Bare unit into furnished home in one blink of an eye 6
Logo3 small


Sumber Imej

Peminat hartanah sering menemui hartanah dengan harga yang mampu milik sama ada unit tersebut lengkap berperabot ataupun unit kosong. Unit yang lengkap berperabot adalah unit yang disediakan dengan set sofa, lampu dan kipas, katil dan juga perabot lain. Jadi, apakah unit kosong? Ia merupakan sebuah unit dengan ruang kosong yang hanya dikelilingi dinding untuk membahagikan bilik. Kadangkala, unit kosong ini juga bermakna tiada kipas atau lampu yang dipasang di dalam unit tersebut. Terdapat juga mereka yang sangat teliti dan berhati-hati sehingga bertanya jika unit kosong ini mempunyai penutup tandas dan juga sinki.

Kebiasaanya, keperluan asas seperti sinki untuk ruangan dapur dan juga pendawaian elektrik untuk lampu dan kipas akan disediakan. Untuk mengurangkan kebimbangan anda, anda boleh membaca Perjanjian Jual Beli (SPA) dengan teliti di bahagian spesifikasi unit. Spesifikasi yang dinyatakan mestilah dipenuhi dengan sewajarnya atau tindakan boleh diambil terhadap pemaju.

Jika anda mempunyai unit kediaman kosong, dimanakah anda boleh bermula dengan idea untuk menghias dan melengkapi unit anda dengan perabot? Bagaimanakah pula anda boleh menjimatkan perbelanjaan anda? Melainkan anda ialah seorang pereka dalaman, artikel ini tepat untuk anda.1. Tempoh Liabiliti Kerosakan (DLP) Pekerja Pembinaan

Sumber Imej

Seperti diketahui ramai, terdapat suatu tempoh kerosakan di mana pekerja binaan atau pasukan teknikal akan hadir membantu penghuni baru dalam tempoh 18 bulan pertama pada kebiasaannya untuk kediaman kosong andainya terdapat sebarang kerosakan dalaman bagi unit tersebut. Anda boleh baca dengan lebih lanjut mengenai DLP di sini.

Jadi, mengapa harus anda mengupah pekerja binaan lain untuk kerja-kerja tambahan yang anda perlukan? Pekerja-pekerja ini boleh membantu anda dan tidak akan caj bayaran yang tinggi kerana mereka sedia berkhidmat di bawah pengurusan kondominium anda. Tambahan lagi, pekerja-pekerja ini sedia maklum dengan peraturan pihak pengurusan. Hal ini akan melancarkan urusan kerja tanpa sebarang masalah. Kerja-kerja pendawaian elektrik juga akan dikendalikan dengan profesional kerana pekerja-pekerja ini mempunyai akses kepada bilik jana kuasa elektrik di setiap tingkat.

Dalam kata lain, pekerja-pekerja ini lebih mahir dan lebih daripada bersedia untuk membantu penghuni baru kerana mereka juga ingin mendapatkan wang saku lebih. Langkah ini kedengaran lebih bijak daripada mengupah pekerja professional luar dengan kos buruh yang lebih tinggi untuk mengubahsuai unit anda.2. Hai, Jiran-jiran!

Sumber Imej

Cara apakah yang lebih baik daripada bertemu dan berkenalan dengan penghuni baru? Inilah peluang bagi penghuni baru untuk berkongsi informasi dan saling membantu antara satu sama lain dengan bertukar-tukar maklumat yang bermanfaat untuk semua pihak.

Jika anda adalah seorang yang pandai bersosial, gunakan kemahiran anda untuk berkenalan dengan berkunjung ke rumah jiran anda. Siapa tahu, mungkin mereka baru sahaja membina kabinet dapur mereka, dan anda berpeluang untuk melakukan tinjauan dan mendapatkan idea dekorasi rungan dapur dan sekaligus boleh juga mendapatkan nombor telefon kontraktor pereka hiasan dalaman mereka.

Anda juga mungkin boleh mendapat diskaun daripada rujukan. Mungkin salah satu jiran anda akan mengesyorkan anda kepada tukang pagar besi yang boleh menawarkan harga yang berpatutan yang sesuai dengan bajet perbelanjaan anda. Bak kata pepatah, dunia adalah kecil, apa yang penting adalah mencari orang yang betul dengan kemahiran yang sesuai pada harga yang tepat. Jika anda bernasib baik, mungkin salah seorang jiran anda ialah seorang pereka dalaman. Pastinya ini satu berita gembira! Tidak ada yang lebih baik daripada mendapatkan khidmat nasihat pakar untuk dekorasi rumah baru anda.3. Pemaju yang Sedia Membantu

Sumber Imej

Ramai individu juga cuba membuat tinjauan di bilik pameran hartanah untuk mendapatkan idea dekorasi. Ini mungkin juga suatu langkah yang bijak! Sesetengah orang pergi ke IKEA, sementara yang lain pula berkunjung terus ke pejabat pemaju untuk mendapatkan khidmat nasihat. Pemaju anda mungkin boleh memberikan anda nombor telefon firma reka dalaman atau individu yang memberi khidmat dalam hiasan dalaman.

Cuba fikirkan! Pihak pemaju pasti mempunyai rangkaian perhubungan dengan banyak firma reka hiasan dalaman yang boleh dihubungi secepat mungkin, kerana firma-firma ini juga perlu menjalankan aktiviti pemasaran pihak pemaju. Ternyata, rangkaian perhubungan adalah sangat penting. Apabila anda berurusan dengan ejen tertentu untuk pembelian unit, sentiasalah berhubungan dengan mereka. Mereka mungkin dapat membantu anda apabila diperlukan.4. Baiki Semua Kerosakan Dahulu!

Sumber Imej

Sekarang anda sudah tahu tentang DLP! Pastikan anda menggunakan khidmat DLP sebaiknya untuk keuntungan anda dan bukan sebaliknya. Cuba bayangkan, setelah anda siap memasang set kabinet dapur yang baharu dan kemudian barulah anda perasan tentang keretakan ataupun kebocoran di bahagian dinding. Masalah utama untuk membaiki kerosakan ini adalah kerana kabinet menjadi penghalang lalu menjadikannya rumit dan melecehkan, namun jika dibiarkan sahaja ia akan menjadi lebih teruk pula. Sekaligus, ini akan menambah lagi kos, masa dan tidak lupa juga kekusutan fikiran bagi anda dan juga tukang baik pulih.

Tidak dapat dibayangkan pula apa yang akan terjadi jika masalah ini berpunca daripada sistem perpaipan. Hal ini akan menyebabkan hampir mustahil untuk sesiapa mendiami rumah baru itu. Langkah berjaga-jaga ini mungkin mudah untuk diingati. Walau bagaimanapun, sebagai manusia, kita mudah tergesa-gesa untuk berpindah ke kediaman baru tanpa membuat persediaan yang betul.

Cuba yang terbaik untuk elakkan perkara ini. Lakukan pemeriksaan yang teliti tentang aspek kerosakan pada unit baru anda. Memandangkan ianya unit kosong, jadi pemeriksaan untuk setiap sudut lebih mudah untuk dilakukan. Semak tanda-tanda kekurangan dan lakukan pembaikpulihan secepat mungkin. Setelah selesai kerja pembaikian, barulah anda teruskan dengan meletakkan perabot. Jangan sesekali memasang atau mengisi perabot dahulu sebelum selesai kerja-kerja pembaikian kerana perkara ini hanyalah akan mengundang masalah pada masa akan datang.

Sumber Imej

Berdasarkan semua perkara di atas, seseorang itu sudah tentu dapat mengubahsuai unit kosong mereka berdasarkan reka bentuk dan hiasan dalaman yang lebih menarik. Boleh jadi juga, memiliki unit kosong mungkin adalah suatu rahmat! Semua ini bergantung kepada bagaimana anda melihatnya. Langkah-langkah ini perlu diambil untuk mengurangkan bebanan anda dalam menghiasi rumah anda dengan penuh kelas.


Adakah anda mempunyai sebarang pengalaman menghiasi rumah kosong anda? Kongsikan dengan kami di ruangan komen di bawah. Atau, jika anda masih mencari rumah impian anda, hanya isi butiran anda di halaman Keperluan Pos kami dan kami akan membantu anda.(Translated by: Normaliza Majid, 13th March 2018)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thanks for sharing