Propsocial mrt unaffordable
Logo3 small

Dengan perkembangan pesat kemudahan pengangkutan awam di Malaysia beberapa tahun ini, dengan lebih dirancang sehingga 2020, ia adalah biasa untuk melihat peningkatan nilai pasaran yang berdekatan dengan kemudahan transit. Ini terutamanya disebabkan oleh satu faktor mudah: stesen-stesen ini berharga kepada penduduk berpotensi dan semasa di persekitaran kawasan, sebuah “premium transit”.

Walau bagaimanapun, apabila nilai pasaran meningkat ke tahap dimana kumpulan pendapatan sasaran atau potensi tidak mampu membeli hartanah di sekitar kawasan itu, projek MRT tidak dapat memenuhi tujuannya kerana ia direka untuk menyambungkan kumpulan berpendapatan 40 peratus pertengahan (M40) dan 40 peratus terendah (B40) ke bandar.

Dalam satu kajian baru-baru ini oleh Centre for Governance and Political Studies (Cent-GPS), “The MRT Report: The Affordability of Homes Surrounding MRT Stations”, harga rumah berdekatan dengan laluan Transit Aliran Massa (MRT) Sungai Buloh-Kajang telah meningkat melangkaui jangkauan kewangan kumpulan berpendapatan M40 dan B40.

“Sekiranya kita mengambil contoh pangsapuri servis 1,000 sq ft yang dijual pada harga RM600,000 kerana ia berdekatan dengan stesen MRT, ia menjadi sangat sukar untuk mencari pembeli kerana kos gadai janji adalah sekitar RM2,600 sebulan,” kata Cent-GPS dalam laporannya.

“Orang yang secara amnya mengambil pengangkutan awam akan mengetawakan kos gadai janji ini kerana mereka tidak mampu komitmen bulanan seperti itu.”

Harga rumah berhampiran MRT tidak logik

(Sumber: Cent-GPS)

“Apabila harga satu kaki persegi untuk hartanah dalam jarak 1 km dari setiap 31 stesen di sepanjang laluan MRT Sungai Buloh-Kajang (SBK) dinilai, kami mendapati tiada hartanah didalam kemampuan kumpulan B40,” katanya Zaidel Baharuddin, Pengarah Strategi dan Perikatan Cent-GPS.

Mengenai kumpulan M40, beliau menambah, “Hanya hartanah di lapan daripada 31 perhentian yang menuju ke MRT Kajang, boleh dikategorikan sebagai mampu milik.”

Menurut Cent-GPS, kajian mereka melaporkan hartanah paling mahal adalah sekitar stesen Pusat Bandar Damansara. Rumah-rumah didalam jarak 1 km dari stesen ini mempunyai harga purata RM4 juta, menjadikan rumah-rumah ini hanya mampu dimiliki oleh 1% penduduk Malaysia.

Satu lagi penemuan kejutan oleh Cent-GPS ialah kes [hartanah di sekitar] perhentian Sungai Buloh dan Taman Mutiara yang berharga tinggi secara “tidak logik”, menurut kajian tersebut, walaupun kawasan tersebut tidak dianggap sebagai kawasan kejiranan kelas atas.

“Stesen-stesen ini tidak dianggap sebagai kawasan kejiranan kelas atas tradisional tetapi pembangunan baru berdekatan dengan stesen-stesen tersebut adalah rumah-rumah semi-d dan banglo yang sangat mahal,” katanya Zaidel.

Harga purata bagi setiap kaki persegi untuk hartanah yang terletak dalam radius 1 km dari stesen MRT. Median sebanyak RM400/sq ft adalah pengukur kemampuan untuk kumpulan M40. (Sumber: Cent-GPS)


Kadar penumpang rendah, harga hartanah tinggi

Lebih setahun sejak pembukaan fasa kedua MRT, laluan MRT SBK telah mengalami jumlah penumpang yang rendah. Pada bulan Mac 2018, laluan tersebut hanya digunakan oleh 140,000 penumpang setiap hari, “jatuh jauh daripada sasaran yang menguntungkan sebanyak 250,000 penumpang,” menurut laporan Cent-GPS.

