Mistakes home sellers make and how to avoid them avoid mistake
Logo3 small


Anda telah meluangkan masa membayangkan rumah idaman anda dan akhirnya mengecapi segala yang diingini selama ini. Selepas beberapa ketika, anda berasa tidak bahagia tinggal di kawasan kejiranan tersebut, atau kenaikan pangkat dalam pekerjaan memerlukan anda untuk berpindah, atau anda inginkan anak-anak untuk menuntut pelajaran di sekolah yang lebih baik. Walau apapun sebabnya, anda mengambil keputusan untuk menjual rumah tersebut.

Oleh itu, berikut adalah tujuh kesilapan yang mungkin anda lakukan sebagai penjual rumah dan cadangan yang efektif untuk menghindarinya supaya nilai rumah anda bertambah dan terjual dengan cepat. Tiada lagi rungutan bahawa rumah anda tidak terjual.Kesilapan 1: Anda menanti “waktu yang sesuai” untuk jual rumah

Sumber

Seperti yang dinyatakan di atas, hanya ejen-ejen hartanah tradisional yang mendakwa menjual rumah pada musim perayaan adalah waktu yang “tidak sesuai”. Hakikatnya, orang berpindah rumah pada setiap masa dan tiada masa tertentu yang khas untuk menjual rumah anda. Lebih buruk lagi, anda mungkin menangguhkan penjualan rumah anda buat masa yang lama tanpa jaminan harga yang tinggi atau jualan yang lebih cepat.

Cadangan kami? Usah tunggu dan bazirkan masa yang berharga dengan tanggapan yang salah ini. Anda perlu mempertimbangkan faktor keperluan peribadi serta keadaan pasaran semasa supaya anda menemui waktu yang terbaik untuk menjual rumah, lalu bertindak serta-merta. Tambahan pula, dengan teknologi telefon pintar, aplikasi dan portal hartanah, orang ramai boleh mencari rumah idaman mereka pada bila-bila masa, di mana-mana saja.Kesilapan 2: Anda menganggap kekemasan rumah itu tidak penting

Sumber

Rumah yang tidak kemas dan kotor sememangnya tidak akan mejadi pilihan. Pembeli rumah pasti tidak akan terlepas pandang keadaan rumah yang semak, walaupun ianya boleh dikemas. Bayangkan meja dapur penuh dengan alatan memasak dan perkakas yang tidak tersusun, bandingkan dengan meja dapur yang bersih dan tersusun. Secara logiknya, yang mana satu anda akan pilih?

Tunjukkan kelapangan rumah anda bagi memudahkan pembeli untuk melihat ruang rumah yang anda tawarkan. Buang barang yang tidak berguna dan susun barang yang perlu di dalam almari atau ruangan stor yang sedia ada. Dengan berbuat demikian, pembeli rumah boleh membayangkan diri mereka menetap di rumah yang cantik dan selesa. Hal ini kerana pembeli bukan sekadar membeli rumah, malah gaya hidup.Kesilapan 3: Anda menjual rumah yang terlalu kosong

Sumber

Ya, kami tahu ini mungkin bertentangan dengan apa yang kami nyatakan dalam kesilapan #2 tadi, tetapi walaupun penting untuk memaparkan ruang rumah yang luas, satu lagi kesilapan yang anda mungkin lakukan adalah menjadikan rumah itu terlalu kosong.

Ingat, rumah anda harus dihiasi secara ringkas supaya ia masih memiliki tarikan tersendiri. Perhiasan rumah boleh membantu memperlihatkan sudut terbaik rumah anda dan menutup sebarang ketidaksempurnaan. Anda juga boleh membeli perabot murah dan ringkas atau merapikan perabot lama untuk tujuan tersebut.Kesilapan 4: Anda mengabaikan pembaikan dan penyelenggaraan yang penting

Sumber

Jika anda tidak melabur untuk pembaikan rumah anda sebelum dijual, ini boleh menyebabkan kerugian kepada anda. Sebabnya amat jelas. Anda akan ditawarkan harga yang lebih rendah sebelum jualan dipersetujui. Jika pembeli menerima tawaran yang anda tetapkan, mereka mungkin menuntut wang mereka kembali disebabkan segala pembaikan yang mereka perlu lakukan.

Pembaikan rumah untuk dijual adalah satu pilihan, atau dalam kebanyakkan situasi, ia satu keperluan bagi membolehkan nilai persegi rumah anda meningkat. Lakukan pembaikan pada bahagian-bahagian yang perlu seperti membaiki lantai yang retak dan dinding yang berlubang, ganti permaidani yang usang, cat dinding yang kotor dengan warna yang neutral, hilangkan bau hapak, pasang cermin supaya rumah kelihatan lebih luas dan terang, gantikan mentol dan pasang lampu di sudut yang malap.

Percayalah, dengan membuat pembaikan sendiri, anda akan jimat lebih banyak wang berbanding dengan memasang benda yang baharu. Ia juga cara yang jauh lebih berpatutan daripada membiarkan pembeli melihat keadaan rumah anda yang tidak terurus. Selain itu, elakkan mengecat seluruh rumah dengan warna kelabu kerana ia menimbulkan suasana yang kurang menarik dan suram.Kesilapan 5: Anda gagal mengupah ejen profesional

Sumber

Ini bukan sekadar gurauan, tetapi dengan kewujudan teknologi terkini yang amat canggih, ia membolehkan anda menjalankan urus niaga secara atas talian. Walau bagaimanapun, menjual rumah anda tanpa pertolongan ejen profesional akan menimbulkan pelbagai masalah. Pemilik yang cuba menjual rumahnya sendiri biasanya menyebabkan rumahnya terbiar selama beberapa bulan lalu menyebabkan harga jualan menjadi rendah. Hakikatnya, kurang daripada 10 peratus rumah dijual oleh pemilik sendiri (FSBO).

Tambahan pula, anda perlu berhati-hati apabila mengupah seorang ejen hartanah kerana ini juga satu kesilapan yang biasa dilakukan. Mungkin ramai yang akan terkejut apabila mengetahui harga untuk mengupah ejen yang berpengalaman adalah sama dengan harga mengupah ejen biasa. Oleh itu, pastikan anda selidik secara terperinci tentang agensi dan ejen yang anda inginkan. Berkomunikasilah dengan mereka dan fahami kelayakan mereka sebelum mereka diupah.

Elakkan diri anda daripada mengupah ejen hartanah yang tidak berpengalaman hanya kerana ejen tersebut merupakan kawan anda. Ini bukan sahaja menyebabkan kerugian wang, tapi juga mungkin menjejaskan hubungan persahabatan anda. Mengupah seorang ejen hartanah bukan sahaja boleh memudahkan urusan anda, mereka juga boleh memberi pandangan dan nasihat yang profesional dalam menjalankan urus niaga.

Anda boleh menyertai perbincangan ini untuk maklumat lebih lanjut tentang mengupah ejen hartanah.Kesilapan 6: Anda Menjual Rumah dengan Harga yang Terlalu Tinggi atau Rendah

Sumber

Menjual rumah anda pada harga yang terlalu tinggi atau rendah adalah masalah yang menyumbang kepada kerugian besar. Elakkan ego dan emosi menjadi punca anda menjual rumah dengan harga yang melampau, hanya sebab anda fikir rumah anda bernilai tinggi. Walaupun anda perlu berterus-terang tentang masalah rumah anda, itu tak bermakna anda perlu menjual rumah anda dengan harga terlalu rendah.

Sudah menjadi lumrah bahawa penjual pasti mahu pembeli tawar-menawar dengan meletakkan harga yang tinggi. Namun, pembeli mungkin akan hilang minat dengan harga yang ditawarkan kerana mereka merasakan ia tidak berbaloi. Menawarkan harga yang terlalu rendah pula menggambarkan penjual seolah-olah terdesak. Pembeli mungkin tertanya-tanya sama ada rumah anda ada masalah. Jadi, sila pastikan harga tawaran anda berpatutan dan tidak melampaui batas.

Jika ini kali pertama anda menjual rumah, anda berkemungkinan tidak mengetahui nilai yang berpatutan untuk rumah tersebut. Oleh itu, amatlah penting bagi anda untuk membuat kaji selidik. Fahami pasaran perumahan dan bandingkan harga rumah anda dengan yang lain. Dengan berbuat demikian, anda boleh menawarkan harga yang wajar dan ia akan menyenangkan kedua-dua belah pihak, sama ada penjual mahupun pembeli.Kesilapan 7: Anda mempunyai keterangan butiran dan gambar yang kurang menarik

Sumber

Orang ramai kini memanfaatkan kemudahan teknologi terkini. Oleh sebab itu, carian rumah idaman melalui internet semakin bertambah. Jadi, jangan pandang rendah terhadap butiran terperinci dan gambar-gambar menarik yang boleh memberi kesan positif kepada penjualan rumah anda. Hal ini boleh menyebabkan suatu urus niaga itu berjaya atau gagal dengan serta-merta.

Pastikan anda atau ejen hartanah anda memaparkan butiran dan gambar-gambar terbaik supaya dapat menarik perhatian para pembeli rumah. Gambar yang diambil dengan dekat, jelas dan profesional bukan sahaja menunjukkan ciri-cir rumah anda yang unik dan mempersonakan, malah ia menjadikan anda penjual yang boleh dipercayai. Hasilnya, permintaan daripada pembeli rumah melalui penyenaraian akan meningkat secara mendadak lalu meyakinkan mereka untuk membeli.


Apa saja impian dan bajetnya, peraturan urus niaga jual-beli rumah adalah sama. Hindarilah kesilapan biasa ini dan usah berasa ragu untuk menjual rumah anda!(Translated by: Aisyah Shukor, 5th April 2018)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img 6323 small

@domng well said. haha

S  9b59b6 small
65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for your great sharing

Img 5409 small

need a good agent definately