Avoid these mistakes if you are a landlord 7
Logo3 small


Adakah anda merancang untuk menjadi tuan rumah? Jika jawapannya adalah ya, maka anda perlu membaca artikel ini. Untuk pengetahuan anda, kehidupan tuan-tuan rumah adalah sukar - dari segi penjagaan hartanah sehinggalah hal menguruskan penyewa. Sebagai tuan rumah, anda perlu tahu apa yang anda bakal alami kerana anda mungkin tersilap langkah dan meyebabkan kerugian. Oleh itu, kami telah menyediakan senarai kesilapan pendatang baru yang boleh anda elakkan.


1. Memilih Penyewa Yang Salah

Setiap tuan rumah akan menginginkan hartanah mereka disewa dengan cepat. Namun, kalau anda tergesa-gesa, anda boleh mengundang masalah yang lebih besar dalam jangka masa panjang, seperti kerosakan harta benda, kehilangan reputasi, dan kemungkinan berlakunya kejadian jenayah di rumah anda. Itulah sebabnya penyiasatan saringan untuk calon penyewa adalah sangat penting untuk mengelakkan masalah pada masa hadapan.

Luangkan masa untuk membuat pemeriksaan dan rujukan latar belakang, terutamanya dari tuan-tuan rumah atau majikan yang lalu. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana anda boleh melakukan ini dengan cekap, baca artikel ini.


2. Membiarkan Sewa Tertunggak

Hal ini dianggap salah satu kebimbangan utama bagi semua tuan tanah. Dengan penyewa yang tidak membayar sewa tepat pada masanya, pelaburan balik (sebagai tuan rumah) anda mengambil masa yang lebih lama, apatah lagi tenaga yang anda perlukan untuk mengejar bayaran sewa - itu semua tidak berbaloi. Perlu diingatkan bahawa anda tidak boleh mengusir penyewa anda secara paksaan mengikut Akta Bantuan Khusus 1950.

Jadi apa yang boleh anda lakukan jika perkara ini berlaku? Sebelum mengambil sebarang tindakan undang-undang, tulis surat rasmi yang menyatakan semua permintaan anda. Jika tidak mendapat respon positif, anda boleh melaksanakan tindakan kecemasan. Baca lebih lanjut mengenainya di sini.


3. Tiada Perjanjian Sewa Beli atau Perjanjian Tidak Lengkap

Menyediakan perjanjian sewa beli kepada penyewa anda mungkin bukanlah satu keperluan undang-undang, tetapi untuk mengelakkan sebarang masalah di masa hadapan, anda adalah dinasihatkan untuk berbuat demikian. Penyewa dan tuan rumah dibenarkan untuk berunding dan melaksanakan syarat kontrak. Apabila kedua-dua pihak telah bersetuju dengan syarat-syarat yang dibentangkan, kontrak tersebut perlu ditandatangani.

Butiran penting yang perlu anda sertakan termasuk sewa bulanan, deposit keselamatan, kaedah pembayaran, butiran penyewa, permulaan dan tempoh penyewaan, serta syarat khusus lain yang diperlukan oleh tuan tanah.


4. Lupa Mengutip Duit Deposit

Ini BUKAN perkara yang bijak untuk dilakukan. Cuba fikirkan - Bagaimana jika sewa anda tidak dibayar, selepas itu penyewa hilang dan menyebabkan kerosakan pada harta anda? Adakah anda akan pergi ke mahkamah dan memfailkan saman? Kemungkinannya tidak, kerana anda tidak mahu terlibat dengan proses yang rumit dan proses undang-undang yang panjang.

Deposit adalah penting sebagai jaminan untuk sebarang ganti rugi yang disebabkan oleh penyewa. Deposit ini juga boleh dihapus kira apabila penyewa berpindah keluar sebelum memenuhi tempoh penyewaan. Pendek kata, pencegahan adalah lebih baik daripada penyelesaian.


5. Mengupah Agen Hartanah Yang Tidak Profesional

Mengupah ejen hartanah mempunyai kebaikan dan keburukannya. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya di sini. Tetapi, satu perkara yang pasti - anda tidak seharusnya terlibat dengan ejen yang beroperasi tanpa lesen. Sekiranya masalah timbul, ia akan merugikan masa dan duit anda.

Untuk mengetahui sama ada seseorang itu adalah ejen yang disahkan, anda boleh memasukkan maklumat seperti nama, nombor kad pengenalan atau nombor REN di laman web Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah (BOVAEA). Selain itu, anda juga boleh melayari platform seperti PropSocial untuk mencari ejen hartanah profesional.


6. Gagal Menjalin Hubungan Yang Baik Dengan Penyewa

Mempunyai penyewa jangka panjang yang boleh dipercayai adalah penting sebagai tuan rumah. Sebaik sahaja anda telah menemui penyewa yang boleh dipercayai, anda pasti ingin memastikan mereka gembira supaya mereka dapat bertahan lebih lama - kecuali anda tidak kisah untuk memulakan proses penyewaan sekali lagi. Anda semestinya juga ingin mengelakkan penyewa yang merosakkan harta benda anda sekiranya berlaku salah faham.

Akan tetapi, anda juga harus tahu bahawa menjadi terlalu baik kadang kala boleh memakan diri. Sebab itu, keseimbangan adalah satu seni, dan ia sesuai dipraktikkan dalam situasi sebegini.


7. Hartanah Anda Tidak Dijaga Dengan Baik

Pemeriksaan rutin adalah peluang yang baik untuk memeriksa seberapa baik penyewa menjaga hartanah itu, dan betapa berpuas hati mereka dengan hartanah anda.

Jangan mengambil ringan penyelenggaraan rutin ini kerana isu penyelenggaraan terkecil boleh menjadi masalah besar. Contohnya, kebocoran kecil di bumbung lama-kelamaan mungkin memaksa anda megeluarkan kos untuk membaiki seluruh bumbung rumah. Lebih teruk lagi, bumbung rosak mungkin runtuh dan anda perlu bertanggungjawab keatas kecederaan penyewa kerana kecuaian anda.


Kesimpulan

Kesimpulannya, menyewa hartanah dan menjadi tuan rumah adalah satu perniagaan dan anda perlu mempelajari semua yang anda boleh mengenai peraturan, ordinan dan undang-undang yang berkaitan dengannya. Ia memerlukan masa dan pengalaman. Adakah anda pernah buat sebarang kesilapan sebagai tuan rumah baru yang anda ingin tambah ke dalam senarai diatas? Kongsikan dengan kami di bahagian komen di bawah.(Translated by: Normaliza Majid, 18th April 2018)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img 6323 small

@domng Not really, it depends more on whether you declare or didn't declare income tax, not only for property owner.

so far, most of the time i heard is that stamped tenancy agreement can help the landlord to re-enter the premise if tenant didn't pay rental for months with the help of authorities/police report. 

22491574 140977873195817 4349349523831729083 n small

I fully agreed with the writer that  buying a property and renting it out is a business. If you don't have the time or energy to do this "Renting Business", please don't buy any property.

Signature 28 logo  custom  small

@unclejameswong 

Agree with you. Also need to bear in mind the pros and cons of buying a Commercial, Landed Residential, or High rise Condominium. 

If you do not have dedication to be in the "Renting Business", it is best not to invest in real estate.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for your great sharing