Susulan daripada kejayaan beberapa projek pembangunan mereka, pihak pemaju pembangunan butik CPI Land muncul kembali bagi membina projek pembangunan kediaman yang berkualiti tetapi masih lagi mampu dimiliki oleh kebanyakan rakyat Malaysia – kerana prihatin akan kemampuan pembeli selepas keadaan ekonomi yang terjejas teruk akibat daripada wabak pandemik COVID-19.

Terletak di Kuala Lumpur, syarikat ini berpegang kepada visi Mencipta Kesempurnaan Melalui Inovasi atau “Creating Perfection through Innovation (CPI)”. Walaupun mungkin ramai yang akan menyangkal bahawa hanya Tuhan mampu mencipta sesuatu kesempurnaan, namun apabila kita sebagai manusia meletakkan sesuatu yang mungkin kelihatan mustahil sebagai matlamat, kita sebenarnya mampu mencapai sesuatu yang hebat. Bak kata tokoh terkenal Norman Vincent Peale, “Menuju ke arah bulan, kerana walaupun anda jatuh, anda akan mendarat di kalangan bintang.

Menurut pengasas bersama dan Pengarah CPI Land Yeap Teck Hooi, mereka berasa bangga untuk menyiapkan projek kediaman yang berkualiti tinggi, sofistikated dengan kos yang mampu milik bagi rakyat Malaysia. Tidak seperti kebanyakan pihak pemaju perumahan yang membina banyak projek yang mencecah ribuan unit, CPI Land hanya memberi fokus terhadap beberapa projek pembangunan pada suatu masa bagi memastikan setiap rumah yang dibina memenuhi spesifikasi dan standard kualiti yang telah ditetapkan.

Bagi projeknya yang terbaru, pihak pemaju telah memilih satu plot tanah seluas 3.1 ekar di Seksyen 13, Shah Alam, ibu negeri Selangor. Mereka telah mengambil langkah yang berani dengan membeli dan dan memajukan kawasan tersebut setelah beberapa kajian menunjukkan kawasan tersebut menerima permintaan yang tinggi di kalangan pembeli rumah. Malah, satu portal hartanah telah mendedahkan bahawa Shah Alam berada di tangga ke-5 sebagai kawasan Lembah Klang yang paling dicari oleh pembeli rumah Malaysia pada tahun 2020. Selain itu, mengikut kenyataan satu lagi laman hartanah, adalah dinyatakan bahawa kawasan ini juga merupakan kawasan di Malaysia yang mendapat jumlah carian yang tertinggi pada tahun 2019.


Keunikan Dian Residency Berbanding Pesaing

Dengan prospek yang kelihatan cerah bagi tapak tanah ini, CPI Land merancang untuk membina pembangunan bercampur bernama Dian Residency. Apa yang membuatkan projek ini didamba orang ramai adalah walaupun dengan harga jualan yang berpatutan, pihak pemaju tidak lokek berbelanja bagi menyediakan kemudahan di kediaman ini, menjadikannya bukan sahaja unik tetapi berbeza dengan pesaing lain. 

Dian Residency tidak mempunyai suasana yang tipikal seperti kawasan perumahan lain yang padat, namun lebih kepada gabungan antara kondominium dan resort peranginan dengan pelbagai kemudahan. Sebagai contoh, di tingkat 11, terdapat sebuah kolam kecil yang sesuai bagi kanak-kanak dan sebuah lagi kolam yang besar untuk golongan dewasa. Selain itu, di tengah-tengah air yang membiru di kolam renang yang eksklusif ini, terdapat dua buah pulau kecil, dengan setiap dari pulau ini tersergam gagah sebatang pohon tinggi yang bertindak sebagai tempat berteduh dengan udara yang segar.

Selain dari itu, terdapat jakuzi, gimnasium berdinding kaca, kawasan BBQ, kawasan yoga, taman permainan kanak-kanak dan kerusi rehat untuk berjemur. Pihak pemaju juga sangat teliti terhadap rekaan yang dibuat di sekitar kawasan kolam dengan memastikan penghuni dapat menikmati pemandangan kolam renang yang tenang sewaktu anda bersenam, bermain bersama anak-anak atau menikmati masa berkualiti bersama orang yang tersayang.

Malah, anak-anak anda juga pastinya akan gembira tinggal di Dian Residency. Kebiasaannya, sesebuah projek hanya menyediakan sebuah taman permainan, namun projek pembangunan ini menyediakan sebanyak empat kawasan permainan yang berbeza. Selain daripada taman permainan kanak-kanak di tingkat 11, terdapat 3 kawasan permainan di tingkat bawah. Kawasan permainan ini terdiri daripada taman permainan tali, taman permainan dengan binaan batu berbonggol, dan taman permainan berjaring bagi memastikan si kecil menikmati masa yang cukup menyeronokkan di kediaman ini.

Selain daripada papan tanda yang menarik dan dinding yang dihiasi dengan tumbuhan menghijau, keselamatan keluarga dan harta benda anda juga terjamin dengan sistem keselamatan 5 peringkat yang ketat di Dian Residency. Sistem keselamatan di sini termasuk pondok pengawal keselamatan, sistem akses kad bagi lobi di aras bawah dan tempat letak kereta, serta rondaan 24 jam oleh pengawal keselamatan dan pengawasan CCTV.


Pengenalan Tentang Dian Residency

Dian Residency merupakan pembangunan bercampur dua menara dengan jumlah 832 unit. Menara A mempunyai 26 tingkat, manakala Menara B mempunyai 25 tingkat. Keseluruhan projek ini terbentang di kawasan seluas 3.1 ekar tanah hak milik pajakan selama 99 tahun dengan status komersial.

Secara spesifiknya, terdapat 651 unit pangsapuri servis, 168 suite komersial dan 13 unit lot kedai. Untuk pengetahuan anda, apartmen servis dan unit suite komersial boleh digunakan sebagai kediaman, manakala lot kedai hanya boleh digunakan untuk tujuan perniagaan. Selain itu, pangsapuri servis Dian Residency dikawal selia Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 Malaysia.

Pembeli rumah boleh memilih daripada 4 jenis pangsapuri servis yang disediakan (Jenis A, B, C, dan C1). Unit yang terkecil ialah Jenis A yang berukuran 550 kp serta dilengkapi 2 bilik tidur dan 1 bilik air. Seterusnya, 3 jenis unit yang lain merupakan unit dengan saiz binaan 810 kp dan dilengkapi dengan 3 bilik tidur serta 2 bilik air. Bagi unit komersial pula, ia terdiri daripada unit jenis studio atau unit 2 bilik dengan ukuran 290 kp atau 489 kp. Manakala, unit lot kedai adalah bersaiz di antara 800 kp hingga 1,715 kp.

Unit dengan harga yang paling mampu milik adalah suite komersial, dengan jangkaan harga jualan pada RM170,000 setiap unit, diikuti dengan pangsapuri servis dua bilik (RM270,000), dan apartmen servis 3 bilik dengan harga bermula dari RM415,000. Sementara itu, harga jualan unit lot kedai dijangkakan bermula dengan harga RM610,000. Harga jualan yang ditawarkan sangat berpatutan dengan harga RM490 per kp (minimum), iaitu 20% hingga 30% lebih murah berbanding harga pasaran di Shah Alam. Sementara itu, yuran penyelenggaraan bulanan pula dijangkakan di sekitar RM0.30 per kp.

Unit dengan 3 buah bilik tidur merupakan unit yang paling popular di kalangan pembeli rumah, terutamanya keluarga. Hal ini kerana unit ini menawarkan ruang yang luas dengan harga yang berpatutan. Dengan itu, Dian Residency tergolong di antara projek kediaman dengan harga yang paling mampu milik di kawasan Shah Alam.

Dengan harga yang ditawarkan, kebanyakan rakyat Malaysia mampu memiliki unit suite komersial dan pangsapuri servis dua bilik tanpa beban yang terlalu berat, manakala pangsapuri servis 3 bilik serta unit kedai pula berada di dalam tahap kemampuan keluarga yang berpendapatan sederhana. Projek ini juga merupakan peluang yang baik bagi pelabur hartanah untuk mendapatkan unit kediaman untuk disewa dengan harga yang berpatutan kerana Dian Residency terletak berdekatan dengan beberapa institusi pendidikan dan kawasan-kawasan komersial yang dilimpahi pelbagai peluang pekerjaan.

Adalah ingin dimaklumkan bahawa harga yang dinyatakan di atas merupakan anggaran sahaja. Harga ini masih belum ditetapkan dan mungkin akan berubah sewaktu pelancaran rasmi yang dijadualkan berlangsung pada tahun 2020. Dian Residency dijangkakan siap dalam masa tiga tahun dari tarikh pelancarannya. 


Kemudahan Berdekatan Dian Residency

Dengan lokasi yang strategik di kawasan kejiranan yang matang di Seksyen 13, Shah Alam, bakal penduduk Dian Residency akan menikmati akses yang mudah kepada pelbagai kemudahan. Sebagai contoh, bagi mereka yang tidak mempunyai kenderaan sendiri boleh menaiki bas di perhentian bas di Seksyen 13 untuk ke stesen LRT berdekatan, iaitu stesen Glenmarie and Malawati (dalam pembinaan). Stesen LRT Malawati yang kini sedang dibina hanya terletak 1.2 km dari Dian Residency, penduduk boleh berjalan kaki ke stesen tersebut.

Bagi pemilik kereta, anda akan menikmati akses mudah ke pusat bandar dan kawasan-kawasan utama di sekitar Lembah Klang. Hal ini kerana projek ini menikmati akses yang mudah ke Lebuhraya Persekutuan, Lebuhraya Baru Lembah Klang (NKVE) dan Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE). Selain itu, penduduk Dian Residency boleh memandu menuju ke Petaling Jaya dalam masa yang singkat dan pusat bandar Kuala Lumpur juga tidak jauh dari kediaman ini. Selain itu, stesen KTM Batu Tiga dan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (Lapangan Terbang Subang) juga mudah diakses dari lokasi kediaman ini.

Tambahan lagi, anda juga boleh membeli barang keperluan atau barangan lain dengan mudah kerana projek ini terletak berdekatan dengan pelbagai pusat membeli belah. Antara pusat membeli belah yang terkenal ialah Plaza Shah Alam, AEON MALL Shah Alam, dan pusat membeli belah di i-City yang baru sahaja dibuka.

Anda juga tidak perlu bersusah payah mencari institusi pendidikan bagi anak-anak anda memandangkan Kolej Universiti UOW Malaysia KDU, Universiti Teknologi MARA Shah Alam, dan Universiti Pengurusan & Sains (MSU) hanya terletak dalam jarak 5km. Apa yang menarik lagi, MSU berada di kedudukan ke-28 dunia untuk Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings.

Akhir sekali, Dian Residency berdekatan dengan 4 padang golf dan 8 buah hospital serta pusat perubatan. Jika anda ingin membuat pemeriksaan kesihatan rutin atau sekiranya berlaku sebarang hal kecemasan, anda tidak perlu bimbang kerana anda boleh segera menuju ke Pusat Perubatan MSU, Hospital Umra, Hospital Pakar Avisena dan lain-lain yang terletak berdekatan.


Projek CPI Land yang Mengagumkan

Dian Residency ini merupakan projek yang sangat dinantikan susulan daripada kejayaan beberapa projek CPI Land yang terdahulu, di mana kesemuanya merupakan pembangunan hak milik kekal.

Ini termasuklah 577 unit kediaman Tuan Residency di Jalan Kuching, Kuala Lumpur yang dilengkapi dengan dek permainan unik yang dikenali sebagai “Laluan Memori”, di mana kanak- kanak boleh berseronok dengan permainan yang pernah menjadi nostalgia kepada kita suatu masa dahulu seperti Congkak, catur, permainan ting ting, dan buaian tayar.

Di Jalan Klang Lama, Avantas Residences yang mempunyai 198 unit kediaman mendapat pengiktirafan emas Indeks Bangunan Hijau (GBI) hasil daripada fasiliti-fasiliti yang mesra alam. Ini termasuklah dinding tinggi yang terdiri daripada tumbuhan hijau, tempat letak kereta bawah tanah dengan konsep separuh terbuka bagi pengudaraan semulajadi, fasiliti ala gaya taman peranginan pada tingkat 7 serta kolan renang infiniti di mana penghuni boleh beristirehat sambil menikmati ketenangan deruan air yang mengalir.

Seterusnya di bandar Mantin, Negeri Sembilan, Serintin menawarkan 495 unit rumah bertanah. Tempat ini sempurna bagi mereka yang ingin melepaskan diri dari hiruk-pikuk bandar dan berehat dalam suasana yang tenang, kerana projek ini juga dikenali sebagai projek taman dalam taman.

Bagi keluarga yang lebih berkemampuan, iaitu mereka yang ingin mencari kediaman yang bukan sahaja luas tetapi juga eksklusif, Kerian Links di Taman Rainbow, Kuala Lumpur adalah apa yang anda inginkan. Terdiri daripada 12 unit rumah tiga tingkat, kediaman yang mewah ini dilengkapi 7+1 bilik tidur dengan saiz binaan sekurang-kurangnya seluas 3,227 kp.

Kesemua 4 projek pembangunan kediaman ini menjadi bukti yang kukuh apabila pemaju hartanah memberikan komitmen yang sepenuhnya dari segi masa dan usaha bagi membina sesuatu projek. Pihak pemaju yakin mampu menghasilkan sesuatu yang bukan sahaja boleh menjadi banggaan syarikat, malah mampu menarik minat bakal pelanggan mereka.

Untuk maklumat lanjut berkenaan Dian Residency oleh CPI Land,
sila kunjungi laman web pemaju.
Anda juga boleh menghubungi mereka di talian 03-2202 1688.


(19 Ogos 2020)