Gst   sst
Logo3 small


Suatu berita baik kepada umum, hanya lebih kurang seminggu selepas mengambil tempat dalam kerajaan yang dipanggil sebagai “Malaysia Baru”, Perdana Menteri Tun Mahathir Mohammad telah mengumumkan bahawa Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) akan diturunkan daripada 6% ke 0% bermula dari 1 Jun 2018. Sistem yang akan menggantikannya adalah pengenalan semula Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) yang telah dimansuhkan pada 1 April, 2015.

Pada masa yang sama, ramai juga yang menzahirkan kerisauan akan bagaimana ekonomi Malaysia akan dapat diseimbangkan, tambahan lagi dengan jumlah hutang negara dianggarkan pada RM1 trilion (USD 252 bilion). Pemansuhan GST ini sudah tentunya bukanlah semudah yang disangka, namun sebelum kita teruskan dengan lebih lanjut, jom kenali terlebih dahulu tentang GST dan bagaimana pemansuhannya boleh memberikan kesan yang besar terhadap negara.Pengenalan Ringkas Tentang GST

Sumber

Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) mula diperkenalkan di Malaysia oleh kerajaan Barisan Nasional sebagai cukai tambah nilai. Dilaksanakan sejak 1 April 2015, cukai tersebut dikenakan pada kebanyakan urus niaga dalam proses pengeluaran, namun dibayar balik kepada semua pihak (dengan pengecualian) dalam rantaian pengeluaran namun tidak termasuk pengguna akhir.

Kadar piawai GST sebanyak 6% dikenakan kepada produk-produk seperti barang-barang rumah, makanan yang diproses, pakaian, alatan elektronik, minuman alkohol dan tembakau, serta perkhidmatan seperti yuran hiburan, perbankan, dan urus niaga. Barangan yang dikecualikan daripada GST termasuklah hasil pertanian, makanan asas, barangan dan perkhidmatan eksport, khidmat kesihatan dan perubatan.

Walaupun pengenalannya tidak mendapat sambutan awam, GST yang juga dikenali sebagai Cukai Tambah Nilai (VAT), telah dilaksanakan di 160 buah negara. Dengan pemansuhan GST dan pengenalan semula SST, ini akan menjadikan Malaysia, Brunei, dan Myanmar sebagai tiga negara tunggal di ASEAN yang tidak melaksanakan GST.Berpindah Daripada GST ke SST

Sumber

GST merupakan penyumbang kedua terbesar terhadap sumber pendapatan Kerajaan Persekutuan selepas cukai korporat, di mana ia menyumbang RM44 bilion (USD 11 bilion), iaitu lebih kurang 18% jumlah pendapatan negara pada tahun 2017. Berikutan pertumbuhan ekonomi yang turun sebanyak 5.4% pada suku pertama 2018 serta hutang yang mencecah satu trilion, pemansuhan GST perlulah dilaksanakan dengan perancangan yang teliti bagi memastikan fiskal defisit tidak terlalu besar.

Kerajaan mengharapkan untuk menampung lohong yang ditinggalkan GST kadar sifar dengan mengembalikan SST, namun mereka hanya boleh menjangkakan hasil pendapatan sebanyak RM30 bilion atau dua pertiga daripada hasil GST. Oleh kerana itu, kerajaan harus mencari cara yang lain untuk menjana pendapatan, dan antara strategi yang diutarakan adalah mengurangkan perbelanjaan kerajaan dengan membuat pemerhatian rapi terhadap ketirisan dan pembaziran. Pembangunan mega dan projek-projek yang memakan ratusan juta kini sedang dinilai semula bagi memastikan kos mereka boleh ditampung.

Kementerian Kewangan baru-baru ini telah mengeluarkan kenyataan bahawa kehadiran jurang fiskal akan ditampung dengan pendapatan spesifik dan perancangan perbelanjaan yang akan diumumkan kelak. “Inisiatif pembaharuan fiskal kini sudah dijalankan. SST akan diperkenalkan semula. Pengurangan perbelanjaan akan bermula dengan rasionalisasi, langkah-langkah efisien dan pengurangan pembaziran,” seperti yang dipetik daripada kenyataan.

Penganalisis ekonomi masih mempunyai pandangan yang optimistik, dengan teori yang GST kadar sifar akan menggalakkan perbelanjaan domestik dan mengawal inflasi. Memandangkan perbelanjaan rumah menyumbang sehingga 60% keluaran dalam negara kasar Malaysia, pemansuhan GST mungkin akan memulihkan pendapatan negara dalam jangka panjang. Selain itu, peningkatan harga minyak mentah juga boleh menampung kerugian ini seperti yang dianalisis oleh ketua pakar ekonomi Ambank Group, Anthony Dass.Kesan Ekonomi

Sumber

Penyumbang terbesar kepada ekonomi Malaysia datang daripada hasil perbelanjaan dalam negeri, dan ia dijangka akan mengalami peningkatan mendadak dalam jangka pendek berdasarkan hasil kajian dari BMI Research. Tempoh “cuti cukai” yang sedang berjalan sekarang di antara pemansuhan GST dan perlaksanaan SST juga akan menggalakkan pembelian di kalangan pengguna Malaysia.

“BMI memang sedia mempunyai pandangan positif akan pengguna di Malaysia, berikutan sentimen yang semakin baik di kalangan pengguna, kadar pengangguran rendah dan juga inflasi, namun dengan pemansuhan GST, kami menyemak semula ramalan perbelanjaan kepada 8.2%, daripada 6.5% sebelum ini,” kata BMI Research.

Sebilangan besar daripada hasil peningkatan perbelanjaan pengguna ini akan memberi keuntungan kepada syarikat yang berurusan dengan produk seperti makanan dan minuman, minuman alkohol dan tembakau, pakaian, barangan rumah, barangan penjagaan diri dan lain-lain. Malah menjelang hari GST kadar sifar, banyak syarikat automobil yang mengambil langkah proaktif dalam menurunkan harga mereka atau memberi rebat tunai dalam usaha untuk menggandakan hasil pendapatan daripada sentimen pengguna yang meningkat.

Jenama kereta mewah Renault, yang diedarkan oleh TR Euro Cars telah mengumumkan diskaun dan rebat sehingga RM40 ribu, dengan penurunan terbesar pada model Fluence iaitu daripada RM119,000 kepada RM79,999. Manakala Proton Holding Berhad (PROTON) membuat tawaran yang sama bagi semua pembelian di antara tempoh 16 Mei hingga 31 Mei 2018. Begitu juga dengan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (PERODUA) di mana mereka akan membuat pembayaran balik jumlah GST bagi pembelian kereta dan alat-alat ganti yang dibeli dari tempoh 18 Mei hingga 31 Mei 2018.GST Kadar Sifar dalam Pasaran Hartanah

Sumber

Pasaran hartanah mungkin akan menjalani perubahan yang lebih perlahan dengan pemansuhan kadar GST ini, berbanding dengan sektor yang lain. Setiausaha Agung bagi National House Buyers Association (HBS), Chan Kim Loong telah memberi peringatan kepada pembeli supaya tidak menjangkakan penurunan serta-merta dalam hartanah kerana keputusan Kerajaan Persekutuan untuk memansuhkan GST telah menempatkan pihak pemaju dalam dilema.

Terutamanya buat hartanah yang telah disiapkan, atau dalam proses pembinaan kerana kos bahan, pembinaan, dan yuran profesional telah dibayar dengan GST. “Jika pihak pemaju menurunkan harga mereka sebanyak 6% ianya akan merendahkan kadar untung,” kata Chan.

Perkara ini dipersetujui oleh Ernest Cheong dari Chartered Property yang menjangkakan pasaran hartanah akan mengambil masa dua tahun untuk pulih dan stabil dari segi harga berikutan daripada pertukaran cukai, dan beliau menambah bahawa pihak utama yang bakal mendapat manfaat adalah mereka yang ingin membeli hartanah mampu milik dengan harga RM300,000 ke bawah. Namun begitu, tiada sebarang komen diberikan mengenai bagaimana perkara ini akan memberi kesan terhadap harga bagi projek baru yang akan dilancarkan.

“Penjimatan yang meningkat daripada pemansuhan GST dan tol lebuh raya tidak akan menarik pengguna untuk terus membeli hartanah. Mereka biasanya akan memberi tumpuan kepada keutamaan lain seperti barangan rumah dan menyelesaikan hutang, dan akan membuat pelaburan hartanah setelah melihat simpanan mereka meningkat,” tambah Cheong lagi.Rumusan

Secara ringkas, GST kadar sifar yang akan diganti dengan SST ini telah menerima reaksi yang berbeza daripada pelbagai pihak. Majoriti pengguna dan peniaga tempatan gembira dengannya, manakala pakar ekonomi berbelah bahagi dalam meluahkan rasa bimbang atau menyokong sistem cukai baru daripada kerajaan ini. Ketidakpastian sudah tentu tidak dapat dielakkan, namun perancangan rapi dan langkah-langkah tindak balas kini sedang dijalankan dan apa yang kita perlu buat adalah tunggu dan lihat sambil membuat perbelanjaan secara bijak.

Mahu baca lebih lagi? Sertai laman Perbincangan kami di PropSocial bagi topik semasa dan berita hartanah sekarang!(Translated by: Cindy Cluny, 5th June 2018)

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 12.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 13.0px} p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 15.0px} p.p5 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: center; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #0432ff; -webkit-text-stroke: #0432ff} p.p6 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 12.0px} p.p7 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 11.0px 'Helvetica Neue'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} p.p8 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; font: 12.0px 'Times New Roman'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000; min-height: 15.0px} span.s1 {font-kerning: none} span.s2 {text-decoration: underline ; font-kerning: none; color: #0563c1; -webkit-text-stroke: 0px #0563c1} span.s3 {font-kerning: none; color: #000000; -webkit-text-stroke: 0px #000000} span.s4 {font-kerning: none; color: #0432ff; -webkit-text-stroke: 0px #0432ff} span.s5 {font: 12.0px 'Times New Roman'; font-kerning: none}

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

@Zara 

Accounts department should also brace for another round of change in the future. Who knows there will be another government policy change? Haha

Img 0614 1 small

Thats norm... As long as policy change for the whole nation especially touching any sales taxes and transaction, account side will get the impact... but also is an opportunity because everybody will be pretty blur especially in new implementation, so it is also time for accountant to perform their specialties..

Signature 28 logo  custom  small

@px_jerome 

“The Only Thing That Is Constant Is Change -”

Heraclitus

Such is life, we cannot be hoping that nothing ever changes. For better or for worst.


65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing