20190130 sp setia standtogether 0
Logo3 small

Laporan terkini berkenaan kejadian buli terhadap seorang pelajar sekolah 15 tahun di Pulau Pinang sekali lagi menyorot kebimbangan sosial dalam kalangan golongan belia negara.

Dalam sebuah video yang tular dan menerima lebih daripada 10,000 tontonan sejak dimuat naik ke YouTube pada 28 Januari, ayah murid tersebut mendakwa bahawa dia telah beberapa kali memaklumkan isu tersebut kepada pihak sekolah. Namun, kejadian buli terus berlanjutan dan menyebabkan bahagian belakang anaknya mengalami kecederaan akibat dipukul oleh kerusi dan meja besi.

Ayah murid mendakwa bahawa dia telah beberapa kali melaporkan kejadian buli tersebut. (Sumber: YouTube)

Tuduhan ini mengingatkan kata-kata penulis Amerika Robert A Heinlein. Dia menulis: “Budaya yang hampir mati banyak mempamerkan kebiadaban peribadi. Hilangnya kesopanan, adab lemah-lembut, ianya lebih membimbangkan daripada rusuhan.”

Memangkin Komuniti Penyayang

Tetapi apa kaitannya kes buli dengan hartanah dan PropSocial, pembaca sekalian? Sudah jelas pada namanya! Sifu PropSocial percaya bahawa platform hartanah bukan sahaja memberikan berita dan senarai hartanah, bahkan membentuk komuniti yang mempunyai minat yang mendalam terhadap hartanah.

Sifu Propsocial sering dibuli kerana tidak pandai memainkan rentak di lantai tari. Gurau saja, dia hebat menari!

Prinsip ini juga terpakai kepada para pemaju, dengan pemain-pemain industri pertama seperti SP Setia Bhd dan Eco World Development Group Bhd yang tidak hanya melabur kepada tanah, kebendaan, buruh dan struktur dijual oleh mereka, tetapi kepada komuniti penduduk, pekerja dan pelawat yang tinggal di dalamnya juga.

Sebagai contohnya, Sunway Group sering meletakkan diri sebagai pakar pembangunan komuniti, manakala Yayasan EcoWorld baru-baru ini mengiktiraf pencapaian cemerlang akademik terhadap sekolah, guru dan murid-murid di bawah Program Bantuan Murid dengan hadiah wang tunai sehingga RM10,000.

#StandTogether 2019 telah diserikan oleh Tengku Zatashah Sharafuddin Idris Shah, puteri Sultan Selangor, antara tokoh lain.

Baru-baru ini, SP Setia telah melancarkan inisiatif #StandTogether 2019 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Setia, Kuala Lumpur pada 30 Januari. Ia menekankan kepentingan berbuat baik dalam memupuk komuniti penyayang dan memelihara norma-norma masyarakat.

#StandTogether bersama SP Setia

“Buli bukan tingkah laku yang normal, dan tidak patut diterima di semua sekolah. Langkah-langkah anti-buli perlu diambil oleh sekolah secara menyeluruh kerana institusi-institusi yang telah menangani isu ini tidak berubah secara sendiri, tetapi secara keseluruhan,” kata pengerusi Yayasan SP Setia Tan Sri Dato’ Seri Dr Wan Mohd Zahid Wan Noordin dalam upacara perasmian.

Sekolah yang mengalami kegiatan buli yang berleluasa masih boleh diselamatkan, kata pengerusi Yayasan SP Setia.

Kempen #StandTogether mengajak rakyat Malaysia meraikan Minggu Baik Hati Kebangsaan setiap tahun dari 1 April hingga 5 April. Ini merupakan tahun kedua inisiatif ini dilaksanakan. Sebanyak 730 buah sekolah dan 900 orang guru telah berdaftar pada tahun 2018.

Tahun ini, program ini menambah rancangan untuk siri jelajah kebaikan termasuk bengkel kebaikan percuma untuk 200 orang guru dan ketua murid di sekolah di semua negeri dalam Malaysia, serta kredit LADAP (latihan dalam perkhidmatan) dan KO-KU (ko-kurikulum) untuk peserta.

Komponen lain termasuklah Pertandingan #StandTogether, menggalakkan murid-murid memberikan idea untuk menjadikan sekolah sebagai tempat yang baik hati, Cabaran Baik Hati lima-hari dengan misi harian semasa Minggu Baik Hati Kebangsaan, dan Konsert Baik Hati pada 4 Mei.

Ramai duta #StandTogether berkongsi pengalaman mereka berkenaan buli.

Dianjurkan dengan kerjasama Kumpulan Star Media, acara tersebut disokong oleh ramai tokoh tempatan seperti Lisa Surihani, Chef Wan, YouTuber Jinnyboy, bintang media sosial Arwind Kumar, pelawak Harith Iskander, penyanyi Nik Qistina, Rabbit Mac, Airlyftz, Ismail Izzani dan ahli seni bela diri campuran Ann Osman.

(Oleh Aliff Yusri, 31 Jan 2019)

Bagaimana anda mengatasi kes buli di komuniti ini? Berkongsi dengan kami.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Profile photo  bb  small

Good effort by PropSocial to highlight this and for developers to play positive role in cultivating a caring community.

On another perspective, I believe that family & adults really play important roles in educating a child. A really simple example is while driving a car in which a child will simply observe silently that their parents are a totally different person while on the road (A road bully) just because the other driver is driving smaller cc car / less expensive car / simply because the other driver is not aggressive.

Let us all play our role in this =)

#standtogether

Logo3 small

@ericchong6449 While we haven't yet had grievances to address, the Tribunal for Consumer Claims and the Strata Management Tribunal might be able to help there, Eric!

Logo3 small

@Shafiq_Rahman Amin and amen to that Shafiq =O) We all learn through observation, so the best way to lead is by example =O)

20150527 023646 1 small

Good efforts, keep it up