan

Isu utama Subang Jaya adalah keadaan trafiknya yang sesak terutamanya pada waktu puncak. Bilangan penduduk yang padat mengakibatkan bandar ini sesak sepanjang masa. Namun begitu, jaringan rangkaian perhubungannya sedang giat dipertingkatkan, ini dapat dilihat dengan perkembangan MRT, LRT, BRT dan KTM. Ini membolehkan penduduk di sini berulang alik di sekitar Lembah Klang dengan lebih lancar. Di sekitar Subang Jaya sendiri, ini tidak menjadi masalah kerana kebanyakan kemudahan terletak berdekatan antara satu sama lain.

Selain itu, ia dilingkari jaringan lebuh raya utama seperti Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE), Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE), Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA) Lebuh Raya Selatan (ELITE) dan Lebuhraya Shah Alam (KESAS) - menghubungkan Subang Jaya ke seluruh Malaysia. Ini memudahkan perjalanan seharian anda.

Apa yang menjadikan Subang Jaya lebih baik adalah projek yang dibawakan oleh Sime Darby Property, iaitu Lot 15 yang terletak di SS16. Kedudukannya bukan sahaja strategik dan terletak berhampiran dengan stesen LRT Subang Jaya, Lot 15 juga mudah diakses melalui lebuh raya yang disenaraikan.

Pembangunan ini sesuai untuk golongan millennial, mereka yang pertama kali membeli rumah, serta pelabur hartanah. Kediaman berservis ini menawarkan jenis-jenis unit dari 1+1 hingga 2+1 bilik tidur dengan harga seunit bermula dari RM593,888. Projek ini sedang dibuka untuk jualan, jika anda berminat dengan hartanah ini atau mempunyai pertanyaan, sila hubungi +603-5631 8888 atau klik di sini untuk mendapatkan maklumat lanjut.3. Tempat Lahirnya Komuniti Urban

Selain dari pembangunannya yang pesat, Subang Jaya juga dikenali dengan anak-anak seninya yang terkemuka seperti Joe Flizzow dan Yuna. Ia mempunyai budayanya yang tersendiri, yang membolehkan banyak perniagaan bermula dan berkembang disini. Ini dapat dilihat dengan banyaknya di SS15, dengan kepelbagaian koleksi restorannya, kafe hipster, butik fesyen dan kedai-kedai unik yang boleh didapati.

Keseimbangan penduduknya seperti pelajar, warga bekerja dan pesara memberikan prospek perniagaan yang positif. Tidak hairanlah ia menjadi sebuah bandar tumpuan yang mempromosikan keharmonian dan kebersamaan. Satu perkara yang dipersetujui penduduk Subang Jaya adalah ikatan dan semangat kemasyarakatan yang kuat.


Ringkasnya, berdasarkan ketiga-tiga faktor ini, tidakkah anda bersetuju bahawa Subang Jaya adalah kawasan hartanah pilihan? Adakah anda mempunyai pendapat mengenai kejiranan yang berkembang maju ini? Kongsikan ia dengan kami di dalam ruangan komen di bawah.


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

12657253 10205718641060730 6358977929947525102 o small

@domng Just like in the article, it used to be a rubber plantation, which was owned by Sime Darby too. I guess from there they just diversify their venture and make use of the land to build property. I won't say fully, but most of the developments there are by Sime Darby. 

Own dp small

No doubt there's a popular hotspot for teenagers/ middle age people to hang out with the numbers of hipster cafes, foods and abit of entertainment. Plenty of housing and development there whereby its nearing the shah alam /glenmarie side.

Photo  26  small

Just like Petaling Jaya before it became a city, Subang Jaya has developed into a major housing township with all the amenities. Prices of houses has increased but not as high yet as most parts of Petaling Jaya. I have listed a few houses for sale from single storey to double storey link houses for sale between RM600k to RM900k. Do call me, David Wong (E2097) at 0193330573 if you are keen to own a home in this growing  and convenient suburb.    

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing