Maybank islamic rent to own houzkey propsocial 1
Logo3 small


(Dari kiri) Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Islamic Dato Rafique Merican, GPCEO Maybank Datuk Abdul Farid Alias, Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Johari Abdul Ghanii, Pengerusi Maybank Islamic Zainal Abidin dan Ketua Perbankan Global, Dato Muzaffar Hisham; melancarkan #HouzKey, skim pemilikan rumah sewa.

Ada berita yang menarik untuk mereka yang ingin membeli rumah! Penduduk Lembah Klang kini boleh memohon produk HouzKEY Maybank Islamic Berhad berdasarkan skim inovatif sewa beli hartanah.

Orang awam boleh layari laman web www.Maybank2own.com untuk senarai 21 projek hartanah dari 12 pemaju - EcoWorld Bhd, SP Setia, Mah Sing Properties, Sime Darby Property, Gamuda Properties, UEM Sunrise, Selangor Dredging Berhad, dan Mitraland. Tujuh lagi pemaju dijangka akan menyertai skim ini menjelang akhir Januari.

Menerusi laman web www.Maybank2own.com, para pelanggan boleh memilih projek-projek yang sedia ada termasuk memohon terus unit dari laman web tersebut. HouzKEY telah direka untuk menyediakan penyelesaian alternatif untuk pemilikan hartanah melalui skim inovatif yang hanya memerlukan deposit sewa tiga bulan seterusnya membolehkan pelanggan segera memasuki rumah impian mereka. Para pelanggan diberi pilihan untuk membeli hartanah berkenaan pada harga yang dipersetujui selepas tempoh sewaan sekurang-kurangnya setahun.HouzKEY merupakan skim pemilikan rumah sewa yang pertama di negara ini yang diperkenalkan sepenuhnya melalui platform digital - dengan permohonan dan penyerahan dokumen sokongan dibuat melalui atas talian.

Sebaik sahaja pemohon memilih hartanah di dalam portal dan bersetuju untuk menyewanya di bawah HouzKEY, bank akan memberikan keputusan dalam masa satu hari bekerja, seterusnya pelanggan harus membuat deposit tiga bulan jumlah sewa bulanan dalam masa tujuh hari.

Selepas perjanjian ditandatangani, hartanah tersebut akan dikunci pada harga sewa tetap selama lima tahun dan pelanggan boleh memilih untuk membeli rumah berkenaan dengan menukarkan kepada pinjaman perumahan Maybank selepas tempoh satu tahun menyewa, atau mereka boleh terus menyewa dengan kenaikan kadar sewaan sebanyak 2% setahun pada tahun ke-6 sehingga tempoh kontrak mereka berakhir.

Ketua Pegawai Eksekutif Maybank Islamic, Dato’ Mohamed Rafique Merican berkata Maybank Islamic akan terus memberi tumpuan kepada mewujudkan penyelesaian patuh Syariah yang lebih inovatif dan membangunkan produk dan perkhidmatan yang memanfaatkan kekuatan dan kepakaran Kumpulan Maybank dalam kewangan Islam.

"Kami sentiasa mencari memperkenalkan produk yang menawarkan cadangan nilai yang lebih baik kepada pelanggan kami. HouzKEY mempromosikan kemasukan kewangan dengan menawarkan laluan alternatif kepada pemilikan rumah. Kami berbesar hati kerana ia merupakan produk pertama seumpamanya yang ditawarkan di pasaran.”

Beliau juga berkata, HouzKEY adalah salah satu inisiatif Kumpulan Maybank untuk menyelesaikan cabaran semasa untuk memiliki hartanah selaras dengan agenda negara mengenai pemilikan rumah.

Dilancarkan pada 23 November 2017, HouzKEY pada mulanya hanya dibuka untuk pekerja Maybank sebelum orang ramai boleh mengakses laman web itu. Sehingga 15 Januari, kira-kira 13,000 telah melawat portal itu dan 2,000 daripadanya telah menunjukkan minat terhadap produk tersebut. Hampir 70% daripada mereka adalah dari kumpulan umur sasaran antara 25 dan 34 tahun.(Disunting oleh: Nisya Aziz, 17hb Jan 2018)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Own dp small

I just awaiting for their upcoming supported properties which will be published in their website soon. Hope for more affordability

Signature 28 logo  custom  small

@JohnL 

Yes... awaiting for their supported properties for other states other than Selangor and Kuala Lumpur.  Properties that are less than RM1500/month should hit the sweet spot for the masses. 

Img 5409 small

min income required 5k for individual or joint-applicant with family members.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing