5 best locations to invest in airbnb properties 2
Logo3 small


Sehingga ke hari ini, jelas kelihatan yang kebanyakkan pelancong, sama ada untuk urusan perniagaan atau mengisi masa lapang, lebih gemar menempah penginapan Airbnb. Jelaslah bahawa ia boleh menjadi perlaburan yang menguntungkan jika anda melakukannya dengan betul. Jadi mengapa tidak anda cuba?

Katakanlah anda mempunyai kewangan yang cukup untuk membeli sebuah hartanah di mana sahaja di dunia dan benar-benar ingin memaksimakan keuntungan anda melalui hartanah Airbnb - tidak perlu cari lagi! Berdasarkan data daripada Airdna, kami telah mengumpulkan lima buah bandar yang lumayan untuk anda melabur.

Sumber


Pertama sekali, perkara asas:

Jika anda mempunyai beberapa bilik tambahan, anda boleh menjadi tuan rumah Airbnb, tetapi apakah jenis-jenis bilik yang disenaraikan? Berikut adalah sebahagian daripada penjelasan yang dinyatakan oleh Airbnb.

- Keseluruhan rumah/ apartmen: Tetamu boleh menyewa keseluruhan unit tanpa perlu berkongsi dengan orang lain.

- Bilik peribadi: Pelancong berkongsi sebahagian ruang umum dengan anda seperti dapur, ruang tamu atau bilik mandi tetapi mereka mempunyai bilik peribadi mereka sendiri untuk tidur.

- Bilik kongsi: Ini merupakan pilihan paling bajet untuk Airbnb. Mereka berkongsi keseluruhan ruang dengan anda dan orang lain dan tidak mempunyai bilik peribadi khusus untuk mereka.1. Paris, Perancis

Sumber

Purata kadar harian: USD 110
Kadar penghuni sebulan: 77%
Purata pendapatan sebulan: USD 1,605

Tidak dinafikan bahawa Paris mempunyai hotel-hotel yang mengagumkan yang meliputi segalanya - romantik, bergaya dan mewah. Namun, hotel yang indah dengan lokasi yang baik mungkin mengenakan kos yang tinggi. Hal ini yang menyebabkan pelancong mencari bilik peribadi dengan harga yang berpatutan di pusat bandar melalui Airbnb.

Paris telah menjadi salah satu bandar yang menerima paling banyak tempahan dengan anggaran 44,000 rumah yang boleh didapati. Kebanyakkan daripada senarai ini didominasi oleh studio dan apartmen satu bilik, sementara rumah dengan 2 hingga 5 bilik tidur masih boleh didapati walaupun bilangannya terhad.2. Osaka, Jepun

Sumber

Purata kadar harian: USD 76
Kadar penghuni sebulan: 76%
Purata pendapatan sebulan: USD 1,476

Osaka mungkin terletak jauh dari Tokyo, tetapi siapa yang boleh membayangkan bahawa penyewaan hartanah untuk jangka pendek di sini adalah pilihan yang baik? Di Jepun, penggunaan Airbnb adalah lebih daripada sekadar menikmati tarikan tempatan.

Kebanyakkan pemilik Airbnb di Jepun akan menawarkan kemudahan yang berguna secara percuma seperti dapur dengan fungsi penuh dan sambungan WIFI. Kini, terdapat 14,533 Airbnb yang disenaraikan aktif di Osaka dan dijangkakan akan menjadi salah satu pilihan penginapan terbesar di rantau tersebut.3. Tokyo, Jepun

Sumber

Purata kadar harian: USD 93
Kadar penghuni sebulan: 76%
Purata pendapatan sebulan: USD 1,801

Selain daripada Osaka, Tokyo juga adalah salah satu destinasi pilihan pelancong di Asia. Terdapat pelbagai pilihan bagi senarai Airbnb di Tokyo yang sentiasa memberikan cadangan dan informasi tempatan yang asli. Komuniti Airbnb di Jepun telah menyaksikan peningkatan melebihi 200% pada setiap tahun dan dijangkakan untuk terus berkembang dengan kehadiran Kejohanan Dunia Rugbi 2019 dan Olympics 2020.

