Auction 1200x628
Logo3 small

  Hartanah lelong ditawarkan dengan harga yang berbeza. Ia bergantung pada jenis hartanah, syarat, sejarah dan lokasi rumah tersebut.  


Pembeli yang berminat untuk membeli hartanah patut mempertimbangkan pembelian sekarang kerana keadaan pasaran yang menunjukkan arah aliran menaik. Ini bermaksud, kita mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapat tawaran yang tidak ada tandingan dalam pasaran perumahan primer dan sekunder.

Walau bagaimanapun, terdapat cara alternatif bagi pemilikan rumah melalui kaedah yang kurang diterokai oleh pembeli yang tidak berpengalaman; membeli hartanah lelong.

Zerin Properties Urus Harta ketua pegawai pemasaran Aziz Shah berkata “Pembelian hartanah lelong telah menjadi popular dalam kalangan pembeli rumah atau pelaburan hartanah lain. Ia merupakan salah satu cara terbaik untuk memiliki hartanah dengan harga yang lebih rendah daripada nilai pasaran.

Kebiasannya, hartanah yang tersenarai dalam jualan lelong diambil balik oleh institusi kewangan. Hal ini demikian kerana pemilik harta tidak mampu untuk membayar pinjaman, maka proses lelongan akan berlangsung”.

“Lazimnya, harga simpanan bermula daripada nilai pasaran yang disokong oleh laporan penilaian. Jika tiada pembida bagi hartanah tersebut, nilainya akan jatuh sebanyak 10% setiap kali,” jelas Gunalan A/L Munusamy, ketua pegawai eksekutif VMS Auctioneer.

Hartanah lelong ditawarkan dengan harga yang berbeza. Ia bergantung pada jenis hartanah, syarat, sejarah dan lokasi rumah tersebut. Usia hartanah yang dilelong adalah berbeza-beza.

Hartanah boleh dilelong sebaik sahaja ia selesai atau berada dalam pemilikan kosong untuk rumah baharu, apabila pembeli hartanah tidak membayar pinjamannya. Oleh yang demikian, pihak bank akan mengambil tindakan untuk melelong hartanah tersebut.

Apabila lelongan bermula, pembeli yang berminat akan meningkatkan kad bida mereka untuk membuat panggilan.


Proses Lelongan

Proses lelongan hartanah biasanya bermula apabila institusi kewangan mengiklankan hartanah yang disenarai pendekkan untuk lelongan melalui notis awam (surat khabar, iklan dalam talian, media sosial) di mana gambar dan alamat hartanah tersebut akan disiarkan.

“Malangnya, pembeli yang berminat tidak boleh masuk ke dalam unit tersebut. Mereka hanya boleh melihat hartanah dari luar sahaja. Seterusnya, bakal pembeli akan mendapat Perisytiharan Jualan atau Syarat Jualan untuk memahami maklumat hartanah yang dipilih dengan lebih jelas,” jelas Aziz.

Sebalik sahaja mendapat dokumen yang diperlukan, pembeli yang berminat perlu melakukan pencarian kaveat untuk kos tersembunyi dan meminta nasihat guaman berkenaan dengan hartanah tersebut, kongsi Gunalan.

Aziz juga kata, “Pada hari lelongan sebenar, pembeli dikehendaki untuk mendaftar sebelum lelongan bermula. Kad pengenalan pendaftar, draf bank bagi deposit anggaran (jumlahnya tidak tetap) dan dana tambahan diperlukan sekiranya nilai draf bank kurang daripada jumlah deposit. Kad bidaan akan diberikan selepas itu dan pembeli dibenarkan untuk masuk ke dalam dewan lelongan.”

Apabila lelongan bermula, pembeli akan mengangkat kad bidaan untuk hartanah yang mereka ingin miliki. Walau bagaimanapun, pembida perlu memprasetkan harga bumbung atau harga maksimum bagi hartanah yang terpilih atas sebab perasaan teruja semasa lelongan.

Setelah bidaan berjaya dicapai, deposit tersebut akan diserahkan kepada institusi kewangan (yang mengambil hartanah tersebut semula) dan tempoh tangguh selama 90 hingga 120 hari akan diberikan kepada pembida yang berjaya untuk menyediakan baki wang untuk memiliki hartanah lelong tersebut.


Panduan bagi Pembeli yang Tidak Berpengalaman

Menurut Gunalan, “Pembelian hartanah melalui lelongan berbeza dengan kaedah lazim, kerana lelongan hanya boleh dilakukan terhadap rumah siap. Pembeli tertarik terhadap harga simpanan dan hartanah lelong itu dijual kepada mereka yang menawarkan harga bida yang tertinggi.

Pemilik rumah kali pertama boleh mendapat hartanah yang lebih bernilai dan mendatangkan kepuasan setelah melengkapkan proses lelongan. Terdapat beberapa faedah yang ketara untuk memperoleh hartanah lelong. Namun, kita harus berhati-hati.”

Kelebihan utama membeli hartanah lelong ialah memiliki hartanah di lokasi pilihan dengan harga yang rendah daripada harga pasaran, jikalau ada hartanah lelong di kawasan tersebut.

“Bagi pembeli kali pertama, bayaran pendahuluan sebanyak 10% diperlukan sebagai kemasukan mudah, manakala 90% perlu dibiayai oleh pihak bank melalui pinjaman. Ia adalah sama dengan mereka yang ingin membeli hartanah biasa.

Di samping itu, yuran setem perlu dibayar kepada pelelong untuk menyediakan kontrak jualan, perjanjian jual beli, yuran (peguam) tidak diperlukan semasa membeli hartanah lelong,” kata Gunalan lagi.

Pembeli yang ingin memiliki hartanah lelong boleh merujuk senarai semak yang disediakan oleh Gunalan;

1. Mendapatkan perisytiharan, syarat dan terma jualan daripada pelelong.

2. Baca dan memahami semua terma dan syarat jualan.

3. Membuat carian rasmi terhadap tajuk induk di pejabat tanah dan/atau pihak berkuasa.

4. Memeriksa hartanah dari luar.

5. Mengesahkan maklumat pada dokumen.

6. Mengesahkan alamat surat-menyurat hartanah dengan pemaju yang berkaitan.

7. Mengesahkan pengeluaran hak milik berasingan dengan pemaju.

8. Meminta nasihat guaman berkenaan terma dan syarat jualan.

9. Membuat pertanyaan kepada pihak berkuasa berkenaan terma dan syarat yang berkaitan dengan jualan.

10. Faham bahawa hartanah dijual dalam keadaan asalnya.


Kesimpulan

Pemilik hartanah yang ingin membuat pelaburan perlu mengingat bahawa pembelian hartanah lelong mempunyai kelebihan dan kelemahannya.

Antara kelebihan membeli hartanah lelong ialah harganya berpatutan atau lebih murah daripada harga pasaran, mengelak daripada proses rundingan dan pembelian yang panjang serta rumit, keupayaan untuk membeli hartanah lelongan melalui pinjaman dan pemberitahuan terdahulu sebelum tarikh lelongan supaya pemilik dapat melihat hartanah lelong dari luar.

Manakala kelemahan membeli hartanah lelong ialah hartanah dijual dalam keadaan asalnya, pemilikan kosong tidak dikeluarkan dan bakal pemilik rumah tidak jelas tentang keadaan sebenar hartanah (bahagian dalam unit dan kestabilan struktur). Akhir sekali dan tidak kurang pentingnya, jika pembeli tidak menjelaskan bayaran dalam tempoh 90 hingga 120 hari dari tarikh bayaran deposit, deposit tersebut akan dilupuskan.


(Oleh Viknesh Ashley Clarence, 18 April 2019)

Anda sudah bersedia untuk memulakan misi membeli hartanah lelong? Kongsikan pandangan anda terhadap pembelian hartanah lelong dengan kami di ruang komen!

SHARE THIS TOPIC


20150527 023646 1 small

Thank you for the information, perhaps should do and compile survery on the real life hazzard of auction properties...