20190220 terror tour
Logo3 small

Kita semua sukakan hartanah dan merancang untuk membeli serta menghias kediaman yang cantik untuk didiami. Tetapi, bagaimanakah jika… rumah kediaman anda ada tetamu tidak diundang pada waktu malam?

Kebanyakan kita sedar akan kelibat hantu pada tengah malam, sepanjang jalan dan lebuh raya yang sunyi, gelap serta terbiar. Ada juga yang berjaya merakam gambar atau video yang menyeramkan, dengan cerita yang cukup menggerunkan!

Masih ingat filem pontianak yang memakai kebaya merah dan berjalan di tepi jalan Kulim, Kedah pada lewat malam? Video yang tular itu menerima beribu-ribu tanda suka setelah dimuat naik ke Facebook.

Pontianak merupakan istilah tempatan yang merujuk kepada roh wanita yang mati ketika melahirkan anak.

Sama ada anda percaya kepada roh tidak tenang yang mengganggu manusia setelah mati, atau masih ragu-ragu, memburu hantu masih menjadi aktiviti masa lapang yang popular, dengan pencari keseronokan berjalan jauh untuk mencari rumah dan lokasi yang dikatakan berhantu dengan harapan dapat bertemu dengan roh tersebut – atau sekadar berseronok sahaja!

Pembaca PropSocial sekalian, untuk menjimatkan masa anda, kami telah menyenaraikan lima buah rumah berhantu yang terkenal di Lembah Klang. Seperti biasa, tenangkan hati dan baca dengan santai!

1. Rumah Agam Bukit Gasing
Lokasi: 3, Jalan 5/64, Bukit Gasing, 46000 Petaling Jaya, Selangor

Berani betul jiran di seberang jalan yang bangun dan melihat rumah ini setiap hari.

Khabar angin mengatakan bahawa rumah terkenal ini ditinggalkan terbiar pada akhir tahun 2000. Menurut cerita, pemilik rumah ini mempunyai perempuan simpanan dan diketahui oleh isterinya. Si isteri telah memenggal kepada perempuan simpanan itu dalam keadaan marah dan cemburu serta menggantungnya di pintu depan.

Si suami diserang sakit jantung dan mati serta-merta setelah melihat kejadian yang mengerikan itu. Isteri yang telah berpisah dengan suaminya pula menggantung dirinya di balkoni pada hari yang sama. Pasti meremang bulu roma kalau kita melihatnya dari seberang jalan pada waktu malam!

2. Banglo Berhantu Taman Tenaga
Lokasi: Taman Tenaga, 47100 Puchong Selangor

Rumah agam mewah di kawasan pembangunan pesat, dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan hijau! (Sumber: YouTuba/Amsis78)

Rumah yang didakwa berhantu ini terletak di atas bukit kawasan pinggir bandar – Taman Tenaga di Puchong. Salah satu versi menceritakan bahawa rumah tersebut dahulunya dimiliki oleh seorang ahli perniagaan Cina yang kaya tetapi membunuh diri bersama keluarganya disebabkan masalah kewangan. Ada orang yang kata mereka mungkin dibunuh oleh pembunuh yang tidak dikenali yang tinggal di dalam dinding rumah itu.

3. Rumah Mona Fandey
Lokasi: Banglo Kapal Terbang (Rumah Mona Fandey), belakang Leisure Point, Cheras

Rumah Kapal Terbang yang terkenal ini terletak di belakang Cheras Leisure Mall (Sumber: Malaysian Urban Legend/ Chow Cheah Chen)

Kebanyakan rakyat Malaysia tahu tentang filem seram Malaysia, Dukun, tayangannya telah ditangguhkan selama 11 tahun sebelum ditayangkan secara rasmi. Hal ini disebabkan keprihatinan terhadap sensitiviti filem tersebut dan impaknya kepada keluarga terdekat Mona Fandey terhadap perbicaraan pembunuhan yang mendapat banyak publisiti.

Bagi mereka yang tidak menonton filem tersebut, atau tidak pernah mendengar ceritanya, Mona Fandey telah dibicarakan, didakwa dan dijatuhkan hukuman mati akibat pembunuhan kejam ADUN Batu Talam Datuk Mazlan Idris pada 1993, dan anggota badannya dikerat kepada 18 bahagian.

Kediaman terakhirnya di Kuala Lumpur, dikenali sebagai “Rumah Kapal Terbang,” telah ditinggalkan, tetapi banyak laporan berkenaan penemuan hantu di situ.

4. Banglo Berhantu Jalan Turi
Lokasi: No. 10, Jalan Turi, 59100 Bukit Bandaraya, Kuala Lumpur

Banglo asal telah dirobohkan, hanya elemen konkrit sahaja yang tinggal.

Rupa-rupanya, ada rahsia yang tersimpan rapi di tengah-tengah kawasan Bangsar yang berkembang maju dan mewah! Pada 23 April 1992, seorang pengawal keselamatan telah membunuh dua orang kanak-kanak warga Amerika yang berumur 7 dan 11 tahun, serta pembantu rumah mereka yang berumur 45 tahun, di sebuah banglo yang sunyi di Jalan Turi, mengerat mayat mereka dan mencampakkannya ke tangki kumbahan di belakang rumah itu.

Lama-kelamaan, terdapat kekeliruan tentang lokasi banglo itu, kerana ada blog yang menyatakan bahawa banglo itu terletak di No 8 Jalan Turi. Namun, dengan kejadian jenayah yang mengerikan itu, adalah lebih baik rumah berhantu itu dibiarkan tanpa gangguan.

5. Amber Court, Genting Highlands
Lokasi: 3A100 Amber Court, Jalan Ion D’Elemen, Genting Highlands, 69000 Genting Highlands, Pahang

Tanpa tempat ini, senarai lokasi berhantu di Malaysia adalah tidak lengkap! (Sumber: YouTube/Exploring With Cody)

Amber Court merupakan pilihan utama bagi hotel paling berhantu di Asia, dengan penampakan kelibat yang berkaitan dengan kejadian bunuh diri dan kematian di sana. Hotel ini juga menarik minat pengarah Malaysia, Ryon Lee untuk membuat penggambaran filemnya Haunted Hotel di sana pada tahun 2017.

Salah seorang pelakon, Alvin Chong bersumpah tidak akan berlakon dalam mana-mana filem hantu lagi selepas melalui pengalaman yang menakutkan di lokasi itu. Ketika penggambaran, dia mendakwa bahawa dia nampak hantu perempuan yang tidak berkepala dan nenek serta cucu zombi, menyebabkan dia tidak dapat tidur selama berhari-hari.

(Oleh Felicia Soon, 26 Februari 2019)

Terdapat rumah berhantu di sekitar kawasan anda? Berkongsi dengan kami.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

20150527 023646 1 small

there could be more spots besides what have been mentioned above

Logo3 small

@carmenfoong Hahaha definitely Carmen! We're thinking of doing a follow-up when time permits

Own dp small

Heard alot from the mentioned Amber Court. So the rumours aren't fake afterall. But seriously, Bukit gasing got such mansion. Damn.. I must have missed it.

Logo3 small

@JohnL Hi John, the Bukit Gasing one right on your left as you drive up! Damn scary wei