20190111 vanke experiential hall 4
Logo3 small


China Vanke Co Ltd, dikenali sebagai pemaju hartanah kedua terbesar dalam jualan di China, bermatlamat untuk membuka pasaran tempatan dengan pembangunan bersepadu pertamanya di Malaysia yang dirancang untuk pelancaran di Bukit Nanas, Kuala Lumpur pada tahun ini.

Projek yang sedang menunggu kelulusan daripada pihak berkuasa ini, dirancang mempunyai elemen kediaman dan runcit pelengkap, kata pengarah urusan Vanke Holdings (Malaysia) Sdn Bhd Lang Chong sempena lawatan media ke galeri Dewan Pembelajaran Vanke di Menara IMC, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Hubungan kosmopolitan

Pembangunan ini akan dibina di Jalan Rajan Chulan, berhampiran dengan zon warisan dan rizab hutan KL Forest Eco Park (dulunya dikenali sebagai Bukit Nanas), kira-kira 500 meter dari Dewan Pembelajaran Vanke.

Walaupun masih dalam fasa perancangan, projek ini mendapat manfaat dari lokasi utamanya yang terletak di pusat bandar raya, memanfaatkan daripada faktor perhubungannya. Misalnya, jaraknya yang dekat dengan LRT Masjid Jamek dan stesen monorel Raja Chulan.

Vanke telah bersedia untuk membawa jenamanya ke Kuala Lumpur.

Lokasinya yang berdekatan dengan Bukit Nanas juga membolehkan ia mendapat manfaat daripada salah satu paru-paru hijau yang terbesar di bandar ini yang meliputi 22.9 ekar hutan dari – sesuatu yang jarang dijumpai antara pelancaran di Kuala Lumpur kini.

Sebagai sebahagian komitmennya terhadap pasaran Malaysia, pemaju akan meneroka cara-cara untuk melabur di kawasan sekitar projeknya, melindungi dan memelihara KL Forest Eco Park serta memastikan persekitaran sekitarnya tidak tercemar.

Kemasukan Vanke ke pasaran tempatan berlaku pada saat yang penting, dengan sentimen pengguna yang semakin lebih cenderung ke arah perumahan yang lebih berpatutan dan sederhana berbanding dengan perumahan yang mahal dan mewah. Namun, lokasi pembangunan di bandar akan membuat strategi harga berpatutan sukar untuk bertahan.

Selain bercadang untuk melancarkan projeknya di Kuala Lumpur, Vanke juga ingin meneroka lebih banyak peluang perniagaan di Malaysia.

“Sebagai syarikat pemaju di Malaysia, kami juga mencari jalan untuk membentuk hubungan strategik dengan syarikat-syarikat untuk membina lebih banyak projek pada masa hadapan,” kata Lang.

“Kami mempunyai banyak perniagaan di China dan pasaran lain. Namun di Malaysia, kami mahu menjadi lebih daripada sekadar pemain harta tanah. Kalau ada peluang, kami akan meninjau untuk membawa masuk perniagaan lain apabila projek ini berjalan seperti yang dirancangkan.”

Dibuka secara rasmi pada 12 Januari 2019, Dewan Pembelajaran Vanke di Kuala Lumpur berfungsi sebagai pengenalan kepada sejarah pemaju dan portfolio mendahului pelancaran projek pertamanya di Malaysia, dan Lang melihatnya sebagai langkah penting bagi membiasakan rakyat Malaysia dengan jenama Vanke.

Dewan Pembelajaran Vanke di Menara IMC berfungsi sebagai pengenalan jenamanya.

Mempamerkan kepakaran antarabangsa

Hanya memerlukan sedekad untuk membina reputasi dan menjejakkan kakinya di 82 buah bandar secara global, Lang menyatakan bahawa Vanke komited kepada memenuhi permintaan umum untuk produk jangka panjang dan lestari serta perkhidmatan yang menggalakkan kehidupan sihat.

Awal tahun ini, pemaju memperoleh keseluruhan aset hotel untuk Dana Hospitaliti Banyan Tree China berjumlah 1.35 bilion yuan (RM187.50 juta) melalui usaha sama dengan jenama hospitaliti Singapura Banyan Treen Holdings Ltd, sebagai sebahagian perkongsian strategik dengan China.

Transaski itu dibuat melalui syarikat usaha sama Vanke iaitu Shanghai Yuewan Enterprise Management Co Ltd. Banyan Tree Holdings mempunyai 6.7% pegangan dan Vanke memegang baki 93.3% melalui anak syarikatnya.

Di luar tanah besar China, Vanke telah meluaskan sayapnya di tujuh buah bandar besar melalui lima negara: London, Moscow, Singapura, Seattle, San Francisco, New York dan kini Kuala Lumpur.

Ketelusan adalah prinsip utama proposisi jenama Vanke, kata Lang.

Sebelum menceburkan diri dalam industri harta tanah pada tahun 1998, Vanke yang ditubuhkan di Shenzen bermula sebagai syarikat perdagangan. Kini, ia telah dikenali sebagai salah satu pemaju utama China, seiring dengan penghargaan antarabangsa dan menempatkan dirinya pada kedudukan 332 dalam senarai Fortune Global 500 yang berprestij.

Operasi perniagaan syarikat ini termasuk pusat membeli-belah, pejabat korporat, pembinaan, dan kajian dan pembangunan model maklumat bangunan (BIM), mahupun logistik dan pergudangan, pendidikan, sewaan pangsapuri jangka panjang, penjagaan warga emas serta operasi resort ski.

(Oleh Felicia Soon, 17 Jan 2019)

Apakah pendapat anda tentang usaha Vanke di Malaysia? Kongsilah dengan kami.


SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps thank you for sharing

20150527 023646 1 small

Thanks for this article

A  27ae60 small

(This post was removed by author)

A  27ae60 small

All the best to Vanke