Berdasarkan data rumah yang dikendalikan oleh Airbnb, jika dibandingkan dengan apartmen bandar yang standard, penginapan berkonsep alam dan Ryokan (penginapan tradisional Jepun) yang paling banyak menerima tempahan sejak 2017 sehingga awal 2018, menunjukkan bahawa pelancong bukan sahaja mengutamakan keselesaan tetapi juga pengalaman yang unik.4. Seoul, Korea Selatan

Sumber

Purata kadar harian: USD 79
Kadar penghuni sebulan: 75%
Purata pendapatan sebulan: USD 1,474

Merupakan destinasi trend pada tahun 2018 menurut Airbnb disebabkan oleh penantian Sukan Musim Sejuk 2018, Korea adalah salah satu pasaran yang sedang berkembang pesat. Lebih 500,000 pelancong asing di Korea Selatan yang menemui penginapan mereka melalui perkhidmatan Airbnb dengan kini disenaraikan sebanyak 14,014 rumah yang boleh didapati.

Syarikat ini juga menyimpulkan bahawa ia telah menyumbang kira-kira USD 476.2 juta kepada ekonomi Korea Selatan pada tahun 2016 berdasarkan pendapatan pemilik rumah dan perbelanjaan pelancong.5. New York, USA

Sumber

Purata kadar harian: USD 187
Kadar penghuni sebulan: 74%
Purata pendapatan sebulan: USD 2,842

Semua orang mengetahui bahawa melawat bandar New York boleh menjadi sangat mahal kerana harga hotelnya yang tinggi melangit. Maka alternatifnya, sudah tentulah Airbnb dengan lebih 40,000 senarai aktif dan kebanyakkannya menelan kos lebih rendah daripada bilik hotel. Jadi tunggu apa lagi?

Sebagai contoh, sebuah hotel di Brooklyn dengan pemandangan kaki langit Manhattan akan berharga sekitar USD 395 sementara ‘Bilik Tidur yang Selesa di Loft di New York’ di dalam senarai Airbnb dengan pemandangan yang sama hanya berharga USD 102, ditambah USD 82 untuk yuran servis dan pembersihan. Selain itu, salah satu tarikan pelancongan paling popular untuk Airbnb 2018 adalah lawatan ke bar retro yang dipanggil ‘Raise a Glass to Prohibition’ yang juga berlangsung di bandar ini lalu memberikan pelancong peluang untuk merasai pengalaman lawatan yang unik.LOKASI BONUS: Kuala Lumpur

Sumber

Purata kadar harian: USD 63
Kadar penghuni sebulan: 60%
Purata pendapatan sebulan: USD 918 (RM3581.12)

Sekiranya anda tidak mempunyai bajet atau tidak bersedia untuk melabur di luar negara, anda boleh bermula dengan pasaran Malaysia terlebih dahulu. Sehingga kini, negara ini mempunyai kira-kira 18,000 senarai dari 2017 sehingga awal 2018, dengan pertumbuhan sebanyak 102% bagi sewa tahunan. Kuala Lumpur merupakan tempat yang baik untuk anda memulakan pelaburan ini kerana kemudahan dan hiburan yang terdapat disekitar kawsan tersebut. Tambahan lagi, ia juga dinamakan sebagai destinasi paling mesra ekspatriat di Asia.

Nota: Data berdasarkan Airdna dan indeks skor atas kepuasan hartanah merangkumi ulasan hartanah, kadar maklum balas, dasar pembatalan, status tuan rumah/pemilik dan banyak lagi.

Selain daripada Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Ipoh, Tanah Tinggi Cameron, Port Dickson dan Lumut juga merupakan kawasan kejiranan yang mendapat sambutan di Malaysia dengan kadar sewaan yang stabil. Ini adalah kerana kawasan-kawasan ini merupakan destinasi tarikan pelancong.Kesimpulan

Secara keseluruhannya, dengan kehadiran Airbnb yang telah membangun pesat sejak beberapa tahun lalu, mungkin ianya bukan idea yang buruk untuk mulakan pelaburan. Jika anda boleh membeli hartanah di lokasi-lokasi di atas, mengapa tidak?

Adakah anda bersedia untuk memulakan pengembaraan Airbnb anda sendiri? Kami boleh membantu anda mencari hartanah yang anda inginkan. Isikan butiran hartanah yang anda inginkan di sini dan kami akan menghubungi anda.(Translated by: Aisyah Shukor, 21st March 2018)


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

C  16a085 small

The facilities in the property may also be abused, as the intention of the investors is to maximise their return, so they will boast the enjoyment of the facilities to attract the airbnb users. It will make the facilities crowded and may require more maintenance 

Screen shot 2016 01 21 at 8.27.17 pm small

@henry I do agree with Henry. However, the residents safety part can be avoided if proper communication is done between the airbnb owner and the security team. 

C  16a085 small

@Zara True indeed, but how many owners are willing to do so? Since their main intention is their return, most of them will not bother as this will not increase their rental income

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for your great sharing