Rustic looking event spaces in klang valley slate at the row kl 1
Logo3 small


Adakah anda sedang meninjau tempat yang mempunyai ciri rekaan bangunan perindustrian untuk mengadakan acara istimewa? Sama ada anda sedang membuat persediaan untuk acara korporat, majlis hari jadi, pameran seni atau perkahwinan, 6 tempat di Lembah Klang ini pasti dapat memikat hati anda. Mana tahu kalau salah satu daripada tempat ini mungkin sesuai untuk acara anda!


1. Slate at The Row, KL

Slate at The Row terletak di Jalan Doraisamy dan merupakan sebuah bangunan lama yang telah diubahsuai. Ianya terletak bersebelahan dengan Galeri Jualan Anggun Residence. Ruang acara yang dimiliki oleh Urbanspace ini sesuai untuk semua jenis acara.


Dari segi rekaan dalaman, ruang ini telah direka untuk membenarkan cahaya semula jadi memancar masuk ke seluruh ruang. Ruang ini menggabungkan gaya moden dan juga industri dengan penggunaan dinding bata, panel kaca, siling tinggi dan lantai konkrit anggun. Ruang seluas 3,300 kps ini dilengkapi dengan penghawa dingin serta peralatan AV.


Apa yang istimewa mengenai tempat ini adalah ianya mesra haiwan peliharaan, suatu ciri yang sukar dicari di mana-mana ruang acara lain. Ini pasti dapat menarik minat pemilik haiwan kesayangan!

Sesuai untuk: Pameran seni, persidangan, acara korporat dan terbuka, pelancaran produk, ceramah, persembahan muzik dan acara indiividu

Kapasiti: Sehingga 300 orang2. Metal Bees, Sunway Damansara

Metal Bees yang dahulunya dikenali sebagai Imagerom terletak di Taman Teknologi Sunway Damansara, Petaling Jaya. Ia merupakan studio foto dan filem yang telah direka khas untuk mengadakan pelbagai jenis acara.


Dengan kawasan binaan seluas 4,000 kps, ia menawarkan 4 jenis studio dan ruang serbaguna diatas bumbung. Kesemua studio dilengkapi dengan khidmat WIFI berkelajuan tinggi, penyaman udara dan punca kuasa yang mencukupi.


Dari segi reka bentuk, Metal Bees menampilkan gaya moden dan minimalis yang anggun. Ini memberikan fleksibiliti dan kebebasan kepada perancang acara untuk merancang tapak acara bedasarkan daya kreativiti mereka, supaya bersesuaian dengan tema untuk acara tersebut.

Sesuai untuk: Pelancaran produk, seminar & ceramah, pameran seni, sidang akhbar, acara tertutup dan tayangan filem

Kapasiti: Sehingga 300 orang3. W_are_house, USJ 19

W_are_house adalah salah satu ruang acara yang lain daripada yang lain dan harganya pula agak berpatutan jika dibandingkan dengan tempat lain di sekitar Lembah Klang. Ianya bertempat di USJ 19, dan dikelilingi oleh bengkel kereta. Ia mungkin kelihatan tidak berapa menarik dari luar, tetapi bahagian dalam lot kedai ini telah diubahsuai seperti sebuah gudang; memberikan suasana ala ruang industri. Ruang acara berkeluasan 1,700 kps ini banyak menggunakan simen, bata, dan warna kayu sebagai tema, ditambah dengan dinding papan hitam untuk menampilkan gaya yang asli.


Ruang acara ini sesuai untuk mereka yang ingin mengadakan acara tertutup. Tambahan pula, disebabkan lokasinya, anda tidak perlu bimbang dengan aduan jiran sekeliling berkenaan bunyi bising. Yang menariknya lagi, ruang ini juga dilengkapi dengan meja ping pong, pentas mini beserta latar belakang, alat muzik asas dengan mikrofon, peralatan sistem bunyi dengan palam USB, dan beg menumbuk.

Sesuai untuk: Mesyuarat korporat, parti kejutan, majlis perkahwinan, acara terbuka, pameran, persembahan muzik, majlis santapan dan studio foto

Kapasiti: Sehingga 75 orang4. Glasshouse at Seputeh, Taman Seputeh

Tempat ini akan membuat anda rasa seperti anda berada dalam mimpi. Banglo ini terletak di Taman Seputeh, dan telah diubahsuai menjadi sebuah ruang majlis berinspirasikan gaya industri. Ia juga merupakan lokasi dapur utama dan kafe Delectable by Su’s.


