Unnamed  63
Logo3 small

Cuba bayangkan, jika kediaman anda terletak di lereng bukit yang menghijau, dengan deruan angin nyaman bertiup menyapa pipi, ia tampak megah dari jauh, pastinya mengundang perasaan iri hati kepada anda yang memilikinya. Bukan itu sahaja, pemandangan dari kediaman ini juga mengagumkan, dengan keindahan taman tasik serta deruan air yang mengalir.

Kesemuanya anda akan miliki hanya di Ara Sendayan, sebuah projek kediaman hak milik kekal oleh Matrix Concepts yang terdiri daripada 1,272 unit kediaman sahaja. Projek dengan kepadatan rendah ini terbentang di kawasan seluas 194 ekar. Anda juga pasti akan kagum dengan laluan di kawasan pembangunan ini dengan barisan pepohon menghijau serta pintu masuk yang indah dan megah.

Ara Sendayan merupakan sebahagian daripada pelan induk Bandar Sri Sendayan (BSS), sebuah kawasan perbandaran seluas 6,000 ekar dengan nilai pembangunan kasar (GDV) sekurang-kurangnya mencecah RM950 juta. Anda akan mempunyai alternatif lain selain daripada membeli flat yang kecil di Kuala Lumpur dengan harga yang sama atau untuk membuat pembelian kediaman di Ara Sendayan. Pilihan pembelian rumah di Ara Sendayan bukan sahaja memberi kelebihan dari sudut kewangan, malah memberikan anda kehidupan dengan gaya hidup yang lebih bermakna.


Pelbagai Pilihan Hiburan dan Tempat Membeli-Belah

Bagi mereka yang memilih untuk tinggal di Ara Sendayan tidak perlu merantau jauh untuk sebarang keperluan membeli belah atau hiburan. Ini kerana dengan hanya berjalan kaki sahaja, penduduk Ara Sendayan dapat berkunjung ke Sendayan Merchant Square yang terletak berdekatan dengan kawasan kejiranan ini, malah dengan hanya masa 10 minit pemanduan, anda boleh berkunjung ke tiga pusat membeli-belah utama iaitu AEON Seremban 2, Tesco Extra Seremban 2 dan Mydin Hypermarket Seremban 2. Selain itu, NSK Trade City Seremban, salah satu francais pasar raya yang popular juga hanya terletak di jarak 15 minit perjalanan memandu dari rumah.

Penduduk Ara Sendayan juga dimanjakan dengan pelbagai pilihan gaya hidup serta hiburan. Bagi individu yang gemarkan gaya hidup yang cergas, pastinya akan jatuh cinta dengan d'Tempat Country Club, sebuah kelab seluas 485,000 kp. Apa yang menarik lagi adalah ia dilengkapi dengan sebuah gimnasium, arena boling 10 lorong, gelanggang squasy, tenis dan badminton, serta kolam renang saiz Olimpik yang didatangkan bersama gimnasium dalam air.

Kelab ini turut boleh menjadi tapak penganjuran bagi konvensyen, pameran, sebarang acara, atau majlis istimewa seperti perkahwinan dengan kelebihan dewan tarian serta dewan serbaguna yang luas.

Selain itu, BSS turut menempatkan sebuah pusat sukan unik yang dikenali sebagai Sendayan X-Park. Ia dikenali sebagai tempat hiburan yang terbesar di Seremban, fasiliti seluas 34 ekar ini menawarkan pelbagai pilihan hiburan yang menyeronokkan serta mengujakan seperti go-kart, trek BMX, lapangan sasar golf, dan zipline yang pastinya menaikkan adrenalin anda. Selain itu, ia juga mempunyai taman haiwan di mana anda boleh berinteraksi secara fizikal dengan haiwan-haiwan yang jinak, serta arena paintball di mana anda boleh mengadakan perlawanan persahabatan sesama rakan-rakan.


Jarak Memandu Yang Singkat ke Mercu Tanda Popular

BSS dan Ara Sendayan dikelilingi pelbagai mercu tanda utama yang terletak berdekatan dengan kediaman anda. Sebagai contoh, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) hanya mengambil masa 20 minit masa pemanduan dari rumah, manakala Litar Antarabangsa Sepang (Sepang F1 Circuit) pula hanya mengambil masa 30 minit. Selain itu, destinasi pelancongan hujung minggu yang terkenal iaitu Port Dickson juga berada di dalam jarak hanya 30 minit dari kediaman anda.

Perjalanan ke ibu negara, Kuala Lumpur, hanya akan mengambil masa 45 minit, begitu juga dengan Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC). Walaubagaimanapun, perjalanan ke Pusat Bandaraya Kuala Lumpur (KLCC) akan mengambil sedikit masa lagi iaitu selama 60 minit, manakala Bandaraya Melaka yang diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO hanya memerlukan masa perjalanan selama 80 minit.


Hospital dan Sekolah Yang Terletak Berdekatan

Tambahan lagi, golongan keluarga yang menetap di Ara Sendayan tidak perlu bimbang untuk mendapatkan pendidikan yang baik bagi anak mereka kerana kejiranan ini terletak berdekatan dengan beberapa institusi pembelajaran yang mempunyai reputasi yang baik, dari peringkat pra sekolah hingga ke pengajian tinggi.

Salah satu conton ialah Sekolah Antarabangsa Matrix (Matrix Global Schools) dengan keluasan 20 ekar yang terletak di tengah-tengah BSS. Selain dari menawarkan sukatan pelajaran Cambridge yang mendapat pengiktirafan antarabangsa, institusi pembelajaran ini turut menerima murid pra sekolah serta pelajar sekolah rendah dan menengah. Bagi mereka yang ingin memilih sekolah kebangsaan buat anak mereka, anda tidak perlu melangkah keluar dari kawasan bandar ini kerana BSS juga mempunyai pilihan sekolah kerajaan iaitu SJK (C) Bandar Sri Sendayan dan SMK Bandar Baru Sri Sendayan.

Terletak berdekatan dengan kawasan perbandaran ini juga terdapat pilihan sekolah yang lain iaitu SMK (Felda) Sri Sendayan dan SJK (T) Bandar Sri Sendayan.

Bagi pelajar yang ingin menyambung pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi, mereka mempunyai pilihan untuk ke Universiti Nilai dan Kolej Universiti Antarabangsa INTI yang hanya terletak 30 minit dari rumah mereka.

Di samping itu, tidak kira sama ada anda ingin mendapatkan pemeriksaan rutin kesihatan atau berlakunya sebarang kecemasan medikal, terdapat kemudahan penjagaan kesihatan bertaraf dunia yang hanya terletak berdekatan dari kawasan kediaman, iaitu dua hospital swasta - Hospital Columbia Asia Seremban dan Hospital Pakar KPJ Seremban. Selain itu, hospital kerajaan yang terbesar di Negeri Sembilan iaitu Hospital Tuanku Ja'afar juga tidak jauh dari sini.


Perbandaran Yang Dirancang Rapi dan Mampan

Matlamat utama pembinaan BSS adalah untuk mewujudkan sebuah perbandaran yang mampan, ianya direka supaya penduduknya boleh mendapatkan segala keperluan asas di dalam kawasan perbandaran ini. Ini merupakan faktor yang terbukti penting terutamanya pada waktu yang sukar ini sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dijalankan bagi menghadapi ancaman penyakit Coronavirus (COVID-19).

Hasil daripada pemikiran berwawasan pihak pemaju, mereka telah membina sebuah bandar yang bukan sahaja mampan, malah dirancang dengan rapi yang menjadikannya tempat berlindung yang selamat bagi penduduknya. Sebagai contoh, penduduk tidak perlu meninggalkan kawasan perbandaran kediaman mereka bagi mendapatkan keperluan harian, perkhidmatan pendidikan, pekerjaan dan hiburan, malahan boleh beristirehat sambil menikmati keindahan semulajadi. Kesemua kelebihan ini dapat dinikmati oleh penduduki disebabkan oleh pelbagai komponen serta fasiliti yang dibina di dalam kawasan perbandaran ini seperti berikut:

• Sendayan City
• Sendayan X-Park
• Sekolah Antarabangsa Matrix
• d'Tempat Country Club
• Sendayan Metropark
• SMK Bandar Baru Sri Sendayan
• Sendayan Green Park
• Sendayan Merchant Square
• Sendayan TechValley
• SJK (C) Bandar Sri Sendayan
• SJK (T) Bandar Sri Sendayan

Di samping itu, golongan kolar putih juga tidak usah bimbang dengan peluang pekerjaan kerana Sendayan City dan Sendayan Metropark akan menempatkan bangunan pejabat premium dan pembangunan komersial yang pastinya menarik perhatian orang ramai. Antara syarikat-syarikat utama yang telah bertapak di kawasan perbandaran ini termasuklah Petron, Affin Bank, Marrybrown, 99 Speedmart, MyRail Coffee, Restoran KFC, dan Hotel d'Sora.

Sementara itu, Sendayan Green Park seluas 26 ekar yang terletak di kawasan perbandaran ini bukan sahaja merupakan tempat yang sesuai untuk berkelah dan beristirehat bersama ahli keluarga, malah merupakan tempat yang indah untuk menghirup udara segar. Untuk pengetahuan semua, sebanyak 20 peratus dari jumlah keseluruhan kawasan perbandaran ini adalah didekasikan untuk landskap hijau, ini bukan sahaja mampu merendahkan suhu persekitaran, malah mampu mengurangkan pencemaran udara.


Sistem Perhubungan dan Pengangkutan Yang Baik

Bagi penduduk Ara Sendayan di BSS, perjalanan ke kawasan utama di utara dan selatan Semenanjung Malaysia adalah mudah sekali. Hal ini adalah kerana kawasan perbandaran ini menyediakan sistem perhubungan yang lancar dengan kemudahan beberapa jalanraya serta lebuhraya utama seperti:

• Lebuhraya Utara Selatan (PLUS)
• Lebuhraya Seremban-Port Dickson
• KLIA Linkage

Dari Ara Sendayan, pemandu boleh melalui tol Bandar Ainsdale atau Jalan Sungai Ujong untuk ke Lebuhraya Utara Selatan. Dari sana, mereka boleh menuju ke utara untuk sampai ke Pusat Bandaraya Kuala Lumpur (KLCC) dan Wilayah Persekutuan Putrajaya. Manakala ke arah selatan PLUS pula ialah bandar Melaka dan Johor Bahru - bandar yang pesat membangun dan merupakan pintu masuk ke Singapura.

Seterusnya, dengan menuju ke arah selatan Lebuhraya Seremban-Port Dickson, anda boleh sampai ke Port Dickson manakala ke arah selatan melalui Jalan Persekutuan 1265, anda boleh sampai ke beberapa tempat yang penting iaitu Labu dan bandar Nilai yang kian berkembang di arah utara, manakala di timur pula terdapat pekan Mambau.

Bagi mereka yang mempunyai rancangan perjalanan domestik atau antarabangsa, mereka boleh sampai ke KLIA dan KLIA2 dari Ara Sendayan menerusi KLIA Linkage. Laluan ini turut menghubungkan sesiapa yang ingin berkunjung ke Sepang Mitsui Outlet Park, sebuah destinasi membeli-belah terkenal yang menawarkan barangan import mewah pada harga diskaun.


Masa Hadapan di Ara Sendayan

Masa hadapan di Ara Sendayan kelihatan cerah dan menjanjikan lebih banyak keperluan terhadap hartanah kediaman disebabkan beberapa faktor utama. Sebagai contoh, pada bulan Oktober 2018 yang lalu, Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) telah melengkapkan pemindahan lokasi pangkalan mereka di Sungai Besi, Kuala Lumpur ke BSS. Pusat Latihan Tentera Udara Malaysia (TUDM) di kawasan perbandaran ini akan memuatkan populasi sekurang-kurangnya seramai 10,000.

Selain itu, faktor utama yang lain merupakan Sendayan TechValley, sebuah hab perindustrian yang dibangunkan dengan kerjasama bersama kerajaan Negeri Sembilan. Sehingga ke hari ini, lebih 10 perusahaan multinasional telah mendirikan kilang mereka di sini, antaranya termasuklah Syarikat Pembinaan Hubei Dijan dari China, Schmidt-Clemens dari Germany, serta Daihatsu, Akashi Kikai dan Hino Motors dari Jepun. Setakat ini, sebanyak RM4 bilion telah dilaburkan di Sendayan TechValley, dengan anggaran pekerja sebanyak 5,000 orang, ini secara tidak langsung telah meningkatkan permintaan terhadap hartanah kediaman di kawasan ini.

Bukan itu sahaja, BSS juga merupakan sebahagian daripada rancangan Malaysia Vision Valley 2.0, sebuah kawasan pertumbuhan ekonomi pesat yang dijangkakan akan menjana pelbagai jenis peluang pekerjaan serta pelaburan yang besar.

Sehingga ke hari ini, sebanyak 10,000 unit kediaman telah disiapkan di Bandar Sri Sendayan. Ervina merupakan fasa kediaman terakhir Ara Sendayan iaitu kawasan kediaman kepadatan rendah yang eksklusif.

Ervina hanya menempatkan 46 unit rumah semi-D dua tingkat. Unit Ervina akan dibina di lereng bukit, menjadikan ia tersergam indah dengan pemandangan yang menarik. Permintaan hartanah kediaman di sini dijangkakan akan mendapat sambutan yang lebih hangat dengan jangkaan populasi penduduk mencecah 120,000 orang apabila BSS siap dibina.


Kehidupan di Ara Sendayan

Seperti yang diketahui, harga kediaman di Kuala Lumpur masih lagi melebihi purata pendapatan pekerja di Malaysia. Walaupun anda tinggal di pusat bandar, anda masih perlu menghabiskan masa berjam-jam dalam perjalanan ke tempat kerja dengan keadaan trafik yang sesak.

Jadi, apa kata anda tinggal sahaja di Ara Sendayan? Di sini, anda bukan sahaja boleh memiliki rumah yang bukan sahaja luas dan mewah dengan separuh harga, malah masa perjalanan juga hampir sama sahaja untuk yang bekerja di Kuala Lumpur.

Tambahan lagi, jika anda bekerja di kawasan yang berdekatan dengan kediaman ini, anda boleh melambai selamat tinggal kepada kesesakan trafik. Bagi mereka yang bekerja jarak jauh pula, anda boleh bekerja sahaja di rumah anda kerana di kawasan bandar ini, segala yang anda perlukan, semuanya ada!

Unit yang tinggal adalah terhad, jangan terlepas peluang untuk tempah sekarang!
Kunjungi laman sesawang www.arasendayan.com.my
Hubungi 1800 88 2688, atau kunjungi Matrix Galleria @ Ara Sendayan


(24 April 2020)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Attachment small

Awesome township. 

Photo  26  small

Interesting choice of home not too far from Kuala Lumpur, highways and the airports