Test 01 min
Logo3 small


Sudah tiba masanya sekali lagi, bagi seisi rumah rakyat Malaysia mengubahsuai, tidak menyepahkan dan menghias semula, bersempena musim perayaan ini.

Namun begitu, apabila kebanyakan individu berfikir untuk menceriakan rumahnya, kebimbangan utama ialah berkenaan dengan kos yang akan diperuntukkan, untuk berjaya mengubah mana-mana ruang di dalam rumahnya.

Sebelum memulakan, anda harus terlebih dahulu membayangkan ciri gaya hidup yang anda ingin rasai pada tahun yang akan datang, ini bagi memastikan anda mempunyai visi untuk diri anda sendiri kerana ia akan tergambar pada hasilnya.

Sumber: https://www.moneysmartguides.com

Marie Kondo, merupakan seorang pakar reka bentuk dalaman, terkenal kerana melaksanakan teknik seperti tidak menyepahkan rumah dan mengemas, yang dilakukan melalui kaedah mudah yang mungkin tidak pernah terlintas di fikiran anda.

Membuang yang lama, mengekalkan yang kini serta melaksanakan yang baharu – itulah cara Marie Kondo.

Kaedah ini sekarang merupakan suatu teknik universal yakni pakar industri, terutamanya dari Jepun, mengajar orang di seluruh dunia untuk tidak menyepahkan rumah masing-masing dan menyusun semula dengan taktik DIY yang tidak mengikut kelaziman.

Kaedah ini telah terbukti dengan kejayaan buku laris Kondo, The Life-Changing Magic of Tidying Up (diterbitkan pada tahun 2014).

Sumber: https://www.downsizing.com.au

Jika anda seorang pengumpul dan mengaku memiliki beberapa barang yang tidak digunakan di dalam rumah anda, kami benar-benar mengesyorkan agar anda meneruskan pembacaan.

Memandangkan kaedah ini telah terbukti dan terus memperbaik kehidupan ramai orang, izinkan kami memotivasikan anda sekarang!

Anda kini mungkin berada di hujung tempat duduk anda, tertanya-tanya cara rumah seseorang itu boleh diubahsuai tanpa membelanjakan wang yang banyak. Nah, inilah rahsianya.


Langkah 1 – Kaedah KonMari

Sumber: https://www.netflix.com/title/80209379

Seseorang itu tidak seharusnya menyusun atau mengubah suai rumahnya mengikut fungsinya, contohnya, bilik tidur utama, bilik tamu, atau bilik stor; sebaliknya seseorang itu seharusnya melengkapi sebuah bilik mengikut apa-apa yang akan disimpan di dalam setiap ruang mengikut kategori contohnya; pakaian, buku, dokumen berkertas dan barang sentimental.

Anda perlu memberi tumpuan pada menyusun rumah anda mengikut kategori barang, dan bukan menyusun rumah anda mengikut kategori bilik tertentu. Contohnya, kategori ini ialah pakaian, buku, dokumen berkertas dan barang sentimental.


Langkah 2 – DIY

 Sumber: https://www.womansday.com

Gunakan kotak, krat dan/atau bekas yang tersusun untuk mewujudkan rak tergantung atau rak dinding. Asingkan pilihan simpanan ini berdasarkan barangan yang akan dipegangnya.


Langkah 3 – Almari Pakaian

Sumber: https://getaway.10best.com/

Sebagai ganti kepada kaedah melipat yang lazim, seseorang itu boleh mencuba menggulung pakaiannya kerana ini menjimatkan banyak ruang! Selalu pastikan bahawa kemeja, seluar panjang dan gaun digantung dan adalah paling baik untuk menyusun pakaian anda, mengikut kategori dan bukan warna, kerana itu merupakan suatu cara yang cekap untuk memakai baju.


Langkah 4 - Dapur

 Sumber: https://getaway.10best.com

Pernah menjadi suatu trend untuk mempamerkan semuanya di dalam dapur, akan tetapi, dengan gaya baharu Nordic sohor kini, adalah terbaik untuk menyusun perencah yang anda gunakan dalam masakan ke dalam bekas-bekas kecil dan simpankan semuanya di dalam kabinet yang mudah dicapai dari dapur anda ketika anda sedang memasak.


Langkah 5 – Buangkan

Sekarang anda telah menyedari perkara yang akan anda gunakan atas dasar hari ke hari, uruskan rumah anda mengikut rutin harian anda.

Kami dengan ikhlas berharap, setakat ini anda telah mengasingkan barang yang anda tidak perlukan – sedia untuk didermakan.

Tambahan pula, dengan pelbagai perkhidmatan yang tersedia hari ini – anda boleh mengupah pembantu untuk menolong proses berkemas kerana kami memahami bahawa proses ini sememangnya membosankan.

Mengekalkan sebuah rumah dengan elemen yang ringkas, menyebabkan seseorang itu berasa hebat terutamanya apabila dia berniat untuk merai tetamu. Ingatkan diri anda sendiri bahawa tidak menyepahkan dan menyusun, boleh juga menjadikan anda orang yang lebih positif!

Memandangkan rumah anda kini telah diceriakan, kerja mengecat dengan bertukang sendiri akan menambahkan ‘umph’ yang lebih lagi, jika benar-benar perlu.

Amalkan menyimpan yang perlu dan mengubah suai akan menjadi perkara yang sudah berlalu. Semua yang anda perlu lakukan, kini menjadi ringkas seperti menyusun semula dan tidak menyepahkan.

Oleh itu, kami berharap Marie Kondo telah dapat mengilhamkan anda untuk memperbaik rumah dan kehidupan anda – tanpa perlu bimbang tentang bil pengubahsuaian yang besar.

(Oleh Mae-Ziele Joseph, 25 April 2019)


Adakah mana-mana bilik di rumah anda yang ingin diikuti gaya "Marie Kondo"? Sila tinggalkan komen di bahagian bawah!

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

20150527 023646 1 small

Thanks for sharing...organising one's home is really a lot of works

Attachment small

It's a practical guide book by Marie Kondo. Applicable in everyday life. Everyone need to learn to organise and to also tidy up room, work area at all times. 

Photo  26  small

We have been practicing the minimalist concept and donated things that we do not need over the years. Goo to know about the Marie Kondo concept.