Get to know your neighbours after you move in waving
Logo3 small

Anda sekarang telah memiliki kediaman baru melalui laman PropSocial, tapi berpindah ke rumah baru bukanlah kerja mudah. Nak kena fikirkan perabot, perkakasan, dan macam-macam benda lagi yang perlu dibawa, tak lupa juga barang apa yang anda tak perlukan tapi sayang nak buang.

Itu pun bila dah berminggu-minggu merancang, cari lori untuk angkut barang, langsaikan semua bil rumah dan hutang lama, lepas tu kena fikir juga sama ada kucing kesayangan anda meroyan tak dalam perjalanan nanti. Benda-benda ni semua memang boleh bagi tekanan pada diri anda.

Namun bila dah sampai ke destinasi, rasa lega tu memang tak terikira. Bila dah siap buat apa yang perlu selepas berpindah, waktu inilah anda nak terlantai atas sofa di tengah-tengah semua barang-barang dalam kotak yang belum dibuka.

Tapi sebelum anda selesaikan kerja-kerja tersebut, ada satu lagi benda yang paling penting perlu dilakukan, kenali jiran anda. Di Singapura, biasanya anda akan tinggal di apartment atau kondominium, maknanya anda memang dekat sangat dengan jiran sebelah rumah.

Alang-alang dah buat bising sewaktu mengangkut barang, waktu inilah yang paling sesuai untuk mengucapkan 'Hai'.Sayangi jiran tetangga

Buat sesetengah orang, jiran sebelah rumah hanyalah insan tak dikenali yang secara kebetulan tinggal berdekatan. Orang yang tiada niat untuk mengenali jiran mereka samalah macam orang yang pergi ke parti tapi berdiri seorang diri di satu sudut sambil merenung siling.

Kalau anda adalah salah seorang daripadanya, SUDAHLAH TU! Membina hubungan baik dengan jiran sebelah rumah boleh membantu dalam situasi yang anda tak boleh jangka. Bukanlah anda kena jadi teman sehati sejiwa, tapi hubungan yang baik dengan jiran-jiran semestinya akan membawa kebaikan.

Tinggal di unit tingkat tinggi biasanya menambah peluang untuk anda merapatkan silaturrahim. Mana taknya, setiap bau atau bunyi yang keluar dari rumah anda mungkin akan tersebar di rumah mereka juga, jadi kenalah bertimbang rasa. Apa yang boleh membantu adalah menjalinkan persahabatan secepat mungkin.Mulakan daripada awal

Pindah rumah memang satu benda yang menyakitkan kepala, dan biasanya melibatkan perancangan selama bertahun-tahun. Jika anda sedang melawat rumah yang bakal didiami, tegurlah jiran sekali. Ini memberikan anda pandangan pertama tentang bangunan atau kawasan kejiranan tersebut.Lakukannya secepat boleh

Anda mesti pernah tengok satu babak dalam filem di mana ada jiran yang peramah membunyikan loceng, lepas tu bawa makanan, kan? Tapi benda macam ni bukanlah amalan kat Singapura mahupun Malaysia.

Tapi apa kata kita terbalikkan babak tersebut, dan kita sebagai penghuni baru menegur sapa jiran sebelah rumah. Jika anda tak sempat melawat jiran dalam lawatan sebelum ini, maka anda perlu lakukannya sebaik sahaja berpindah masuk. Lupakan laksa atau rojak, tekan sahaja loceng dan perkenalkan diri anda.

Biasanya jiran anda memang menghargai usaha sebegini, dan akan mengalu-alukan kedatangan anda ke kawasan tersebut. Namun, sudah tentulah ada seorang dua yang tak biasa dengan suasana peramah ini. Ini bolehlah dikatakan jiran yang agak kurang sopan.Jauhkan diri daripada jiran yang kurang sopan

Jiran sebegini semestinya wujud dalam macam-macam perangai. Apa yang anda boleh buat sebaik sahaja mengenali jiran yang mana berperangai sebegini adalah teruskan sahaja sikap peramah, dan biarlah mereka dengan perilaku masing-masing. Perkara terakhir yang anda inginkan adalah drama dan pergaduhan.…dan cuba faham jiran yang menjengkelkan

Selain daripada jiran yang kurang sopan, anda juga mungkin tinggal di sebelah jiran yang kuat bercakap dan macam-macam bunyi keluar dari rumah mereka. Apa yang anda boleh buat sebelum cari gaduh adalah mengetahui apa sumber bunyi tersebut, dan mengapa ia berlaku. Jika jiran anda bising tapi peramah, kenalinya dan anda mungkin mengetahui jika ada penyelesaian tentang masalah tersebut.

Ada juga jiran yang suka bercerita dan bergosip tentang orang lain, tak kiralah apa topik sekalipun. Jenis ni biasanya suka jaga tepi kain orang, dan kadang-kadang memang boleh buat kita naik darah.

Jika anda memang tak suka bergosip ataupun mendengar gosip sekalipun, jauhkan diri daripada golongan seperti ini.

Namun janganlah sampai berlaku biadap terhadap mereka, kalau tak pastinya andalah sasaran utama untuk bahan gosip seterusnya.Bantulah mereka

Apa yang indah tentang menjalin persahabatan sesama jiran adalah anda boleh membantu satu sama lain tak kiralah apa yang berlaku. Tapi jangan anggap ianya sekadar pertolongan daripada mereka terhadap anda, sebab anda perlu amalkan sifat yang sama. Bantu mereka sekiranya ada masalah, contohnya tolong siram tanam-tanaman mereka sewaktu mereka bercuti lama.

Mereka juga akan berbesar hati untuk menjaga rumah anda sewaktu anda tiada, dan tidak kisah untuk menolong anda membawa barang-barang dapur atau memindahkan perabot.

Terdapat banyak cara untuk membantu satu sama lain, jadi ringankan tulang dan bantulah sesama kita.Rumah terbuka boleh mengeratkan silaturrahim

Satu lagi perkara yang anda boleh buat untuk mula mengenali jiran tertangga adalah dengan mengadakan rumah terbuka. Sudah tentulah anda kena pastikan rumah anda bersih dan lengkap terlebih dahulu, jadi luangkan beberapa hari untuk membersihkan serta mengatur perabot di rumah dengan kemas.

Jika anda sudah memperkenalkan diri anda terlebih dahulu sebelum ini, hanya bunyikan loceng sekali lagi atau berikan mereka nota jemputan. Jadi anda perlu lakukan perkara ini setelah mengenali kebanyakan jiran-jiran anda.

Jangan terlalu bimbang tentang makanan, sama ada ianya masakan sendiri ataupun yang ditempah, asalkan cukup untuk dinikmati jiran-jiran anda.

Rumah terbuka memberi peluang yang baik untuk anda mengenali jiran tetangga. Anda mungkin akan menemui persahabatan yang berpanjangan, hubungan romantik, malah seseorang yang boleh menjaga atau mengajar anak anda.

Kalau nak dikira kelebihan dan kekurangan mengenali jiran anda, 9 daripada 10 adalah kelebihan.Jiranlah yang menjadikan kawasan kejiranan

Tinggal di unit tingkat tinggi bermakna hanya ada satu dinding yang memisahkan anda dengan jiran anda, jadi hampir boleh kira yang anda tinggal sebumbung dengan mereka. Kurang bijak sekiranya anda sedikit pun tidak cuba mengenali seorang atau dua orang daripada mereka.

Buat seseorang yang baru sahaja berpindah, waktu inilah yang paling sesuai untuk memperkenalkan diri kepada jiran anda. Jika anda sudah tinggal di sana sekian lama dan masih tidak kenal jiran yang tinggal di sekeliling, ia masih belum terlambat! Tidak tahu bagaimana? Anda oleh merujuk topik ini!


Artikel ini dibawa kepada anda oleh TheLorry. Dapatkan caj untuk perkhidmatan pindah rumah dan pengangkut perabot profesional dengan melawat laman web atau aplikasi android dan iOS.(Translated by: MK Zainal, 8th August 2017)

SHARE THIS TOPIC

Chinese ad 4621 326x150 01

Img 6323 small

@domng best thing i think we should at least greet each other when met or a door gift to every neighbor when you just shifted into the property. 

Signature 28 logo  custom  small

@windzneom 

What would you gift as door gift? 

Kate chew small

@windzneom I agree with you. It's sad how, the busy day to day life of Malaysians make this hard to practice. Very commonly we don't know our neighbours at all because we leave the house early in the morning and come up with the sun goes down. 

65648440 2406793556070448 9165628430648082432 o small

@admin_ps good sharing