Ia mempunyai panel kaca dari lantai ke siling, membolehkan cahaya semula jadi untuk masuk ke dalam bangunan, serta pelan lantai yang fleksibel bagi memastikan tempat duduk yang selesa. Oleh kerana itu, anda bebas untuk menghias ruang ini mengikut tema majlis anda dan juga boleh menggunakan kesan lampu untuk menghasilkan suasana yang anda inginkan.


Berkeluasan lebih daripada 8,000 kps, Glasshouse boleh menampung pelbagai jenis acara dan parti, daripada acara kecil sehingga ke acara besar-besaran.

Sesuai untuk: Parti tertutup, pelancaran produk, perkahwinan, persembahan muzik, acara-acara korporat dan pertunjukan fesyen

Kapasiti: Sehingga 600 orang5. Ruang, Section 16, Shah Alam

 Adakah anda berasal dari Subang Jaya? Jika ya, tentu anda biasa mendengar ruang acara bernama ‘Ruang’ yang terletak di SS18. Jika anda sedang mencari kawasan yang kurang sesak, anda boleh ke cawangan ‘Ruang’ yang lain di Seksyen 16, Shah Alam. Dengan konsep gaya industri yang sama, dindingnya dicat dengan cat papan hitam dan papan putih. Dengan keluasan sebanyak 3,200 kps, tempat ini memang agak luas.


Sama dengan “Ruang” yang bertempat di SS18, tempat berhawa dingin ini boleh menampung pelbagai jenis acara. Antara kemudahan yang disediakan di tempat ini adalah sistem asas PA, projektor & skrin dengan pentas, dan sebagainya.

Sesuai untuk: Kursus latihan, mesyuarat, sesi perbincangan, sidang media, sidang akhbar, pertunjukan fesyen, pameran, majlis pertunangan dan majlis akad nikah

Kapasiti: Sehingga 500 orang6. T6 LightGrey, Sungai Buloh

T6 LightGrey adalah ruang acara baru yang terletak di Sungai Buloh, bertempat di antara kawasan kejiranan Sierramas dan Hospital Sungai Buloh. Ianya erletak di bahagian atas bangunan T6 Mall, ruang ini kelihatan seperti reka bentuk gudang di New York, yang juga diilhamkan oleh gaya industri.


Penggunaan batu bata, siling kaca dan konkrit terdedah menampilkan gaya industri yang minimalis serta selesa. Dengan keluasan sebanyak 8,000 kps, ruang majlis berhawa dingin ini membolehkan semua yang berada di dalamnya dapat menikmati pemandangan kawasan sekeliling.


Sebahagian daripada kemudahan yang disediakan adalah sistem PA, 2 projektor, 2 skrin, pentas, bilik persalinan dengan cermin panjang penuh, bilik solek dengan cermin berlampu yang boleh memuatkan 4 orang, bilik penyediaan makanan dan bilik menunggu untuk krew acara. Mereka juga menyediakan perkhidmatan katering makanan sekiranya anda ingin mempunyai pilihan makanan yang lain.

Sesuai Untuk: Parti tertutup, majlis perkahwinan, pertunjukan fesyen, sesi pelancaran produk, seminar, parti ‘cocktail’ atau malam gala.

Kapasiti: Sehingga 500 orang


Jadi, apa pandangan anda mengenai senarai ruang acara di atas? Adakah anda tahu ruang acara lain dengan konsep yang sama? Kongsikan pendapat anda di ruang komen di bawah.

Jika anda ingin melabur, ambillah kesempatan daripada ‘trend’ ruang majlis ala gaya industri yang luar dari kebiasaan. Menurut artikel Eventbrite, Global Hoteliers meramalkan bahawa permintaan untuk ruang majlis moden akan meningkat sebanyak 3.8% pada tahun 2017.

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk menceburi segmen perniagaan ini. Sila layari laman web kami untuk mencari hartanah yang bersesuaian dengan anda atau hantarkan sebarang pertanyaan atau ciri-ciri rumah idaman anda di sini. Serahkan kepada kami untuk melakukan pencarian untuk anda.(Translated by: Cindy Cluny, 2nd Nov 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Signature 28 logo  custom  small

@Mag 

Sounds good. Hope that more of these event venues are being set up in Johor.

Img thing small

So pretty! I like all these venues. It's quite unique and trendy to hold weddings (or any events) in this kind of venue rather than the typical Chinese restaurant style.

Signature 28 logo  custom  small

@veron 

Yes agree with you... and it looks more ATAS than holding a wedding banquet at a Hotel or Chinese Restaurant.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing