Raya cover image
Logo3 small


Musim Hari Raya Aidilfitri yang ditunggu-tunggu telah tiba. Ketika rakan-rakan Muslim kita sibuk membuat persiapan untuk menyambut perayaan, seperti mencantikkan rumah masing-masing, menyediakan pelbagai hidangan yang lazat dan membeli pakaian baru, rakan-rakan yang lain juga mengambil kesempatan untuk menghayati perayaan yang unik ini. Perayaan ini dapat memberikan pengalaman yang tidak dapat dilupakan kepada semua individu.

Umat Islam di seluruh dunia akan berpuasa pada setiap tahun di dalam bulan Ramadhan iaitu bulan yang kesembilan di dalam kalendar islam. Berpuasa bermaksud menahan diri daripada makan, minum, merokok dan melakukan perbuatan zina daripada terbitnya matahari sehingga terbenamnya matahari. Selain itu, bulan Ramadhan juga adalah masa untuk menyucikan diri melalui perbuatan amal, mengelakkan pemikiran negatif dan memperkuat ikatan seseorang dengan Yang Maha Kuasa.

Berpuasa adalah satu amalan yang sangat penting bagi seorang Muslim dan berpuasa juga adalah satu cara untuk menghargai nikmat yang telah diberikan dan diberkati oleh Yang Maha Kuasa. Ketika berpuasa, seseorang boleh mendisiplinkan diri dan memahami perasaan orang lain yang diuji dengan kesusahan pada setiap hari.

Hari Raya Aidilfitri bukanlah acara Tahun Baharu Islam seperti yang sering diperkatakan. Perayaan ini hanyalah tanda pengakhiran bulan Ramadhan bagi umat Islam. Perayaan ini disambut dengan meriah dan dianggap sebagai suatu tradisi yang boleh mengukuhkan silatulrahim dan tradisi ini telah diamalkan sejak dahulu lagi.

Teruskan membaca untuk mengetahui beberapa perkara yang dapat anda lihat pada perayaan ini. Kami juga akan memberi tips tentang perkara yang anda boleh lakukan untuk menjadi sebahagian daripada perayaan dan budaya yang menakjubkan ini!

Sumber: bloomthis.co


Hidangan Lazat Hari Raya Aidilfitri

Sepanjang musim perayaan ini, terdapat pelbagai hidangan istimewa masyarakat melayu yang disediakan melalui cara tradisional dan moden. Sebagai contoh, Lemang, Ketupat, Lontong, Laksa, Satay dan Rendang. Perisa yang unik di dalam makanan-makanan ini pastinya dapat memberikan pengalaman kulinari yang menakjubkan kepada rakyat Malaysia dan mana-mana pelancong yang mencubanya.

Golongan muda haruslah mempelajari cara-cara menyediakan masakan-masakan tersebut dan berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan mereka. Sekiranya tiada pihak yang berusaha untuk mengekalkan hidangan tradisi ini maka, hidangan ini boleh ditelan zaman dan Hari Raya Aidilfitri tidak akan sama lagi!


Menghadiri Rumah Terbuka Hari Raya

Pakailah pakaian tradisional baru dan berwarna-warni anda ketika menghadiri rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri. Menghadiri rumah terbuka adalah cara yang terbaik untuk merasai kemeriahan perayaan ini. Penghimpunan seperti ini memberikan peluang kepada anda untuk bertanya khabar dengan saudara mara yang sudah sekian lama anda tidak jumpa!

Pertanyaan seperti, "tahun ini ada rumah terbuka ke?" adalah normal di dalam kalangan rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia sukakan rumah terbuka, jadi sekiranya anda ada membuat rumah terbuka janganlah lupa untuk jemput kami!

Sumber: www.malaysia.travel


Hormati Tuan Rumah

Anda tidak perlu memberi buah tangan yang mahal kepada tuan rumah. Namun begitu, sekiranya anda tidak mahu datang dengan tangan kosong, maka, biskut, kek dan kuih raya sebagai buah tangan adalah sudah memadai. Minuman beralkohol seperti wain atau champagne adalah tidak dibenarkan di dalam acara ini.

Tetamu bukan Islam tidak perlu membeli pakaian tradisional hanya untuk menghadiri rumah terbuka. Namun, memakai pakaian tradisional sememangnya akan menggembirakan hati tuan rumah. Memakai pakaian barat adalah dibenarkan tetapi elakkan memakai pakaian yang menjolok ketika menghadiri rumah terbuka.

Sumber: foxesden.co


Bergaya Cara Raya

Warna terang menjadi pilihan kebanyakkan orang pada hari raya. Para lelaki akan memakai Baju Melayu iaitu baju yang dipakai dengan seluar dan dilengkapkan dengan Kain Sampin iaitu sarung pendek yang dibalut pada pinggul. Wanita pula biasanya memakai Baju Kurung, Baju Kebaya atau Jubah. Lelaki Islam juga akan memakai "songkok" di kepala mereka, sementara kebanyakan wanita akan memakai "tudung."

Sumber: geniusaulad.com.my


Mendekatkan Diri dengan yang Tersayang

Biasanya, tradisi pada hari pertama hari raya adalah kanak-kanak akan berbaris di hadapan ibu bapa mereka dan seterusnya memohon keampunan. Ketika ini juga, para ibu bapa akan memberikan duit raya yang disimpan di dalam paket hijau kepada anak-anak mereka.

Ucapan popular, "Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin", sering diucapkan untuk menyatakan permohonan keampunan. Hari Raya Aidilfitri adalah masa yang terbaik bagi kita untuk memohon maaf kepada mereka yang mungkin telah disakiti oleh kita.

Anda boleh memulakan acara bermafaan ini dengan berjabat tangan atau memberi pelukan mesra!

Sumber: www.vecteezy.com


Menyalakan Pelita Panjut

"Pelita Panjut" adalah lampu minyak yang dibuat dengan mengisi minyak tanah ke dalam bekas kecil berbentuk silinder dan diletakkan sumbu diatasnya. Biasanya, lampu minyak tanah ini akan diletakkan di atas tiang buluh dan disusun mengikut corak yang diingini atau ditelakkan secara lurus sepanjang jalan menuju ke rumah anda.

Dahulunya, lampu minyak tanah ini digunakan sebagai api penunjuk yang dapat membantu orang kampong untuk melihat jalan ke masjid yang berdekatan. Hal ini kerana jalan-jalan di kampung tidak mempunyai banyak lampu dan jalan akan menjadi sungguh gelap ketika sudah malam. Jika anda tidak mahu bersusah payah untuk menyediakan lampu minyak tanah, anda boleh memilih untuk menggunakan lampu yang menggunakan bateri atau lampu berkuasa solar.


Kesimpulan

Kini, anda telah mengetahui pelbagai maklumat tentang Hari Raya Aidilfitri di Malaysia jadi tunggu apa lagi? Mulakan perjalanan anda untuk menikmati pengalaman yang tidak dapat dilupai ini bersama-sama dengan orang tersayang serta rakan-rakan anda. Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pembaca, daripada kami di PropSocial!

(Oleh Viknesh Ashley Clarence, 4 Jun 2019)


Adakah anda suka membaca artikel ini? Tolong beritahu kami di bahagian komen di bawah!

SHARE THIS TOPIC


20150527 023646 1 small

Enjoying my long break yay