Tsunami 1200x 628a
Logo3 small


Berita seperti ini kini menjadi semakin biasa: beratus-ratus mati dan ramai lagi hilang berikutan tsunami yang dahsyat yang melanda pantai Indonesia di sekitar Selat Sunda pada kira-kira 9.30 malam pada Sabtu, 22 Disember 2018.

Dikenali sebagai Tsunami Selat Sunda, anggaran terkini meletakkan kadar kecederaan bencana pada 222 kematian, 843 yang cedera dan 28 masih hilang; dengan laporan yang semakin meningkat.

Tsunami tersebut juga menyebabkan kemusnahan 558 rumah, dan kerosakkan teruk kepada sembilan hotel, 60 restoran dan 350 bot; menunjukkan sifat kawasan terbabit yang lebih cenderung ke arah kediaman dan pelancongan.

Peristiwa tersebut, yang berlaku tanpa amaran, mungkin dicetuskan oleh sebuah keadaan tanah runtuh di bawah laut yang disebabkan oleh Anak Krakatau, gunung berapi berhampiran. Anak Krakatau sendiri telah tercipta pada 1930 oleh Krakatau, sebuah gunung berapi yang pernah mengeluarkan beberapa letusan paling dahsyat dalam sejarah.

Tsunami Selat Sunda sangat mengingatkan kita kepada tsunami Boxing Day 2004, di mana 227,898 orang terbunuh di seluruh dunia dan menyebabkan anggaran US$208 bilion (RM870 bilion) kerugian ekonomi di Indonesia sahaja, dengan kerosakan harta benda sehingga 3km ke darat di beberapa tempat.

Lebih dekat ke rumah

Malaysia bernasib baik kerana ianya agak bebas daripada bencana alam walaupun berdekatan Indonesia dengan kedudukan tektoniknya dan jarak dari Bulatan Api, iaitu suatu garisan gunung berapi bawah laut dan tapak gempa bumi di sekitar Lautan Pasifik.

Negara kita sebahagian besarnya terselamat dari kesan-kesan tsunami 2004, dengan 75 mangsa dan impak ekonomi yang “sedikit”, termasuk kos pencucian dengan anggaran harga US$25 juta (RM104 juta). Tiada laporan tentang apa-apa mangsa tempatan di dalam peristiwa Selat Sunda baru-baru ini.

Walaubagaimanapun, ini tidak bermaksud pemilik hartanah di kawasan pantai seperti Pulau Pinang, Melaka dan Johor tidak perlu mengambil langkah berjaga-jaga terhadap bencana alam seperti tsunami.

Kawasan pedalaman di Malaysia juga boleh terdedah kepada banjir jika sistem perparitan tidak mencukupi.

Tambahan lagi, kawasan jauh ke darat seperti Kuala Lumpur dan Ipoh juga boleh terdedah kepada kejadian banjir, dan ianya merupakan masalah besar di bandar-bandar di Pantai Timur seperti Kota Bharu.

Malangnya, polisi insurans standard tidak termasuk perlindungan akibat kerugian disebabkan bencana alam seperti tsunami, gempa bumi dan taufan. Walaubagaimanapun, pemilik rumah boleh memilih perlindungan tambahan melalui polisi penghuni rumah dan pemilik rumah yang memberi perlindungan terhadap peristiwa-peristiwa ini, termasuk banjir.

Perlindungan ini boleh didapati dalam pelbagai bentuk, misalnya perlindungan untuk kandungan rumah atau struktur bangunan itu sendiri. Selain itu, jumlah yang boleh dituntut bukanlah nilai hartanah itu sendiri, tetapi kos membina semula struktur atau menggantikan kandungannya – samada dengan elaun atau tiada elaun untuk susut nilai.

Sedikit persediaan

Sementara pihak berkuasa dan para ilmuan di Malaysia telah mengambil langkah-langkah terkini untuk mengurangkan kerugian dari tsunami akan datang serta banjir, termasuk sistem amaran awal dan penghadang tsunami yang dicadangkan di utara Pulau Pinang, perlindungan dari banjir sebenarnya telah lama menjadi sebahagian dari identiti budaya Malaysia, seperti yang kelihatan di rumah-rumah panjang di Borneo.

Rumah-rumah panjang didirikan di atas tiang-tiang, selamat dari air yang naik (Sumber: Tourism Malaysia)

Oleh kerana ianya dibina di atas tiang, struktur tersebut memberi perlindungan terhadap kerosakan dari air yang naik serta tikus. Ianya juga lebih berangin kerana ketinggiannya.

Walaupun pemaju kontemporari mungkin tidak akan menggunapakai rekabentuk rumah panjang untuk bangunan moden, hartanah yang dibina di tapak yang ditinggikan dari kawasan sekeliling, misalnya rumah di lereng bukit, memberi perlindungan yang sama, cuma kebanyakannya pada harga lebih mahal.

Selain itu, sesetengah projek, walaupun berada di kawasan rendah, mungkin dibina di atas tapak tinggi, seperti Residensi Bintang oleh LBS Bina Group, sebuah kediaman diservis di Bukit Jalil, di mana ianya dibina 15 meter atas dari jalan besar.

Akhir sekali, pemaju seperti Eco World Development Group Bhd mungkin mengambil langkah-langkah tambahan untuk mencegah banjir di kawasan-kawasan di mana mereka melancarkan projek.

Begitulah kesnya bagi perbandarannya di Eco Grandeur di Kuala Selangor, yang terdiri daripada 1,400 ekar kediaman bercampur, komponen pejabat dan komersil. Projek ini, yang akan dibangunkan dalam jangkamasa 15 tahun, dianggarkan akan merangkumi 7,000 unit kediaman dan komersil apabila siap.

Apabila merancang untuk perbandaran tersebut pada 2015, pemaju telah membaca laporan tentang banjir di Jalan Persiaran Puncak Alam 6 dan persimpangan Meru.

Ho Kwee Hong, pengurus besar bahagian bagi Eco World Development Group, telah menghantar pasukannya ke tapak terjejas, dan mereka mengesan masalah ini terjadi oleh kerana penyumbatan longkang-longkang tanah disebabkan isu pemeliharaan.

Pemaju boleh menambah nilai kepada infrastruktur sedia ada di dalam sesuatu kawasan, kata Ho

EcoWorld telah menyelesaikan masalah ini dengan kerja-kerja pengorekan dan saliran yang ekstensif, dan ini menunjukkan bahawa pemaju boleh turut membantu melindungi pemilik rumah Malaysia daripada bencana alam sekitar.

“Apabila kami menceburkan diri di dalam sesuatu yang baharu, kami menambah nilai dengan menaikkan standard infrastruktur sedia ada di dalam kawasan tersebut, dan mengembangkan infrastruktur tetap hanya kemudiannya di dalam kitaran pembangunan,” kata Ho.

“Kami juga menyelesaikan isu tempatan seperti banjir kilat di Barat Laut Lembah Klang apabila menemuinya, sebagai tanda komitmen kami kepada komuniti.”

(By Aliff Yusri, 24 Dis 2018)

Adakah anda rasa rumah-rumah di Malaysia dilindungi terhadap bencana dan banjir? Beritahu kami.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing

Img 5409 small

if possible try to avoid ground floor 

Logo3 small

@6011_3531_5354 Haha. Easier for high-rise assets than landed