Oleh itu, Cent-GPS berusaha untuk mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai bagaimana dan sekiranya rumah di sekitar stesen-stesen MRT mampu dimiliki kepada dua kumpulan sasaran utama (M40 dan B40), dengan jaminan MRT akan memberi tumpuan kepada perkhidmatan untuk dua kumpulan utama ini.

Walau bagaimanapun, selain daripada harga yang tinggi, kajian tersebut juga mendapati hartanah berhampiran dengan stesen-stesen MRT tidak bersesuaian untuk menampung keluarga.

“Apabila anda melihat saiz hartanah yang mempunyai harga yang berpatutan, hanya sedikit [hartanah di sekitar] stesen-stesen itu akan dapat menampung pasangan dengan seorang anak kecil. Walaupun kita menganggap sebuah keluarga muda akan memerlukan 1,000 sq ft hingga 1,500 sq ft untuk hidup dengan selesa, [hartanah yang di sekitar] stesen-stesen yang menyediakan ruang yang diperlukan adalah sangat sedikit,” kata laporan itu.

“Sebagai alternatif, daya mampu milik memberi manfaat kepada orang dewasa yang bekerja dan bujang, yang sebaik-baiknya mampu tinggal di dalam pangsapuri dengan keluasan 700 kaki persegi.”

Di samping itu, projek perumahan utama oleh Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) tidak terletak dalam radius 1 km dari mana-mana stesen MRT. “Pembangunan-pembangunan baru yang dibina berdekatan dengan MRT tidak dibina untuk orang biasa atau pendapatan median. Kumpulan M40 dan B40 tidak mendapat manfaat,” kata Cent-GPS.

(Sumber: myMRT)

Memenuhi keperluan untuk golongan tertentu?

Menurut laporan Cent-GPS, kira-kira RM36 bilion wang cukai telah dibelanjakan untuk MRT, dan oleh itu kejayaannya adalah penting untuk perkembangan masa depan pengangkutan awam di Malaysia.

“Sekiranya kajian ini boleh dapat menunjukkan kegagalan dalam perancangan MRT, maka kita boleh mengelak kegagalan pengangkutan awam di Malaysia. Ia hanyalah satu kes niat yang baik, selaras dengan dunia tenaga hijau, tetapi malangnya terjejas oleh perancangan lokasi yang buruk,” kata Cent-GPS.

Mobiliti sosial adalah faktor penting dalam mewujudkan sebuah negara yang rangkum dan bersamaan, kata laporan itu. “Kerajaan, sama ada melalui peraturan atau dialog, perlu menumpu perhatian kepada harga hartanah yang terlalu mahal di persekitaran stesen-stesen MRT. Ini adalah penting sekiranya kita ingin memudahkan kumpulan-kumpulan B40 dan M40 untuk mengambil pengangkutan awam,” tambahnya.

“Projek-projek kebangsaan tidak boleh lagi memenuhi keperluan pihak tertentu sahaja tetapi untuk orang ramai,” kata Cent-GPS.

(Oleh: Elmia Kayok)

Apakah pendapat anda tentang isu keterjangkauan rumah? Kongsi bersama kami.


Artikel Berkaitan:

Malaysia’s home prices ‘seriously unaffordable’, says Khazanah Research

Demand For Affordable Housing Yet To Be Met

Lack of Affordable Housing for First-Time House Buyers

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Ck small

Sad but true, most of the mrt project such like mxxsxxg in sungai buloh, surian station price are sky high 

C  16a085 small

@ckre44 yes, what they fail to realise is that those who takes MRT frequently are mostly low to middle income ppl where affordability is most crucial to them. 

Img 6323 small

@henry Not really actually, expats do like to travel with MRT too. But what you mentioned is correct too, about the affordability. 

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing