Flipping houses like a boss propsocial 5
Logo3 small


Strategi membeli rumah untuk tujuan dijual semula bukanlah sesuatu yang baharu dalam kalangan peminat hartanah di luar sana. Sesetengah ejen hartanah menyifatkan aktiviti ini merupakan cara untuk mencapai gaya hidup yang lebih baik. Mereka juga menggambarkan strategi ini sebagai jalan mudah untuk cepat kaya.

Bagi mereka yang ingin tahu, proses beli dan jual semula rumah (house flipping) merupakan satu aktiviti jual–beli dimana seseorang individu membeli sesebuah hartanah dengan harga yang murah dan kemudiannya menjual semula pada harga yang tinggi atau membeli satu unit hartanah yang kelihatan daif dan dibaik pulih sebelum dijual kembali. Kami di PropSocial pernah membincang perkara ini didalam artikel kami sebelum ini. Konsep ini mungkin kedengaran seperti suatu proses yang ringkas namun adakah ianya mudah untuk dipraktikkan?

Kebanyakan pakar hartanah berpengalaman menyatakan bahawa ia tidak semudah yang disangka. Mereka akan menimbang dahulu segala pilihan yang ada sebelum membuat pelaburan rendah. Segala kelebihan dan kekurangan patut dinilai sebaik–baiknya sebelum membuat sebarang keputusan. Bak kata pepatah, fikir dahulu sebelum bertindak. Faktor-faktor ini perlu dilihat sebelum anda mula membeli dan menjual.1. Lokasi! Lokasi! Lokasi!

Lokasi merupakan salah satu faktor yang penting apabila kita berbicara mengenai pasaran hartanah. Hari ini, pasaran hartanah lebih cenderung menggambarkan prospek yang menguntungkan di kalangan pelabur. Impak hal ini membawa kepada lambakan pelabur-pelabur baru yang tidak berfikir panjang sebelum melabur dalam unit kediaman mampu milik. Kemudian, pelaburan itu ternyata menjadi pelaburan yang gagal. Kenapa? Kerana kawasan perbandaran dimana unit hartanah tersebut terletak tidak cukup strategik untuk menarik pembeli. Kita semua pasti ingin untuk melabur atas sebuah unit yang berlokasi strategik. Tetapi, bagaimana boleh kita mendefinisikan sesebuah lokasi sebagai strategik?

Bayangkan anda seorang yang ingin memilih kediaman idaman anda. Seperti yang selalu kita dengar, anda perlu membayangkan diri anda sebagai pemilik yang akan tinggal di dalam unit tersebut. Sebagai seorang pemilik, apakah kemudahan-kemudahan utama yang anda perlukan terutamanya melibatkan keperluan asas? Semestinya segala kemudahan berdekatan seperti kedai runcit, gerai makan, pusat beli belah, sekolah, akses jalan yang mudah untuk ke tempat–tempat yang ingin dituju, kemudahan pengangkutan awam dan banyak lagi untuk memudahkan urusan harian anda.

Sekarang, bayangkan pula diri anda sebagai seorang pelajar kolej, belia berkerjaya, usahawan separuh umur, ibu bapa, atau pasangan muda. Inilah caranya untuk anda masuk ke dalam minda pasaran sasaran anda! Kesedaran inilah yang akan membantu anda apabila anda melabur dalam hartanah.

Idea di sebalik semua ini ialah untuk pembelian hartanah dengan portfolio strategik yang sepadan dengan permintaan pelanggan yang paling banyak. Dengan pemilikan ke atas hartanah yang mempunyai lokasi strategik, pelabur pasti tidak akan menghadapi sebarang masalah untuk menjual unit tersebut.2. Kelengkapan Rumah

Boleh dikatakan ramai pembeli hartanah di luar sana lebih gemar untuk memilih kediaman sekurang-kurangnya dengan kelengkapan separa lengkap. Hal ini juga tidak banyak beza jika dibandingkan dengan strategi beli dan jual semula (flipping). Jika anda juga termasuk dalam kategori ini, cuba untuk cari hartanah yang mempunyai kelengkapan penuh atau separa lengkap untuk mengurangkan beban anda. Perkara ini dapat menjamin anda dari segi penjimatan wang dan masa apabila anda mencari pemilik yang ingin berpindah masuk segera. Jika ianya unit kosong, anda hanya perlu menyediakan kelengkapan asas seperti lampu, kipas, pendingin hawa dan lain-lain jika perlu.

Ambil perhatian juga jika anda sudah melabur dalam unit mampu milik, anda pasti tidak mahu untuk mengeluarkan belanja berlebihan untuk kelengkapan dan perabot sehingga anda tidak mampu untuk mengekalkan bajet anda untuk jangka masa yang panjang. Anda haruslah bijak dalam mengatur strategi!3. Tahap Kemampuan

Dalam senario hartanah, tahap kemampuan boleh didefinisikan sebagai keupayaan seseorang individu dalam menghadapi pelbagai bentuk cabaran, terutamanya dari segi kewangan untuk menjamin pegangan kuat terhadap hartanah mereka. Seseorang pelabur hartanah yang berhasrat untuk membeli dan menjual unit (flipping) mestilah mampu membayar ansuran yang diperlukan jika telah mengambil pinjaman daripada bank. Tindakan ini perlu diramalkan sekiranya anda tidak dapat mencari pembeli yang boleh menyokong caj ansuran anda. Kadang kala, para pelabur terlalu teruja dengan aset yang ada sehingga mereka gagal menyediakan keupayaan kewangan untuk menghadapi sebarang liabiliti.

Dalam kebanyakan kes, para pelabur sukar untuk menyewa atau menjual unit mereka sehingga berbulan atau bertahun lalu menyebabkan unit mereka kosong dan tidak diselenggara. Apabila ini berlaku, kos untuk membersihkan dan memperbaharui unit juga harus dipertimbangkan.4. Harga Yang Sesuai

Komponen yang paling penting didalam aktiviti flipping ini adalah membeli unit pada harga yang tepat, ataupun dalam terma hartanahnya ialah untuk membeli pada harga yang berpatutan! Sejujurnya, jika anda membeli sebuah unit dengan harga yang tinggi, anda telah menjejaskan misi anda sendiri untuk mendapatkan pulangan yang lumayan! Setiap pelabur mempunyai formula tersendiri dalam mengenal pasti hartanah yang berada di bawah harga pasaran. Mereka semua bermula dengan mengikuti prinsip-prinsip asas yang kemudiannya berkembang menjadi pengetahuan harta baru yang diperoleh melalui pengalaman. Dalam kata lain, bermulalah dengan pengetahuan asas!

Tahu permainan anda! Anda harus mula menyiasat dan mengkaji lebih lanjut tentang kawasan perumahan terletaknya hartanah anda. Bagi cara yang lebih mudah, anda juga boleh melawat laman sesawang PropSocial untuk mendapatkan lebih informasi mengenai pasaran hartanah. Anda juga boleh mendapatkan maklumat mengenai harga unit kondominium atau rumah atas tanah melalui ejen dan pemaju yang bertauliah. Ada juga yang meminta pertolongan pakar untuk menilai sesuatu hartanah yang ingin dimiliki untuk mendapatkan pengetahuan mendalam tentang harga pasaran semasa sesuatu kawasan. Kesabaran adalah kunci dimana ia mungkin mengambil masa berbulan sebelum anda menempah sesuatu unit untuk pelaburan. Maka ia bergantung kepada kemampuan setiap individu dalam memahami pengetahuan pasaran hartanah.

Pada pendapat kami, jika anda ingin membeli sebuah unit rumah itu, pastikan anda meminta harga yang sesuai berdasarkan penilaian harga yang telah dibuat. Penilaian hartanah ini merangkumi harga kaki persegi serta hasil sewaan hartanah itu sendiri. Segala soalan mengenai selok belok hartanah haruslah dikemukakan kepada jururunding hartanah yang bertauliah kerana kebanyakkan ejen mungkin tidak menyedari atau kurang tepat dalam memberikan jawapan. Jururunding hartanah adalah pakar yang bertauliah dan mahir dengan pengetahuan berkaitan harga hartanah semasa dan kemungkinan harga pada masa depan. Ada sebabnya mereka dilesenkan agar dapat memberi informasi yang tepat bila diperlukan.Kesimpulan

Kisah beli dan jual rumah atau house flipping adalah sebuah diskusi yang tiada penghujungnya bagi setiap para peminat hartanah di luar sana.

Banyak faktor penyumbang yang mungkin timbul di dalam pembangunan hartanah yang berbeza namun prinsip asasnya masih kekal. Anda juga mungkin mahu mendapatkan khidmat seorang mentor yang bertauliah yang mampu memberi tunjuk ajar dalam keadaan pasaran hartanah yang sukar terutamanya mengenai mekanisme beli dan jual semula hartanah.

Adakah anda seorang pakar dalam urusan house flipping? Sila tinggalkan komen anda di ruang yang disediakan.(Translated by: Razaleigh Zain, 14th Feb 2018)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

K  c0392b small

In order to do flipping, the purchase must be a cash buy? If I newly purchase a hse by loan, can I flip? Will the loan lock in period affect this? 

Signature 28 logo  custom  small

@kuvan0671 

Technically speaking, if your "flipping earnings" is more than the RGPT and Bank Lockin penalty... i don't think it matters if bought by cash or by bank loan

Img 6323 small

Agreed with Dominic. Nope, i don't think you can earn if you sell out a newly purchase house. It can't even cover your RPGT.

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for your great sharing