Propsocial property agent
Logo3 small


Pasaran hartanah adalah hebat persaingannya. Namun begitu, para agen hartanah berdaftar boleh membantu memenuhi segala keperluan dan kemahuan anda di dalam ruang pasaran hartanah semasa ini.

Terdapat ramai agen dalam industri ini, dan mereka selalunya akan memberi pendapat-pendapat yang berlainan. Oleh itu, adalah lebih baik sekiranya anda hubungi pelbagai agen bagi mendapatkan gambaran pasaran sebenar yang lebih tepat. Namun, walaupun mereka berbeza pendapat, agen-agen hartanah memainkan peranan utama di dalam pasaran hartanah.


Orang Pengantara

(sumber: pixabay)


Agen adalah orang tengah di antara pembeli dan penjual, dan juga di antara tuan rumah dan penyewa. Kelebihan berurusan dengan agen hartanah ialah kebolehan mereka untuk menjalankan penyelidikan menyeluruh ke atas pembelian dan penjualan yang strategik sebelum mereka menyampaikan maklumat dan nasihat kepada anda. Mereka tidak akan bertaruh kepada hanya satu pilihan hartanah, dan mereka akan selalunya mempunyai pelbagai pilihan untuk disyorkan kepada pelanggan berpotensi.

Ini adalah kerana strategi yang mereka gunakan, digabung dengan pengetahuan tinggi dalam kemahiran perundingan, bakal memastikan kedua-dua belah pihak yang terlibat akan berpuas hati.

Walaupun hartanah-hartanah itu nampak kurang menarik atau mempunyai harga yang sukar untuk dijual/disewakan, ataupun terdapat percanggahan antara pihak-pihak yang terlibat, namun para agen akan tetap menguruskannya dengan apa cara sekali pun . Mereka sentiasa agresif dan serba-boleh dalam menggunakan segala sumber, tanpa sekali pun terfikir untuk menyerah kalah.

Sebagai orang pengantara, mereka menggunakan kemahiran yang berkesan. Paras kepakaran ini adalah hasil segala masa dan usaha yang telah mereka lalui, malah sebelum dari pengambilan lesen mereka sebagai seorang agen. Ini membuatkan mereka komited dan berdaya-saing untuk menjadi yang terbaik bagi setiap pelanggan.


Kamus Bergerak

(sumber: pixabay)


Berbanding individu lain, agen-agen hartanah paling memahami persekitaran industri ini. Kebanyakan mereka telah berada lama dalam bidang hartanah ini dan justeru itu membolehkan agen-agen menggunakan pengalaman luas mereka untuk mengatur langkah dan strategi mereka. Kalau anda ingin menimba ilmu di dalam pasaran hartanah, agen-agen adalah sumber maklumat yang terbaik.

Pendapat-pendapat kedua, ataupun yang lebih baiknya, pendapat dari pakar-pakar, akan dapat membantu firasat anda dalam pembelian sebuah rumah. Agen hartanah juga boleh menyumbangkan pendapat tentang corak industri di masa lalu. Tambahan lagi, mereka juga fasih dengan jargon industri dan mereka memahami setiap pelosok isu-isu di dalam dunia hartanah ini, sekiranya anda mempunyai sebarang persoalan tentang urus-niaga hartanah.


Pakar dalam komunikasi

(sumber: pixabay)


Agen hartanah hanya boleh berjaya sekiranya dia mempunyai rangkaian professionalnya sendiri. Kenapa? Supaya mereka sentiasa mendapat maklumat yang dikemas-kini, termasuklah mengambil tahu isu-isu perbankan atau maklumat tentang projek-projek yang bakal membangun di tahun-tahun yang akan datang.

Antara kelebihan lain melantik khidmat seorang agen hartanah ialah dia boleh membantu pelanggan berkaitan dengan urusan permohonan pinjaman dari bank yang terpilih, supaya pelanggan tidak membazir masa dengan bank-bank yang tidak berminat. Tingkah-laku ramah para agen juga membolehkan mereka mudah berurusan dengan ahli-ahli perniagaan yang penting, bahkan memberi mereka maklumat-maklumat berharga di dalam industri hartanah.

Agen-agen hartanah mempunyai rangkaian yang kuat. Tanpa sokongan, tidak kiralah sama ada dalam bisnes ataupun dalam kehidupan, tiada siapa yang mampu bertahan; sekiranya boleh pun, hayat mereka hanyalah tahap minimum. Dari segi bisnes, segala strategi adalah demi bisnes yang bagus.


Memahami Tatacara Pengendalaian Piawai (SOP)


Proses dokumentasi di dalam industri ini kadang-kala boleh jadi masalah yang memeras otak terutamanya kepada para pelabur baru di dalam industri hartanah, sebab ada kemungkinannya mereka akan terlepas pandang mana-mana maklumat penting yang kemudiannya bakal menjadi kesilapan yang besar. Ini adalah sesuatu yang kerap terjadi tapi boleh dielakkan. Masalah ini boleh diselesaikan dengan melantik agen-agen yang berpengetahuan kukuh dalam Tatacara Pengendalian Piawai (Standard Operating Procedure, atau SOP) semasa.

Agen-agen juga akan dapat mengenalpasti apa-apa kesilapan dari segi undang-undang hartanah.  Tambahan pula, mereka boleh minta rakan-rakan peguamcara mereka untuk menyemak segala dokumen bagi memastikan tiada isu yang akan timbul. Agen hartanah juga berkebolehan menangani proses pendokumenan yang bertimbun-timbun kerana mereka mampu menangani pelbagai tugas dengan cekap.


Cari Agen Anda di PropSocial!


Tahukah anda bahawa anda boleh mencari agen hartanah di PropSocial? Selain daripada menawarkan khidmat penyenaraian hartanah untuk anda yang ingin membeli, menjual, menyewakan atau menyewa sebuah rumah, kami juga boleh menghubungkan anda dengan  agen-agen yang tersenarai di PropSocial untuk di mana-mana kejiranan yang anda ingini.

Agen-agen di PropSocial akan dapat membantu mengiklankan dan mempromosikan hartanah anda. Daftar sekarang sekiranya anda belum menjadi ahli, dan jangan lepaskan peluang ini!


Pelaburan Besar

Agen-agen hartanah yang berjaya adalah berpegangkan kepada satu prinsip penting, iaitu masa itu emas! Mereka tidak membuang masa bermalas-malasan. Mereka juga adalah fleksibel, bertimbang rasa dan prihatin, dan justeru itu memberikan mereka kelebihan di dalam suasana pasaran semasa ini.

Kami amat mengesyorkan semua pelanggan supaya mendapatkan khidmat agen yang sah berdaftar supaya mereka mengusahakan pelaburan impian anda, di samping memastikan penjejasan yang minimum di sepanjang proses.

Bagaimanakah pengalaman anda berurusan dengan agen-agen hartanah? Kalau anda seorang agen hartanah, apakah pendapat anda tentang kerjaya ini? Kongsikan bersama kami!

(Oleh: Sathish Veera)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img 6323 small

awesome sharing!!

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing