Kuala lumpur kl vs pj petaling jaya cost of living 1
Logo3 small


Kehidupan di bandar adalah impian yang dinginkan oleh ramai orang. Dikelilingi oleh lampu-lampu bandar, pencakar langit yang berkembang pesat, pelbagai pusat membeli-belah, dan restoran McDonald's di setiap sudut, adalah kedengaran seperti mimpi yang menjadi nyata untuk kebanyakan orang, namun disebalik mimpi indah ini, ia turut hadir dengan kos sara hidup yang tinggi.

Tetapi, wujudkah sesuatu bandar yang mempunyai kos sara hidup yang lebih tinggi daripada bandar lain? Hari ini, kami akan membincangkan dengan lebih teliti tentang dua bandar utama di negara kita, Petaling Jaya (PJ) di Selangor dan Kuala Lumpur (KL), dan membandingkan bandar mana yang mempunyai kos sara hidup yang lebih tinggi.Makanan

Berapa banyak makanan yang boleh anda nikmati dalam masa sehari sebelum anda mula membakar lubang dalam dompet anda? Mengikut pangkalan data sumbangan pengguna, Numbeo, makanan di restoran murah (restoran Mamak biasa atau pusat penjaja) di PJ kebiasaannya menelan kos antara RM7 - RM15. Kini, kos ini boleh menjadi lebih tinggi atau lebih rendah bergantung kepada tempat anda pergi, tetapi ini adalah julat purata yang anda dapati di PJ. Sebaliknya di KL, kos makanan cenderung untuk lebih tinggi, sekitar RM10 - RM20, terutamanya di restoran-restoran di kawasan perniagaan.

Restoran kos sederhana menyediakan suasana yang sempurna untuk temujanji yang selesa dan juga untuk mesyuarat perniagaan. PJ dan KL terkenal dengan pelbagai restoran mereka yang menyajikan makanan dari masakan Asia ke hidangan Barat. Jika anda suka makan di restoran kos sederhana, restoran di PJ biasanya menelan kos kira-kira RM40 - RM70 (kos purata untuk tiga jenis hidangan untuk 2 orang). Sementara itu, di KL, julat harga lebih tinggi sekitar RM50 hingga setinggi RM100.

Keseluruhannya, dari segi makanan PJ memberikan pilihan yang lebih bijak dengan kos lebih murah berbanding KL. Menurut kajian perbandingan dari Expatistan.com, secara purata, makanan di PJ adalah sekitar 8% lebih murah daripada KL. Tetapi sudah tentu, semuanya bergantung kepada pilihan anda. Jika anda suka berbelanja lebih sedikit untuk makanan dan suasana yang menarik, kedua-dua bandar menyediakan pilihan makanan yang banyak.Pengangkutan

Mungkin salah satu ciri yang paling bermanfaat yang dikongsi KL dan PJ adalah kemudahan pengangkutan awam. Perjalanan dari satu tempat ke tempat lain menjadi lebih mudah sejak adanya sambungan laluan LRT Kelana Jaya, dan bermulanya laluan MRT Sungai Buloh-Kajang.

Aplikasi telefon pintar seperti Uber dan Grab juga memudahkan anda bergerak di kawasan sekitar (yang kadang-kadang PERCUMA dengan kod promo yang betul). Di bandar-bandar ini, memiliki kereta tidak lagi menjadi keperluan. Tetapi, masih ada perbezaan kecil harga untuk kedua-dua bandar.

Sekiranya anda merancang untuk menggunakan laluan kereta api ekspres (MRT / LRT), purata harga tiket satu hala ialah RM2 - RM3.80 di PJ, manakala di KL harga tiket adalah antara RM2 - RM3.50. Anda juga boleh memilih pas bulanan yang berharga kira-kira RM100 - RM150 jika anda menggunakan keretapi secara kerap. Secara keseluruhan, tidak ada perbezaan harga yang besar antara kedua-dua bandar kerana kedua-dua laluan cenderung untuk bertindih.

Walau bagaimanapun, memiliki kereta datang dengan anggaran kos yang berbeza. Selain daripada bayaran bulanan kereta anda, ada juga faktor lain yang perlu dipertimbangkan. Di PJ dan KL secara khusus, faktor besar yang boleh mengeringkan poket anda adalah petrol, tol dan kadar letak kereta.

Harga petrol yang naik turun berselang-seli setiap minggu, menjadikannya sukar untuk menetapkan bajet yang tepat untuk berapa banyak yang anda belanjakan untuk petrol setiap minggu. Secara purata, harga petrol biasanya berkisar antara RM1.75 hingga RM2.30 seliter (untuk RON 95).

Perbezaan ketara antara kedua-dua bandar terletak pada kadar tol dan kadar letak kereta. PJ dan KL dipenuhi dengan tol sekitar lebuh raya utama menuju ke dalam dan ke luar bandar. Di PJ, kadar minimum ialah RM2 manakala maksimum adalah kira-kira RM3. Manakala, KL mempunyai kadar yang lebih tinggi dengan beberapa tol menelan kos sehingga setinggi RM3.50.

Kadar letak kereta juga berbeza di kedua-dua bandar. Kedua-duanya mempunyai kadar letak kereta yang tinggi, terutamanya di pusat beli-belah utama dan bangunan pejabat. Secara purata, kadar letak kereta PJ boleh bermula dari RM2 sejam hingga RM5 sejam. KL mempunyai kadar yang sama, tetapi ada yang mengenakan caj yang lebih tinggi untuk kadar harian dan boleh mencapai setinggi RM20 di kebanyakan pusat beli-belah dan pejabat utama.

Secara keseluruhan, tidak ada perbezaan besar dari segi kos untuk ulang-alik di KL dan PJ kerana mereka cenderung untuk memiliki komoditi yang sama.Perumahan

Kos perumahan menetapkan kontras terbesar di antara negeri-negeri yang berlainan di Malaysia. Kelebihan tinggal di bandar dengan pelbagai kemudahan hanya di depan mata, menyebabkan harga hartanah di sekitar bandar sangat mahal. Sewa rumah boleh mencecah lebih tinggi daripada pendapatan purata bergantung kepada lokasi dan saiz rumah. Kebanyakan mereka yang tinggal di bandar memilih untuk menyewa bilik dan bukannya keseluruhan unit, tetapi ini semuanya bergantung kepada pilihan, serta pendapatan.

Sewa di kawasan yang lebih mahal (pusat bandar) KL boleh berkisar antara RM1,600 hingga setinggi RM3,280 sebulan. Kawasan yang lebih mahal di PJ bermula dari RM1,600 hingga setinggi RM3,100. Walau bagaimanapun, di kawasan yang paling biasa di KL, sewa biasanya berbeza dengan kadar serendah RM800 sebulan hingga setinggi RM1,880, manakala di PJ hanya sehingga kira-kira RM1,700.

Oleh itu, kita dapat lihat kadar sewa di KL jauh lebih tinggi daripada di PJ. Rata-rata, sewa di PJ lebih murah sebanyak 7% berbanding KL.Hiburan

Untuk betul-betul meraih manfaat hidup di bandar, hiburan merupakan perbelanjaan penting untuk ditetapkan di dalam bajet perbelanjaan anda. Adalah penting untuk anda mengetepikan masa untuk berseronok, tetapi ianya turut sama penting untuk anda mengetepikan wang juga supaya anda boleh menikmati masa bergembira tersebut.

KL terkenal dengan pelbagai bar dan kelab yang menawarkan pelbagai jenis makanan, minuman, dan hiburan. Bir boleh dikenakan bayaran sehingga RM21 dan koktel boleh mencapai setinggi RM32, bergantung kepada lokasi. Masa riang ria biasanya boleh mengurangkan kos sehingga separuh atau lebih rendah semasa pelbagai promosi. Anda boleh mengunjungi beberapa bar di PJ dengan pelbagai ramuan minuman untuk dipilih. Di PJ, anda boleh menemui bir berharga setinggi RM19 dan koktel sehingga RM25.

Jika anda mengamalkan cara hidup yang sihat, anda boleh mengunjungi pelbagai gim yang berada di kedua-dua bandar ini. Jika kediaman semasa anda tidak menawarkan pusat kecergasan, anda boleh mengunjungi rangkaian gim terkemuka seperti Fitness First atau Anytime Fitness atau pergi ke gim yang lebih kecil di mana anda boleh bayar untuk setiap kali masuk.

Jika anda seorang peminat gim, bayaran bulanan adalah pilihan yang lebih bijak. Di KL, harga purata untuk keahlian gim sebulan adalah sekitar RM120 hingga RM195. Sementara di PJ, keahlian gim biasanya sekitar RM140 hingga RM160 sebulan.

Rata-rata, kedai-kedai hiburan di PJ adalah 8% lebih murah berbanding dengan di KL. Ini kerana KL mempunyai kadar pelancongan yang lebih tinggi, dan ia mempunyai pelbagai jenis hiburan.

** Penafian: Angka-angka yang dipaparkan dalam artikel boleh berubah dari semasa ke semasa berdasarkan ekonomi semasa.Jadi, Yang Mana Lebih Baik?

Keseluruhannya, kos sara hidup di Kuala Lumpur lebih tinggi berbanding di Petaling Jaya. Walau bagaimanapun, bukan dengan perbezaan yang besar. Kedua-dua bandar lebih mahal jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain di Malaysia, tetapi mereka menyediakan pelbagai pilihan yang tidak selalu dijumpai di tempat lain. Kesudahannya, semuanya bergantung kepada pilihan peribadi, bergantung kepada apa yang anda inginkan untuk berbelanja hebat, dan juga di mana anda menetapkan anggaran perbelanjaan anda.

Ingin mencari tempat kediaman di KL dan PJ? Mulakan pencarian anda di PropSocial!(Translated by: Normaliza Majid, 23rd Feb 2018)


SHARE THIS TOPIC


Own dp small

I find PJ to have more food choices to eat. Just my thoughts. KL for me is consider a more high end and everything cost way more than normal especially the city centre


Signature 28 logo  custom  small

I believe PJ is considered a Satellite City to KL City  

Just ask a local, and they should be able to point you to the right direction for cheap and nice food around the neighborhood. 

I wonder where is the boundary and size of KL and PJ?

Img 6323 small

KL will be definitely more expensive but somehow if you used to stay in KL, you very hard to move to PJ. (Like me)

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing