Propsocial rent to own article banner1200x628
Logo3 small

Setiap pembeli rumah perlu mendapatkan pinjaman gadai janji untuk membiayai pembelian rumah baharu mereka. Selain dari itu, untuk berkelayakan, anda mesti mempunyai skor kredit yang baik serta cukup wang untuk bayaran pendahuluan.

Tanpa semua ini, laluan tradisional untuk memiliki rumah mungkin bukan suatu pilihan. Tetapi berapa ramai bakal pembeli rumah mempunyai aset serta celik kewangan yang diperlukan sebelum membeli rumah?

Kebanyakan rakyat Malaysia tidak mampu membeli rumah kerana harga hartanah yang semakin meruncing di dalam negara. Membeli rumah memangpun sebuah komitmen kewangan yang utama dan inflasi tidak membantu.

Keadaan ini sangat buruk, terutamanya di kalangan pembeli rumah kali pertama, dan menerangkan mengapa lebih ramai pembeli di Malaysia kini beralih kepada skim sewa-untuk-memiliki (RTO).

Jika anda masih menyewa dan tertanya-tanya jika anda mampu memiliki rumah sendiri suatu hari nanti – jangan risau. Dengan skim RTO, pembeli rumah kini mempunyai alternatif menyewa rumah untuk tempoh masa tertentu, dengan pilihan untuk membeli sebelum pajakan tamat. Skim RTO dan pelbagai permutasi yang ditawarkan oleh pemaju adalah langkah untuk membantu pembeli agar mampu membeli harta.

Penyedia RTO di Malaysia

RTO memberi bakal pemilik rumah peluang membina rekod kredit mereka serta masa tambahan untuk menyimpan bagi bayaran pendahuluan.

1. HouzKEY - Maybank

HouzKEY ialah sebuah skim RTO oleh Maybank yang membantu pemburu rumah untuk memiliki rumah. Dengan hanya membayar deposit tiga bulan yang boleh dikembalikan, anda boleh berpindah ke rumah sendiri serta-merta. Bukan seperti cara tradisional membeli rumah, HouzKEY tidak memerlukan wang pendahuluan. Sewa bulanan anda akan digunakan untuk membayar hutang anda.

Penyewa diberikan pilihan untuk membeli harta setelah menyewa untuk sekurang-kurangnya setahun, pada harga yang telah ditetapkan. Walau bagaimanapun, untuk meningkatkan kelayakan anda untuk memohon, anda perlu tiga penjamin. Permohonan anda akan dikaji semula dan diluluskan dalam 24 jam.

2. PR1MA Basic RTO atau PR1MA Zero RTO - PR1MA

PR1MA telah memperkenalkan skim RTO bagi pemohon undi yang berjaya untuk rumah PR1MA (Perumahan Rakyat 1Malaysia) di mana pinjaman-pinjaman mereka telah ditolak oleh panel bank PR1MA. Penghuni-penghuni yang layak dibenarkan membeli harta pada harga yang telah ditetapkan setelah lima atau 10 tahun menyewa. Pembeli rumah mempunyai pilihan sama ada PR1MA Basic RTO atau PR1MA Zero RTO.

Di bawah program PR1MA Basic RTO, sebahagian daripada bayaran sewa peserta akan digunakan untuk Akaun Simpanan Pembeli (BSA). Jumlah simpanan terkumpul ini akan digunakan untuk bayaran bagi rumah anda kemudiannya, dan akan dikembalikan jika pembeli memutuskan untuk keluar daripada skim ini.

Sementara itu, PR1MA Zero RTO hanya termasuk bayaran sewa bulanan. Oleh itu, tiada bayaran balik akan diberikan jika anda memutuskan untuk keluar skim tanpa membeli rumah PR1MA.

Melibatkan diri di dalam skim sewa-untuk-memiliki mungkin pilihan terbaik bagi kedua-dua para pembeli dan penjual.

3. Duduk Sekarang dan Beli Kemudian - IOI Properties Group Bhd

Skim ini oleh IOI Properties Group membenarkan penyewa untuk tinggal di harta pemaju tanpa sebarang deposit. Berbeza dengan skim RTO yang lain, program ini membenarkan anda menduduki dan merasai suasana harta yang dipilih sehingga 36 bulan sebelum membeli harta itu pada harga yang telah ditetapkan terlebih dahulu. Jika anda berubah fikiran, anda boleh mendapat bayaran balik penuh sewa sehingga 36 bulan.

4. Skim Sewa-untuk-Memiliki - KPKT

Program ini, yang dikendalikan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), membantu pemohon yang tidak layak serta bakal pembeli projek PPR di mana permohonan pinjaman mereka tidak diluluskan oleh bank. Penyewa diberi peluang untuk menyewa sehingga dua tahun sebelum mereka membuat keputusan sama ada membeli rumah atau terus menyewa. Bayaran ansuran bulanan bagi skim tersebut adalah serendah RM200, bagi tempoh sehingga 25 tahun.

Skim RTO semestinya membawa kepelbagaian ke pasaran hartanah serta harapan bagi pembeli rumah yang kurang berkemampuan. Semua orang tahu bahawa ianya memang memberi kepuasan untuk menjadi tuan rumah sendiri. Kini, dengan skim RTO, anda boleh memiliki rumah impian anda. Hubungi ejen yang dipercayai di kawasan anda sekarang.

(Oleh Elmia Kayok, 10 Jan 2019)

Apakah fikiran anda tentang skim sewa-untuk-memiliki? Beritahu kami.


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing

Img 5409 small

many packages available in the market now. choose wisely.