Anyone can be property expert 1
Logo3 small


Sumber

Industri hartanah ada banyak pakar industri dengan kebijaksanaan dan strategi mereka tersendiri dalam pasaran semasa. Walaupun ia didominasi oleh pakar yang berpengalaman, mereka yang baru dalam pelaburan hartanah juga telah mula masuk untuk turut serta meraih kejayaan dalam hartanah.

Peluang untuk berjaya akan sentiasa hadir selagi mana seseorang itu tampil bersedia dan dilengkapi dengan pengetahuan dan sumber yang betul bagi apa sahaja jenis hartanah di dalam zon mereka. Selagi tidak menggunakan jalan pintas, maka pengalaman pembelajaran akan terus meningkat, individu yang didorong oleh hartanah akan berterusan mengasah bakatnya dalam ruang industri ini.

Tidak lupa juga, terdapat pelbagai langkah untuk dilakukan sebelum seseorang mula berkecimpung di arena ini. Kaedah-kaedah ini boleh dianggap sebagai asas tetapi tetap bernilai dari segi input pengetahuan.1. Belajar Dari Dalam

Tiada apa yang lebih baik daripada mempelajari sesuatu yang baru terus dari papan induk. Hal ini sama dengan konsep di dalam industri hartanah. Seseorang boleh mempelajari informasi tanpa had apabila beliau merebut peluang untuk berkhidmat dalam firma hartanah atau pemaju. Peluang yang digabungkan dengan tahap kesedaran boleh membawa seseorang itu jauh dari segi pemahaman atas keseluruhan mekanisme industri ini dari mula sehingga akhir. Ini termasuklah proses untuk pembelian tanah sebagai pemaju ke penjualan unit kepada pengguna.

Sebagai pekerja, kita diberikan tugasan baru untuk peluang pembelajaran baru yang menyediakan platform untuk kita mempersoalkan tentang prosesnya dan melihat kepentingan prosedur tersebut. Memahami pelbagai fungsi dari jabatan hartanah yang berlainan dan digabungkan dengan pengetahuan tentang proses pembayaran akan membantu kita dalam perjalanan hartanah ini. Jangan lupa juga bahawa mungkin ada mereka yang berpengalaman di dalam firma sebegini dengan pengalaman sehingga 20 tahun yang mungkin juga dapat membantu kita.

Jadi inilah pilihan yang dikemukakan kepada kita dimana kita boleh memilih untuk mendapatkan pendapat mereka yang datang dari pelbagai segmen jabatan ini. Tambahan lagi, jangan sesekali meremehkan atau menolak kesempatan untuk berinteraksi dengan pengguna. Kadang kala, seseorang juga ditugaskan untuk melayan pelanggan tertentu dimana memahami dari sudut pandangan mereka termasuk faktor ketidakpuasan mereka juga boleh memberi manfaat.2. Membina Hubungan

Sumber

Seseorang itu tidak patut menghadkan diri mereka daripada berkenalan terutamanya dalam senario hartanah. Jika anda hanya bersendiri, anda telah mula menuju kepada kerugian. Jadi ingat, bersosial adalah penting! Akan tetapi, dengan pihak manakah yang anda perlu sentiasa dihubungi? Jawapannya terletak di dalam perjalanan dalam pembelian hartanah baru untuk mana-mana individu.

Dalam perjalanan ini, kenal pasti pihak yang berkaitan yang seringkali disebut seperti ejen, ahli bank dan peguamcara. Oleh itu, himpunkan kumpulan individu sebegini sebagai sekutu bagi membuka jalan kepada pengetahuan hartanah terutamanya berkaitan pakej hartanah terbaru, kadar faedah semasa atau proses kewangan kepada dasar, dan prosedur undang-undang yang penting pada masa ini. Sebaik sahaja kita kerap mendapatkan informasi yang sentiasa berubah ini, kita akan mula melihat coraknya. Evolusi ini akan berkembang sehingga kita boleh mengekalkan maklumat ini dengan sendirinya.

Apabila perkara ini menjadi relevan dalam minda kita, selebihnya akan menjadi lebih mudah. Pada penghujung hari, kesemuanya beralih kepada bagaimana anda boleh berkomunikasi dengan individu profesional seperti ini. Ingat, mereka mungkin menghargai masa mereka, maka proses bagaimana anda berhubung dengan mereka tertakluk kepada pendekatan yang diambil. Walaupun anda mungkin gagal untuk menarik perhatian mereka, jangan berputus asa. Anda akan akhirnya dapat juga mengenali seorang sekutu jika anda terus berinteraksi.3. Kaji Selidik Pasaran

Source

Kadang kala, menjalankan kaji selidik terhadap pasaran mungkin menjadi kelebihan bagi seseorang individu. Hal ini mungkin dianggap sebagai pendekatan yang paling semula jadi namun seseorang itu masih mempunyai misi solo untuk mendidik diri sendiri dengan apa jua yang dipelajari dari masa ke semasa. Kaji selidik pasaran bermaksud menjalankan strategi penyelidikan di lokasi tertentu, membaca berita berkaitan hartanah termasuk kes atau isu dalam kalangan penduduk, menghadiri pameran hartanah dan sebagainya.

Sebagai pelajar hartanah tegar dalam kalangan guru yang terbaik di luar sana, seseorang hanya boleh menjadi lebih baik dan pintar dalam pemahamannya atas jenis cabaran dan penyelesaian yang ada dalam industri ini. Tambahan lagi, lebih dari selalu, individu yang terlibat dengan kaji selidik pasaran seperti ini akan menjadi prihatin terhadap jenis-jenis istilah utama yang biasa digunakan termasuk pegangan bebas, pajakan, pilihan rebat, mempunyai perabot atau tidak, Memorandum Pemindahan (MOT) dan lain-lain.

Lebih banyak kajian yang anda lakukan, lebih banyak yang anda faham. Dari segi industri ini, pendatang baru di luar sana perlu sentiasa ingin mengambil tahu tentang informasi terbaru dan maklumat terkini. Serap sebanyak mana yang anda boleh sebelum anda bersedia untuk mencari kejayaan kewangan di alam ini.4. Sudut Pandangan (POV)

Sumber

Mencari bimbingan atau mengambil kira pelbagai pendapat orang lain di sekeliling kita yang mungkin lebih berpengalaman atau berpengetahuan adalah suatu langkah yang bijak. Internet sudah tersedia untuk sesiapa sahaja yang perlu mendengar sudut pandangan orang lain. Anda mungkin lebih gemar mendengar kepada seseorang yang sudah mantap dalam hartanah yang telah berjaya menubuhkan diri mereka di dalam industri ini melalui halaman media sosial atau tutorial hartanah mereka.

Mungkin, idea untuk menubuhkan sebuah blog atau forum dan berkongsi pendapat anda sambil menerima maklum balas daripada orang lain mungkin menarik bagi anda dan mungkin juga menjadi pengalaman yang membuka mata. Tambahan lagi, ini mungkin merupakan strategi ideal untuk seseorang mendapatkan maklumat hubungan sosial yang tidak ternilai dalam kalangan peminat hartanah.

Ambil perhatian juga, fikiran dan pendapat kita adalah dipengaruhi oleh jenis pemikiran yang wujud di sekeliling kita. Fahamilah konsep-konsep ini untuk mengasah kemahiran kita dalam industri hartanah.

Sumber

Kami serius! Sesiapa sahaja boleh menjadi pakar hartanah! Apa yang diperlukan adalah komitmen dan sedikit pesona untuk memudahkan anda untuk menjadi yang terbaik di luar sana.

Seperti kata pepatah lama, alah bisa tegal biasa! Teruskan usaha anda dan anda akan mampu berdiri di atas kaki sendiri pada suatu hari nanti. Dan apabila hari itu menjelang, anda pula yang boleh membimbing pendatang baru di sekeliling anda. (Translated by: Aisyah Shukor, 23rd March 2018)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Own dp small

Great article Sathish. Truly summarize everything together


Img 5409 small

Yes, i am expert too :)

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps great sharing. Inspiring!