Pest control 01
Logo3 small


Nikmat berpindah ke rumah impian anda untuk menikmati suasana aman dan tenang boleh terganggu dengan adanya serangan makhluk perosak.

Adalah tak dapat dielakkan bahawa setiap rumah pada satu ketikanya akan diserang oleh haiwan-haiwan perosak yang tak diundang seperti semut, lipas, nyamuk dan mahupun lalat. Makhluk perosak ini tersembunyi di bawah karpet, merayap di atas kaunter dapur atau dinding, dan bersarang di dalam almari.

Meskipun racun perosak konvensional ada dijual untuk kebanyakan haiwan perosak rumah biasa, sebatian kimia berbahaya dan bertoksik ini boleh mendatangkan bahaya kepada anda, keluarga, haiwan peliharaan dan juga kepada alam sekitar.

Mari lihat beberapa pilihan mudah dan tak bertoksik yang anda boleh lakukan bagi memastikan kediaman anda bebas makhluk perosak sambil memastikan keluarga anda, haiwan peliharaan dan alam sekitar selamat!


Sumber: unsplash.com

Semut

Pemilik rumah sememangnya pernah mengalami serangan semut di rumah mereka. Hal ini kerana semut tertarik dengan barangan yang boleh didapati di dapur anda. Oleh itu, langkah paling utama bagi menghalau semut adalah memastikan kaunter dapur dan singki bebas daripada sisa-sisa makanan, serdak roti dan mahupun sisa makanan yang melekit.

Adalah bijak untuk menyimpan gula di dalam bekas kedap udara, manakala madu hendaklah disimpan di dalam beg plastik. Anda mungkin tidak tahu, tetapi sesetengah produk semula jadi di dapur anda boleh digunakan sebagai penghalau semut, termasuklah minyak sitrus, jus lemon, kayu manis, kopi kisar, dan juga serbuk cayenne.

Anda hanyalah perlu mencari sumber dari mana datangnya semua semut ini, biasanya dari rekahan-rekahan kecil di rumah anda. Seterusnya, awak mestilah meletakkan bahan-bahan yang disebut sebelum ini dalam satu garis lurus yang selalunya dilalui semut ini. Anda tak perlu risau kerana serangga kecil ini takkan melepasinya lagi.

Bahan lain yang anda boleh gunakan dengan cara yang sama ialah daun mint hancur yang kering ataupun bunga cengkih, hirisan timun pahit dan bawang putih yang dipotong.


Sumber: commons.wikimedia.org

Lipas

Lipas boleh didapati di seluruh rumah kerana makhluk perosak yang berani ini selalunya memunculkan diri secara tiba-tiba sehingga menakutkan penghuni rumah, terutamanya di dapur dan bilik air. Bagi menghapuskan serangga perosak ini, anda hendaklah selalu menvakum dan membasuh kawasan terjejas dengan produk sabun yang kuat.

Bagi mereka yang tidak tahu, catnip ialah penghalau lipas yang semula jadi. Letakkan sedikit catnip di kawasan yang diserang lipas, atau anda boleh didihkan catnip di dalam air dan sembur air tersebut ke kawasan yang sukar dicapai.

Bahan aktif dalam catnip dikenali sebagai nepetalactone merupakan minyak sangat mudah meruap dan ia berkesan dalam menghalau serangga. Namun, adalah digalakkan untuk menggunakan cara ini di rumah tanpa kucing. Jika anda mempunyai kucing, anda boleh gunakan daun bay, hirisan timun atau bawang putih sebagai penghalau lipas.


Sumber: pixabay.com

Nyamuk

Nyamuk berbahaya kerana ia fungsi sebagai pembawa banyak virus tanpa menunjukkan simptom-simptomnya sendiri seperti demam kuning, demam denggi dan chikungunya. Bagi menghalau serangga perosak ini, barisan perlindungan pertama adalah untuk menutup ruang masuk nyamuk yang paling kecil di dalam sebuah kediaman.

Pemilik rumah juga hendaklah memastikan bahawa kawasan-kawasan yang berpotensi menjadi tempat pembiakan nyamuk seperti air di dalam permandian burung, kolam randuk, dan mangkuk air haiwan peliharaan ditukar dan dibersihkan sekurang-kurangnya dua kali seminggu. Tambahan itu, taman anda mestilah bebas daripada sebarang bekas yang berisi air bertakung, tin yang sudah digunakan, dan pasu tanpa lubang-lubang saliran.

Tahukah anda dengan menanam tumbuhan berbunga tertentu di kebun anda dapat menghalau nyamuk dengan berkesan? Sebagai contoh, bunga marigold dikatakan mengeluarkan bau tertentu yang amat tidak disukai oleh nyamuk.

Di samping itu juga, menggunakan jus bawang putih, minyak neem, serai Thai, sej atau mahupun daun rosemary dapat menghalau nyamuk daripada mendekati rumah anda dengan berkesan!


Sumber: pixabay.com

Lalat

Sama seperti nyamuk, lalat yang didapati di sekitar rumah juga dapat membawa penyakit dan kuman. Sesetengah penyakit umum yang disebarkan oleh lalat termasuklah malaria, demam Nil Barat, ensefalitis dan juga penyakit-penyakit bawaan makanan.

Perkara yang anda boleh lakukan bagi menghalang lalat daripada memasuki rumah anda termasuklah menutup pintu dan atap, dan juga membasuh buah-buahan sebelum makan bagi menghindari diri daripada termakan sebarang telur lalat yang ada pada buah.

Herba-herba yang anda dapati di kedai sangatlah berkesan bagi menghalau lalat daripada rumah anda. Daun mint berkesan menghalau lalat dan dapat digunakan dapat bentuk uncang kecil bagi menghalang lalat.

Selasih ialah herba lain yang biasa digunakan sebagai racun perosak semula jadi. Cara menggunakan selasih adalah mudah saja, iaitu dengan meletakkannya di atas makanan terbuka atau buah-buahan terdedah bagi mengelakkan lalat daripada hinggap atau datang berdekatan makanan.

Selain itu, bunga selasih dan kayu putih juga boleh digunakan di kawasan yang dihinggapi lalat dengan menitik beberapa titis minyak herba tersebut pada kain penyerap atau kain kasa, dan biarkannya berdekatan tingkap atau pintu terbuka.


Sumber: www.flickr.com

Pepijat

Pepijat ialah serangga kecil yang sukar dikenal pasti dengan mata kasar. Serangga berbentuk bujur dan kecoklat-coklatan ini menghisap darah haiwan dan manusia. Selepas menghisap darah, badannya akan menjadi besar dan berwarna kemerah-merahan.

Pepijat biasanya boleh didapati di lantai dan bersembunyi di tepi-tepi katil. Serangga perosak yang pantas ini menetaskan telur mikroskopik sepanjang jangka hayatnya yang sukar untuk dilihat. Mereka yang sering melancong hendaklah berhati-hati akan pepijat dan cara terbaik untuk melawan serangga perosak ini adalah melalui pencegahan yang teliti, terutamanya di bilik-bilik yang masih belum terjejas.

Jika anda mengesyaki pepijat ada di bilik anda, anda tak perlu membuang semua barangan anda. Cukup sekadar dengan menggunakan penyembur pepijat tanpa toksik yang akan membunuh pepijat dan telurnya.

Penyembur tersebutlah hendaklah digunakan untuk menyembur pakaian, barang perabot, bagasi dan juga tilam bagi menghalang sebarang aktiviti pepijat secara berkesan sehingga 2 minggu, Adalah dinasihatkan untuk membasuh semua peralatan tempat tidur di dalam air panas (kira-kira 50 darjah Celsius). Hal ini akan menghapuskan sebarang jejak pepijat dengan penuh jayanya.

Akhir sekali, barang-barang peribadi seperti mainan lembut dan selimut hendaklah divakum dan disimpan di dalam beg plastik untuk masa yang lama bagi menghapuskan pepijat.


Kesimpulan

Menghalau serangga perosak dari rumah anda tidaklah sukar. Namun, anda mestilah melakukan saranan-saranan yang disebut secara berterusan bagi memastikan rumah anda bebas serangga.

Adalah bijak untuk melakukan semakan rutin di kawasan-kawasan yang paling tidak disyaki oleh anda seperti di ceruk-meruk, rekahan dan takungan air yang memberi keadaan ideal untuk serangga ini membiak.

Memandangkan anda sudah tahu banyak penyelesaian untuk menghapuskan serangga perosak ini, moga-moga anda dapat berehat di rumah anda dengan penuh tenang!

(Oleh Viknesh Ashley Clarence, 27 Jun 2019)

Anda nikmati membaca artikel ini? Beritahu kami di ruang komen di bawah.

SHARE THIS TOPIC


20150527 023646 1 small

Thanks for suggestions on bugs