Whatsapp image 2019 03 19 at 1.08.59 pm
Logo3 small

Anda mungkin mempunyai teman atau saudara yang tinggal di Seremban, yang menghabiskan kebanyakan masa mereka dalam perjalanan ke tempat kerja di Kuala Lumpur dan terperangkap dalam kesesakan lalu lintas pada awal pagi dari Seremban.

Sebagai bandar ibu negeri yang paling dekat dengan Kuala Lumpur dan Putrajaya, Seremban telah mengalami pembangunan yang pesat dan memperlihatkan pertambahan penduduk memandangkan lebih ramai orang berpindah ke arah selatan untuk memperoleh harta tanah yang lebih murah.

Seremban, dahulunya dikenali sebagai Sungai Ujong terletak 69 km atau lebih kurang sejam perjalanan dengan kereta dari Kuala Lumpur, dihubungkan melalui lebuh raya utama seperti Lebuhraya Utara Selatan, Lebuhraya Utara Selatan Lingkaran Tengah (ELITE) dan Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS). Lebuhraya Paroi-Senawang-KLIA merupakan lebuh raya yang dicadangkan bagi menghubungkan Paroi, Senawang dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).


Metropolis Bertaraf Dunia

Seremban akan berubah menjadi daerah pusat perniagaan sebagai sebahagian daripada projek mega Lembah Wawasan Malaysia.

Seremban sebelum ini dianggap sebagai lokasi yang jauh untuk membeli sebuah rumah untuk didiami oleh pemilik atau sebahagian daripada pilihan pelaburan jangka panjang. Namun begitu, berdasarkan pembangunan perbandaran Seremban 2 Tanah IJM seluas 3,800 ekar dengan pegangan kekal pada tahun 1995, ramai pembeli dari Lembah Klang tertarik untuk melabur dalam projek yang baru dilaksanakan di sana, justeru mengimbangi kekurangan permintaan daripada penduduk setempat.

Hari ini, dengan jumlah penduduk lebih daripada 500,000 orang, bandar yang semakin pesat membangun ini akan menjadi metropolis yang baharu berikutan kedudukan bandar Seremban sebagai sebahagian daripada Lembah Wawasan Malaysia (MVV 2.0) di bawah Pembangunan Greater Kuala Lumpur.

MVV 2.0 ialah pembangunan yang diterajui oleh kerajaan negeri dan dipacu oleh pihak swasta, dan dijangka akan menjadi metropolis bertaraf dunia yang kompetitif, inklusif dan bersih, serta bertujuan untuk menarik pelabur antarabangsa dan tempatan, selain mewujudkan peluang pekerjaan dan perniagaan.

MVV 2.0 merupakan projek mega dengan tempoh 30 tahun, diketuai oleh Sime Darby Property Bhd (SD Prop) meliputi tanah seluas 379,087 ekar (153,411 hektar) merangkumi Daerah Seremban dan Port Dickson. SD Prop pada masa ini memiliki tanah seluas 2,838 ekar di dalam MVV 2.0 dan mungkin memilih untuk memperoleh 8,796 ekar lagi daripada Sime Darby Bhd dan Sime Darby Plantation Bhd dalam tempoh lima tahun.

Sime Darby Property Bhd sedang merancang pembangunan sebuah taman industri dan berteknologi tinggi, yang akan menjadi projek permulaan antara projek yang lain dalam fasa pertama pembangunan.

MVV 2.0 dikatakan akan menjadi koridor ekonomi negara keenam. Koridor Ekonomi Malaysia merangkumi Iskandar Malaysia di Johor Selatan (IRDA), Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER), Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), Koridor Pembangunan Sabah (SDC) dan Koridor Pembangunan Tenaga Diperbaharui Sarawak (SCORE).


Menarik Bagi Pelaburan

Khalil Adis telah menulis dua buku terlaris - Get It Right Iskandar dan Property Buying for Gen Y

Menurut Khalil Adis, Pengasas Khalil Adis Consultancy Pte Ltd, industri yang penting dalam Lembah Wawasan Malaysia ialah perkilangan berteknologi tinggi, pelancongan, pendidikan yang berasaskan kemahiran dan perkhidmatan khusus. Ini akan seterusnya mewujudkan lebih kurang 1.35 juta pekerjaan menjelang 2035. Oleh itu, sasaran utama demografi bagi Lembah Wawasan Malaysia ialah golongan profesional yang bekerja dalam sektor ini yang sedang mencari rumah mereka yang pertama atau kedua.

Cabaran dalam membangunkan MVV 2.00 adalah dalam perubahan kerajaan yang telah menyebabkan penangguhan projek Rel Berkelajuan Tinggi (HSR). Ini mungkin mengakibatkan kos melepas (opportunity cost) kerana pemaju yang telah memperoleh tanah tersebut, akan memajakkan pula kepada para pengguna. Ini akan menyebabkan harga yang diletakkan bagi pelancaran baharu di estet Labu/Kirby menjadi lebih mahal akibat kos pembangunan yang lebih tinggi. Tanpa projek HSR, MVV 2.0 mungkin akan mengambil tempoh gestasi yang lebih lama untuk merealisasikan potensi penuhnya itu.

MVV 2.0 akan mentransformasikan sektor hartanah dengan mewujudkan lebih banyak pemindahan pekerjaan yang bernilai tinggi dari Kuala Lumpur ke Negeri Sembilan, kerana kos untuk membeli hartanah di Negeri Sembilan adalah nyata lebih murah. Ini adalah ideal bagi pembeli rumah kali pertama yang mungkin tidak mampu membeli hartanah yang lebih mahal di Kuala Lumpur. Selain projek infrastruktur yang sedang dirancang di MVV 2.0, industri yang penting dan pewujudan pekerjaan juga akan membantu merangsang nilai hartanah dan menjadikan ia menarik dalam kalangan pembeli rumah kediaman.

(Oleh Felicia Soon, 19 Mac 2019)

Apakah pendapat anda tentang Lembah Wawasan Malaysia? Adakah anda fikir projek itu akan memberi manfaat kepada pembeli rumah pertama? Kongsikan bersama kami.

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

20150527 023646 1 small

Thanks for the highlight of this 3800 acres of freehold land...