Salah satu perkara pertama yang akan difikirkan oleh setiap pemilik rumah ketika ingin berpindah ialah memilih kipas siling yang sesuai untuk rumah mereka, kerana ia adalah jenis kipas yang amat sesuai berbanding yang lain. Kipas siling memainkan peranan yang besar di kediaman kita dalam meneutralkan haba, terutamanya pada siang hari.

Kipas siling elektrik pertama dicipta oleh Philip H. Diehl pada tahun 1882, menggunakan motor elektrik mesin jahit dan lampiran bilah kayu dengannya. 137 tahun kemudian, hari ini kita mempunyai pelbagai pilihan reka bentuk dan model kipas siling yang boleh kita pilih untuk rumah kita.

Tidak diragukan lagi, jenama yang paling dipercayai oleh pengguna untuk kipas siling adalah jenama KDK, yang menawarkan pelbagai pilihan kipas siling, dengan saiz antara 44" hingga 60" dan dengan model 3-, 4-, 5- dan 6-bilah.

Menurut KDK, kipas-kipasnya mempunyai ciri-ciri keselamatan yang boleh menyelamatkan anda dari apa-apa kemalangan. Kipas KDK mempunyai wayar keselamatan yang memegang motor kipas ke soket siling yang boleh mengelakkannya daripada jatuh; dan kipas-kipas ini akan memotong bekalan kuasa jika mengesan kelusuhan pada aci (shaft) atau baut (bolt). Sekiranya kerangka bilah pecah, Blade Safety Wire dan Blade Safety Hanger (terpakai bagi beberapa model) akan memegang bilah kepada motor, dan ini sebenarnya boleh menyelamatkan nyawa anda dan keluarga anda.

Pemilihan kipas siling yang betul dan sesuai untuk ruang di rumah anda adalah penting kerana ia dapat menentukan suasana yang selesa di rumah anda, dengan itu mewujudkan kehidupan yang kondusif untuk anda dan keluarga anda.

Pakar-pakar di KDK boleh membimbing anda dalam memilih kipas siling yang betul untuk rumah anda dengan petua-petua di bawah.Saiz Kipas Yang Sesuai Untuk Ruang Anda

Seperti yang kita ketahui, ruang tamu dan bilik tidur mempunyai panjang dan lebar yang berbeza dan jenis kipas yang sama mungkin tidak sesuai untuk kedua-dua kawasan.

Menurut pakar KDK, pertama sekali, anda harus memutuskan apa yang anda perlukan untuk rumah anda. Anda harus menentukan jenis kawalan yang anda inginkan. Anda perlu memperuntukkan sebanyak satu meter antara bilah kipas dan dinding, yang bermaksud, kipas siling 150cm boleh dipadankan ke dalam bilik yang bersaiz sekurang-kurangnya 350cm x 350cm.

Untuk menentukan saiz kipas siling yang betul, anda perlu bermula dengan mengukur dinding terpanjang di dalam bilik.

Pakar KDK berkata, sekiranya panjang dinding kurang dari 12 kaki, kipas siling sehingga 36" boleh digunakan. Untuk dinding berukuran 12 kaki hingga 15 kaki, anda boleh memilih kipas siling dari 44" hingga 48", manakala untuk dinding lebih daripada 15 kaki, anda perlu memilih kipas siling sekurang-kurangnya 56".

Para pakar juga mengatakan bahawa untuk ruang yang lebih besar, anda memerlukan kipas siling yang lebih besar dengan saiz dari 56 "hingga 60", untuk membolehkan peredaran udara yang berkesan.Ketinggian Siling

Kebanyakan rumah di Malaysia mempunyai ketinggian siling antara 9 kaki hingga 12 kaki dan penilaian yang berkesan untuk kipas siling perlu mengambil kira faktor ini.

Pakar-pakar di KDK mengatakan bahawa kipas siling perlu diposisikan untuk berada sekurang-kurangnya 2.3m hingga 2.8m dari lantai kerana ini boleh memberikan aliran udara dan keselamatan optimum. Harus juga ada ruang sekurang-kurangnya 10 inci antara siling dan bilah kipas siling anda.

Menurut pakar KDK, anda harus menurunkan kipas siling jika tidak memenuhi ketinggian yang diperlukan. Terdapat beberapa jenis pemasangan, iaitu flush mount, standard, dan extended long fan rod.

Untuk bilik yang rendah, pemasangan flush mount (menggunakan ball joint) perlu dibuat, di mana kipas siling dipasang di siling tanpa sebarang rod atau cangkuk kipas. Pemasangan standard pula akan menggunakan rod pendek dan mengalami sedikit penurunan, tetapi ia akan mempunyai ruang sekurang-kurangnya 2.3m dari lantai dan masih akan menyediakan aliran udara yang baik.

Bagi bilik dengan siling yang lebih tinggi, anda perlu mengira panjang downrod yang diperlukan dan memberikan ketinggian optimum 2.3m hingga 2.8m, untuk suasana yang baik untuk ruang anda.

Pakar KDK mengatakan, jika ketinggian siling adalah 3.65m, hanya tolak 2.3m dan anda boleh menentukan panjang downrod sekitar 1m untuk kipas siling anda berada pada jarak ketinggian kipas-ke-lantai yang optimum, iaitu daripada 2.3m hingga 2.8 m.

Dinasihatkan kipas-kipas yang dipasang berada di tengah-tengah bilik anda supaya ia dapat mengedarkan udara secara merata. Untuk bilik yang lebih besar, anda mungkin perlu memasang dua kipas siling.

Walaupun idea mempunyai kipas siling yang berputar terus di atas katil anda nampak agak menarik dan sesuai untuk keadaan cuaca panas di negara kita, pakar KDK tidak mencadangkan membuat sedemikian, atas alasan keselamatan.Bilangan Bilah - Lebih Banyak, Lebih Baik?

Apabila anda mencari kipas siling yang sesuai dan anda mendengar jurujual mengesyorkan model dengan bilah yang lebih banyak, soalan pertama yang anda akan tanya ialah, "lebih banyak bilah, lebih baik ke?".

Pakar KDK mengatakan, tidak semestinya. Perbandingannya adalah berdasarkan pilihan pelanggan bagi jenis aliran udara. Semakin tinggi bilangan bilah kipasnya, aliran udara yang lebih lembut diperoleh.

Pakar-pakar mengatakan bahawa sesetengah pelanggan lebih suka kipas yang boleh membuat rambut mereka ditiup angin dan kipas 3-bilah, yang memberi aliran udara yang lebih kuat, membolehkan mereka merasa angin dari kipas.

"Sementara itu, jika anda memerlukan kipas yang dapat menenangkan anda, kipas 4- atau 5-bilah boleh memberikan aliran udara yang lebih lembut yang menenangkan," kata mereka.

Pakar KDK juga menasihatkan bahawa anda tidak sepatutnya memasang kipas rapat dengan sumber cahaya kerana ia akan menyebabkan strobing yang boleh menyebabkan keresahan mata.Penjimatan Tenaga

Menurut para pakar di KDK, semua kipas siling direka dengan teknologi kecekapan tenaga.

"Jadi, anda tidak perlu bimbang tentang kos elektrik yang tinggi. Kebanyakkan kipas kami diiktiraf dengan taraf tenaga 5-bintang, jadi ianya disahkan Mampan dan Hijau," kata para pakar.


Untuk panduan yang komprehensif untuk memilih kipas siling anda, atau sebarang peralatan lain, anda boleh gunakan aplikasi KDK, yang tersedia di Google Play dan Apple App Store.

Aplikasi KDK direka untuk menyediakan pemilihan kandungan yang kaya dengan menggunakan fungsi yang mudah dan mesra.

Aplikasi ini akan dapat mengira dan mengesyorkan kepada anda model yang terbaik, untuk kipas siling dan kipas pengalihudaraan, berdasarkan keperluan bilik anda.

"Aplikasi ini membolehkan anda untuk menyemak produk KDK terkini serta mencari pengedar KDK terdekat untuk membeli kipas, dan memberikan pengalaman yang baik dalam pemilihan kipas anda," kata para pakar.

(3 September 2019)